Обща информация

Йоханесбург – Крюгер – Есватини (Свазиленд) – Сейнт Лусия – Дракенсберг – Лесото – Национален парк Адо – Плетенберг Бей – Найсна – Оудсхорн – Иглен нос – Херманус – Кейптаун – Тейбъл маунтин – нос Добра надежда – Пътят на виното/Стеленбош – Кейптаун

Има възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена за пакета без стойността на включените самолетни билети! 

Всичко, с което Африка разпалва въображението на пътешественика, е тук – в най-южната част на континента. Очакват ни лъвове, спокойно търсещи плячка в Националния парк Крюгер, необятни лозя и стари винарни по Пътя на виното край Кейптаун, скалисти планини, спускащи се стремително в океана, и безкрайни златисти плажове, които посрещат морските вълни и подканват към романтика и безвремие. Но наред с вълнуващите сафарита и красивите залези, Южна Африка ще ни изкуши да се изгубим в оживените й модерни градове, в които процъфтяват изкуствата и кулинарията. ЮАР е гостоприемна страна, която, успешно излязла от сътресенията в близкото минало, ни подарява ценен урок по история и обещание за постоянно обновление.

В Лесото ще се докоснем до „кралството в небето“, където величествените планински пейзажи ще ни оставят без думи, а с топлотата и колорита на местните хора басуто ще оживеят представите ни за семплия и щастлив начин на живот сред богатствата на природата. Една от най-малките страни в света – Свазиленд, ще ни изненада с разнообразие, събрано в шепа земя – внушителни планини и спокойни равнини с разпръснати рондавели (традиционни овални кирпичени колиби с конусовиден покрив), дълбоки речни каньони и тучни долини. Традиционните занаяти са овладени до съвършенство от сръчните ръце на местните и със сигурност ще бъдем изкушени да си занесем вкъщи част от автентичното африканско изкуство.

Впуснете се с нас в това южноафриканско приключение и се почувствайте като откриватели на скрити съкровища!

20

дни

18

нощувки

Очаквайте през 2024

стартова цена

Дати и цени

Какво получавате от нас

 • Най-разнообразната програма предлагана за Южна Африка с посещение на кралствата Лесото и Свазиленд, както и на планината Дракенсберг
 • Приключенски маршрут на екипа ни (на база самостоятелното ни пътуване из ЮАР), който ще остави у вас усещането, че наистина сте изследвали както големи забележителности така и скрити съкровища.
 • Гарантирани групи
 • Български водач-преводач със страст към пътешествията и богат опит в Африка
 • Малки групи, около 16 човека
 • Приключения на достъпни цени
 • Идеална комбинация от природни, културни и исторически забележителности
 • 14 нощувки в хотели 3* и 4 нощувки в хотели 4*
 • 18 закуски
 • 1 обяд и 2 вечери
 • Самолетни билети София – Йоханесбург и Кейптаун – София с включени летищни такси
 • Разглеждане на едни от най-големите природни и културно-исторически забележителности
 • Входни такси на местата, които ще посетим по програмата
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро (с включено покритие при Covid-19)
 • Български водач-преводач и местни лицензирани екскурзоводи
 • Всички трансфери и транспорт с частен микробус/джип/лодка по време на пътуването и туровете в Южна Африка
 • Лични разходи за храна, вода и напитки, неупоменати в програмата, шопинг (предвидете минимум 1 200 лева)
 • Допълнително се заплащат за единична стая 980 лева 
 • Виза за ЮАР – 65 лева, виза за Лесото – 150 щ. долара
 • Бакшиши за местните екскурзоводи и шофьорите – 50 щ. долара
 • Всички опционални мероприятия
 • Трансфери летище – хотел – летище, в случай, че се пътува с полет, различен от този на основната група

Програма по дни

Полет от София до Йоханесбург, посрещане на летището и трансфер до града.

Джобург или Джози, както галено наричат най-големия град в ЮАР, определено има с какво да ни спечели. Основаването на Йоханесбург е свързано с треската за злато през 19. век – в района се намират най-дълбоките златни мини в света. От нежелано парче скалиста земя провинция Гаутенг (в превод: находище на злато) се превръща в проспериращ район, а нейният главен град Джобург става икономически център на страната, какъвто е и днес. След сътресенията в обществото през 90-те години на миналия век и почти 20-годишния упадък Йоханесбург се връща към нов живот и днес можем да се насладим на един от най-вдъхновяващите и оживени метрополиси. Улично изкуство краси старите фасади, а сградите в стил ар-деко са изцяло реновирани, за да се превърнат в офиси, апартаменти, художествени галерии и магазини.

Ще посетим знаковия квартал Совето, станал символ на борбата срещу апартейда и ще видим единствената улица в света, където са живели трима Нобелови лауреати – Албърт Лутули, Дезмънт Туту и Нелсън Мандела. Денят ни ще завърши на красивия площад, носещ името на Нелсън Мандела, който всеки посетител на Йоханесбург иска да види.

Нощувка.

Йоханесбург – Крюгер (около 6 часа)

Днес пътуваме към Национален парк Крюгер. А на следващият ден в ранни зори ще поемем на вълнуващо сафари!

Ще прекараме цял ден в едно от най-добрите места в света за наблюдение на диви животни, и ще имаме шанса да срещнем емблематичните за Африка видове. Тук живеят над 130 вида бозайници и може да се видят над 500 вида птици. Разпростиращ се на почти 20 000 кв. км площ, паркът е с изключително разнообразен релеф – на юг саваната преминава в гранитни хълмове, в източната част на парка се извисява планината Лебомбо, а северът е покрит с тропически гори.

Нощувки с включена вечеря.

Крюгер – Свазиленд (около 5 часа)

Ако е вярно, че големите неща се крият в малките опаковки, то това важи в пълна сила за интригуващото Кралство Свазиленд, което е крайната ни точка за днес. На територия малко повече от 17 000 кв. км се е побрало всичко най-интересно от Африка – резервати, пълни с диви животни, изобилие от дейности, които качват адреналина, като рафтинг и планинско колоездене, жива и цветна местна култура с все още масово практикувани обичаи и церемонии. Страната е една от последните монархии в Африка и остава вярна на традициите си въпреки всички предизвикателства на модерния свят.

Нощувка.

Днес ще се потопим напълно в природните красоти на Свазиленд. За разлика от ЮАР ритъмът на живот тук е бавен и спокоен, като контрастът ясно се усеща. Отпуснете се, това е Африка!  ще чуваме често, докато изследваме широките хоризонти на тази малка страна. Разнообразната природа ще ни остави в захлас, като след всеки завой на пътя изскача различна внушителна гледка. А скалните образувания, наподобяващи огромни статуи, живописните села и широките криволичещи реки ще ни карат да се чудим накъде първо да насочим погледи и фотоапарати. Ще посетим малко село, където ще се докоснем до живота на местните и ще имаме възможност да си купим уникални ръчно изработени сувенири.

Нощувка.

Свазиленд – Сейнт Лусия (около 4 – 5 часа)

Сутринта потегляме към градчето Сейнт Лусия, където ще посетим един от най-големите естуари в Африка. Ще имаме усещането, че сме на остров, защото от едната страна минава реката, а от другата е Индийският океан. Естуарът Сейнт Лусия е чудо на природата, дом на над 800 хипопотама, на около 1 200 нилски крокодила и на изобилие от птици. Обявен е за парк с влажни зони и е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Хипопотамите, освен в реката, могат да се видят и на по-спокойните улици в градчето Сейнт Лусия – от незапомнени времена дивите животни живеят в непосредствена близост до населеното място и се разхождат свободно в търсене на храна.

Нощувка.

Сейнт Лусия – Дракенсберг (около 6 часа)

Рано сутринта продължаваме на юг по източното крайбрежие, през провинция Ква Зулу-Натал. Крайната ни точка за деня е Дракенсберг или, както местните ги наричат, Драконовите планини. За зулуситете пък са Ука-хламба – „защита от копия“. И двете имена съдържат в себе си величието на издигащите се от тучните долини скални исполини, които представляват естествена защитна крепост за планинското Кралство Лесото.

Нощувка.

Днес ще направим лек преход в планината, и ще се насладим на уникални панорамни гледки към внушителния амфитеатър от планински върхове. Водопади, речни каньони и впечатляващи скални образувания са само част от красотите, които ще ни изпълнят с възторг в Драконовите планини. Атрактивността на Дракенсберг не е в дивите животни, а в красивата природа и културно богатство, дали на планините статут на световно наследство под защитата на ЮНЕСКО.

Нощувка.

Днес пътуваме към Кралство Лесото – страна, която надали извиква определени асоциации у повечето хора и незаслужено остава встрани от утъпканите туристически маршрути. Точно от това ще се възползваме и в следващите два дни ще изследваме с непредубедено око тази планинска земя с алпийски характер, която ще ни накара да онемеем пред природните й красоти и ще ни изненада с богатите си традиции и автентичната култура на главната етническа група басуто.

Нощувка.

С право наричана от местните „кралство в небето“, Лесото е единствената страна в света, чиято територия е изцяло над 1 000 м надморска височина. Днес ще се насладим на спиращи дъха гледки, безкрайни планински вериги и отдалечени селца, където местните все още ходят загърнати в пъстри одеяла и носят многоцветни шапки, а основното средство за транспорт при тях е Басуто пони – местната порода планински коне. Пръснатите рондавели и многобройните пасящи стада овце допълват пасторалното очарование на тази част от Африка.

Нощувка.

Лесото – Адо Парк (около 10 часа)

Отправяме се към Националният парк Адо (Addo Elephant), разположен в красивата провинция Източен Кейп в Южна Африка – наскоро оценен като третия по площ след националния парк Крюгер и трансграничния парк Кгалагади. През 1919 г. в района по инициатива на местните земеделски стопани е инициирано масово избиване на слонове, което довежда до изчезване на популацията, унищожена от лов. До 1931 г. популацията на слоновете на Адо е била намалена само на 11 слона. Паркът е създаден през същата година, за да осигури защита на последните останали слонове.

От 1931 г. паркът се разширява значително. Сега той е разделен на няколко отделни зони, включително главната зона за дивата природа и две крайбрежни консервационни зони, разположени северно от река Sundays.

С внушителните си размери, паркът включва различни местообитания, вариращи от сухи планини до пясъчни дюни и крайбрежни гори.

Нощувка.

Национален парк Адо – Плетенберг Бей (около 4 часа)

Ще се отправим на сафари в Национален парк Адо, където слоновете са основния акцент. В горещите дни е възможно да се видят стада, наброяващи над 100 екземпляра, които се събират около водните басейни, за да пият вода и да се къпят. Биволите също са в изобилие в Адо, където се намират едни от най-големите свободни стада в страната. Носорози рядко се виждат и информация за техния брой и местонахождение се пази стриктно като защита срещу бракониери; докато лъвът и леопардът най-лесно се забелязват в зори и по здрач. В паркът има и невероятно разнообразие от птици, повече от 400 вида.

Следобед продължаваме на запад към Плетенберг Бей. Плет, както галено го наричат местните, е много повече от плажна дестинация. Тук има за всекиго по нещо – безкрайни златисти плажове, девствени гори, закътани лагуни и естуари, обширни лозя и винарни. Ще усетим вечерния бриз на брега на Индийския океан и ще се поглезим в някой от изисканите ресторанти с гурме кухня и отбрани вина.

Нощувка.

Днешният ден е свободен за плаж или опционални мероприятия.

Наречен „Байя Формоса“ („Красивия залив“) от ранните португалски изследователи, Плет е рай за любителите на плажовете и дивата природа. В допълнение към умерения климат, шестте екологично чисти плажа със Син флаг и красивите гледки към Индийския океан, тук може да се насладите и на най-различни активности – посещение на Национален парк Цицикама, наблюдение на китове и делфини, кану-каяк, плуване с тюлени, каньонинг, скално катерене, скок с бънджи или парашут, зиплайн (опционални мероприятия срещу допълнително заплащане).

Нощувка.

Плетенберг Бей – Найсна – Оудсхорн (около 3 часа)

Рано сутринта продължаваме пътя си по крайбрежието, като минаваме през очарователния град Найсна, разположен сред истински рай от гъсти девствени гори, спокойни езера и златисти плажове. Найсна е живописно кацнал на бреговете на красива лагуна – морски резерват, чийто вход се „охранява“ от огромни скали, наречени Главите. Заради трудната му достъпност по море, градът не се развива като пристанище, а уникалната красота на района предопределя сегашната му слава на модерен курорт.

Ще се разходим из градчето, след което продължаваме към световната столица на… щраусите – Оудсхорн. Градът е известен с щраусите си още от края на 19. век, когато фермерите започват да ги отглеждат, за да задоволят голямото търсене на пера в Европа, използвани като моден аксесоар. По това време щраусовите пера са задължителна част от украшенията на всяка уважаваща себе си дама. Градът процъфтява от търговията с пера, чиято стойност е била почти равна на теглото им в злато. Доказателства за тогавашния му просперитет може да се открият в градската архитектура – красивите сгради от пясъчен камък и палатите на перушиновите барони – огромни, пищни къщи, построени от заможните търговци. Сега щрауси се отглеждат в много по-малък мащаб – за производство на сувенири и изделия от щраусова кожа, и разбира се, за приготвянето на гурме ястия.

Нощувка.

Оудсхорн – Иглен нос – Херманус (около 7 – 8 часа)

Сутринта ще посетим изключително красивата пещера Канго, с обширни галерии и впечатляващи с големината и формите си пещерни образувания.

Днес се отправяме към Иглен нос  най-южната точка на континента Африка, където се срещат Атлантическият и Индийският океан. Брегът тук е стръмен и скалист, обрулен от ветровете, а в дълбините долу са намерили края си множество кораби. Ще изпълним и задължителния ритуал – да се снимаме при табелата, която обозначава мястото на сливането на двата океана. За финал пътуваме до Херманус – част от прочутия Път на виното.

Нощувка.

Херманус – Кейптаун (около 3 часа)

Преди обяд ще имаме възможност да се насладим на атмосферата на Херманус и на красивите гледки към залива Уолкър, да се разходим из пазарите му или да се впуснем в шопинг в изисканите магазини, галерии и модни бутици.

Следобед, продължаваме по крайбрежието към Кейптаун, като ще следваме панорамния път, който минава край океана, свързва поредица от заливи и предлага невероятни гледки.

Пристигаме в Кейптаун. Нощувка.

Надали има друго място в света с такава природна красота и изключително биоразнообразие, които да попадат почти изцяло в рамките на урбанизирана зона. Планината е обявена за национален парк, а през 2012 г.

Ще се впуснем в предизвикателството да опознаем различните лица на Кейптаун и да разберем защо любимата тема за дебат на южноафриканците е дали Кейптаун наистина е част от Африка. Тук ще видим пъстър калейдоскоп от култури, вкусове и природни феномени, които придават неповторимия чар на този 4-милионен мегалополис. Неслучайно Кейптаун е наричан галено „градът майка“ – оттук води началото си ЮАР, както е позната днес. За богатата история на града свидетелстват сградите от 17. век, които не се срещат никъде другаде в страната.

Ще се разходим край елегантните сгради с холандска, викторианска и съвременна архитектура, а в малайския квартал ще последваме сладкия аромат на къри из павираните улички с разноцветни къщи. Изобретателността и новаторството намират плодородна почва в Кейптаун и това се вижда на всеки ъгъл тук, като през 2014 г. градът заслужено става Световна столица на дизайна. Не на последно място обликът на града се определя и от планината Тейбъл маунтин, която се извисява над града в дълга близо 70 км верига и стремително се спуска към морския бряг, а на върха й се простират безкрайните лозя на Кейп Уайнлендс.

Франсис Дрейк не е преувеличил, като е казал, че „това е най-приказният нос, който видяхме по време на обиколкатата ни на земята“ и вероятно сега не би се отметнал от казаното. Ще имаме възможност и да оценим по достойнство ресторантите на Кейптаун, които редовно оглавяват кулинарните класации на страната.

Нощувка.

Отправяме към нос Добра надежда – тесен полуостров, който се врязва в океана и е част от Националния парк Тейбъл Маунтин. Изложен на капризите на времето и яростта на океана, през 15. век е наречен Нос на бурите (Cape of Storms) от португалски мореплавател, като впоследствие е преименуван на нос Добра надежда заради оптимизма, който е пораждал като част от търговския път до Индокитай.

Ще се насладим на дивата красота на това място и на възхитителни гледки към Атлантическия океан по пътя към най-югозападната точка на Африканския континент – Кейп Пойнт. Ще се оглеждаме за павиани, щрауси и антилопи кана, докато се чудим накъде по-напред да насочим камерите си. Кулминацията на днешния ден ще бъде посещението на плажа Боулдърс Бийч, известен с популацията си от хиляди африкански пингвини.

Връщаме се в Кейптаун. 

Нощувка.

Свободен ден в Кейптаун за последни впечатления от „града майка”.

Възможност за опционална екскурзия по Пътя на виното до Стеленбош (срещу допълнително заплащане). През живописни хълмове с лозови масиви, спиращи дъха гледки, топло гостоприемство, първокласни вина и 300-годишна история пътят ще отведе ценителите на виното до Стеленбош, който е един от най-старите градове в ЮАР, датиращ от 17. век.

Стеленбош се развива като център на винопроизводството, за да утолява жаждата на холандските мореплаватели, които са акустирали на нос Добра надежда по пътя към азиатските колонии на Холандия. И до днес световната слава на Стеленбош се дължи на виното, а в района има повече от 150 винарни, които предлагат дегустация на вино. Ще посетим 3 винарни е ще се насладим на удоволствието да опитаме известните южноафрикански вина с включен типичен местен обяд.

Трансфер до летището и полет за България.

PDF файл на програмата

Забележки и записване

 1. Цената е валидна при група от 10 и повече души.
 2. Цените са калкулирани на база най-ниската тарифа на редовни авиолинии и подлежат на препотвърждаване при конкретна заявка.
 3. Ако желаете повече гъвкавост, Ви предоставяме възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена за пакета без стойността на включените самолетни билети. Моля да ни уведомите при записването, ако искате да се възползвате от тази възможност, за да Ви изпратим договор без стойността на самолетния билет. Ако желаете, можем да предоставим контакти на фирмата, която закупува самолетните билети за всички наши пътувания.
 4. Туроператор СЕД Адвенчърс има сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗК „Лев Инс“ АД с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ 67А, 1700 Студентски Комплекс, София. Застрахователната полица е с № 13052410000162 / 15.03.2024 г.  с валидност до 19.04.2025 г.
 5. ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ С ДО 2 – 3 ДНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНИТЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ. МОЛЯ ДА НИ УВЕДОМИТЕ ПИСМЕНО, АКО ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ, ПРЕДИ ДА ЗАКУПИМ САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ!
 6. Възможна е промяна в подредбата на дните, без никакво нарушаване на цялостната програма, ако е нужна оптимизация на времето.
 7. Цената е за човек при настаняване с друг в стая!
 8. Не можем да гарантираме комбинация с друг пътуващ при желание от ваша страна.
 9. Изискват се визи за ЮАР, Свазиленд и Лесото за български граждани. Документите за визи за ЮАР за български граждани се подават лично в Посолството на Република Южна Африка в София.
 10. Допълнителните/опционалните мероприятия са по Ваше желание, за Ваша сметка и на Ваша отговорност! Туроператорът единствено може да съдейства за тяхната организация с местните доставчици на услугата, без да носи финансова отговорност поради неосъществяването на конкретното мероприятие вследствие на лоши климатични условия или други причини!
 11. Климатът на планетата е извън нашия контрол, макар че имаме огромното желание да осигуряваме идеалното време за нашите групи.
 12. СЕД АДВЕНЧЪРС Ви предлага срещу доплащане застраховка „Отмяна на пътуване”. При записване Ви молим изрично да отбележите, ако желаете да сключите тази застраховка, за да Ви запознаем подробно с всички условия.
 13. СЕД АДВЕНЧЪРС е регистриран онлайн туроператор към Министерство на Туризма на Република България. Плащането на услугите се осъществява единствено и само по банков път. Всички договорни отношения се извършват единствено посредством електронен път. Хартиени носители на договори и анекси не се приемат.
 14. Всички пътуващи, които нямат български задгранични паспорти, носят отговорност да си проверят изискванията за визи на съответната дестинация и уредят такива.

Срокът за плащане на депозита от 3000 лв. е 12 май 2023 г. Срокът за второто плащане от 1500 лв. е 20 август 2023 г. Крайният срок за пълно плащане е 30 дни преди заминаване.

Необходимо е да изпратите копие на международния си паспорт или лична карта с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщане!

Моля, да отбелязвате на платежните нареждания:

 1. Основание: Името и датите на дестинацията, до която ще пътувате, както и имената на пътуващите.
 2. Получател: СЕД Адвенчърс ЕООД.
 3. Наредител: Вашето име.

За контакти: СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД,
лиценз No. РК-01-7248
Телефон – офис: 0876 099 631
Имейл: office@cedadventures.com

БАНКОВИ ДАННИ:
СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД

Сметка в лева: Пощенска банка
IBAN: BG56 BPBI 7942 1026 0999 01
BIC: BPBIBGSF

Сметка в Revolut/Револют:
CED ADVENTURES EOOD

Сметка в евро, долари и лева:
IBAN: LT283250043512206021
BIC: REVOLT21XXX

Сметка в британски лири:
Local
Account number: 07072295 (UK)
Sort code: 040075

Въпроси и отговори

Има ли дълги пешеходни преходи?

Има предвиден трекинг в Драконовите планини. Спрямо физическото ви състояние, можете да изберете между по-тежък или по-лек вариант.

Колко време се лети до дестинацията?

Общото летателно време до дестинацията е около 14 часа. Няма директни полети от България до ЮАР, така че със сигурност ще имате трансфер в Европа или Азия.

Подходящо ли е пътуването за деца?

Всеки родител преценява възможностите на детето си, но тази програма не е особено подходяща за деца. Има много автобусни преходи и това може да бъде сериозно изпитание за тях.

Необходима ли е виза?

Необходима е и се издава се от посолството на Република Южна Африка в София. Допълнително ще ви изпратим списък с необходимите документи.

За Есватини (Свазиленд) визата се урежда на място.

За Лесото се получава онлайн и струва 150 щ. долара. Допълнително ще ви информираме за процедурата по издаването й.

Каква е часовата разлика?

Часовата зона на Танзания е GMT+3, т.е. България е в един часови пояс с ЮАР.

Интернет и сим карта

На повечето места в хотелите има интернет.

Какво можем и не можем да внасяме?

Няма специални ограничения.

Какъв е климатът?

ЮАР е много голяма страна с разнообразен климат, така че се подгответе за температури от 13 градуса (минимални, основно вечер) до 29 градуса (максимални). Най-топло е по източното крайбрежие. В Йоханесбург и Крюгер също е топло. На западния бряг ще е умерено топло и доста ветровито. Най-хладно ще е на местата с по-голяма надморска височина – в Лесото и планината Дракенсберг. Рано сутрин и през нощта също е доста прохладно.

Средните температури са около 25 градуса.

Какви дрехи и обувки са ми необходими?

Удобни дрехи за пътуване, тъй като ни чака доста път в микробус.

Има ли условия за пране на дрехи? 

Да, в хотелите могат да се дават дрехи за пране.

Какво е електричеството, трябва ли ни адаптер?

Електричеството е 230/240 V 50Hz – британски стандарт, троен контакт (кръгъл). Вижте как изглежда на този линк. Наистина е малко особен и не се използва на други места. Трябва да предвидите универсален адаптер (задължително се уверете, че има опция и за ЮАР), но може да се купи и на място.

Какви аксесоари са ми необходими?

Не са необходими някакви специални аксесоари.

Колко пари са ми нужни?

За предпочитане е да плащате с кредитна/дебитна карта (предупредете банката си предварително, че ще използвате картата си извън Европа). Това е най-разпространената и удобна форма. А и така ще си спестите носенето на пари в брой. Все пак може да предвидите около 1 000 щ. долара или равностойността им в рандове.

Каква е валутата в страната?

Валутата е южноафрикански ранд (използва се и в Свазиленд, и в Лесото).

Нужно ли е да сменям пари от България?

Не е задължително, но ще ви бъде по-удобно, ако обмените пари оттук.

Мога ли да се разплащам с карта?

Навсякъде може да плащате с карта, това дори е желателно. Предупредете банката, издател на картата ви, предварително!

Бакшиши

Събираме по 50 щ. долара за бакшиши на местни гидове и шофьори. В повечето ресторанти има включена такса обслужване (8 – 10%), но ако няма такава е желателно да се оставя бакшиш по ваша преценка.

Водата става ли за пиене?

Не. Трябва да се купува бутилирана вода.

Каква е храната?

Храната е разнообразна, близка до нашите вкусове. Едва ли ще ви се стори екзотична или различна. Има и прекрасно местно вино.

Опасна ли е храната от улицата?

Не, можете да я консумирате спокойно.

Включена ли е храна в туристическия пакет?

Включени са закуски във всички хотели, като в Национален парк Крюгер също са включени 1 обяд и 2 вечери.

 1. Имате избор от няколко активности в Национален парк Цицикама (ще получите допълнителна информация за цени) – зиплайн, каяк, езда, бънджи скок.
 2. Гмуркане с акули (вие сте на безопасно място в клетка) в Гаансбай.
 3. Винен тур в Стеленбош – целодневен с включен обяд.

С какъв тип транспорт се пътува в държавата?

Пътува се с 20-местен микробус. Багажът се товари в отделно ремарке.

Колко дълги са преходите с автобус?

Сумарно има доста пътуване. В някои от дните преходите са около 6 – 8 часа.

Какво е състоянието на пътищата?

Пътищата са в отлично състояние.

В какъв клас хотели се настаняваме?

Настаняването е в хотели 3 и 4*, с всички удобства.

Опасно ли е по улиците, има ли престъпност?

В големите градове – Йоханесбург и Кейптаун има висока престъпност. Не е препоръчително да се разхождате сами на определени места, особено вечер. Ако искате да предприемете самостоятелни разходки, консултирайте се с вашия водач или местния екскурзовод.

Безопасно ли е да нося ценности и бижута?

Не е препоръчително да носите скъпи бижута и ценни предмети, въпреки че местата, където се движим по програма, не са опасни.

Има ли някакви сериозни религиозни обичаи, с които трябва да се съобразим?

Не, няма такива.

Има ли включена застраховка в туристическия пакет?

Да, в цената на пакета е включена медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.

Как да сключа застраховка Отмяна на пътуване?

В срок от 5 дни от внасянето на депозита за пътуването може да сключите застраховка отмяна на пътуване. За повече информация можете да се свържете с нашия офис или обслужващия ви застрахователен брокер.

Нужна ли е ваксина (различна от тази срещу Covid)?
 

Не са необходими никакви ваксинации.

Допълнително ще бъдете информирани за полетното разписание и изискванията на съответната авиолиния. При желание от ваша страна, можете да си закупите сами билетите си, а цената им ще бъде приспадната от общата стойност на туристическия пакет.

Дати на програмата

Очаквайте през 2024

Запишете се, за да получите първи информация за нова група.

5 990 лв.

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!

Имайте предвид, че записването сега ви дава възможност да получите информация за това пътешествие първи. Не ви гарантира място!

Получихме запитването Ви!

Екипът ни ще се свърже с вас при първа възможност.