Обща информация

Ван – Мардин – Дара – Диарбекир – Немрут – Урфа – Харран – Гьобекли тепе – Газиантеп – Халфети – Кападокия – Хатуша – Амасия – Сафранболу

ПРОГРАМАТА Е ПРОМЕНЕНА ЗА ДА ИЗБЕГНЕМ МЕСТАТА, ПОСТРАДАЛИ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ ТАЗИ ПРОЛЕТ И Е ДОБАВЕНО ЖИВОПИСНОТО ЕЗЕРО ВАН И ОКОЛНОСТИТЕ МУ. 

Има възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена за пакета без стойността на включените самолетни билети!

За повечето от нас Турция е синоним на летните ол инклузив курорти и пищните улици на Истанбул, кръстосвани надлъж и нашир от всеки пътешественик. Но дали не сме подценили ориенталската ни южна съседка? Знаете ли, че Анадолското плато – западната азиатска част на Турция, е началният топос на днешната цивилизация, люлка на образованието, архитектурата и религията.

Величествената Месопотамия, майка на велики народи и подиум на библейски сюжети, крие в недрата си хилядолетната история на древни империи, съхранила е следите на славни царствени времена и е готова да отвори пред нас портите на препълнена съкровищница от антични забележителности. От времето на неолита, през империите на хети, римляни, византийци и османци, днешните земи на Турция са пропити от завладяваща история, неповторими пейзажи и вълнуващи загадки, които чакат да бъдат разказани, видени и покорени. Подайте ръка, за да ви заведем в дебрите на една различна Турция!

13

дни

12

нощувки

Очаквайте през 2024

стартова цена

Дати и цени

Какво получавате от нас

 • Приключенски маршрут на екипа ни на база самостоятелното ни пътуване из Анадола
 • Гарантирани групи
 • Приключения на достъпни цени
 • Единствена по рода си програма, която обхваща не само историята на Древна Месопотамия, но и природните чудеса на Анадола – Кападокия и Немрут, а също и историческите бижута от Османско време: Сафранболу и Амасия
 • Нощувки в пещерен хотел в най-магичното село на Кападокия – Гьореме
 • Български водач със страст към пътешествията
 • Перфектната комбинация от природни и културни забележителности
 • Автентично пътешествие
 • Малки групи, около 18 човека
 • 12 нощувки в хотели 3*
 • 12 закуски
 • Самолетен билет за вътрешен полет Истанбул – Ван с включени летищни такси
 • Микробус/бус от София до летището в Истанбул, от Сафранболу до София и по време на цялото пътуване в Анадола
 • Разглеждане на едни от най-големите културно-исторически забележителности на Анадола
 • Входни такси на обектите, които ще посетим по програмата
 • Медицинска застраховка на стойност 10 000 евро
 • Водач-преводач с опит по маршрута и местни лицензирани екскурзоводи
 • Всички трансфери по програмата
 • Лични разходи за храна, вода и напитки неупоменати в програмата (минимум 500 лева), шопинг
 • Допълнително се заплащат 490 лева за единична стая
 • Транспорт, който не покрива основната програма, като например всички опционални мероприятия
 • Трансфери летище – хотел – летище, в случай че се пътува с полет, различен от този на основната група
 • Самолетен билет отиване и връщане София/Варна – Истанбул с включен багаж (на цена, започваща от 440 лева)
 • Бакшиши за местния екскурзовод/шофьорите на бусовете – 25 евро (или еквивалента в турски лири)

Програма по дни

София – Истанбул: около 8-9 часа

Трансфер с автобус до летище Истанбул за полет до Ван. Възможност за полет София – Истанбул (срещу допълнително заплащане).

Пристигане привечер във Ван.

Нощувка.

Предстои ни да се докоснем до очарованието на едно необикновено соленоводно езеро, разположено между стръмни брегове и вулканични конуси в Арменското плато на Източна Турция – езерото Ван. Това е най-голямото содно езеро в света, безотточно и враждебно към всякакъв живот, с изключение на един перлен кефал, незнайно как приспособил се към содено-солените води.

Освен завладяващи гледки, езерото Ван притежава съкровищница от културно и историческо значение. Ще посетим острова Акдамар, една от най-емблематичните забележителности на езерото, известен със своята древна арменска църква от 10 век с изкусни стенописи.

Разположена на скалист хълм с изглед към езерото, Цитаделата на Ван е архитектурно чудо, което датира от Урартското царство, съществувало от 9-ти до 6-ти век пр. Хр. – дом на могъща цивилизация, известна със своите впечатляващи крепости и напреднали военни техники. Само на един хвърлей от Цитаделата, Царските гробници, изсечени в скалите, предлагат завладяваща представа за погребалните практики на урартските царе.

Няма да пропуснем и водопадите Мурадие, чиито каскадни води сред тучна зеленина създават живописна обстановка, идеална за любителите на природата.

Нощувка.

Ван – Мардин: около 6 часа и половина

Отправяме се към Северна Месопотамия. Асирийци, персийци, римляни, византийци, араби и турци са оставили тук своята следа, изразена в уникалната архитектура на този каменен лабиринт от тесни улички, цветни стоки, прохладни тунели, магаренца с пискюли, хиляди видове сочни локуми, ароматен сусам, захаросани бадеми и завладяваща история. Мардин е един от малкото градове в света, чиято територия изцяло е обект на ЮНЕСКО. Бидейки земя по поречието на река Тигър, Мардин е на кръстопътя на всички древни народи още от зората на самата цивилизация.

Разходката из Стария град по същество е разходка из музей на открито, хипнотизиращ посетителите със своите криволичещи пътечки, каменни къщи и безкраен степен хоризонт. Вероятно най-емблематичният кадър от Мардин е този на минарето на Голямата джамия, протягащо се нагоре към небето с изглед към целия град. Градът цъфти от пазари и ханове, които ни примамват с вкусни подправки, топли гозби, ориенталски бижута, изящни медни изделия, натурален сапун и гиздави шалове. Нека не забравяме, че тук ще можем да влезем в ролята на сомелиери като опитаме едни от най-добрите вина в цяла Турция. Ще посетим и църквата 40-те мъченика от 4. век, която все още извършва служби всяка неделя. Макар и на малка площ, интериорът съдържа някои красиви икони и картини, които определено заслужават вниманието ни.

Нощувка.

Продължаваме обиколката на Мардин – хилядолетен дом на сирияните: едномилионна диаспора, от която 5 000 все още живеят в Мардин, наричайки себе си „първите християни“, тъй като приемат Христовата вяра още в средата на 1. век. Техният език е семитски, близък до самия Иисусов арамейски и благодарение на тяхното мирно съжителство с мюсюлманите, градът и околностите изобилстват от църкви и манастири. На около 5 км от града, 1 500-годишният манастир на Дейрулзафаран ще ни прикани на разходка, разкривайки прелестта на своите куполи, сводове, дърворезба и каменни бродерии отвътре и отвън. Важен център за религиозното образование на сирианската църква през дългата й история. В него се съхранява и първата печатна преса в Турция, подарена от кралица Виктория, благодарение на която манастирът е имал и изключително силна просветителска дейност посредством печатането на книги на арабски, турски и най-вече на родния им сириански език през вековете.

Нашата обиколка ще приключи след като надникнем и сред разкопките на древния град Дара, отворени за посетители едва през 2017 г. Наричан още „Турската Петра“, носейки името на самия персийски цар Дарий. Скалният град е един забележителен некропол, съставен от хиляди скални гробници, по-късно преобразуван във византийска военна крепост. Дара ще ви порази от пръв поглед и ще ви разходи из хилядолетия история и ожесточени битки.

Нощувка.

Мардин – Диарбекир: около 2 часа

Диарбекир – градът-крепост, разположен на бреговете на река Тигър, синоним на ужас, заточение и гибел за будните българи преди Освобождението. Бил е заобиколен от 12-метрови крепостни стени с 82 кули и 4 порти със стражи, които са затваряли достъпа до града в полунощ. В пределите на зловещия зандан българите са изпращани на заточение в пешеходен поход, вързани с вериги за врата и краката. Много от тях са намирали гибелта си още по пътя. Старото име му е Амида – древен град, предшестващ римската колонизация през 3. век сл.Хр., разширен и укрепен при римския император Констанций II. По-късно градът попада във византийски, персийски и арабски ръце, като при османците се превръща в столица на голяма и важна провинция и се радва на просперитет.

И до днес са запазени голяма част от черните базалтови крепостни стени, които са опасвали града, а част от най-красивите ѝ детайли са дело на ортокидите през 11. век. Ще се разходим по тесните улички с настилка от вулканични павета, сред аромати от подправки и многообразни дюкяни, предлагащи изделия на различни занаяти.

Тук се намира и една от най-старите джамии в цяла Турция Улу джами или Голямата джамия на Диарбекир: построена от черен базалт и бял варовик. Счита се за петото най-свято място за мюсюлманите, веднага след Великата Джамия в Дамаск.

Още едно скрито място в тесните алеи на града ще бъде посетено от нас: Хасан Паша Хани, османския кервансарай, който повече от пет века вижда стоки и търговци от цял свят, чува истории и слухове от всички краища, среща приятели, попива аромата на кафе и уханни турски ястия и до днес.

Диарбекир – Немрут: около 4 часа

Продължаваме по картата на Световното културно наследство на ЮНЕСКО и се пренасяме на върха на планина Немрут. Представете си тайнствена гробница с разпръснати глави на каменни статуи около нея. Тази погребална могила, представляваща 50-метрова мраморна пирамида, е построена от Антиох I – най-бележитият владетел на царство Комагена, потомък на самия Александър Македонски. Почитан сам за Бог, Антиох решава да увековечи личността си чрез построяването на своя гробница, която е и едновременно светилище на древногръцки и персийски богове. Изсичат се тераси, украсени с барелефи, пазени от статуи на лъвове, орли и от величествени деветметрови колоси на богове и на самия Антиох, които се издигат пред светилището.

Дали поради земетресения или поради намесата на иконоборците, впоследствие главите на статуите биват отделени от телата им и създават още по-голяма мистерия около историята на това изкусно архитектурно творение. Под гробницата се крият едни от най-дългите надписи на старогръцки, намерени са изображения на точно разположение на небесни тела, разгадаващи времето на строеж, разчитат се скрити послания и неясни проклятия. Казват, че на залез великолепието на гробницата оживява обляна от блясъка на слънчевите лъчи и запечатва завинаги събуденото величие на едни древен град, в едно древно кралство, пълно с мистерия, пораждайки непрестанния интерес на археолозите.

Нощувка в региона за да можем да посетим гробницата по залез.

Немрут – Урфа: около 4 часа

Днес се отправяме към Урфа – хилядолетен град, населяван от племена и царства още 9 000 г. преди рождението на Христос, носи и славата на първия град, който приема християнството едва няколко години след Разпятието. Дом на старозаветните пророци Илия, Йов и Мойсей, Урфа е и родното място на самият Авраам, проплакал в пещера, намираща се днес в двора на джамията Мевлид-и Халил. Мюсюлманска легенда ни разказва за цар Нимрод, който чрез предсказание научава, че ще се роди момче на име Авраам. Според легендата Авраам ще превъзхожда царе и богове, затова Нимрод успява да го плени и да го хвърли на специално подготвена клада, за да го погуби. Но Божие чудо превръща пламъците във вода, а въглените в шарани. Езерото с рибите (или Балъкалъ гьол) е задължителна наша спирка, където ще се потопим в древната история за чудотворното оцеляване на пророка. Ще посетим и комплекса Халил-Юр Рахман, разположен в югозападния ъгъл на езерото, съставен от джамия, богословско училище, гробище и мястото, където Авраам е паднал, когато е бил хвърлен в огъня.

Първият храм в човешката история – Гьобекли тепе, на около 12 000 години – навярно е най-важното археологическо откритие на нашия век, а също част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО и задължителна част от нашата програма. Истинска загадка за археолозите, които са удивени от архитектурната сложност на храмовия комплекс, възникнал хиляди години преди историята да познава монументалната архитектура, и когато земеделието все още не е овладяно от човечеството.

На около 50 км от Урфа ще посетим и едно приказно градче с конусовидни къщички – древният Харран. Този фантастичен пейзаж ни предлага обзор на около 1 000 кирпичени конусовидни постройки, които проветряват и осветяват помещенията под покривите им единствено посредством отвор на върха. Селището, напоено от старозаветна история, в миналото се намирало на важен кръстопът между Анадола и Месопотамия, което го превръща в значимо културно и научно средище. Старият завет ни разказва как Авраам е останал няколко години в Харран със своето племе по пътя си към Ханаан. 

Нощувка.

Урфа – Газиантеп: около 2 часа

Продължаваме към „Великият Град“ с вековна история, Газиантеп, който пие от благодатните води на река Ефрат, и е част от тъй наречената Горна Месопотамия. Разположен на историческия Път на коприната, той e бил важен център на културата и търговията през различните епохи. Ще се впуснем по калдъръмените каменни улички на Стария Град, а пред всяко магазинче като палитра на художник ще се преливат наредени ядки, сушени и пресни плодове и цветни подправки.

В нашата обиколка не можем да пропуснем и безспорно най-големия музей на мозаечното изкуство в света. Музеят сам по себе си е достатъчна причина да посетите този град и да видите най-красивите римски мозаечни творби на повече от две хилядолетия. Сред изкусните илюстрации на древногръцката митология, ще срещнете и еквивалента на Мона Лиза в мозаечния свят – „Циганката“, несъмнено най-известната мозайка в света: забулен в мистика портрет, превърнал се в туристическа емблема на Турция.

Освен отпечатък от вековната история, Газиантеп има и богато гастрономическо наследство, с което си е осигурил място в списъците на ЮНЕСКО в Мрежата на творческите градове в категорията за гастрономия. Тук ще опитате най-вкусния шамфъстък в цяла Турция, ще подсладите деня си със сочната им баклава и ще вкусите ненадминатия ароматен кебап на района.

Газиантеп – Халфети: около 2 часа

Когато през 2000 г. откриват язовир Биреджик, спокойното селце Халфети става жертва на хода на модернизацията. Традиционното село със старата си османска архитектура остава частично потопено под водите на язовира, създавайки сюрреалистична картина пред любопитните очи на посетителите. Освен историческите каменни къщи и минарета, издигащи се над водната повърхност, селцето е известно и със своите уникални за района черни рози.

Нощувка.

Халфети – Кападокия: около 8 часа

Да се върнем 13 млн. години назад – коя божествена ръка, кое природно явление е виновно за този магически, отнемащ дъха ландшафт? Как се създава иконата на Турция? Рецептата не е лесна и не е никак бърза: трябва да поръчаме древни вулканични изригвания да покрият региона с гъста пепел, която да оставим на умерена температура, докато се превърне в мека скала. След това трябва да прибавим естествените сили на вятъра и водата, за да свършат своята работа, докато не останат само по-твърдите елементи, които ще се изправят гордо, образувайки магичната декорация от „приказни комини“. После ще добавим труда на човешката ръка – от хетите до първите християни, които са намирали убежище в този район и са създали цяла структура от манастири и резиденции, изкопани в скалите. Накрая я оставяме да изстине няколко хилядолетия и ви я поднасяме със слънчева глазура: Кападокия – Земята на красивите коне.

Пристигане в най-магичното селце на Кападокия – Гьореме.

Нощувка в пещерен хотел.

Усилието да се събудим в 5 часа сутринта със сигурност се възнаграждава от вида на десетки балони, летящи един до друг. Тишината се нарушава само от шума на пламъците, които загряват въздуха и ни позволяват да прелитаме над скалните образувания, над малки села, подземни градове и пещери. Ако добавим към това и изгрева, озаряващ живописно всяко кътче от кръгозора ви и цветната експлозия от балони около вас, това ще бъде една разходка из въздуха, която ще помните навеки. (срещу допълнително заплащане)

Пригответе се за едно истинско зашеметвящо приключение из долините на Кападокия: Ще направим двучасов трек из магичната Розова долина, между селата Гьореме и Чавушин, където ще можем да видим и църкви и да се любуваме на уникална природа. Долината на гълъбите пък ще ни покаже малките отвори в скалата, които хиляди гълъби са пожелали за свой дом. Долината на любовта ще ни удиви с море от фалически природни образувания. Долината Ъхлара ще ни открие 100 метров дълбок каньон с хиляди жилища и скални църкви. В най-високата точка на местността се издига крепостта Учхисар, придаваща внушителен завършек на шедьовъра на творението на природата.

Невъзможно е да се споменат мистериите за Кападокия и да не се отбележи, че районът е родното място на Свети Георги. В Гьореме, който концентрира няколко византийски църкви и манастири, използвани като християнско убежище, ще посетим църквата, чийто стенопис представлява известния образ на Свети Георги върху коня, убиващ дракона с копието си. Ще се разходим из „музеят на открито“ на Гьореме, където ще видим издълбаните в скалите малки пещерни домове, сякаш обитавани от приказни герои.

Нощувка.

Тази сутрин ще посрещнем изгрева от панорамната тераса на Гьореме, от която стотиците пъстри балони на Кападокия се виждат така, сякаш се побират в шепите ни. А ще има и такива, които буквално прелитат над главите ни!

Следва свободен ден за посещение на обекти срещу допълнително заплащане от 35 евро.

Пешеходната ни обиколка ще бъде не по-малко забележителна и интересна. Кападокия е запазила над 300 богато орнаментирани храма, които ще ни пленят. Изследователски ще надникнем из множеството издълбани пещери и ще се гмурнем в подземните градове. Можете ли да повярвате, че Кападокия има повече от 40 подземни града? Само някои от тях обаче са отворени за посещение, докато останалите остават скрити в недрата на региона. Но най-впечатляващото е, че никой не знае със сигурност истинската мотивация на тези, които са ги построили, превръщайки ги в една от големите загадки на Кападокия. В тези градове е имало също и винарни, трапезарии, църкви, затвори, водоеми и училища. Ако ранните християни са се криели в тях от гоненията на римляните, то какви са били причините на хетите, които строят някои от тях хилядолетия преди Христа? Ще се опитаме да разбулим тайната на тези скрити под земята селища, като сами преминем през завладяващите им коридори.

Не на последно място в района на Кападокия ще имате възможност да се срещнете и с тайнствената практика на дервишите. Суфизмът е мистично-аскетично течение в исляма, което включва специален танц в своите религиозни ритуали. Доктрината на суфите дарява на музиката и танца силата на проводник, чрез който дервиша да достигне божествено състояние, което освобождава от болката и пречиства душата. Суфите носят дълги поли и се въртят бързо обратно на часовниковата стрелка, за да постигнат това състояние на транс. Вярвате или не в пречистването на душата, след тази церемония със сигурност ще се почувствате по-свързани с турската култура, наслаждавайки се на уникален спектакъл (опционално мероприятие срещу допълнително заплащане).

Нощувка.

Гьореме – Хатуша – Амасия: около 6 часа

Тази империя е изчезнала преди векове, но нейната столица, Хатуша, все още съществува и ние ще имаме привилегията да посетим руините на този велик древен град. Основаването на Хетската империя датира от 1600 г. пр.Хр. и по нищо не отстъпва на могъществото на древните египтяни. Разцветът на хетската цивилизация обхваща 14. и 13. век пр.Хр. По време на управлението на Супилулиума хетските градове процъфтяват културно, политически и религиозно. Хетите развиват изкуство, свързано с различни религиозни култове. Ще сме свидетели на следи от архитектурата и скулптурите, направени от тази цивилизация, които са използвали животински фигури, като лъвове и сфинксове за защита на градските порти.

От това, което може да се разбере от глинените плочи на периода, в хетската цивилизация е първата държава в историята, управлявана на демократичен принцип. Едно от постиженията на хетите е първото писмено мирно споразумение в историята – Споразумението от Кадеш с Египет, в съгласие с което самият фараон Рамзес се жени за хетска принцеса, за да обезпечи сделката. Копие от този документ във вид на глинена плочка с клинописно писмо се съхранява в сградата на ООН в Ню Йорк като първият мирен договор в историята на човечеството.

Поредният археологически музей на открито ще ни разкрие две области: Долния и Горния град. Скулптурите с лъвове, поставени от двете страни на портата, са най-добрите примери за каменни произведения от хетската цивилизация. Храмът Yazılıkaya, разположен на 2 км североизточно от Хатуша, се счита за най-великолепния храм на открито в града. Стените на този храм, който се състои от две каменни стаи, са украсени с барелефи от хетските богове и богини.

Разположен по двата бряга по течението на река Йешилърмак, сгушен в планината и обърнат към морето, Амасия съчетава красотата на природата с изключително културно наследство, като с това печели славата на най-красивия град в Северна Турция.

Независимото Понтийско царство със столица Амасия е създадено от персийската Митридатска династия в края на 4. век пр.Хр. Над северния бряг на реката се очертава отвесна скална стена със забележителните изсечени в скалите гробници на понтийските царе. Гробниците, издълбани дълбоко във варовика още през 4. век пр. Хр., са били център за култово поклонение на обожествените владетели.

През османския период градът се превръща във важен културен и просветителски център, където са били изпращани да се обучават всички принцове и бъдещи владетели. Поради тази причина османските султани решават да „украсят“ града с множество величествени сгради. Замъкът включва цистерни, резервоари, турски бани, руини от джамии, подземия и таен проход със 150 стъпала. Днес той привлича посетителите и с мечтания пейзаж към целия град.

Идилията от посещението ни на красивия град ще бъде пълна след разходка по бреговете на зелената река, където ще се върнем 200 години назад във времето и ще разгледаме един от символите на града – традиционните османски къщи, отразяващи китната си хубост в огледалната повърхност на реката. Ще се отбием и през забележителната джамия на Амасия, посветена на султан Баязид II.

Нощувка.

Амасия – Сафранболу: около 5 часа

Градът Сафранболу ни предлага още една разкошна палитра от османска архитектура, която ще бъде една от най-хубавите ви изненади в Западна Анадола. В продължение на векове той е бил важна спирка в керванските маршрути, които свързват Черно море с вътрешността на Анадола, и тези, които свързват Константинопол с Изтока. Не е изненадващо, че през 1994 г. ЮНЕСКО го включва в Списъка на световното културно наследство заради целостта и автентичността на историческия му център. Апогеят на града избледнява с появата на железницата и животът затихва, съхранявайки всички исторически обекти недокоснати от ръката на времето.

Ще влезем в някои от традиционните къщи-музеи, които ще ни разкрият бита на османците от едно време. Една от най-внушителните сгради в този архитектурен резерват е Джинджи хан, кервансарай от 17. век, който отвън изглежда като малка крепост, но сега е хотел, отворен за посещение.

Ще се отбием и до сградата на турските бани, чиито два купола ни подсказват, че има две различни секции, за мъже и за жени. Няма да подминем и глъчта на пазарите, които тук ще предложат типичните си стоки: изделия от мед и желязо, ръчно правените анадолски кожени чехли, както и неизменните продукти със шафран – царствената подправка, дала славното име на града.

Нощувка.

Трансфер Сафранболу – София с автобус (около 12 часа).

Възможност за трансфер до летище Истанбул за директен полет до София (срещу допълнително заплащане).

PDF файл на програмата

Забележки и записване

 1. Цената е валидна при група от 14 и повече души.
 2. Цените са калкулирани на база най-ниската тарифа на редовни авиолинии и подлежат на препотвърждаване при конкретна заявка.
 3. Ако желаете повече гъвкавост, Ви предоставяме възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена на пакета без стойността на включените самолетни билети. Моля да ни уведомите при записването, ако искате да се възползвате от тази възможност, за да Ви изпратим договор без стойността на самолетния билет. Ако желаете, можем да предоставим контакти на фирмата, която закупува самолетните билети за всички наши пътувания.
 4. Туроператор СЕД Адвенчърс има сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗК „Лев Инс“ АД с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ 67А, 1700 Студентски Комплекс, София. Застрахователната полица е с № 13052410000162 / 15.03.2024 г.  с валидност до 19.04.2025 г
 5. ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ С ДО 2 – 3 ДНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНИТЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ. МОЛЯ ДА НИ УВЕДОМИТЕ ПИСМЕНО, АКО ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ, ПРЕДИ ДА ЗАКУПИМ САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ!
 6. Възможна е промяна в подредбата на дните без никакво нарушаване на цялостната програма, ако е нужна оптимизация на времето.
 7. Цената е за човек при настаняване с друг в стая!
 8. Водачът на групата е възможно да не пътува от и до София с групата, но задължително я посреща и изпраща в Истанбул.
 9. Допълнителните/опционалните мероприятия са по ваше желание, за ваша сметка и на ваша отговорност! Туроператорът единствено може да съдейства за тяхната организация с местните доставчици на услугата без да носи финансова отговорност поради неосъществяването на конкретното мероприятие в следствие на лоши климатични условия или други причини!
 10. Климатът на планетата е извън нашия контрол, макар че имаме огромното желание да осигуряваме идеалното време за нашите групи.
 11. СЕД АДВЕНЧЪРС предлага срещу доплащане застраховка „Отмяна на пътуване”. При записване Ви молим изрично да отбележите, ако желаете да сключите тази застраховка, за да Ви запознаем подробно с всички условия.
 12. СЕД АДВЕНЧЪРС е регистриран онлайн туроператор към Министерство на Туризма на Република България. Плащането на услугите се осъществява единствено и само по банков път. Всички договорни отношения се извършват единствено посредством електронен път. Хартиени носители на договори и анекси не се приемат.

Срокът за плащане на депозита от 1200 лева е 30 юни 2023 г. Срокът за крайното плащане е 30 дни преди заминаване.

Необходимо е да изпратите копие на международния си паспорт или лична карта с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщане!

Моля, да отбелязвате на платежните нареждания:

 1. Основание: Името и датите на дестинацията, до която ще пътувате, както и имената на пътуващите.
 2. Получател: СЕД Адвенчърс ЕООД.
 3. Наредител: Вашето име.

За контакти: СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД,
лиценз No. РК-01-7248
Телефон – офис: 0876 099 631
Имейл: office@cedadventures.com

БАНКОВИ ДАННИ:
СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД

Сметка в лева: Пощенска банка
IBAN: BG56 BPBI 7942 1026 0999 01
BIC: BPBIBGSF

Сметка в Revolut/Револют:
CED ADVENTURES EOOD

Сметка в евро, долари и лева:
IBAN: LT283250043512206021
BIC: REVOLT21XXX

Сметка в британски лири:
Local
Account number: 07072295 (UK)
Sort code: 040075

Въпроси и отговори

Има ли дълги пешеходни преходи?

В програмата са предвидени градски и природни турове, подходящи за всеки. Няма дълги пешеходни преходи, с изключение на един опционален трекинг из розовата долина в Кападокия.

Колко време се лети до дестинацията?

Трансфер с автобус до летище Истанбул за полет до Хатай. Възможност за полет София – Истанбул (срещу допълнително заплащане).

Подходящо ли е пътуването за деца?

Със сигурност не бихме препоръчали пътуването за дете под 12 годишна възраст, но ви насърчаваме да се свържете с нас, за да го обсъдим.

Необходима ли е виза?

Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо единствено да притежават паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

Каква е часовата разлика?

GMT +3 т.е. същото като в България

Интернет и сим карта

Интернет има във всички хотели по програмата.

Има възможност за закупуване на сим карта с мобилен интернет за тези , които искат да са свързани през цялото време.

Какво можем и не можем да внасяме?

Позволено е внасянето на 200 цигари, 50 пури, 200 гр тютюн и 1 бутилка с вместимост 1 литър или 2 бутилки от 750 мл вино или алкохол за лица над 18 години.

На излизане от Турция можете да вземете 2 кг /3 кутии с местни тютюневи изделия. Позволен е 5 литра алкохол или 12 бутилки ракъ (турска ракия). Хранителните продукти не трябва да надвишават 5 кг, а подаръците не бива да са на стойност над 5000 лири. За нов килим ще ви е необходима касова бележка от търговеца. Забранен е износът на антики и антикварни ценности.

Какъв е климатът?

Април, мaй, септември и октомври са приятно топли с температури от  20°C до 30°C. Летните месеци (юни до септември) са много горещи с температури надминаващи 35°C . Това зависи и в кой град се намираме: от Хатай до Диарбекир е по-топло, а от Немрут до Сафранболу е по-хладно.

Какви дрехи и обувки са ми необходими?

Удобни дрехи за път, но и за градска среда. Добре е да имате непромокаемо яке и полар или суитчър за по-високите места. Един чифт обувки тип маратонка са ви принципно достатъчни.

Има ли условия за пране на дрехи?

Да, в хотелите могат да се дават дрехи за пране.

Какво е електричеството, трябва ли ни адаптер?

Не е необходим адаптeр. Напрежението в Tурция е 220V също като в България и контактите са от тип С и F.

Какви аксесоари са ми необходими?

Хубаво е да имате слънцезащита с висок SPF, шапка за слънце за по-топлите дни в южна Анадола и външна батерия за телефон.

Колко пари са ми нужни?

Предвидете си пари за обяди и вечери и сувенири. Ще са ви необходими минимум 800 лева или еквивалента им в турски лири.

Каква е валутата в страната?

Националната валута на Турция е Турската Лира (TRY). 1 лира се състои от 100 гроша.

Нужно ли е да сменям пари от България?

За предпочитане е да обмените турски лири още в България, но винаги можете да обмените пари и в Турция. Ще са ви нужни равностойността на около 40 лева за храна и вода на ДЕН.  Алкохолът в Турция не е евтин, шопинга е на добри цени, грубо около 1000 лева би трябвало да стигнат доволно за цялото пътуване.

Мога ли да се разплащам с карта?

Разплащането с Visa и Mastercard е широко разпространено. Пари в брой е добре да използвате за пазаруване от улични търговци, базари и магазинчета за сувенири.

Бакшиши

Оставянето на допълнително възнаграждение на работещите в туризма е по ваша преценка (ресторанти). Вашият водач ще събере по 30 щ.долара за шофьорите на автобуси и местните екскурзоводи.

Водата става ли за пиене?

Чешмяната вода в Турция е безопасна, но за пиене съветваме да купувате бутилирана минерална или изворна вода.

Каква е храната?

Турция е изключително кулинарна дестинация с богати и разнообразни месни и постни ястия. А Газиантеп се счита за кулинарната столица на Турция. 

Може ли да се яде храна от улицата?

Турция е меката на вкусната улична храна, славеща се с голямо разнообразие и основна туристическа атракция. Уличната храна е част от културата на Турция и е нещо, на което непременно трябва да се насладите. Последвайте съветите на вашия водач и няма да имате никакви притеснения.

Включена ли е храна в туристическия пакет?

Включени са единствено закуските. За организирането на обяд и вечеря се грижи вашият водач, но вие ги заплащате за ваша сметка.

Ще имате възможност да летите с балон в Кападокия и да посетите други обекти в района срещу допълнително заплащане.

С какъв тип транспорт се пътува в държавата?

Пътуваме с климатизирани автобуси и самолет.

Какво е състоянието на пътищата?

Tурция се слави с много добра пътна инфраструктура.

В какъв клас хотели се настаняваме?

Настаняването е в хотели 3*

Опасно ли е по улиците, има ли престъпност?

Спокойно може да се движите по улиците, но все пак бъдете предпазливи към ценните ви вещи, тъй като туристическите места привличат улични джебчии.

Безопасно ли е да нося ценности и бижута?

Не трябва да имате специални притеснения.

Има ли някакви сериозни религиозни обичаи, с които трябва да се съобразим?

Турция е мюсюлмaнска държава.

В Турция няма специални ограничения за облекло. Стилът на облекло на турците е подобен на европейския. Изключения са посещенията на религиозни обекти и джамии, в които жените трябва да покриват краката, главата и раменете си, а мъжете краката си, и като цяло да се избягват къси дрехи.

Има ли включена застраховка в туристическия пакет?

Да, в цената на пакета е включена медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.

Как да сключа застраховка Отмяна на пътуване?

В срок от 5 дни от внасянето на депозита за пътуването може да сключите застраховка отмяна на пътуване. За повече информация можете да се свържете с нашия офис или обслужващия ви застрахователен брокер.

Нужна ли е ваксина (различна от тази срещу Covid)?

За граждани на страните-членки на ЕС не се изискват задължителни ваксинации при транзитни пътувания и туристически посещения.

Допълнително ще бъдете информирани за полетното разписание и изискванията на съответната авиолиния. При желание от ваша страна, можете да си закупите сами билетите си, а цената им ще бъде приспадната от общата стойност на туристическия пакет.

Дати на програмата

Очаквайте през 2024

Запишете се, за да получите първи информация за нова група.

2 480 лв.

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!

Имайте предвид, че записването сега ви дава възможност да получите информация за това пътешествие първи. Не ви гарантира място!

Получихме запитването Ви!

Екипът ни ще се свърже с вас при първа възможност.