Арктическа Норвегия: Северно сияние и емблематични преходи

02 – 09 октомври 2024 / 24 – 31 октомври 2024

Обща информация

Тромсьо – Сомарой – остров Сеня

*Има възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена за пакета без стойността на включените самолетни билети!

Безспорно една от най-поразителните гледки за човешкото око e феерията от танцуващи светлини в мастилено-черната скандинавска нощ. Каним ви да запечатате танца на най-магичните небесни багрила на света в очите и сърцето си, а денем ще ви раздвижим из най-прочутите с красивите си гледки планински пътеки на Северна Норвегия.

Обърнете внимание, че пътуването ще бъде осъществено с коли под наем и при записване с приоритет ще са хората с желание и възможност да шофират, които ще ползват отстъпка от цената на пакета. Молим да заявите дали бихте искали да шофирате по време на пътешествието в момента на записване.

8

дни

7

нощувки

3 690 лв.

стартова цена

Дати и цени

Какво получавате от нас

  • Приключенски маршрут на екипа ни (на база самостоятелното ни пътуване из Норвегия), който ще остави у вас усещането, че наистина сте изследвали както големи забележителности така и скрити съкровища.
  • 4 вечери за лов на Северното сияние за максимален шанс да го видим
  • 5-дневно обиколно пътуване насред най-емблематичните пейзажи на Северна Норвегия
  • Подходящ сезон за наблюдение на Северното сияние и за досег със зашеметяващите фиорди, острови и плажове на севера
  • Български водач със страст към пътешествията и  с опит по дестинацията
  • Приключения на достъпни цени
  • Отстъпки за лоялни клиенти
  • Малки групи от 16 човека
  • Идеална комбинация от природни, културни и исторически забележителности
 • 3 нощувки в хотел 3* в центъра на Трьомсо и 4 нощувки със закуски в хотел/апартамент на брега на фиорд на остров Сеня
 • Самолетен билет София – Тромсьо, отиване и връщане, с включени летищни такси
 • Гориво за джиповете под наем за петте дни
 • Билет за ферибот от Сомарой до Сеня
 • Джипове под наем (автоматик) за 5 дни по време на пътуването от Тромсьо до Сеня и обратно с включена застраховка с 0 Excess (1 джип за 4 човека)
 • Всички паркинг такси
 • Разглеждане на     едни      от     най-големите природни, културни и исторически забележителности в Северна Норвегия
 • Български водач
 • Всички трансфери по програмата
 • Всички турове в Сомарой и остров Сеня през 5-дневното пътуване, включително и 3 пешеходни прехода на фиордите
 • Медицинска застраховка на стойност 10 000 евро
 • Настаняване в самостоятелна стая – 1090 лв.
 • Входни такси за музеите в Трьомсо (около 8-10 евро на музей)
 • Лични разходи за храна, вода и напитки, неупоменати в програмата, шопинг
 • Трансфери летище – хотел – летище, в случай че се пътува с полет, различен от този на основната група
 • Транспорт, който не покрива основната програма, като например всички опционални мероприятия

Програма по дни

Ден 1 2: София Тромсьо

Цветният танц е непредвидим, капризен, но не е неуловим. Северното сияние всъщност винаги си е „там“, на около 100 до 300 км от земната повърхност на двата ни земни полюса, но може да бъде уловено от човешкото око при определени условия: интензитет на слънчевите изригвания, липсата на светлина и на облачност. Можете да наблюдавате Северно Сияние от Сатурн, Юпитер или дори от Международната Космическа Станция, но ние избрахме всичко да започне от град Тромсьо, Северна Норвегия. Градът е в центъра на овала на полярното сияние и то може да бъде наблюдавано, дори когато слънчевите бури са с ниска активност. Благодарение на множеството си микроклимати, Тромсьо увеличава шансовете за ясно небе в малък радиус и превръща града в едно от най-добрите места в света за наблюдение на сиянието.

За първата ви среща със замръзналата тундра по тъмно, ще имате възможност за организирана обиколка за преследване на аурората, където да се оставите в ръцете и опитността на експерти (опционално мероприятие срещу допълнително заплащане). В следващите вечери, ще имаме нови възможности да видим „отблясъците от щитовете на Валкириите, които отвеждат доблестните войни по пътя към Валхала“, както гласят поверията на  древните скандинавци.

Тромсьо денем е приветлив и интересен град, разположен в ослепителен фиорд, заобиколен от снежни върхове. Ще имаме възможността да посетим множество любопитни музеи, които тук могат да поставят рекорд по изобилие, а и атрактивност. Дали харесвате изкуства, наука или история, ще намерите музей, който да прикове вниманието ви и да ви сгуши далеч от студа на открито. Полярният музей ще ни пренесе в полярните експедиции от края на 19 век и ще илюстрира как оцелявате в кабина на ловец цяла зима без възможност за доставка на провизии или контакт с външния свят. Аквариумът Полария е идеалната възможност да изучите скрития морски живот на Арктическия океан, едно от двете места в Европа, където може да видите на досег разстояние брадат тюлен. Полупрозрачните маси на Арктическият университетски музей ще светят отвътре, за да изпъкнат като факли на крайбрежния хоризонт, докато исполинското му преддверие разкрива мащабите на скелета на кит. Превъзходно място за изследване на идентичността на една култура и природа, родени в условия на екстремност. За нашето творческо вдъхновение, ще можем да посетим и Музея на перспективите, който предлага постоянни изложби и временни експозиции на най-добрите норвежки фотографи.

Тромсьо е и дом на една от най-странно изглеждащите църкви в света, Арктическата катедрала, която прилича на хоризонтална каскада от триъгълници, подредени един върху друг като домино. Можете да видите църквата от почти всяка точка на града, ослепителен лъч бяла светлина сред мрака на зимата (посещенията на всички обекти са срещу допълнително заплащане).

Нощувки.

Сомарой – Норвежките Кариби

Ще потеглим на запад през дълбоките фиорди, събирайки скъпоценните картини по протежението на океанското крайбрежие, докато не стигнем мост, който сякаш води до края на света. Всъщност води до Сомарой, малка крайбрежна общност, вдадена в морето суша, на около 300 км над Арктическия кръг. Малко очаквано за място все още не попаднало в международния туристическия радар, тук се намират едни от най-красивите плажове в цяла Скандинавия. Архипелагът около Сомарой е благословен както с малки заливи, така и с дълги пясъчни плажове от бял коралов пясък и кристални тюркоазени води. Вместо натоварените магистрали и шума на града, това е място, доминирано от риболова и субарктическия климат. Екстремно красивата комбинация от планина и море ни предоставя богати възможности за снимки. Сомарой е сред последните късчета земя, преди да стигнете до открития океан и нищо не се изпречва пред въодушевлението на кръгозора ви.

Ще съчетаем шофирането с лек преход (около час) по хълм, от който се открива 360- градусов изглед към неземните океански заливи с близки и далечни острови. Едно от най-дивите и красиви природни преживявания в северна Норвегия.

Сеня – Норвегия в миниатюра

Живописният ни маршрут ще продължи по вода с ферибот и ще ни пренесе в още един приказен остров – Сеня, наречен още „необработения диамант“. Сеня печели и прозвището „Норвегия в миниатюра“ заради разнообразната природа на островите, която отразява почти цялата норвежка природа.

Пътуването по западния бряг на Сеня e всъщност един от 18-те национални живописни маршрута в Норвегия – специално подбрани пътища, които ви превеждат през най-добрите пейзажи, които Норвегия може да предложи.

Стръмните планини, спускащи се право в океана, са спираща дъха гледка и най-забележителната характеристика на този маршрут. Пътят се вие покрай дълбоки фиорди и през села, сгушени в тясната ивица между планини и море. Идиличните островчета и отбивки от пътя към рибарски селища ще бъдат вълнуваща част от нашите преживявания. Кога за последен път изпитахте блаженството от пълната тишина? Свежият въздух, който ще изпълни дробовете ви, величественото сияние, танцуващо по нощното небе, алпийските върхове и дълбоки фиорди ще ви накарат да се почувствате като властелин на света.

Сеня предлага омайни природни изживявания и е като голям приключенски парк за онези, които обичат предизвикателствата на открито. Високите планини и крайбрежните пейзажи предоставят изобилие от възможности за различни планински преходи. Част от нашите дневни спирки ще включват посещение на села и острови, като селцето Husøy, или “домашния остров”, където все още практикуват сиеста, испанска традиция, дошла в Сеня с испанските моряци преди стотици години. Минавайки през селището ще бъдете придружени през цялото време от изумителната гледка на планините около острова, не случайно се счита за едно от най-добрите места  за посещение в цялата страна. Всяка снимка, която направите по пътя си ще бъде залог за шедьовър.

Стегнете здраво връзките на туристическите си обувки и се пригответе за полуден на открито по най-емблематичния поход на Северна Норвегия към върха Хестен (около 5-6 часа отиване и връщане). Пътеката е изключително живописна, средна по трудност, с около 520 метра денивелация, преминаваща покрай долини и хребети. Ще се редуват предизвикателни изкачвания с по-спокойни и равни пътеки с гледки към Мефьорд на запад, долината Korkedalen на север и величествени планини, простиращи се докъдето ви стига погледа. Една от най-големите ни награди ще бъде известната гледка от Хестен към гордо изправения връх Сегла. Покорилите Хестен споделят, че дори и само за този поход си струва посещението на Сеня.

Любимият трек на Норвежката кралица, полудневния преход към върха Хусфиелт e природен шедьовър с изключителни гледки към островърхи планини и фиорди на хоризонта на норвежкото море. Изкачването до върха (около 600 м денивелация и продължителност около 5-6 часа отиване и връщане) започва с добре маркирана пътека, минаваща покрай борови гори и живописни поляни, където панорамни гледки се разкриват с всяка стъпка. След като стигнем до впечатляващия хребет на върха с гледка към останалата част на архипелага, ще се почувстваме като господари на света!

Тунгенесет е друга живописна спирка из туристическите пътеки на Сеня. Ще извървим кратката пешеходна пътека, която ни отвежда по крайбрежието с гледка към планината Оксен (с острите върхове), известна още като „Зъбите на дявола“, които се издигат сред величествената красота на Северно море.

Ерсфиорд е друга живописна плажна зона, в чийто район живеят само около 40 души, които от 2004 г са свързани с тунел с към главния път и сега са част от туристическия маршрут в Сеня. Ерсфиорд е известен с една от най-скъпите пътни тоалетни в Норвегия, известната артистична позлатена тоалетна, атракция сама по себе си.

Ще се спрем и на известната площадка с гледка към Бергсфиорд, където ще увековечим застиналата красота на кристалното езеро и селце около него без пътна връзка с останалата част на Норвегия.

В края на нашия знаменит маршрут ще потеглим по суша обратно към Тромсьо, където ще прекараме последна вечер с вперен поглед към мастиленото небе в търсене на неоновите отблясъци на северно полярното сияние.

Трансфер до летището и полет за България.

PDF файл на програмата

Забележки и записване

 1. Цената е валидна при група от 12 и повече души.
 2. Цените са калкулирани на база най-ниската тарифа на редовни авиолинии и подлежат на препотвърждаване при конкретна заявка.
 3. Ако желаете повече гъвкавост, Ви предоставяме възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена на пакета без стойността на включените самолетни билети. Моля да ни уведомите при записването, ако искате да се възползвате от тази възможност, за да Ви изпратим договор без стойността на самолетния билет. Ако желаете, можем да предоставим контакти на фирмата, която закупува самолетните билети за всички наши пътувания.
 4. Туроператор СЕД Адвенчърс има сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗК „Лев Инс“ АД с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ 67А, 1700 Студентски Комплекс, София. Застрахователната полица е с № 13052410000162 / 15.03.2024 г.  с валидност до 19.04.2025 г.
 5. ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ С ДО 2 – 3 ДНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНИТЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ. МОЛЯ ДА НИ УВЕДОМИТЕ ПИСМЕНО, АКО ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ, ПРЕДИ ДА ЗАКУПИМ САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ!
 6. Възможна е промяна в подредбата на дните без никакво нарушаване на цялостната програма, ако е нужна оптимизация на времето.
 7. Цената е за човек при настаняване с друг в стая!
 8. Не можем да гарантираме комбинация с друг пътуващ при желание от ваша страна.
 9. Допълнителните/опционалните мероприятия са по ваше желание, за ваша сметка и на ваша отговорност. Туроператорът единствено може да съдейства за тяхната организация с местните доставчици на услугата без да носи финансова отговорност поради неосъществяването на конкретното мероприятие в следствие на лоши климатични условия или други причини!
 10. Водачът на групата е възможно да не пътува от и до София с групата, но задължително я посреща и изпраща на летището в Тромсьо.
 11. Климатът на планетата е извън нашия контрол, макар че имаме огромното желание да осигуряваме идеалното време за нашите групи.
 12. СЕД АДВЕНЧЪРС Ви предлага срещу доплащане застраховка „Отмяна на пътуване”. При записване Ви молим изрично да отбележите, ако желаете да сключите тази застраховка, за да Ви запознаем подробно с всички условия.
 13. СЕД АДВЕНЧЪРС е регистриран онлайн туроператор към Министерство на Туризма на Република България. Плащането на услугите се осъществява единствено и само по банков път. Всички договорни отношения се извършват единствено посредством електронен път. Хартиени носители на договори и анекси не се приемат.
 14. Всички пътуващи, които нямат български задгранични паспорти, носят отговорност да си проверят изискванията за визи на съответната дестинация и уредят такива.

Срокът за плащане на депозита от 1 800 лв. на човек е до 9 април 2024 г.

Срокът за крайното плащане е 30 дни преди заминаване.

Необходимо е да изпратите копие на международния си паспорт с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщане!

Моля, да отбелязвате на платежните нареждания:

 1. Основание: Името и датите на дестинацията, до която ще пътувате, както и имената на пътуващите.
 2. Получател: СЕД Адвенчърс ЕООД.
 3. Наредител: Вашето име.

За контакти: СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД,
лиценз No. РК-01-7248
Телефон – офис: 0876 099 631
Имейл: office@cedadventures.com

БАНКОВИ ДАННИ:
СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД

Сметка в лева: Пощенска банка
IBAN: BG56 BPBI 7942 1026 0999 01
BIC: BPBIBGSF

Сметка в Revolut/Револют:
CED ADVENTURES EOOD

Сметка в евро, долари и лева:
IBAN: LT283250043512206021
BIC: REVOLT21XXX

Сметка в британски лири:
Local
Account number: 07072295 (UK)
Sort code: 040075

Въпроси и отговори

Тромсьо е известен с това, че е едно от най-добрите места в света за наблюдение на Северното сияние. 

Какъв е климатът?

През октомври нашето определение за зима вече е дошла в Арктическа Норвегия, въпреки това, все още няма силни снеговалежи и температурите под 0 градуса са рядкост. Температурите е най-вероятно да варират между 5 и 1 C, а дневната светлина е около 9 чáса. Има голяма вероятност за силен вятър, тъй като ще сме близо до атлантическия бряг.

Какви дрехи и обувки са ми необходими?

Нужни са ви топли зимни дрехи! Добра идея са непромокаеми обувки с добър грайфер, вълнено термобельо (и за мъже и за жени), поларени и подплатени дрехи, стабилно зимно яке, което издържа на дъжд и вятър. Не забравяйте и шапка, шал и ръкавици, по ваше желание и защитни очила за слънцето, а и вятъра.

Полезни могат да ви бъдат и хидратиращ крем за ръце и балсам за устни, тъй като студения вятър изсушава и дразни кожата.

В хотелите има всички нужни тоалетни принадлежности като хавлии, чехли, сешоар и други, така че ви съветваме да си ги спестите от багажа.

Има ли условия за пране на дрехи?

Предвид краткото пътуване, предвидете дрехи за всеки ден.

 

Интернет и телефон.

Въпреки, че Норвегия не е част от Евросъюза има споразумения с мобилните оператори в ЕС. Съответно можете да се обаждате и да ползвате мобилните си данни свободно – според регулациите и ограниченията на ЕС. Достатъчно е само да активирате предварително своя роуминг план.

Какви аксесоари са ми необходими?

 Подгответе си външни батерия за вашия телефон или камера.

Контактите и напрежението на електричеството в Норвегия е същото като и в България – стандартното европейско. Затова можете спокойно да вземете всякаква техника, която смятате, че ще ви е нужна и полезна по време на пътуването.

Колко пари са ми нужни?

За да прецените колко пари биха ви били нужни можем ориентировъчно да ви направим справка в евро (въпреки, че ще платите в Норвегия еквивалента им в крони). Едно кафе струва около 2 евро, сандвич – 15 евро, едно ястие в ресторант – ок 30-35 евро (обилни порции). Алкохолът е скъп, като една бира от магазина струва 5 евро, а в ресторант чаша бира, вино или друго питие е около 15 евро. Бихме препоръчали да разполагате с около 80-90 евро на ден.

Каква е валутата в страната?

Валутата в Норвегия е норвежки крони (NOK). Съветваме ви да вземете със себе си някаква малка сума в кеш за всеки случай, но препоръчваме да плащате основно с карта за по-голямо удобство. Плащането с кредитна или дебитна карта е широко разпространено в страната.

Нужно ли е да сменям пари от България?

Препоръчително е да смените норвежки крони от България. Плащане в евро не е практика в Норвегия.

Мога ли да се разплащам с карта?

Да, навсякъде.

Бакшиши

Оставянето на допълнително възнаграждение на работещите в туризма е по ваша преценка.

Норвежката кухня, както повечето европейски държави, предлага голяма разновидност от супи, задушени ястия и печени меса гарнирани със зеленчуци и картофи. Норвегия се слави и със своята прясна риба, най-вече със сьомга и арктическа риба треска скрей. Също така ще имате шанса да опитате уникални видове меса, като например от лос, северен елен, яребица, а може би дори от кит! В Норвегия се намират също немалко качествени местни сирена като бруност и сладко карамелизирано сирене, не отстъпват и печивата и гофретите!

За любителите на алкохола, във връзка с високата му цена в Норвегия, ви съветваме да си вземете концентрати или вино от България! Бира пък можете да си набавите от супермаркет в Тромсьо веднага след пристигане. Свободно в страната можете да внесете до 1л твърд алкохол, заедно с 2 бутилки вино. Предупреждаваме, че в Норвегия продажбата на алкохол е забранена след 20 ч в работни дни, след 18 ч в събота и цял ден в неделя! В тези часове, само на лицензирани барове е позволено да сервират алкохолни напитки.

Организиран тур за гонене на Сиянието.

Музитте в Тромсьо, които може да посетите по желание.

С какъв тип транспорт се пътува в държавата?

Пътува се с коли под наем 4×4 (тип Toyota RAV4 или подобна), 4 човека в автомобил.

Колко дълги са преходите?

Няма дълги преходи, разстоянията, които изминаваме не са големи, но правим множество спирки за снимки и разходки.

Какво е състоянието на пътищата?

Пътищата са в отлично състояние, а октомври месец снежната покривка е тънък слой и не създава предизвикателни условия за шофиране.

В какъв клас хотели се настаняваме?

Хотели 3* с централна градска локация и на брега на фьорд.

Опасно ли е по улиците, има ли престъпност?

Смятаме Тромсьо за безопасен и спокоен европейски град.

Безопасно ли е да нося ценности и бижута?

Не по-опасно от това да ги носите в България.

Има ли някакви сериозни религиозни обичаи, с които трябва да се съобразим?

Няма такива.

Има ли включена застраховка в туристическия пакет?

Да, в цената на пакета е включена медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.

Как да сключа застраховка Отмяна на пътуване?

В срок от 5 дни от внасянето на депозита за пътуването може да сключите застраховка отмяна на пътуване. За повече информация можете да се свържете с нашия офис или обслужващия ви застрахователен брокер.

Препоръчваме да си носите всякакви основни лекарства, които смятате, че могат да ви потрябват. Също така, ако имате предписани лекарства, непременно ги вземете с вас. Препоръчително е да носите и рецепта за тях, ако са в големи количества. Ако знаете, че имате някакви алергии, също би било добре да си вземете някакво лекарство и за тях.

Допълнително ще бъдете информирани за полетното разписание и изискванията на съответната авиолиния. При желание от ваша страна, можете да си закупите сами билетите си, а цената им ще бъде приспадната от общата стойност на туристическия пакет.

Дати на програмата

Очаквайте през 2024

Запишете се, за да получите първи информация за нова група.

3 690 лв.

Стартова цена

3 690 лв.

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!

На коя дата искате да пътувате?

Получихме запитването Ви!

Екипът ни ще се свърже с вас при първа възможност.