5 любими места в Малайзия

Признайте си, че когато чуете Малайзия, първата (а може би и единствена) асоциация са извисяващите се кули близнаци Петронас в столицата Куала Лумпур. Честно казано, до това се свеждаше и моето познание за тази екзотична азиатска страна.

Още по-голяма беше изненадата ми, когато открих, че за разлика от своите съседи Индонезия и Тайланд, Малайзия е млада държава, без кой знае колко древна история. И въпреки, че официалната религия е исляма, всъщност страната е интересна мозайка от няколко различни етнически групи, които изповядват свободно своите религии и съжителстват в пълна хармония (68% от населението са мюсюлмани, 10% китайско малцинство, 9% изповядват хиндуизма). Неслучайно мотото на страната е Unity in diversity (Обединени в различията).

Малайзия предлага огромно разнообразие от природни забележителности, културно-исторически паметници и смели решения на съвременното архитектурно дело – истинска находка за всеки любопитен пътешественик.

1. Куала Лумпур – модерното лице на Малайзия

Естествено няма как да пропуснете модерното „лице” на Малайзия. Куала Лумпур е неустоим микс от цветове, култури и архитектурни решения. Изникнал като миньорско селище преди около 150 години, градът се е развил неузнаваемо, привличайки все повече нови жители. Тук има буквално за всекиго по нещо.

Batu caves (пещерите Бату)

Варовиков хълм с множество пещери на 12 км от Куала Лумпур, където се намират едни от най-важните светилища за хиндуистите извън Индия. До главната пещера, наречена Катедралата, се стига по 272 ярко оцветени стълби.

Bird Park (Птичият парк)

Разположен в центъра на града, на територия от 20 акра, сред буйна тропическа растителност. Тук може да видите над 3000 птици от 200 различни вида в тяхната естествена среда.

Petronas Towers (кулите близнаци Петронас)

Признати за най-високите сгради в света от 1998 до 2004 г. (височина 452 м, 88 етажа). Не пропускайте да се качите до 86-ия етаж, където е специалната туристическа зона, и да се насладите на спираща дъха гледка!

Bukit Bintang

Не може да пропуснете най-оживеното място в Куала Лумпур, особено вечер! Притегателна точка за любителите кулинари – с десетки различни ресторанти и улични сергии, а също така и за шопинг маниаците – тук всеки може да намери нещо според вкуса си – от скъпи молове до обикновени улични търговци.

Museum of Islamic Art (Музей на ислямското изкуство)

Най-големият музей на ислямското изкуство в цяла Югоизточна Азия. На площ от 30 000 кв.м. са разположени над 7000 безценни артефакта.

National Mosque (Националната джамия)

Построена в чест на извоюваната независимост на Малайзия от британците (1957 г.), джамията комбинира по изключителен начин модерна архитектура и религиозен символизъм. Внушителната сграда може да побере 15 000 души!

Central Market

Не се подлъгвайте от името – не става въпрос за класически азиатски пазар! Изцяло реновиран през 80-те години, този почти 100-годишен пазар е една от характерните забележителности на Куала Лумпур – от тук може да си купите различни занаятчийски изделия и да похапнете традиционни ястия.

2. Джорджтаун – сърцето на остров Пенанг

За мен това е безспорното „бижу” на Малайзия – град с изключително очарование, където искаш да се връщаш отново и отново.

Може би най-голямата забележителност на града е архитектурата му. Той прилича на филмов декор със своята невероятна смесица от стилове и култури. В Джорджтаун ще видите китайски храмове в „Малката Индия” и джамии в Китайския квартал, както и небостъргачи и огромни молове, които се издигат над колониални сгради. Освен това Джорджтаун се слави като кулинарната столица на Малайзия – няма да е пресилено, ако кажем и на цяла Югоизточна Азия. Неслучайно Джорджтаун е обявен за обект на културноисторическото наследство на ЮНЕСКО.

Синьото имение

Построено от богатия китайски търговец Cheong Fatt Tze. Той напуска Китай като беден тийнейджър и в последствие основава голяма финансова империя, което му спечелва прякора Рокфелер на Изтока. Сградата (с внушителните 38 стаи и 220 прозореца) е в рядък еклектичен стил, предпочитан от китайците живеещи край протока – микс от традиционна китайска и европейска архитектура.

Kek Lok Si Temple

Най-големият будистки храм в Малайзия и свещено място за китайското малцинство се издига на красив хълм извън Джорджтаун и представлява цял комплекс от няколко манастира, пагоди и прелестни градини.

Тук традициите на двете течения в будизма – Махаяна и Теравада, се смесват в хармонично с традиционните китайски ритуали.

Улично изкуство

Запазената марка на Джорджтаун и нещо, което никой уважаващ себе си инстаграмър няма да пропусне!

За да привлече повече внимание към Стария град, през 2012 г. общинският съвет поставя задачата на литовския графити художник Ърнест Закариевич да „оживи” старите къщи в центъра. Проектът се оказва невероятен успех, а търсенето на графитите из уличките на Джорджтаун вече е туристическа атракция.

3. Островите Перентиан – тропическо очарование

На около час от източния бряг на Малайзия, островите Перентиан са „добре пазената тайна” на местните. Основно ще видите местни курортисти.

Чудесни плажове и невероятна възможност за шнорхелинг.

4. Мелака – смесица от цветове и аромати

Eдин от най-старите градове в Малайзия и обект на културноисторическото наследство на ЮНЕСКО, Мелака е признат за неофициалната културна столица на страната – колоритна смесица от португалско, холандско и китайско влияние. С изключително пъстър център, който лесно може да се обходи пеша или с някоя от десетките цветни рикши.

Музеят Baba & Nonya

Това е мястото, където ще се запознаете с бита и обичаите на първите китайски заселници. Те смесват своята култура с местните малайски традиции, като така се създава едно напълно ново съсловие, известно като Straits Chinese („китайците, живеещи край протока”) или Peranakans. Музеят е реставрирана къща на заможен представител на това съсловие и съвсем точно пресъздава живота отпреди почти 200 години.

Нощният пазар на Jonker Street

В петък и събота Jonker Street, известна в миналото с редица антикварни магазини, се превръща в цветен и изпълнен с аромати и звуци нощен пазар. Тук се продава всичко – от най-различни традиционни лакомства, до евтини дрънкулки.

Разходка с рикша

Това не са обикновени рикши, а истински (кичозни) произведения на изкуството, украсени с примигващи лампички и озвучени с гръмка музика, превърнали се в символ на Мелака.

5. Путраджая – технологичното чудо на Малайзия

Новият федерален административен център на Малайзия е истинско чудо на съвременната архитектурна мисъл! Аз лично бях впечатлена от невероятното усещане за простор, ред и хармония. Несправедливо пренебрегван като туристическа спирка, градът ще ви очарова с изключителните си сгради, изящни мостове и прекрасни озеленени площи.

Автор: Атанаска Илиева

Сподели с приятел в

Абонирай се за нас

Получавай най-добрите предложения на своя имейл

Абонирайки се, се съгласявате с Общите Условия на сайта!

Други статии

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!