Очаквайте през 2025

Обща информация

(Водопадът Виктория – НП Чобе, Ботсвана) – Кейптаун – Нос Добра Надежа – Стеленбош и Франсшук, Пътят на виното – Херманус – сафари резерват – Принц Алберт – Кейптаун

Допълнителна опция: посещение на Водопада Виктория за 3 нощувки (минимум 8 желаещи)

Търсим гладни и жадни гърла за нови преживявания. Подготвили сме ви най-вкусното пътешествие, но и не само това. Освен, че е епична дегустационна дестинация с невероятно благодатен  климат за отглеждане на първокласно вино, Южна Африка е събрала невероятно разнообразие от природни феномени, етноси и традиции. Известна като „нацията на дъгата“, страната има 11 официални езика, а нейните жители са очарователна смесица от африкански, азиатски и европейски култури. Това прави южноафриканската храна едновременно космополитна и уникална – точно като хората и културата на страната. Чудесно изкушение за всеки ценител на добрата кухня!

Южна Африка се нарежда на 8 място в света по производство на вино с над 2000 винопроизводителя! Винарните предлагат голямо разнообразие от винени сортове, но и не само това. Изкуството тук върви ръка за ръка с божествената напитка и всяка една от избите е своеобразен арт музей, предлагащ поразителни колекции на южноафриканското изкуство. Истинска наслада за всички сетива!

Пригответе се за едно изкусително Wine & Dine преживяване

13

дни

11

нощувки

Очаквайте през 2025

стартова цена

Дати и цени

Какво получавате от нас

 • Приключенски маршрут на екипа ни (на база самостоятелното ни пътуване из ЮАР), който ще остави у вас усещането, че наистина сте изследвали както големи забележителности така и скрити съкровища
 • Единствената програма в България, която предлага винен тур в ЮАР включващ дегустации и готварски курсове
 • Пътуване с акцент върху гурме преживяванията и лежерно време за разходки, разглеждане и шопинг
 • Гарантирани групи
 • Български водач със страст към пътешествията
 • Приключения на достъпни цени
 • Малки групи, от около 16 човека
 • 11/14 нощувки в хотели/лоджи 4* 
 • Самолетен билет София-Кейптаун-София с включени летищни такси
 • Самолетни билети София – Виктория Фолс и Виктория Фолс – Кейптанун – София за избралите опция Водопадът Виктория
 • 11/14 закуски
 • Сухоземен транспорт с частен бус из ЮАР
 • 3 винени дегустации, 5 винени дегустации с придружаваща храна (wine pairing), 1 готварски курс, 1 дегустация на кафе, 1 дегустация на шоколад, 1 дегустация на джин, 1 дегустация на местни специалитети, 3 обяда и 1 вечеря
 • Медицинска застраховка на стойност 10 000 евро
 • Български водач-преводач с богат опит в ЮАР
 • Всички трансфери по програмата
 • Лични разходи за храна, вода и напитки, неупоменати в програмата (предвидете минимум 1200 лева)
 • Допълнително се заплащат за единична стая 980 лева в ЮАР
 • Допълнително се заплащат за единична стая 560 лева за Водопада Виктория
 • Виза за ЮАР – 65 лева
 • Виза за Зимбабве – 80 щ. долара (за избралите опция Водопада Виктория)
 • Бакшиши за местните екскурзоводи и шофьори – 40 щ. долара
 • Транспорт, който не покрива основната програма, като например всички опционални мероприятия
 • Трансфери летище – хотел – летище, в случай, че се пътува с полет, различен от този на основната група

Програма по дни

Ден 1: Полет от София – Йоханесбург – Виктория Фолс

Ден 2: Водопадът Виктория

Обедно кацане във Виктория Фолс. Трансфер от летището до хотела.

Веднага след настаняване в хотела започваме нашето приключение с релаксиращ круиз по река Замбези. Неслучайно наречена „Реката на живота”, тя минава през 7 страни и е живителен източник на препитание за милиони хора. Замбези е истинска съкровищница от буйна растителност и приказни гледки, дом на  безброй водни обитатели.

Криволичеща над могъщия водопад Виктория, реката е спокойна в тази си част и чудесна сцена за едно незабравимо преживяване по залез слънце с освежително питие в ръка, гледайки прозяващи се хипопотами и дебнещи крокодили под симфонията птичи песни.

Вечерята ще е в изискания ресторант на хотела, където ще поглезим сетивата си с отбрани ястия (срещу допълнително заплащане).

Нощувка.

Ден 3: Водопадът Виктория

Какво ли е почувствал Ливингстън, когато пред очите му се е разкрила най-голямата „завеса” от падаща вода в света – Водопадът Виктория. Това безспорно е едно от най-завладяващите места в света, спирайки дъха ни със сила, тътен и великолепна красота, неслучайно титуловано за едно от 7-те природни чудеса на света. Ливингстън описва, че европейското око никога не е познавало такава красота и навярно само ангелите в своя полет са успявали да зърнат този неповторим природен пейзаж. Страшната сила, с която водата пада, образува плътна водна мъгла, която се издига високо в небето, заради което местните дават името на водопада „Димът, който гърми“.

Денят ще започне с панорамна обиколка с местен водач на Водопада Виктория от страна на Зимбабве, където има повече пътеки и панорамни гледки, а след това ще прекосим моста и ще преминем и от страна на Замбия, която пък предлага едно по-диво усещане на водопада. Следобед свободно време за опционални мероприятия срещу допълнително заплащане (зиплайн, спийдбоут, Девилс Пуул).

Нощувка.

Ден 4: Национален парк Чобе (опционално мероприятие срещу допълнително заплащане).

Рано сутринта потегляме на целодневно сафари в НП Чобе. След като преминем от Зимбабве в Ботсвана се качваме на джиповете и даваме старт на нашата еднодневна фиеста в необятната шир на парка. Пригответе се за автентично и вдъхновяващо африканско приключение, което дълго ще помним – близки и лични срещи с дивата природа!

Добре дошли в един от най-впечатляващите паркове в цяла Африка, кръстен на величествената река, преминаваща през пустинята Калахари. Простиращ се на над 10.000 квадратни километра, национален парк Чобе е известен с огромни популации от слонове (най-високата концентрация в света), големи стада биволи, няколко лъвски прайда и невероятно разнообразие от птици. Пейзажът на този забележителен регион преминава от открити пасища през дълбоки блата до гъсти гори.

Приключението ни продължава с кратък круиз по лъкатушещата и животворяща река Чобе, откривайки най – различни нейни обитатели – от огромни мързеливи хипопотами и дебнещи крокодили, до красиви и непознати за нашето око птици.

Връщане към Виктория Фолс. Нощувка.

Ден 5: Виктория Фолс – Кейптаун

Тъй нареченият „ангелски полет“ с хеликоптер е несъмнено най-вълнуващия начин да видите великолепието на водопада Виктория в целия му блясък. По време на полета ще проследите и лъкатушещата река Замбези, образувааща внушителни проломи по пътя й до водопада (опционално мероприятие срещу допълнително заплащане).

Полет Виктория Фолс – Кейптаун. Пристигане в Кейптаун и настаняване в хотела.

Кацане в Кейптаун и събиране на групата от Виктория Фолс и София.

Някои градове се славят с богата култура, оживен нощен живот, космополитна атмосфера и необикновена архитектура, докато други се гордеят с пейзажи и необикновени природни чудеса. Кейптаун има достатъчно късмет да бъде благословен с всички тези атракции и много повече. Със своето оживено пристанище, мистичната планина Тейбъл маунтин, първокласни лозя, природни резервати, пясъчни брегове и кокетни квартали, Кейптаун постоянно пленява сърцата на всички, които го посещават.

Ще се изненадате, храненето е едно от най-добрите неща за правене в Кейптаун, а „кулинарната сцена” е наистина забележителна с ресторанти и барове от световна класа!

Тази вечер ще се отдадем на гастрономно разточителство, като се потопим в нашето първо гурме преживяване (вечеря срещу допълнително заплащане).

Нощувка.

Ще се впуснем в предизвикателството да опознаем различните лица на Кейптаун и да разберем защо любимата тема за дебат на южноафриканците е дали Кейптаун наистина е част от Африка. Тук ще видим пъстър калейдоскоп от култури, вкусове и природни феномени, които придават неповторимия чар на този 4-милионен мегалополис. Неслучайно Кейптаун е наричан галено „градът майка“ – оттук води началото си ЮАР, както е позната днес. Кейптаун е смесица от различни културни и етнически групи, които ще споделят своята кулинарна страст с вас. Удивителното разнообразие от храни, които Кейптаун може да предложи, ще ви позволи да опитате любовта на производителите към своя занаят.

Започваме нашето „Foodie Adventure“ с посещение на Truth Coffee, избрано за едно от най-добрите кафенета в света.  Неслучайно в последните години Кейптаун се наложи като уникална кафе дестинация – в града има невероятен брой специализирани кафенета и над 150 места, които могат да се похвалят, че са истински “coffee roasters” – приготвящи свои собствени смеси от различни зърна кафе.

След като сме взели своята порция кофеин ще се насочим към Honest Chocolate, най-именитият производител на шоколад в града, за дегустация на ръчно направени занаятчийски шоколади.  

Разхождайки се из Кейптаун, ще открием защо това е най-добрата дестинация за кулинари! Отправяме съм към традиционна месарница, за да опитаме най-популярните местни специалитети –традиционните „Biltong“ и „Droewors“, за да усетим града през очите и вкусовите рецептори на местен жител. В днешно време билтонг се прави освен от традиционното говеждо, също и от различни дивечови меса  и дори щраус. „Droëwors“ се прави от с говеждо месо и буквално означава „суха наденица”. И билтонг, и дроеворс са чудесни като  лека закуска за любопитния кулинарен пътешественик.

Провинция Западен Кейп е известна с уникалната малайска кухня – интересна комбинация от свежи продукти и ароматни подправки, а Кейптаун е най-доброто място в Южна Африка, където да я опитате. Добре дошли в Bo-kaap или „Кейп Малей” – цветният квартал, популярен с търговията с подправки и пикантните ястия.

Отправяме се към Atlas Trading Company. Създадена през 1946 г., тя е доставчик на фини подправки, ориз и редки продукти от цял свят. Силната миризма на над 100 различни билки, подправки и благовония маркира територията на колоритния магазин, превърнал се в емблема на мюсюлманската  общност в квартала.

Ще се потопим във вкусовете на малайския квартал Bo Kaap, където ще обядваме от топлите питки роти, хрупкави хапки самоса и ароматно традиционно къри.

Само познавачите знаят, че джин баровете са последна мода в Кейптаун и всички имат своя индивидуалност. Сигурно ще се зачудите с какво южноафриканските джинове са  толкова специални? Отговорът се крие в необикновената флора на страната и най-вече на провинция Западен Кейп. Храстите  fynbos, които се срещат само тук, са тайната съставка, която добавя толкова различен и уникален аромат и характер на местните джинове.

Ще дегустираме три занаятчийски джина, носещи дъха на типичните южноафрикански растения. Всеки джин носи разказ със себе си и се опитва самостоятелно, след което се комбинира с тоник и се завършва с уникална добавка fynbos, подготвена от самите бармани.

Гурме вечеря (срещу допълнително заплащане).

Включено: 1 дегустация на кафе, 1 дегустация на шоколад, дегустация на Biltong & Droewors, дегустация на джин, обяд

Нощувка.

Отправяме се към нос Добра надежда – тесен полуостров, който се врязва в океана и е част от Националния парк Тейбъл Маунтин. Изложен на капризите на времето и яростта на океана, през 15 век е наречен Нос на бурите (Cape of Storms) от португалски мореплавател, като впоследствие е преименуван на нос Добра надежда заради оптимизма, който е пораждал като част от търговския път до Индокитай.

Ще се насладим на дивата красота на това място и на възхитителни гледки към Атлантическия океан по пътя към най-югозападната точка на Африканския континент – Кейп Пойнт. Ще се оглеждаме за павиани, щрауси и антилопи кана, докато се чудим накъде по-напред да насочим камерите си. Кулминацията на днешния ден ще бъде посещението на плажа Боулдърс Бийч, известен с популацията си от хиляди африкански пингвини.

Тази фантастична еднодневна обиколка от Кейптаун до полуострова ще ни разкрие кристално-чистата природна красота на Южна Африка. Стръмните скали и панорамните гледки ще ни подканват за множество спирки за снимки. А след това се насладим на обяд с морски дарове в очарователен крайморски ресторант.

Включено: обяд (барбекю морска храна)

Нощувка.

Днес ще се потопим в спокойната атмосфера на един живописан рибарски залив – Хаут Бей. Поредното парченце рай за любителите на храната и творческата атмосфера на Южна Африка.

Краткия път от Хаут Бей ни отвежда до Кампс Бей – залив, известен с изисканите си барове, модерни кафенета и меки бели пясъци, заобиколени от драматичния фон на планинската верига на Дванадесетте Апостола. Алея от палми ви приканва към бутикови магазини, съчетани с прелестна разходка покрай Атлантическия океан.

Обратно в Кейптаун ще имаме свободно време за посещение на галерии, магазинчета и музеи, като Музея за съвременно изкуство в Африка Zeitz Museum е препоръчтелно да се посети (срещу допълнително заплащане). Zeit MOCCA е авангардна културна институция, която е оставила значителна следа на световната арт сцена. Ако искате да се докоснете до динамичния и развиващ се пейзаж на съвременното африканско изкуство, ще бъдете достойно провокирани от разнообразните и богати изложби в сферата на живописта, скулптурата, фотографията и смесените медии.
Вечерта ще бъдем подготвени с избора на първокласен гурме ресторант (срещу допълнително заплащане).

Нощувка.

Тейбъл Маунтин – Стеленбош (около 1 час)

Съмняваме се да има друго място в света с такава природна красота и изключително биоразнообразие, които да попадат почти изцяло в рамките на града. Тейбъл Маунтин е обявена за национален парк, а през 2012 г. печели своето място в Новите 7 чудеса на света, второто, с което ние ще се срещнем на това пътуване. Със своята характерна плоска форма планината заслужено се е превърнала в емблема на града и ще бъде едно от първите неща, които ще забележим, като пристигнем в Кейптаун. Ще се изкачим с кабинковия лифт, който за минути ще ни отведе от центъра на града до върха на планината, за да погледнем от птичи поглед Капския полуостров с плажовете му, девствената природа наоколо, остров Робен и пристанището на Кейптаун.
Пътят ни ще продължи към Стеленбош. Това е вторият най-стар град в Южна Африка след Кейптаун. Първите лози, от които започва производството на известното по цял свят вино, са засадени в региона в края на 17 век от хугеноти, търсещи убежище от преследванията в родната Франция.

Но освен с винопроизводството, Стеленбош е известен и като универитетски град – изпълнен с младежко оживление и атмосфера, прекрасна „Cape Dutch” архитектура, очарователни улици, засенчени от вековни дъбове, уютни кафенета и бистра, елегантни художествени галерии и музеи.

Винените маршрути на Стеленбош са най-старите в страната и обхващат повече от 200 производители на вино. Ще ви заведем в най-открояващите се винарски имения, които не само произвеждат страхотно вино, но предлагат и впечатляваща арт колекция и неповторима атмосфера.
Започваме нашето уникално преживяване с любимата ни живописна винарна Oldenburg. Когато прекрачите прага й ще се зачудите дали наистина сте в Африка! Гледката към околните планински възвишения в съчетание с ширнали се зелени лозя е като картичка от Южна Франция. А стилът на имението би вдъхновил всеки любител на добрия стил и ненатрапчив лукс. Oldenburg Vineyards е винарна с уникално местоположение, което създавава отличителен и единствен по рода си вкус. Ще опитаме 5 първокласни вина, като безспорно най-запомнящ се е емблематичния бленд от шенин блан и шардоне.

С грейнал поглед и добро настроение продължаваме с обяд в Boschendal – зашеметяващи ферма с винарна, която ще ни вдъхнови с примера си за устойчиво земеделие. А храната е типичен пример за концепцията „от фермата до вилицата“. Очаква ни истинска наслада, както за небцето, така и за душата – пред нас е пленителна комбинация от прекрасна природа, забележителна автентична архитектура, невероятно вкусна храна и отбрани вина!

Продължаваме обиколката със следващата винарна – Mitre’s Edge, сгушена в подножието на планината Симонсберг. В красивата обстановка на забележителното имение, построено в джорджиански стил, ни очаква селекция от чудесни червени вина в компанията на специално подбрани сирена. Домакинята и главен енолог Лола Никълс ще ни разкаже за царството на бутиковите вина и техните прекрасни вкусове и аромати, които само опитен бутиков винопроизводител може да създаде. Сигурни сме, че ще помните вината им дълго!

Включено: 2 винени дегустации, 1 винена дегустация комбинирана с подходящи сирена, обяд

Нощувка.

Какво ни е приготвил днес денят? Започваме с посещение на изключителната галерия на открито на забележителния южноафрикански скулптор Дилън Люис. Разположена между два свята, един див и един опитомен, градината със скулптурите граничи с поддържаните предградия на Стеленбош и суровата планинска пустош, където все още бродят леопарди. Градината е наистина изумително съчетание между природа и изуство. Японската естетика wabi-sabi е очевидна с минималистичния си скулптурен дизайн.

След великолепието на градината се отправяме към кулинарната столица Франсшук, разположена в живописна долина, предлагаща чудесни условия за отглеждане на грозде. Очаква ни поредна доза превъзходна храна и отбрани вина. Буквално преведено Франсшук означава «Френски Ъгъл», а френският усет за удоволствията в живота се усеща навсякъде, но с уникален южноафрикански привкус.  Въпреки, че е основан от холандски заселници, френските хугеноти, които пристигат в района по-късно, оставят дълбока следа с лозарските си познания и превръщат града в един от най-добрите винени региони в света. Изпълнен с френски дух, този оживен град е малък, но изискан. Ще посетим три имения във Франсшук, където ще ни разкрият тайни съчетания на храна и вино. Ще опитаме местни колбаси, ръчно изработен шоколад и много други любопитни южноафрикански вкусотии.

Включено: 1 винена или кафе дегустация, 3 уникални винени дегустаци с придружаваща храна (wine pairings)

Нощувка.

Стеленбош – Херманус (около 2 часа)

Ще имаме свободно време за лежерни разходки и разглеждане на красивия Стеленбош със собствен ритъм.

Следобяд ни очаква едно живописно пътешествие по пътя към Херманус. Хълмисти лозя, заобиколени от величествени планини със скалисти върхове, рисуват пътя към очарователното градче Херманус, който е сякаш разстлан по тясната ивица между извисяващи се планини и пленителна брегова линия. Градът притежава несравнима живописна красота, заобиколен от залива Уокър, където всяка година южните гладки китове изминават хиляди километри от студените води на Антарктика, за да родят малките си и да се насладят на игрите си в защитения залив. Китовете обаче не са единствената причина за посещение. Херманус е известен и със своите гурме ресторанти, плодородни винарски масиви и впечатляваща селекция от бутикови магазини и галерии. И тук ни очаква вкусна храна, отлични вина, безкрайна гледка към океана в същевременно оживената и космополитна атмосфера на града. В свободното си време можем да нахраним душата си с красотата на местните галерии.

Нощувка.

Херманус печели безспорното световно признание на най-известната наземна дестинация за наблюдение на китове в света. Причина номер едно да посетите Херманус е да зърнете южните гладки китове, които населяват залива Уокър от юни до началото на декември. Китовете мигрират всяка година към южноафриканското крайбрежие на Кейп Уейл Коуст и прекарват времето си в любовни игри и отглеждане на малките си (опционално мероприятиe срещу допълнително заплащане).

Няма да пропуснем най-впечатляващата винарна в региона – Creation Wines. Това е малко кътче от рая, където всеки ден носи ново вълнуващо предизвикателство и иновациите са начин на живот. Тук ще опитаме вина от световна класа, в комбинация с креативна кухня. Неслучайно Creation Wines е в класацията „Топ 50 винарни в света”. Древните глинести почви и прохладните морски условия допринасят за създаването на великолепните и всепризнати шардоне и пино ноар. Философията за винопроизводство на собствениците Жан-Клод и Каролин Мартин е „подсилване на красотата на природата“, което определено се усеща навсякъде.

Включено: една дегустация на вина с придружаваща храна (wine pairing)

Нощувка.

Херманус – сафари резерват (около 4 часа)

Ще се сбогуваме с чаровня Херманус и ще потеглим на път, като първата ни спирка ще е в третия най-стар град в ЮАР, Свелендам, често наричан „Очарователният град“, сгушен между хълмове и спокойни езера. Разположен в подножието на планината Лангеберг, Свелендам е известен със своите живописни пейзажи, холандска архитектура и богато културно наследство. Следобяд сме ви приготвили едно допълнително природно изживяване – кратък сафари тур в частен резерват и цялата романтика на света с нощувка в сафари лодж.

Нощувка в сафари лодж.

Ще имаме лежерна разточителна сутрин, наблюдавайки красивата дива природа наоколо.

След това ще се отправим към китното градче Принц Алберт. Играейки роля на входен портал към необятната пустош на Голямо Кару, малкият южноафрикански град е заобиколен от гордо извисяващи се планини, свежи извори, плодородни лозя и овощни градини. Селцето носи атмосферата на Дивия Запад от 19 век и за някои е като снимка от миналото на градовете през онази епоха с типичния си застинал, прашен и неопитомен пейзаж. Принц Алберт е в подножието на прохода Свартберг в полупустинната област Кару и въпреки че регионът е известен с периодична опустошителна суша, градът е благословен с непресъхващите извори, идващи от Черната планина, като все още се използва вековна система от водни улеи по улиците за напояване на градини и малки ферми. Принц Алберт се радва на превъзходен климат, с висок слънчев индекс и кристална видимост на нощното небе. Градът може да се похвали и със съхранената красота на холандско и викторианско архитектурно наследство, като 13 от историческите сгради са обявени за национални културни паметници. Всичко, до което искаме да се докоснем, е на пешеходно разстояние. След като се настаним в хотела поемаме на пешеходна обиколка, потапяйки се в колоритната история на града.

Ще продължим вкусно деня си с полудневен готварски курс, където ще научим тайните на най-апетитните ястия на страната. Истински фюжън от кулинарни култури изгражда южноафриканската кухня, каквато я познаваме днес: еклектична смесица от традиционната кухня на множество далечни земи, която е била адаптирана и получила нова идентичност. Специален готварски екип е подготвил за нас в достъпен и забавен формат преданието на най-добрите класически южноафрикански рецепти. Ако искате да научите как да правите най-доброто боботи, да опечете перфектния милк тарт или да приготвите най-ароматното бреди, този курс е за вас.

Включено: полудневен готварски курс с вечеря

Нощувка.

Днес ще имате възможността да изберете как да прекарате деня си.

Първата възможност е да дадете отново воля на кулинарните си страсти с полудневна дегустационна обиколка, включваща ръчно правен хляб, местни сирена, маслини и зехтин, различни печива и разбира се местния билтонг. Във „фуди“ обиколката има включен обяд (опционално мероприятие срещу допълнително заплащане).

Другата ви възможност е да изберете да изследвате националния парк Кару в целодневен тур (опционално мероприятие срещу допълнително заплащане). Очакват ни безбрежни открити пространства, величествени скали и завладяващо спокойствие. Пред вас ще се разкрие Кару – точно както е бил видян от първите заселници. Историята му датира от пет милиарда години назад и все още може да се видят вкаменелости на същества, които са се скитали тук преди милиони години. Днес паркът се гордее със значителен брой диви животни (част от които при добра слука, ще можем да зърнем).

В края на деня ще се отпуснем в спокойствието и уюта на един от местните отлични ресторанти (срещу допълнително заплащане).

Нощувка.

Трансфер Принц Алберт – Кейптаун (4 часа)

Полет до България.

PDF файл на програмата

Забележки и записване

 1. Цената е валидна при група от 10 и повече души.
 2. Цените са калкулирани на база най-ниската тарифа на редовни авиолинии и подлежат на препотвърждаване при конкретна заявка.
 3. Ако желаете повече гъвкавост, Ви предоставяме възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена на пакета без стойността на включените самолетни билети. Моля да ни уведомите при записването, ако искате да се възползвате от тази възможност, за да Ви изпратим договор без стойността на самолетния билет. Ако желаете, можем да предоставим контакти на фирмата, която закупува самолетните билети за всички наши пътувания.
 4. Туроператор СЕД Адвенчърс има сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора”. Застрахователна полица в ЗК „Лев Инс“ АД, с № 13052410000162 / 15.03.2024 г.  с валидност до 19.04.2025 г.
 5. ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ С ДО 2 – 3 ДНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНИТЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ. МОЛЯ ДА НИ УВЕДОМИТЕ ПИСМЕНО, АКО ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ, ПРЕДИ ДА ЗАКУПИМ САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ!
 6. Възможна е промяна в подредбата на дните без никакво нарушаване на цялостната програма, ако е нужна оптимизация на времето.
 7. Цената е за човек при настаняване с друг в стая!
 8. Не можем да гарантираме комбинация с друг пътуващ при желание от ваша страна.
 9. Водачът на групата е възможно да не пътува от и до София с групата, но задължително я посреща и изпраща на летището в ЮАР.
 10. За български граждани се изисква виза за ЮАР. Всички пътуващи, които нямат български задгранични паспорти, носят отговорност да си проверят изискванията за визи на съответната дестинация и уредят такива.
 11. Допълнителните/опционалните мероприятия са по ваше желание, за ваша сметка и на ваша отговорност. Туроператорът единствено може да съдейства за тяхната организация с местните доставчици на услугата без да носи финансова отговорност поради неосъществяването на конкретното мероприятие в следствие на лоши климатични условия или други причини!
 12. Климатът на планетата е извън нашия контрол, макар че имаме огромното желание да осигуряваме идеалното време за нашите групи.
 13. СЕД АДВЕНЧЪРС Ви предлага срещу доплащане застраховка „Отмяна на пътуване”. При записване Ви молим изрично да отбележите, ако желаете да сключите тази застраховка, за да Ви запознаем подробно с всички условия.

(Група 2023)

Срокът за плащане на депозита от 3300 лв. е 22 август 2023 г.

Крайният срок за пълно плащане е 25 септември 2023 г.

(Група 2024)

Срокът за плащане на депозита от 3300 лв. е 31 август 2023 г.

Срокът за плащане на втората вноска от 1300 лв. е 13 ноември 2023 г.

Крайният срок за пълно плащане е до 30 дни преди заминаване.

Необходимо е да изпратите копие на международния си паспорт с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщане!

Моля, да отбелязвате на платежните нареждания:

 1. Основание: Името и датите на дестинацията, до която ще пътувате, както и имената на пътуващите.
 2. Получател: СЕД Адвенчърс ЕООД.
 3. Наредител: Вашето име.

За контакти: СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД,
лиценз No. РК-01-7248
Телефон – офис: 0876 099 631
Имейл: office@cedadventures.com

БАНКОВИ ДАННИ:
СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД

Сметка в лева: Пощенска банка
IBAN: BG56 BPBI 7942 1026 0999 01
BIC: BPBIBGSF

Сметка в Revolut/Револют:
CED ADVENTURES EOOD

Сметка в евро, долари и лева:
IBAN: LT283250043512206021
BIC: REVOLT21XXX

Сметка в британски лири:
Local
Account number: 07072295 (UK)
Sort code: 040075

Въпроси и отговори

Какъв е климатът?

Перу е държава с изключително климатично разнообразие. За две седмици ще преминете през:

Пустинен, крайбрежен релеф – климатът тук е умерен, но с висока влажност и гъсти мъгли през зимата, която е между месеците юни и септември. Средните температури – минимални около 12 – 14 градуса, и максимални 18 – 20 градуса. През останалото време влажността и мъглите са по-малко, а температурите по-високи.

Сиера или планински и високопланински релеф – тук има два сезона: сух сезон (от март до началото на ноември), със слънчеви дни, студени нощи и малко дъжд, и дъждовен (от ноември до началото на март), с обилни дъждове. През деня температурата достига 24 градуса, а през нощта пада до – 3.

Джунгла – там винаги е топло. Както в планината, джунглата има два добре обозначени сезона: дъждовен сезон (от ноември до март), с обилни валежи, и период с малко дъждове (от март до октомври). Влажността е много висока през цялата година. Рядко, но е възможно да се случи между май и август, се появяват така наречените friajes, или застудяване, което трае около три дни и температурата обикновено пада до 8 – 12 градуса. При поява на климатичния феномен El Niño е възможна тотална промяна в климата.

Какви дрехи и обувки са ми необходими?

Поради близостта до Екватора носенето на шапка, слънчеви очила с UV защита и слънцезащитен крем с висок фактор са силно препоръчителни. Шал или buff в пустинята ще са ви от полза. Дъждобран, ветроустойчиво яке, водоустойчиви маратонки с добър грайфер, полар и репелент са задължителни. Панталони с ластик или анцуг, за да не ви пристягат около корема при големите височини, също са препоръчителни.

Има ли условия за пране на дрехи?

Може да се пере навсякъде, където имаме повече от една нощувка.

Какъв е климатът?

ЮАР е много голяма страна с разнообразен климат, така че се подгответе за температури от 13 градуса (минимални, основно вечер) до 29 градуса (максимални). Най-топло е по източното крайбрежие. В Йоханесбург и Крюгер също е топло. На западния бряг ще е умерено топло и доста ветровито. Най-хладно ще е на местата с по-голяма надморска височина – в Лесото и планината Дракенсберг. Рано сутрин и през нощта също е доста прохладно.

Средните температури са около 25 градуса.

Какви дрехи и обувки са ми необходими?

Удобни дрехи за пътуване, тъй като ни чака доста път в микробус.

Има ли условия за пране на дрехи? 

Да, в хотелите могат да се дават дрехи за пране.

Какво е електричеството, трябва ли ни адаптер?

Електричеството е 230/240 V 50Hz – британски стандарт, троен контакт (кръгъл). Вижте как изглежда на този линк. Наистина е малко особен и не се използва на други места. Трябва да предвидите универсален адаптер (задължително се уверете, че има опция и за ЮАР), но може да се купи и на място.

Какви аксесоари са ми необходими?

Не са необходими някакви специални аксесоари.

Колко пари са ми нужни?

За предпочитане е да плащате с кредитна/дебитна карта (предупредете банката си предварително, че ще използвате картата си извън Европа). Това е най-разпространената и удобна форма. А и така ще си спестите носенето на пари в брой. Все пак може да предвидите около 1 000 щ. долара или равностойността им в рандове.

Каква е валутата в страната?

Валутата е южноафрикански ранд (използва се и в Свазиленд, и в Лесото).

Нужно ли е да сменям пари от България?

Не е задължително, но ще ви бъде по-удобно, ако обмените пари оттук.

Мога ли да се разплащам с карта?

Навсякъде може да плащате с карта, това дори е желателно. Предупредете банката, издател на картата ви, предварително!

Бакшиши

Събираме по 50 щ. долара за бакшиши на местни гидове и шофьори. В повечето ресторанти има включена такса обслужване (8 – 10%), но ако няма такава е желателно да се оставя бакшиш по ваша преценка.

Водата става ли за пиене?

Не. Трябва да се купува бутилирана вода.

Каква е храната?

Храната е разнообразна, близка до нашите вкусове. Едва ли ще ви се стори екзотична или различна. Има и прекрасно местно вино.

Опасна ли е храната от улицата?

Не, можете да я консумирате спокойно.

Включена ли е храна в туристическия пакет?

Включени са закуски във всички хотели, като в Национален парк Крюгер също са включени 1 обяд и 2 вечери.

С какъв тип транспорт се пътува в държавата?

Пътува се с 20-местен микробус. Багажът се товари в отделно ремарке.

Колко дълги са преходите с автобус?

Сумарно има доста пътуване. В някои от дните преходите са около 6 – 8 часа.

Какво е състоянието на пътищата?

Пътищата са в отлично състояние.

В какъв клас хотели се настаняваме?

Настаняването е в хотели 3 и 4*, с всички удобства.

Опасно ли е по улиците, има ли престъпност?

В големите градове – Йоханесбург и Кейптаун има висока престъпност. Не е препоръчително да се разхождате сами на определени места, особено вечер. Ако искате да предприемете самостоятелни разходки, консултирайте се с вашия водач или местния екскурзовод.

Безопасно ли е да нося ценности и бижута?

Не е препоръчително да носите скъпи бижута и ценни предмети, въпреки че местата, където се движим по програма, не са опасни.

Има ли някакви сериозни религиозни обичаи, с които трябва да се съобразим?

Не, няма такива.

Има ли включена застраховка в туристическия пакет?

Да, в цената на пакета е включена медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.

Как да сключа застраховка Отмяна на пътуване?

В срок от 5 дни от внасянето на депозита за пътуването може да сключите застраховка отмяна на пътуване. За повече информация можете да се свържете с нашия офис или обслужващия ви застрахователен брокер.

Нужна ли е ваксина (различна от тази срещу Covid)?
 

Не са необходими никакви ваксинации.

Допълнително ще бъдете информирани за полетното разписание и изискванията на съответната авиолиния. При желание от ваша страна, можете да си закупите сами билетите си, а цената им ще бъде приспадната от общата стойност на туристическия пакет.

Дати на програмата

Очаквайте през 2025

Запишете се, за да получите първи информация за нова група.

8 980 лв. *

Стартова цена

6 580 лв.

Стартова цена

8 980 лв. *

Стартова цена

6 580 лв.

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!
Имайте предвид, че записването сега ви дава възможност да получите информация за това пътешествие първи. Не ви гарантира място!

На коя дата искате да пътувате?

Получихме запитването Ви!

Екипът ни ще се свърже с вас при първа възможност.