Обща информация

Занзибар – Аруша – Маняра/Тарангире – Серенгети – Нгоронторо – Езерото Еяси

Опция за изкачване на Килиманджаро в допълнение към основната ни програма за сафари в Танзания и/или Занзибар (при минимум 6 участника).

* Има възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена за пакета без стойността на включените самолетни билети!

Загасете телевизорите и преживейте едно истинско сафари риалити по прашните пътища на Танзания! Приключение сред дивата природа, което си представяме само в най-смелите си мечти! Диви зверове и спиращи дъха гледки ще останат задълго в съзнанието ни след обиколката през необятните савани и националните паркове на Танзания. Стягаме раниците, зареждаме батериите на камерите и се качваме на джипове, за да документираме екзотичните прищявки на природата. Ще станем свидетели на автентичния живот на лъвове, леопарди и слонове в тяхната естествена среда, ще видим баобабите на Малкия принц, а вечер ще опъваме палатки, за да се слеем напълно с хармонията на една от най-разноцветните във всяко отношение дестинации. Пътешествието ни започва от невероятните пейзажи на Тарангире, след което се отправяме към втория по големина национален парк в Танзания – Серенгети, за да дадем възможност на сетивата си да преживеят истински пулса на дивата природа. Отделяме подобаващо внимание на втория по големина кратер на вулкан в света Нгоронгоро, където, за да бъде емоцията максимална, няма да пропуснем да пренощуваме в палатки на ръба на кратера. Накрая завършваме със заслужена 5-дневна почивка на о. Занзибар – родното място на Фреди Меркюри и на голяма част от познатите ни екзотични подправки, за да успокоим страстите на брега на Индийския океан.

12

дни

10

нощувки

Очаквайте през 2024

стартова цена

Дати и цени

Какво получавате от нас

 • Приключенски маршрут на екипа ни (на база самостоятелното ни пътуване из Танзания и Занзибар), който ще остави у вас усещането, че наистина сте изследвали както големи забележителности така и скрити съкровища.
 • Най-богатия опит по дестинацията Танзания и Занзибар с над 20 организирани групи
 • Единствената програма в България, покриваща 4-те най-популярни парка в Танзания и даваща възможност за докосване до едно от последните бушменски племена в Африка
 • Нощувка на ръба на кратера Нгоронгоро, даваща възможност за ранното му посещение, когато животните са най-активни
 • 2 дни за сафари в най-добрия и емблематичен парк на Африка – Серенгети, за да се насладите подобаващо на многобразието от животни
 • Гарантирани групи
 • Приключения на достъпни цени
 • Български водач със страст към пътешествията
 • Автентично пътешествие с досег до местната култура на племената хадзабе и датога
 • Малки групи от 16 човека
 • Неповторима комбинация от природни и исторически забележителности, красивите плажове на Занзибар и чудесен дайвинг/шнорхелинг
 • Най-доброто време за посещение (извън дъждовния сезон)
 
 • 1 нощувка в хотел 3* в Аруша, 2 нощувки в лодж в близост до парк Маняра и езерото Еяси, 3 нощувки в палатка на къмпинг в резерватите Нгоронгоро и Серенгети и 4 нощувки в хотел 3* в Занзибар
 • 10 закуски, 6 обядa и 5 вечери
 • Самолетен билет София – Занзибар, Занзибар – Аруша, Аруша – София с включени летищни такси
 • 6-дневна сафари програма в парковете СеренгетиНгоронгоро, Маняра/Тарангире и езерото Еяси
 • Транспорт с джипове по време на пътуването из Танзания
 • Разглеждане на едни от най-големите културно-исторически забележителности на Танзания и Занзибар и вълнуващи приключения сред дивата природа
 • Входни такси на националните паркове НгоронгороСеренгети и Маняра/Тарангире
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро (с включено покритие при Covid-19)
 • Български водач-преводач по време на цялото пътуване и лицензирани местни екскурзоводи
 • Всички трансфери от и до летищата в Занзибар и Аруша
 • Лични разходи за храна, вода и напитки, неупоменати в програмата, и шопинг (предвидете минимум 750 лева)
 • Допълнително се заплащат 550 лева за единична стая
 • Възможност за нощувки в лоджове в националните паркове Серенгети (срещу доплащане от 200 щ. долара на човек на вечер) и Нгоронгоро (срещу 225 щ. долара на човек на вечер)
 • Възможност за нощувки в хотел 4*/5* на Занзибар срещу допълнително заплащане
 • Такса за танзанийска виза – 50 щ. долара (плаща се на летището)
 • Бакшиши за местните екскурзоводи/шофьорите на джиповете – 50 щ. долара
 • Трансфери летище – хотел – летище, в случай че се пътува с полет, различен от този на основната група
 • Транспорт, който не покрива основната програма, като например всички опционални мероприятия

Програма по дни

Полет от София до Занзибар.

Занзибар, известен като острова на подправките, е част от Занзибарския архипелаг и важна културна и историческа дестинация в Танзания.

Тук всеки ще може да избере сам какво да прави, а възможностите, които островът предоставя, са многобройни. Плажовете на Занзибар ще бъдат чудесно място за отдих за уморените от прашните пътища през изминалите дни. За любителите на водните преживявания островът предлага сърфинг, шнорхелинг и дайвинг.

А за всички останали има изобилие от забележителности. Най-значимата сред тях безспорно е старият град – Стоун таун (срещу допълнително заплащане), включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО заради уникалната смесица от култури в архитектурата му – мавританска, арабска, персийска, индийска, европейска и местната суахили. Стоун таун ще ви очарова с тесните си улички, безброй аромати и наситени цветове. Най-впечатляващите забележителности са бившият пазар на роби, старият форт и Домът на чудесата. А любителите на рок музиката не биха могли да пропуснат снимка пред родния дом на Фреди Меркюри.

Не е за пропускане и посещението на ферма за подправки (срещу допълнително заплащане), където може да се видят най-популярните екзотични подправки (черен пипер, индийско орехче, карамфил, канела, куркума) в естествена среда и натурален вид.

В Националния парк Джозани (опция срещу допълнително заплащане) пък можете да видите известната маймуна червен колобус, която се среща само тук.

Нощувки.

Кацаме в Аруша – градът на противоречието. Спокоен на пръв поглед, заради равнинния си релеф с изглед към петата по височина планина в Танзания (Меру), Аруша е начална точка на почти всички сафари маршрути в страната и привлича множество търговци, които предлагат своите стоки по напорист и шумен начин. Построен от германците като център за администрация на колониалната администрация в началото на 20-ти век, Аруша е бил малък, спящ град с гарнизон, разположен във военно ограждение и няколко магазина около тревно кръгово кръстовище. Благодарение на селскостопанските земи и плантациите на северната Танзания обаче днес Аруша е един от най-проспериращите градове в страната. Наричан е още столицата на сафарито.

Нощувка.

Сутринта ще се качим на джипове и ще дадем старт на нашата приключенска фиеста! Пристигаме в Тарангире – дома на слоновете и дърветата гиганти. Това безспорно е едно от местата, в които „най-“ е не просто абстракция, а факт – тук се намират най-големите сухоземни животни – слоновете, най-дебелото дърво – баобабът, най-тежката водоплаваща птица – дроплата кори, и най-тежката летяща птица в света – дългокракият щраус. Река Тарангире, която пресича парка, е привлекателен пункт за множество диви животни и птици. Тя е и основно убежище по време на миграцията им в сухия сезон. Антилопи, зебри, жирафи прииждат на паша в националния парк. Групите ще посетят този парк по основната програма, а парк Маняра ще бъде като опция срещу допълнително заплащане.

Езерото Маняра – намира се в едноименния парк в Голямата рифова долина. В него се вливат няколко реки, една от които е прекрасната Симба, осигуряващи условия за буйни гори от диви смокини, махагон и акация. Паркът е известен с голямата концентрация на птици. По протежение на пътя ще видим и павиани, и сини маймуни, сновящи по махагоновите дървета. В контраст с джунглата ще се насладим на спокойната гледка в долината около езерото – сборен пункт за антилопи, биволи, жирафи и зебри.

Нощувка в лоджа в живописното село Mto Wa Mbu.

Добре дошли в автентична дива Африка! Спускането с джиповете от хълмовете на Нгоронгоро към южно Серенгети създава усещането, че си участник едновременно във филм на National Geographic и в „Джурасик парк”. Безспорно Серенгети е най-известният национален парк на целия континент с над два милиона различни диви животни. Добил популярност с невероятната концентрация на хищници (над 2 000 лъва), Серенгети гарантира изключително сафари.

Безкрайните степи са най-богатото място за паша в Африка и дом на най-големите стада от диви животни на планетата. Гледката на дебнещите в равнината лъвове, на стотиците хиляди мигриращи зебри и антилопи гну, както и незабравимият изглед от хълма Нааби на входа на парка, със сигурност ще оставят Серенгети завинаги в спомените ни.

Най-старият национален парк в Танзания предлага пълна гама от преживявания – от спиращи дъха емоции, когато е великият поход на мигриращите диви животни, до възторга от раждането на малките антилопи гну. Серенгети е едно от онези много редки места, които имат огромна слава и въпреки това успяват да надминат очакванията и да ви вземат дъха. Напълно основателно това е най-известният защитен парк в света, несравним и изключителен.

Нощувки на палатка (или в лоджа срещу допълнително заплащане).

Отправяме се към поредната „най-“ дестинация – резерват Нгоронгоро. Излизайки от Серенгети, на път за кратера, ще се запознаем с бита на едно от най-известните африкански племена – масаите, запазили своя начин на живот и традиции. Безспорно те са истинска атракция за туристите и добре го осъзнават!

Ще имаме възможност да посетим истинско масайско село – инкаги, всяко с не повече от 10 – 12 колиби, и да научим как живеят тези горди обитатели на саваната (срещу допълнително заплащане).

Нощувка на палатки на ръба на кратера (или в лоджа срещу допълнително заплащане

Маняра или езерото Еяси (опция срещу допълнително заплащане)

Рано сутринта ще слезем в Нгоронгоро – вторият по големина кратер на вулкан в света, включен в списъка на световното и културно наследство на ЮНЕСКО. Угаснал преди 250 000 години, днес неговото дъно оформя обширна зелена долина, населявана от около 30 000 диви животни. С повече късмет можем да видим и едно от редките животни тук – черния носорог. Заради избиването му от бракониерите популацията му наброява по-малко от 50 броя.

След обяд се отправяме към езерото Еяси.

Нощувка в лоджа.

Рано сутринта се отправяне на едно незабравимо преживяване – посещение на бушмените хадзабе – едно от последните автентични племена в Африка, които все още се прехранват предимно с лов на животни. На място ще придружим „ловната дружинка” в дневната им обиколка за търсене на храна и ще можем да изпробваме уменията си за стрелба с лък. Освен с волните бушмени, ще се запознаем и с живота на племето датога – пасторални скотовъдци, близки по бит и обичаи с масаите.

Полет от Аруша за София.

Маршрут Марангу („Кока Кола“)

Марангу или “Кока-Кола” е най-популярният маршрут за изкачване на Килиманджаро днес. Това е единственият маршрут, по който нощувките са с настаняване в хижи, както е и най-благоприятен откъм денивелация и престой за най-плавното аклиматизиране на тялото с надморската височина. Този маршрут се извършва по добре утъпкана пътека, минаваща през всички климатични зони – от тропическите дъждовни гори до вечния лед, от където ще почерпите с пълни шепи от удивително живописните пейзажи на планинска Мама Африка.

Ден 1: Трекинг от портата Марангу до хижа Мандара

Надморска височина от 1860m до 2700m. Време за преход 5-7 часа. Разстояние 11 км.

Сутринта в хотела в Аруша ще пристигне планинския екипаж от рейнджъри, за да ви посрещне и да проведе брифинг, след което се отправяме към до източния вход на Национален парк Килиманджаро: Портата Марангу (1860м). Следва кратка формалност за получаване на разрешителни за катерене и регистрация в спасителната служба и започваме прехода си до хижа Мандара (2700м). Трекинг маршрутът включва преминаване през тропическите гори (където тропически дъждове са много вероятни), така че ви препоръчваме да вземете не само резервни дрехи, но и вашите дъждобрани. Когато стигнем до лагера, нашите рейнджъри ще се погрижат за всичко, от настаняването ви до вкусната храна. Нощувка.

Ден 2: Трекинг от хижа Мандара до хижа Хоромбо

Надморска височина 2700m – 3720m. Време за преход 5-6 часа. Разстояние 10 км.

Рано сутринта след закуска ще тръгнем от хижа Мандара, за да започнем умерен преход към втория лагер на голяма надморска височина: хижа Хоромбо (3720м). Когато стигнем до лагера, ще се насладим на величествената гледка на два вулкана едновременно: Кибо и Мавензи. Няколко часа след обяд ще направим аклиматизационен преход с денивелация от 200 метра по посока хижа Кибо и след това пеша обратно до хижа Хоромбо, където вечерята ще бъде приготвена за нас. Нощувка.

Ден 3: Аклиматизация в хижа Хоромбо

Надморска височина Хижа Хоромбо 3720м – към Кибо Хижа (4500м). Време за преход 3-4 часа. Разстояние 5-8 км.

След закуска ще тръгнем отново на аклиматизационен поход към хижа Кибо и обратно. След обяд ще имаме възможност да се разходим из околностите и да снимаме вулкана Мавензи. Смятаме този ден в маршрута за ключов в успешното изкачване до върха, особено за хора, които са нямали до този момент опит с над петхилядници. Нощувка.

Ден 4: Трекинг от хижа Хоромбо до хижа Кибо

Надморска височина 3720м – 4700м. Време за преход 4-8 часа. Разстояние 10 км.

На този ден, веднага след закуска, ще се отправим към хижа Кибо (4700 м). Действителният преход не е много труден, просто не забравяйте да се движите с равномерно темпо, за да запазите силите си за прехода до Килиманджаро. Когато стигнем до лагера, ще ни бъде сервиран обяд, след което препоръчваме да спите колкото можете повече и да избягвате всякакви физически и натоварващи дейности. Във всеки от дните трябва да се хидратирате, но особено през този ден е нужно да пиете много вода. Нощувка (до към полунощ).

Ден 5: Преход до връх Ухуру и слизане до хижа Хоромбо

Надморска височина 4700м – 5895м/5895м – 3720м. Време за преход 9-12 часа. Разстояние 16 км.

Големият Ден! Нощно отпътуване от хижа Кибо (4700 м) и начало на прехода до Върха на Килиманджаро: връх Ухуру (5895 м). Преходът ще е от умерен до леко труден от физическа гледна точка (особено ако не е валял сняг), но надморската височина е истинското предизвикателство тук. За цялата продължителност на прехода всяка двойка алпинисти ще бъде придружена от собствен водач, който ще следи вашата издръжливост и състояние. След успешното изкачване на връх Ухуру, което пожелаваме на всички, можете да слезете до най-близкия ледник, ако желаете. След това ще се върнем в хижа Кибо и след около двучасова почивка ще продължим слизането си до хижа Хоромбо (3720 м). Нощувка.

Ден 6: Слизане от Хоромбо до портата Марангу

Надморска височина 3720m – 1860m. Време за преход 5-6 часа. Разстояние 18 км.

Сутринта ще ни бъде предложена топла закуска, след което ще се отправим към изхода на Националния парк Килиманджаро: Портата Марангу (1860 м). Тук е моментът да се поздравим за изпълнената мисия и за сплотения дух! Трансфер към хотела ни в Аруша.

Цената на изкачването включва:

 • 6 дневен поход до връх Килиманджаро, пълен пансион (старт с обяд през ден първи и край с обяд през ден шести от похода)
 • 5 нощувки в хижи с общо настаняване и санитарен възел в национален парк Килиманджаро
 • Местни планински рейнджъри (минимум по един човек на двойка алпинисти)
 • Български водач със страст към природните пътешествия и опит в Танзания
 • Трансфер от и до хотела в Аруша
 • Входна такса за национален парк Килиманджаро
 • 1 допълнителна нощувка в Аруша

Цената на изкачването НЕ включва:

 • Здравна медицинска застраховка с покритие за екстремни спортове и спасителни разходи от първия до последния ден на похода
 • Бакшиши за планинските рейнджъри (ок. 250 долара)

PDF файл на програмата

Забележки и записване

 1. Цената е валидна при група от 10 и повече души.
 2. Цените са калкулирани на база най-ниската тарифа на редовни авиолинии и подлежат на препотвърждаване при конкретна заявка.
 3. Ако желаете повече гъвкавост, Ви предоставяме възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена на пакета без стойността на включените самолетни билети. Моля да ни уведомите при записването, ако искате да се възползвате от тази възможност, за да Ви изпратим договор без стойността на самолетния билет. Ако желаете, можем да предоставим контакти на фирмата, която закупува самолетните билети за всички наши пътувания.
 4. Туроператор СЕД Адвенчърс има сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗК „Лев Инс“ АД с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ 67А, 1700 Студентски Комплекс, София. Застрахователната полица е с № 13052410000162 / 15.03.2024 г.  с валидност до 19.04.2025 г.
 5. ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ С ДО 2 – 3 ДНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНИТЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ. МОЛЯ ДА НИ УВЕДОМИТЕ ПИСМЕНО, АКО ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ, ПРЕДИ ДА ЗАКУПИМ САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ!
 6. Възможна е промяна в подредбата на дните, без никакво нарушаване на цялостната програма, като например първо да е сафарито в Танзания и за финал да е почивката на Занзибар. Моля да ни уведомите писмено, ако искате да бъдете информирани, преди да закупим самолетните билети!
 7. Цената е за човек при настаняване с друг в стая!
 8. Не можем да гарантираме комбинация с друг пътуващ при желание от ваша страна.
 9. Водачът на групата е възможно да не пътува от и до София с групата, но задължително я посреща и изпраща на летището в Аруша/Занзибар.
 10. Ваксинацията срещу жълта треска НЕ е задължителна.
 11. За български граждани визата за Танзания се издава на летището в Аруша/Занзибар.
 12. Допълнителните/опционалните мероприятия са по Ваше желание, за Ваша сметка и на Ваша отговорност! Туроператорът единствено може да съдейства за тяхната организация с местните доставчици на услугата, без да носи финансова отговорност поради неосъществяването на конкретното мероприятие в следствие на лоши климатични условия или други причини!
 13. Климатът на планетата е извън нашия контрол, макар че имаме огромното желание да осигуряваме идеалното време за нашите групи.
 14. СЕД АДВЕНЧЪРС е регистриран онлайн туроператор към Министерство на Туризма на Република България. Плащането на услугите се осъществява единствено и само по банков път. Всички договорни отношения се извършват единствено посредством електронен път. Хартиени носители на договори и анекси не се приемат.
 15. Всички пътуващи, които нямат български задгранични паспорти, носят отговорност да си проверят изискванията за визи на съответната дестинация и уредят такива.

(група 2023)

Срокът на плащане на депозита от 3000 лв. е 15 Декември 2023 г.

Срокът за второто плащане от 1500 лв. е 20 декември 2023 г.

Срокът за крайното плащане е 30 дни преди заминаване.

(група 2024)

Срокът на плащане на депозита от 3000 лв. е 10 декември 2023 г.

Срокът за второто плащане от 1000 лв. е 20 декември 2023 г.

Срокът за крайното плащане е 30 дни преди заминаване

Необходимо е да изпратите копие на международния си паспорт с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщане!

Моля, да отбелязвате на платежните нареждания:

 1. Основание: Името и датите на дестинацията, до която ще пътувате, както и имената на пътуващите.
 2. Получател: СЕД Адвенчърс ЕООД.
 3. Наредител: Вашето име.

За контакти: СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД,
лиценз No. РК-01-7248
Телефон – офис: 0876 099 631
Имейл: office@cedadventures.com

БАНКОВИ ДАННИ:
СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД

Сметка в лева: Пощенска банка
IBAN: BG56 BPBI 7942 1026 0999 01
BIC: BPBIBGSF

Сметка в Revolut/Револют:
CED ADVENTURES EOOD

Сметка в евро, долари и лева:
IBAN: LT283250043512206021
BIC: REVOLT21XXX

Сметка в британски лири:
Local
Account number: 07072295 (UK)
Sort code: 040075

Въпроси и отговори

Физически рейтинг

Не е необходима специална физическа подготовка или издръжливост. За опцията изкачване на Килиманджаро не е задължително да имате голям планинарски опит, но е необходимо да сте в добра физическа форма.

Има ли дълги пешеходни преходи?

Няма дълги преходи или физическо натоварване. Единственото изпитание е дългото возене по черни пътища в националните паркове. 

Колко време се лети до дестинацията?

В зависимост от избраната авиолиния, до Занзибар или Аруша (летището в Танзания) общото летателно време е около 11 часа. Няма директни полети от България до региона.

Подходящо ли е пътуването за деца?

Подходящо е за деца над 7 години, но все пак преценете способностите на собственото си дете да се адаптира към температура, храна и нрави, преди да го запишете за екзотично пътешествие.

Необходима ли е виза?

Да, необходима е виза. Издава се на място и струва 50 щ. долара. Не се изисква да имате снимка.

Каква е часовата разлика?

Часовата зона на Танзания е GMT+3, т.е. България е в един часови пояс с Танзания.

Интернет и сим карта

В хотелите и в лоджовете има интернет, а също и на входовете на националните паркове в Танзания. На място може да се закупи и сим карта с мобилен интернет.

Какво можем и не можем да внасяме?

Няма някакви ограничения, извън стандартните.

Какъв е климатът?

Климатът е тропически – сух в континенталната част и по-влажен на островите. В Занзибар е топло (най-горещо е от декември до февруари) и ветровито. Средната температура е 26 градуса. Средната температура в континентална Танзания е около 25 градуса (варира от 15 до 29 градуса). По-студено е на местата с по-голяма надморска височина. В Нгоронгоро например (2300 м) вечер температурата пада до около 12 градуса. Рано сутрин и през нощта също е по-хладно. Възможни са кратки превалявания – най-вече в края на ноември и втората половина на февруари.

Какви дрехи и обувки са ми необходими?

Пътуването се осъществява на 2 етапа – лежерна островна почивка и сафари, така че съобразете дрехите си с това. Имайте предвид, че в континентална Танзания ви предстои пътуване по прашни пътища в дивата савана. Вземете неофициални, немачкаеми, удобни дрехи, които можете лесно да прежалите, ако се наложи да изхвърлите. Препоръчително е дрехите за сафари да са в неутрални цветове (каки, кафяво, бежово), но не е задължително. Не е желателно да носите дрехи в черно, тъй като тъмните цветове привличат мухата цеце.

Трябват ви удобни и леки обувки. Няма дълги пешеходни преходи, така че не е необходимо да са туристически. За Занзибар ви трябват и аква обувки, тъй като има водни таралежи.

Има ли условия за пране на дрехи?

Да. В хотела в Занзибар и в лоджа в Серенгети (за тези, които няма да спят на палатка) можете да дадете дрехите си за пране.

Какво е електричеството, трябва ли ни адаптер?

Електричеството е 230/240 V 50Hz – британски стандарт, троен контакт. Можете да видите как изглежда на този линк. Необходим е адаптер.

Какви аксесоари са ми необходими?

Челник/фенерче, микрофибърни кърпи (малка и голяма), бинокъл (за наблюдение на животните), джобно ножче, шнорхел и маска (ако имате свои и предпочитате да използвате тях), репелент срещу насекоми, слънцезащитен лосион с висок фактор, мокри кърпички и дезинфектант.

Колко пари са ми нужни?

Предвидете си пари за обяди и вечери в Занзибар (там е покрита само закуската), опционални мероприятия и сувенири. Ще са ви необходими минимум 500 щ. долара.

Каква е валутата в страната?

Местната валута е танзанийски шилинг – TZS. Обменният курс е приблизително

1 USD = 2200 TZS. Напълно приемливо е да плащате и с щ. долари. Обърнете внимание, че не се приемат банкноти, издадени преди 2003 г. (или курсът е значително по-нисък).

Нужно ли е да сменям пари от България?

Не е нужно да сменяте предварително, а и трудно ще намерите танзанийски шилинги.

Мога ли да се разплащам с карта?

На малко места може да се плаща с карта – най-вече в големите сувенирни магазини.

Бакшиши

Няма фиксирани бакшиши, но се приемат с благодарност.

Сумата от 50 щ. долара по програма е основно за екипа ни в Танзания (водачи и готвачи), както и бакшишите за шофьори и екскурзовод в Занзибар. Опционалните мероприятия не са предвидени в сумата за бакшиши.

Водата става ли за пиене?

Водата не е питейна. Купува се бутилирана вода. За сафарито в Танзания е предвидена по бутилка от 1.5 л на човек на ден.

Каква е храната?

На повечето места храната е съобразена с нашите вкусове – има салати, ориз и паста, пилешко и свинско. В Занзибар има различни екзотични плодове и изобилие от морски дарове.

По време на сафарито имаме готвачи, които ни готвят на място.

Опасна ли е храната от улицата?

Ако храната е термично обработена, обикновено не е опасна, дори купена от улицата. Но все пак трябва да сте внимателни и ако имате съмнения, да се консултирате с вашия водач.

Включена ли е храна в туристическия пакет?

В Занзибар е осигурена само закуска в хотела. Някои опционални мероприятия включват обяд (Safari Blue и Spice Tour). Средно едно хранене е около 10 $, местна бира – 3 $, коктейл – 5 $. По време на сафарито са осигурени всички хранения.

Занзибар

1. Обиколка на Стоун таун

Безспорно Стоун таун е „сърцето” на Занзибар и не може да бъде пропуснат! Ще имате възможност да посетите основните забележителности с местен гид – колоритния местен пазар Дараджани (където може да купите подправки и плодове), бившия пазар за роби, Старата крепост, Домът на чудесата и др. Ще имате свободно време за покупки и обяд.
Целодневно (около 8 часа с транспорта), не включва храна или напитки.

2. Тур Запознаване с подправките (Spice Tour)

Пешеходна обиколка на плантация за подправки – около 5 часа с транспорта. Подробно разясняване на вида и произхода на различни подправки и медицински растения. Дегустация на различни екзотични плодове. Включен е и обяд с бутилка вода.

3. Тур Синьо сафари (Safari Blue)

Обиколка с местна традиционна лодка на защитения залив Menai Bay. Чудесна възможност за шнорхелинг около кораловия риф в западнат част на Занзибар. Обядва се на островчето Kwale с изобилие от морски дарове. Там има добра възможност за пазаруване на сувенири.

Целодневно (около 8 часа с транспорта), включен обяд, екзотични плодове и безалкохолни напитки. Безплатно се предоставя и шнорхел оборудване (маска, шнорхел, плавници) по предварителна заявка.

4. Шнорхелинг Blue Lagoon

В южната част на острова, на около 20 минути от Ndame beach hotel, с изобилие от корали и цветни риби. Около 3 часа с включени вода и плодове. Безплатно се предоставя и шнорхел оборудване (маска, шнорхел, плавници) по предварителна заявка.

5. Посещение на гората Джозани (Jozani forest)

Обявена за национален парк, гората е едно от последните места, където се среща рядката маймуна RedColobus. Могат да се видят различни растения и пеперуди, а също и мангрова горичка. Около 3 часа.

6. Посещение на ресторант The Rock – разходи за такси и консумация на място

Превърнал се в една от емблемите на Занзибар, ресторантът е чудесно място да се насладите на коктейл с красива гледка.

7. Вечеря на залез Michamwi Bay (блок маса с разнообразни ястия)

Обърнете внимание, че сте от източната страна на острова и се наблюдават само изгреви. Това е специално място в тази част на Занзибар, където може да се насладите на забележителен залез над Индийския океан с вкусна храна.

Танзания

1. Посещение на племето Хадзабе и племето Датога

Допълнително ще получите информация за това мероприятие.

2. Посещение на масайско село (около 2 часа)

На път за Нгоронгоро спирате в едно от няколкото автентични села, където ще се запознаете с бита на масаите и ще станете свидетели на техните танци и напеви за добре дошли.

С какъв тип транспорт се пътува в държавата?

В Занзибар се ползва автобус за трансферите и за някои от опционалните мероприятия. За други ще се придвижваме с микробус или таксита. В Танзания се пътува с 6-местни джипове.

Колко дълги са преходите с превозните средства?

Най-дългите преходи са с джиповете по време на сафарито – но не повече от 3 часа без пауза.

Какво е състоянието на пътищата?

Първокласните пътища в Танзания са в много добро състояние, но в националните паркове (с цел опазване на природата и запазване на естествената среда) няма асфалтирани пътища. В Занзибар състоянието на пътищата е задоволително, но там няма да имаме дълги преходи.

В какъв клас хотели се настаняваме?

В Занзибар ще бъдем в хотел 4* – на брега на океана сред море от зеленина. При желание може да бъдете настанени в по-висока категория хотел срещу допълнително заплащане.

В Танзания имаме една нощувка в Аруша –  хотел 3* с всички удобства и две нощувки в лодж. По основната програма по време на сафарито имате 3 нощувки на палатка. Може да изберете и лодж (в Серенгети и Нгоронгоро) срещу допълнително заплащане.

По маршрута Марангу за изкачване на Килиманджаро, настаняването е в общи стаи, с общи санитарни възли и общо помещение за хранене. Няма възможност за единично, двойно или тройно настаняване. Навсякъде по хижите обикновено има течаща вода, освен в последната, която е преди катеренето на върха. 

Опасно ли е по улиците, има ли престъпност?

Като цяло не е опасно, но трябва да се избягват определени райони. Не е препоръчително разхождане пеша през нощта.

Безопасно ли е да нося ценности и бижута?

Не е препоръчително да носите скъпи бижута и часовници, особено, ако ги сваляте.

Има ли някакви сериозни религиозни обичаи, с които трябва да се съобразим?

В Занзибар 98% от населението са мюсюлмани. Но няма специален дрескод или ограничения. Въпреки това е необходимо да се спазва благоприличие на определени места – най-вече от дамите, т.е. не е желателно да се разхождате по бански извън зоната на плажа.

Има ли включена застраховка в туристическия пакет?

Да, в цената на пакета е включена медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.

Как да сключа застраховка Отмяна на пътуване?

В срок от 5 дни от внасянето на депозита за пътуването може да сключите застраховка отмяна на пътуване. За повече информация можете да се свържете с нашия офис или обслужващия ви застрахователен брокер.

Нужна ли е ваксина (различна от тази срещу Covid)?

За Танзания не се изискват специални ваксини (в това число и против жълта треска). В страната има опасност от заразяване с малария. Няма ваксина, но можете профилактично да приемате лекарството Маларон (или друго подобно). При желание от ваша страна, можем да осигурим Маларон. Ако имате съмнения относно целесъобразността и страничните ефекти, съветваме да се консултирате със специалист.

Допълнително ще бъдете информирани за полетното разписание и изискванията на съответната авиолиния. При желание от ваша страна, можете да си закупите сами билетите си, а цената им ще бъде приспадната от общата стойност на туристическия пакет.

Дати на програмата

Очаквайте през 2024

Запишете се, за да получите първи информация за нова група.

6 380 лв.

Стартова цена

10 360 лв. *

Стартова цена

5 580 лв.

Стартова цена

9 560 лв.*

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!

Имайте предвид, че записването сега ви дава възможност да получите информация за това пътешествие първи. Не ви гарантира място!

Получихме запитването Ви!

Екипът ни ще се свърже с вас при първа възможност.