Обща информация

Тромсьо – Сомарой – остров Сеня

Има възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да ви предложим цена на пакета без стойността на включените самолетни билети!

Безспорно една от най-поразителните гледки за човешкото око e феерията от танцуващи светлини в мастиленочерната тъмнина на полярната нощ. Каним ви да запечатате танца на най-магичните небесни багрила на света не само в очите и сърцето си, но и по неповторим начин в паметта на камерите си с едно от големите имена в съвременната фотография у нас.

Коя е Ломовера? Вера Гоцева е опитен разказвач и ментор по фотография с над 20 годишен опит в журналистиката и фотографията. За нея фотографията не е просто красота, а смисъл, дълбочина, гледна точка – както на камерата, така и на душата. От години тя води фото-курсове на път, помагайки на участниците да уловят най-емоционалните кадри. Вера бе и фотографът избран да журира хилядите снимки в категория “Пейзажи” в авторитетния конкурс на National Geographic тази година, така че най-добре знае как се снима природа. Избрахме я да ви поведе из света на хипнотичния танц на фотоните, разгръщайки заедно с това незабравимо пътешествие и творческия ви потенциал на фотограф.

8

дни

7

нощувки

Очаквайте през 2023

стартова цена

Дати и цени

Какво получавате от нас

  • Най-добрата цена в България
  • Авторски маршрут на екипа ни, на база самостоятелното ни пътуване из Норвегия
  • 4 вечери за лов на Северното сияние край Тромсьо за максимален шанс да го видим: една вечер със специализирана фирма и 3 вечери за самостоятелно гонене извън населените места, където няма светлинно замърсяване
  • 3-дневно обиколно пътуване насред най-емблематичните пейзажи на Северна Норвегия
  • Подходящ сезон, както за наблюдение на Северното сияние, така и за различни активности в региона, известен със зашеметяващите фиорди, острови и плажове на севера
  • Български водач-фотограф със страст към пътешествията
  • Автентично пътешествие с досег до местните хора и тяхната култура
  • Малки групи от 15 човека
  • Идеална комбинация от природни, културни и исторически забележителности
 • 5 нощувки в хотел 3* в центъра на Трьомсо и 2 нощувки в хотел/апартамент на брега на фиорд на остров Сеня
 • Самолетен билет София – Тромсьо, отиване и връщане, с включени летищни такси
 • Коли под наем за 3 дни по време на пътуването от Трьомсо до Сеня и обратно
 • Пешеходна обиколка на Трьомсо
 • Разглеждане на     едни     от     най-големите природни, културни и исторически забележителности в Северна Норвегия
 • Един организиран вечерен тур с местна компания за лов на Сиянието
 • Медицинска застраховка на стойност 10 000 евро (с включено покритие при Covid-19)
 • Български водач-фотограф
 • Всички трансфери по програмата
 • Моля да обърнете внимание, че част от пътуването ще бъде осъществено с коли под наем и при записване приоритет ще имат хората с желание и възможност да шофират, които ще ползват отстъпка от цената на пакета. Моля да заявите дали бихте искали да шофирате по време на пътешествието в момента на записване.
 • Настаняване в самостоятелна стая – 930 лв.
 • Гориво за колите под наем (около 50 лв на човек за трите дни)
 • Входни такси за музеите в Трьомсо (около 8-10 евро на музей)
 • Лични разходи за храна, вода и напитки, неупоменати в програмата, шопинг
 • Трансферите летище – хотел – летище, в случай че се пътува с полет, различен от този на основната група
 • Опционалните активности по програмата

Програма по дни

Цветният танц е непредвидим, капризен, но не е неуловим. Северното сияние всъщност винаги си е „там“, на около 100 до 300 км от земната повърхност на двата ни земни полюса, но може да бъде уловено от човешкото око при определени условия: интензитет на слънчевите изригвания, липсата на светлина и на облачност. Можете да наблюдавате Северно Сияние от Сатурн, Юпитер или дори от Международната Космическа Станция, но ние избрахме всичко да започне от град Тромсьо, Северна Норвегия. Градът е в центъра на овала на полярното сияние и то може да бъде наблюдавано, дори когато слънчевите бури са с ниска активност. Благодарение на множеството си микроклимати, Тромсьо увеличава шансовете за ясно небе в малък радиус и превръща града в едно от най-добрите места в света за наблюдение на сиянието.

За да направим вашата първа среща със замръзналата тундра по тъмно по-приятна, ще започнем с организирана обиколка за преследване на аурората, където да се оставите в ръцете и опитността на експерти. В следващите вечери, ще имаме нови възможности да видим „отблясъците от щитовете на Валкириите, които отвеждат доблестните войни по пътя към Валхала“, както гласят поверията на древните скандинавци (самостоятелно или като част от опционален тур за наблюдение на Северното сияние, срещу допълнително заплащане). Пригответе камерите и следвайте съветите на фотографския си водач, за да уловите магията на цветовете.

Тромсьо денем е приветлив и интересен град, разположен в ослепителен фиорд, заобиколен от снежни върхове. Ще имаме възможността да посетим множество любопитни музеи, които тук могат да поставят рекорд по изобилие, а и атрактивност. Дали харесвате изкуства, наука или история, ще намерите музей, който да прикове вниманието ви и да ви сгуши далеч от студа на открито. Полярният музей ще ни пренесе в полярните експедиции от края на 19 век и ще илюстрира как оцелявате в кабина на ловец цяла зима без възможност за доставка на провизии или контакт с външния свят. Аквариумът Полария е идеалната възможност да изучите скрития морски живот на Арктическия океан, едно от двете места в Европа, където може да видите на досег разстояние брадат тюлен. Полупрозрачните маси на Арктическият университетски музей ще светят отвътре, за да изпъкнат като факли на крайбрежния хоризонт, докато исполинското му преддверие разкрива мащабите на скелета на кит. Превъзходно място за изследване на идентичността на една култура и природа, родени в условия на екстремност. За нашето творческо вдъхновение, ще можем да посетим и музея на перспективите, който предлага постоянни изложби и временни експозиции на най-добрите норвежки фотографи.

Тромсьо е и дом на една от най-странно изглеждащите църкви в света, Арктическата катедрала, която прилича на хоризонтална каскада от триъгълници, подредени един върху друг като домино. Можете да видите църквата от почти всяка точка на града, ослепителен лъч бяла светлина сред мрака на зимата (посещенията на всички обекти са срещу допълнително заплащане).

Не се съмнявайте, че ще ви заведем и в най-ледения бар в целия град: The Magic Ice Bar (срещу допълнително заплащане). Този прозрачен дворец ще предложи много повече от питие, а именно галерия на творенията на най-изкусните майстори на лед. Изложбата ви превежда през историята на великите изследователи на Арктика и техните приключения и открития по пътя им към Северния Полюс. Вървейки по техните стъпки с вкусен коктейл в ръка със сигурност ще допринесе за уюта ви сред заскрежените фигури. За по-екстремните натури, ще има възможност за приключение с моторни шейни в околностите на Тромсьо, което обещава обилен адреналин сред скреж и сняг (срещу допълнително заплащане).

Едно от най-уникалните неща за Северна Норвегия е, че приютява половината популация от етноса Саами, най-старият в скандинавските държави, със собствен древен език, култура и традиции, оцелели в суровата арктическа среда в продължение на векове. Все още част от етноса води традиционния начин на живот като пастири на северни елени или като рибари по дългото скалисто крайбрежие на Норвегия. Занаятите и изкуствата са били винаги централни в тяхната култура и ще бъдете изкушени да заснемете цветните им одежди, причудливи селища или да занесете у дома някое традиционно занаятчийско изделие. Ако искате да се докоснете до саамския начин на живот можете да посетите местната общност, която ще ви разкрие богатствата на своя бит. Около 2600 саами в Норвегия все още изкарват прехраната си от отглеждане на северни елени – ще можем да се присъединим към тях в незабравима разходка с шейни с еленски впряг, да се съберем за топла традиционна храна, слушайки истории за тяхната култура около лагерния огън, да приближим с храна стадо от северни елени. Саами са отворени за портрети, които ще може да направите с помощта на вашия фотографски водач. Ще имаме възможността да се включим и в сафари с впряг от хъски. Кучешката шейна е била средство за транспорт в арктическия климат от векове, и вие също може да усетите насладата да прелитате през снега на техните шейни. Със сигурност физическо предизвикателство, но и преживяване веднъж в живота (активности срещу допълнително заплащане).

Сомарой – Норвежките Кариби

Ще потеглим на запад през дълбоките фиорди, събирайки скъпоценните картини по протежението на океанското крайбрежие, докато не стигнем мост, който сякаш води до края на света. Всъщност води до Сомарой, малка крайбрежна общност, вдадена в морето суша, на около 300 км над Арктическия кръг. Малко очаквано за място все още непопаднало в международния туристическия радар, тук се намират едни от най-красивите плажове в цяла Скандинавия. Архипелагът около Сомарой е благословен както с малки заливи, така и с дълги пясъчни плажове от бял коралов пясък и кристални тюркоазени води. Вместо натоварените магистрали и шума на града, това е място, доминирано от риболова и субарктическия климат. Екстремно красивата комбинация от планина и море ни предоставя богати възможности за снимки. Сомарой е сред последните късчета земя, преди да стигнете до открития океан и нищо не се изпречва пред въодушевлението на кръгозора ви.

Ще съчетаем шофирането с лек преход със снегоходки (около час и половина) по хълм, от който се открива 360- градусов изглед към неземните океански заливи с близки и далечни острови. Едно от най-дивите и красиви природни преживявания в северна Норвегия (опционално мероприятие срещу допълнително заплащане). Снимките тук са задължителни!

Сеня – Норвегия в миниатюра

Живописният ни маршрут ще продължи по вода с ферибот и ще ни пренесе в още един приказен остров – Сеня, наречен още „необработения диамант“. Сеня печели и прозвището „Норвегия в миниатюра“ заради разнообразната природа на островите, която отразява почти цялата норвежка природа.

Пътуването по западния бряг на Сеня e всъщност един от 18-те национални живописни маршрута в Норвегия – специално подбрани пътища, които ви превеждат през най-добрите пейзажи, които Норвегия може да предложи.

Стръмните планини, спускащи се право в океана, са спираща дъха гледка и най-забележителната характеристика на този маршрут. Пътят се вие покрай дълбоки фиорди и през села, сгушени в тясната ивица между планини и море. Идиличните островчета и отбивки от пътя към рибарски селища ще бъдат вълнуваща част от нашите преживявания. Кога за последен път изпитахте блаженството от пълната тишина? Свежият въздух, който ще изпълни дробовете ви, величественото сияние, танцуващо по нощното небе, алпийските върхове и дълбоки фиорди ще ви накарат да се почувствате като властелин на света. Всеки от дните, ще правим маршрут за снимки и преживявания сред могъщата природа на Сеня, а вечер ще потегляме въоръжени с търпение и вълнение след дирята на танцуващото небесно сияние. Спектакъл, достоен за купища фотографии.

Сеня предлага омайни природни изживявания и е като голям приключенски парк за онези, които обичат предизвикателствата на открито. Високите планини и крайбрежните пейзажи предоставят изобилие от възможности за туризъм денем: от сафари по фиорд през различни планински разходки до преход със снегоходки. Част от нашите дневни спирки ще включват посещение на села и острови, като селцето Husøy, или “домашния остров”, където все още практикуват сиеста, испанска традиция, дошла в Сеня с испанските моряци преди много стотици години. Минавайки през селището ще бъдете придружени през цялото време от изумителната гледка на планините около острова, не случайно се счита за едно от най-добрите места  за посещение в цялата страна. Всяка снимка, която направите по пътя си ще бъде залог за шедьовър.

Тунгенесет е друга живописна спирка из туристическите пътеки на Сеня. Ще извървим кратката пешеходна пътека, която ни отвежда по крайбрежието с гледка към планината Оксен (с острите върхове), известна още като „Зъбите на дявола“, които се издигат сред величествената красота на Северно море.

Ерсфиорд е друга живописна плажна зона, в чийто район живеят само около 40 души, които от 2004 г са свързани с тунел с към главния път и сега са част от туристическия маршрут в Сеня. Ерсфиорд е известен с една от най-скъпите пътни тоалетни в Норвегия, известната артистична позлатена тоалетна, атракция сама по себе си.

Ще се спрем и на известната площадка с гледка към Бергсфиорд, където ще увековечим застиналата красота на кристалното езеро и селце около него без пътна връзка с останалата част на Норвегия.

В края на нашия знаменит маршрут ще потеглим по суша наобратно към Тромсьо, където ще прекараме последна вечер с вперен поглед към мастиленото небе в търсене на неоновите отблясъци на севернополярното сияние.

Трансфер до летището и полет за България.

Забележки и записване

 1. Цената е валидна при група от 12 и повече души.
 2. Цените са калкулирани на база най-ниската тарифа на редовни авиолинии и подлежат на препотвърждаване при конкретна заявка.
 3. Туроператор СЕД Адвенчърс има сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗК „Лев Инс“ АД с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ 67А, 1700 Студентски Комплекс, София. Застрахователната полица е с № 13052310000264 / 12.04.2023 г.  с валидност до 19.04.2024 г.
 4. ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ С ДО 2 – 3 ДНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНИТЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ. МОЛЯ ДА НИ УВЕДОМИТЕ ПИСМЕНО, АКО ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ, ПРЕДИ ДА ЗАКУПИМ САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ!
 5. Възможна е промяна в подредбата на дните без никакво нарушаване на цялостната програма, ако е нужна оптимизация на времето.
 6. Цената е за човек при настаняване с друг в стая!
 7. Допълнителните/опционалните мероприятия са по ваше желание, за ваша сметка и на ваша отговорност. Туроператорът единствено може да съдейства за тяхната организация с местните доставчици на услугата без да носи финансова отговорност поради неосъществяването на конкретното мероприятие в следствие на лоши климатични условия или други причини!
 8. Климатът на планетата е извън нашия контрол, макар че имаме огромното желание да осигуряваме идеалното време за нашите групи.
 9. СЕД АДВЕНЧЪРС Ви предлага срещу доплащане застраховка „Отмяна на пътуване”. При записване Ви молим изрично да отбележите, ако желаете да сключите тази застраховка, за да Ви запознаем подробно с всички условия.
 10. СЕД АДВЕНЧЪРС е регистриран онлайн туроператор към Министерство на Туризма на Република България. Плащането на услугите се осъществява единствено и само по банков път. Всички договорни отношения се извършват единствено посредством електронен път. Хартиени носители на договори и анекси не се приемат.
 11. Всички пътуващи, които нямат български задгранични паспорти, носят отговорност да си проверят изискванията за визи на съответната дестинация и уредят такива.

Срокът за плащане на депозита от 1700 лв на човек е до 12 декември 2022 г. Срокът за крайното плащане е 14 февруари 2023 г.

Необходимо е да изпратите копие на международния си паспорт с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщане!

Моля, да отбелязвате на платежните нареждания:

 1. Основание: Името и датите на дестинацията, до която ще пътувате, както и имената на пътуващите.
 2. Получател: СЕД Адвенчърс ЕООД.
 3. Наредител: Вашето име.

За контакти: СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД,
лиценз No. РК-01-7248
Телефон – офис: 0876 099 631
Имейл: office@cedadventures.com

БАНКОВИ ДАННИ:
СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД

Сметка в лева: Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG75FINV91501016337422
BIC: FINVBGSF

Сметка в евро: Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG91FINV91501016337425
BIC: FINVBGSF

Сметка в Revolut/Револют:
CED ADVENTURES EOOD

Сметка в евро, долари и лева:
IBAN: LT283250043512206021
BIC: REVOLT21XXX

Сметка в британски лири:
Local
Account number: 07072295 (UK)
Sort code: 040075

Въпроси и отговори

Обща информация за дестинацията

 Има ли дълги пешеходни преходи?

В програмата са предвидени градски турове и пешеходни преходи, както и посещения на множество археологически зони. Преходите не са дълги и са подходящи за всеки.

 Колко време се лети до дестинацията?

До Панама Сити се лети общо около 13 – 15 часа от София с прекачване в зависимост от избраната авиокомпания.

 Подходящо ли е пътуването за деца?

Пътуването по-скоро не е препоръчително за деца.  

 Необходима ли е виза?

Туристическа виза за българи с престой до 90 дни не се изисква.

 Интернет и сим карта.

Интернет на много добро ниво има във всички хотели по програмата. Закупуването на сим карта с мобилен интернет също е опция за тези, които искат да са свързани през цялото време.

Какъв е климатът?

Климатът е доста разнообразен, предвид огромната площ, която обхващат страните и зоналните разлики във височина, които оказват значително влияние на температурите и валежите.  

 Какви дрехи и обувки са ми необходими?

Ще ви трябват леки и удобни дрехи за всекидневните градски преходи и посещения на археологическите зони. Времето по маршрута варира значително и в Богота и Меделин може да бъде по-хладно. Вземете с вас и връхни дрехи, поне един дълъг панталон и яке. Ще са ви необходими също така леки, спортни или туристически обувки, с които да ви е удобно по време на всекидневните разходки и обиколки.

 Има ли условия за пране на дрехи?

Да, на повечето места, където имаме над една нощувка, ще може да ползвате тази услуга. Обърнете се към водача си за съдействие.

Какво е електричеството, трябва ли ни адаптер?

Ще ви трябва адаптер, тъй като контактите са от типа A/B.

 Какви аксесоари са ми необходими?

Ще са ви необходими шапка, бързосъхнещи дрехи, слънцезащитен крем и репелент срещу комари. Препоръчително е да имате водни обувки и да си носите бански. Може да си вземете също така и шнорхел и водни очила, ако държите на своите, за опционалните турове и свободните дни.

Колко пари са ми нужни?

Като цяло Мексико е средно скъпа дестинация. За обяд и вечеря, заедно с вода за през деня, и още някои напитки (кафе или бира), ще са ви нужни около 25 – 30 американски долара на ден. В тази сума не влизат пари за сувенири и други покупки. Предвидете поне минимум 500 щ. долара за цялото пътуване.

 Каква е валутата в страната?

Валутата е мексиканско песо (MXN).

 Нужно ли е да сменям пари от България?

Можете да обмените мексиканско песо в България. Има много чейндж бюра, които предлагат добър курс и така ще спестите междинното обръщане от долари или евро. Която и валута да вземете за обмен на място в Мексико, евро или долари, ще ви свърши работа.

 Мога ли да се разплащам с карта?

Възможно е да плащате с карта. Почти във всички ресторанти или сувенирни магазини има такава опция.

 Бакшиши

Бакшишите не са задължителни, но оставянето им е препоръчително. Мексиканците са свикнали да получават допълнително заплащане за труда си, особено работещите в туризма и ресторантьорството.

Водата става ли за пиене?

Съветваме да не консумирате вода от чешмата по време на цялото пътуване.

 

 Включена ли е храна в туристическия пакет?

В туристическия пакет са включени брой закуски, упоменати в секция Цената Включва.

Има възможност за няколко опционални мероприятия в програмата, за които водачът ще ви даде повече информация.

С какъв тип транспорт се пътува?

Пътува се с различни транспортни средства – средно големи комфортни автобуси, мини ванове и самолети (вътрени полети по програмата).

Колко дълги са преходите с автобус?

Преходите с автобус са средно дълги, но приятни, с красиви гледки и екзотични пейзажи по пътя. 

Какво е състоянието на пътищата?

Основните пътища са в много добро състояние.

В какъв клас хотели се настаняваме?

Хотели 3*.

Опасно ли е по улиците, има ли престъпност?

В програмата не се посещават опасните части на градовете. Въпреки това е препоръчително да сте внимателни по улиците, особено ако се отделите от групата.

Безопасно ли е да нося ценности и бижута?

Не е препоръчително да се носят бижута и ценности, особено в големите градове, където дребните кражби и джебчийство могат да се случат на всеки. Препоръчва се по време на цялата програма да не се носят бижута или да се носят такива с по-малка стойност.

Има ли включена застраховка в туристическия пакет?

Да, в цената на пакета е включена медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.

Как да сключа застраховка Отмяна на пътуване?

В срок от 5 дни от внасянето на депозита за пътуването може да сключите застраховка отмяна на пътуване. За повече информация можете да се свържете с нашия офис или обслужващия ви застрахователен брокер.

Нужна ли е ваксина (различна от тази срещу Covid)?
За местата, които посещаваме, не се изисква ваксинация.

Допълнително ще бъдете информирани за полетното разписание и изискванията на съответната авиолиния. При желание от ваша страна, можете да си закупите сами билетите си, а цената им ще бъде приспадната от общата стойност на туристическия пакет.

Дати на програмата

Очаквайте през 2023

Запишете се, за да получите първи информация за нова група.

3 390 лв.

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!

Съдържанието на сайта е обект на авторско право и не може да бъде копирано.

Имайте предвид, че записването сега ви дава възможност да получите информация за това пътешествие първи. Не ви гарантира място!

Получихме запитването Ви!

Екипът ни ще се свърже с вас при първа възможност.