Обща информация

Лима – Островите Байестас – Уакачина – Наска – Арекипа – Колка Каньон – Пуно – Езерото Титикака – Куско – Долината на Инките – Мачу Пикчу – Амазонската Джунгла – Куско – Ла Пас – Салар де Уюни

* Има възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена за пакета без стойността на включените самолетни билети!

24

дни

22

нощувки

Очаквайте през 2025

стартова цена

Дати и цени

Какво получавате от нас

 • Най-добрата цена в България
 • Приключенски маршрут на екипа ни, включващ Уайна Пикчу и Rainbow Mountain, на база самостоятелното ни пътуване из двете държави
 • Най-богатия опит в Перу с 5 програми годишно
 • Единствената програма в България с 3 дни в Салар де Уюни
 • Гарантирани групи
 • Български водач със страст към пътешествията
 • Автентично пътешествие с досег до местните хора и тяхната култура
 • Малки групи, около 15 човека
 • Идеална комбинация от природни, културни и исторически забележителности
 • 20 нощувки в среден клас семейни хотели с 3 звезди, 2 от които в хотел, направен изцяло от сол в Салар де Уюни (Боливия), 1 нощувка в хотел с по-базови условия, 1 нощувка в комфортен нощен автобус в Перу
 • 22 закуски
 • 1/3 обяда и 0/2 вечери в Перу (в зависимост с или без Амазонската джунгла), 2 обяда и 2 вечери в Боливия
 • Самолетен билет София – Лима отиване и връщане, с включени летищни такси
 • Самолетни билети Ла Пас – Уюни – Ла Пас с включени летищни такси
 • Самолетен билет Куско Лима с включени летищни такси
 • Самолетен билет КускоПуерто МалдонадоЛима с включени летищни такси (за избралите опция Амазонска джунгла)
 • Транспорт с частен микробус/джип/комфортен местен автобус/влак/лодка по време на пътуването и туровете в Перу и Боливия
 • Разглеждане на едни от най-големите природни и културно-исторически забележителности от Империята на инките
 • Входни такси на местата, които ще посетим по програмата
 • Медицинска застраховка на стойност 10 000 евро
 • Обработване и подаване на документите за визите за Боливия
 • Български водач с опит по време на пътуването в Перу и Боливия (живяла 13 години в Перу и водила над 20 български групи из страната) и местни лицензирани екскурзоводи
 • Всички трансфери по програмата
 • Лични разходи за храна, вода и напитки, неупоменати в програмата, шопинг (предвидете минимум 1 200 лева)
 • Допълнително се заплащат 800 лева за единична стая
 • Полет над линиите Наска – около 100 щ. долара
 • Бакшиши за местните екскурзоводи и шофьора на микробуса – около 50 щ. долара
 • Виза за Боливия – около 100 щ. долара
 • Персонални такси на летищата в Перу – около 15 щ. долара
 • Трансферите летище – хотел – летище, в случай че се пътува с полет, различен от този на основната група
 • Транспорт, който не покрива основната програма, като например всички опционални мероприятия

Програма по дни

Полет до Лима с прекачване в Европа.

Разположена в долините на три реки, върху пустинен бряг и с изглед към Тихия океан, столицата на Перу – Лима, в миналото е била известна като „перлата на Пасифика”. В сърцето на града се намира красивият площад Плаца де Армас, където ще се насладим на изящната архитектура на Катедралата, Президентския дворец и Двореца на архиепископа. Ще се разходим по Jiron de la Union в историческия център на града – в миналото един от най-важните булеварди, често описван като най-аристократичния – място за срещи на тогавашния елит.

След това ще се освежим с питие или фреш в открития мол Ларкомар, откъдето ще се насладим на невероятни гледки към океана. Вечерта ни ще приключи с едно магическо и цветно шоу на танцуващите фонтани в парка (допълнителна опция, възможна само в дните четвъртък – неделя и когато паркът не е затворен за специални събития).

Нощувка.

Лима – островите Байестас – Уакачина (около 5 часа)

Рано сутринта потегляме на юг по Панамериканската магистрала и покрай тихоокеанското крайбрежие за град Паракас  рибарско селище, вход към резервата със същото име. Оттук ще се отправим към една вълнуваща разходка с лодка до красивите острови Байестас – природен резерват, където ще имаме възможността да видим колонии от морски лъвове, пингвини, китове и множество разнообразни птици.

Следващата ни спирка е уютният оазис Уакачина – приказно местенце, перфектно за снимки на великолепния залез, и любимо място на местни и туристи за спускане с дъска по пясъчните дюни или за силна доза адреналин с бъгита из пустинята (срещу допълнително заплащане).

Нощувка в оазиса, наслаждавайки се на осеяното със звезди небе.

Уакачина – Наска (около 2 часа)

Следващата ни спирка е една от най-големите археологически загадки в света: линиите Наска. Изображения на птици, насекоми и животни са разпознаваеми само от въздуха. По желание ще прелетим над известните, останали загадка и до днес, линии. Полетът е с малко самолетче и се заплаща допълнително.

Целият район на пустинята някога е бил дом на древните култури Паракас и Наска, които предшествали инките с повече от половин хилядолетие. Посещение на акведуктите на културата Наска, които все още набавят вода от Андите в пустинните селища. Свободно време за разходки из традиционното перуанско градче Наска.

Нощно пътуване с луксозен автобус (полулегла) до Арекипа (около 11 часа).

Вторият по важност град в Перу след Лима – Арекипа, поддържа традиционен колониален стил и по-спокойно ежедневие в сравнение със столицата. Разположен на височина 2 325 м и заобиколен от три вулкана, този възхитителен колониален град заслужава да бъде посетен. Арекипа е изграден от светла на цвят вулканична скала, наречена sillar, на която се дължи блестенето на слънце на по-старите сгради, давайки на града псевдонима Белия град.

Централният площад и неговите кафенета са най-привлекателното място за посетителите. Тези, които се интересуват от история и архитектура, може да посетят красивия манастир „Санта Каталина”, който предлага кратка почивка от външния свят и уникален поглед към отминалия начин на живот. Разходката продължава с разглеждането на Йезуитската църква и колониалния квартал Янахуара, от чийто площад се откриват гледки към прелестните върхове, обграждащи Арекипа, най-известният от които е вулканът Ел Мисти – висок 5 822 м, с красив заснежен връх.

Нощувка.

Арекипа – Чивай (около 4 часа)

Днес ще пътуваме през високи равнини, обградени от обширно терасиране от древните инки, по пътя за Колка Каньона – един от най-дълбоките каньони в света. Цветовете на ливадите сменят своите нюанси и релеф, а красотата им се допълва от езерата и от обитателите на Андите – алпака, лама и викуня. Ще зърнем цели стада от тези планински животни, изключително разнообразни по вид и цвят. Ще преминем и през най-високата точка по време на нашето пътуване из Перу – планински проход, разположен на височина около 4 900 м.

Крайната ни спирка за деня е Чивай  живописно селце в близост до каньона, където можем да се потопим в местните горещи минерални извори, да послушаме на живо музика от Андите или да похапнем вкусни плодове и местни специалитети (срещу допълнително заплащане).

Нощувка.

Чивай – Колка Каньон – Пуно (около 8 часа)

Пътните инженери не са могли да повярват на очите си, когато посещават за първи път долината Колка през 70-те години на 20. век, за да построят първия път в района. В брилянтно сините небеса кръжали кондори. Хиляди метри надолу към дъното на недостъпен каньон се извивала река. Безброй каменни тераси преливали от картофи и царевица. Каменни и кирпичени селца, всяко с малка, но елегантна колониална църква, били нанизани като перли по ръба на долината. Жени с изящно бродирани поли и шапки с панделки и пайети подкарвали алпака.

Народите койагуа и кабана, живели тук от 800 г. пр.Хр., са изградили уникална система за терасиране, позволяваща на стените на долината да събират разтопения сняг от близките вулкани. Рано сутринта ще направим една приказна обиколка по ръба на каньона, като по пътя ще спираме на различни miradors, или места със страхотни гледки, които ще ни предоставят възможността да видим величествените кондори, извисяващи се над бездната. Следобед ще продължим нашето пътуване, като се изкачим до планините, а после ще се спуснем, за да стигнем до Пуно, на брега на езерото Титикака.

Известен с многобройните си традиционни танцьори и намиращ се на 3 830 м над морското равнище, Пуно е най-високият град, в който ще спим по време на нашето перуанско пътешествие. По желание  вечеря в традиционен ресторант с автентична местна музика и танци (срещу допълнително заплащане).

Нощувка.

Днес се отправяме с лодка по пленяващото с красотата си езеро Титикака. Титикака е най-голямото езеро в света, разположено на височина от 3 800 м, а гледките от островите Амантани и Такиле са зашеметяващи. На път за китния остров Такиле ще посетим невероятните плаващи тръстикови острови на племето урос. Островите са направени от слоеве тръстика, наслагвани един върху друг.

Продължаваме за остров Такиле, който изглежда като от приказките. Посещението му определено ще остане незабравимо. Хората там имат уникална култура, стил на обличане и начин на живот. Плетенето е строго мъжка професия, а преденето се извършва от жените. Разходка из острова и възможност за шопинг на типични за региона ръчно изработени плетива. Традиционен обяд на острова.

Следобед се връщаме обратно в Пуно.

Нощувка.

Пуно – Куско (около 8 часа)

Пътуването до Куско ще отнеме почти целия ден и ще можем да се насладим на красиви пейзажи от високите Анди. По пътя ще спрем да видим Храма на Пукара, останал от древна култура, предшестваща инките с 1 500 г. Следващата ни спирка по Пътя на Слънцето ще бъде един от най-високите проходи в Перу – Ла Рая, където ще разгледаме открития местен пазар и ще можем да си закупим всякакви цветни текстилни изделия.

Следва спирка в Сикуани за обяд. По път ще посетим и внушителния Храм на Виракоча, издигнат в чест на едноименния инкски бог на сътворението. Навремето е бил важен ритуален център и е бил построен, за да умиротвори бог Виракоча след избухването на близкия вулкан. Последната ни спирка преди Куско е красивото колониално селце Андауайлиляс, където се намира забележителната църква, известна като Сикстинската капела на Южна Америказаради ценните барокови стенописи и декорации.

Късния следобед пристигаме в Куско – трансфер до хотела и свободно време за разходки и първи впечатления от града.

Нощувка.

Наред със столицата на ацтеките Теночтитлан (сега погълната от днешно Мексико Сити) Куско е другата имперска столица на Америка в началото на испанското завоевание. Куско е бил ослепителна гледка със своите храмове от елегантно подредени камъни, огромни площади и кралски дворци. Особено впечатляваща е крепостта на хълма Сакскайуаман, изградена от инките (по все още необясним начин) от камъни с големината на къща. Древната столица на Империята на инките е не просто уникална дестинация. Това е град, пропит с история, традиции и легенди. Той привлича всеки, който иска да се докосне до една вековна култура, много по-различна от съвременната.

Централният площад на Куско – Плаза де Армас, е изключително красив, заобиколен от колониални каменни аркади и благословен с два величествени храма – катедралата и църквата, наречена Iglesia de la Compañia de Jesús. Катедралата е издигната върху двореца на инките Виракоча, а църквата Iglesia de la Compañia de Jesús е построена от йезуитите върху друг дворец на инките – Huayna, и е с изключително богато украсена фасада. Продължаваме с най-богатия храмов комплекс от времето на Империята на инките – Кориканча, един изключителен пример за майсторството на инките в каменоделството.

Свободно време за разходки или посещение на впечатляващата крепост Сакскайуаман (срещу допълнително заплащане).

Нощувка.

Възможност да се разходите и потопите в атмосферата на столицата на Империята на инките, да обиколите множеството пазари, предлагащи най-голямото разнообразие на сувенири и вълнени изделия в Перу, да се насладите на местните заведения, известни с вкусните си ястия. За по-запалените по културата на инките ще предложим опция  за посещение на Морай (срещу допълнително заплащане) – археологически комплекс със земеделски тераси, изградени във формата на разширяващи се кръгове, където инките са създавали различни микроклимати с цел облагородяване и култивиране на разнообразни земеделски култури. Турът до Морай е съчетан с посещение на солниците Марас.

Като алтернативен тур за почитателите на природата и трекинга предлагаме изкачване до цветната планина, по-известна като Rainbow Mountain (срещу допълнително заплащане).

Куско – Долината на инките (около 3 – 4 часа)

В сравнение с хладния, разреден въздух на Куско, Свещената долина има приятен климат и буйна растителност и инките са я считали за рай на земята. Река Урубамба, която за инките е била свещено отражение на Млечния път, преминава през Свещената долина – спираща дъха със заснежените си планински склонове, скали от червен гранит и тучни зелени тераси. Руините на дворци, крепости и храмове на Слънцето от времената на инките са разпръснати из цялата долина, наред с възникналите около тях очарователни селца, в които се произвеждат и продават някои от най-добрите ръчни изделия в страната.

Ще посетим впечатляващите руини край Писак, които предлагат интересен поглед към живота на инките, защото съчетават религиозна, гражданска и военна архитектура на едно място. След това се отправяме към градa Ойантайтамбо и крепостта, разположени стратегически с изглед към красивата долината на река Урубамба. Руините там са известни като най-добрия оцелял пример за градоустройството и строителните умения на инките. Възхитителни с огромните си стръмни тераси, охраняващи крепостта, те са едно от малкото места, където испанците са загубили голяма битка по време на завладяването. Ще се изкачим до внушителните руини, навремето служили едновременно като крепост и храм, и ще почерпим енергия от грандиозните гледки на заобикалящите ги планини със заснежени върхове.

Докато се разхождаме, ще се възхитим отново на необикновените строителни умения на инките, чиито творения са устояли на суровите климатични условия и са издържали по време на многобройните битки, водени в продължение на стотици години.

Нощувка в Агуас Калиентес.

Въпреки усилията на фотографите, никоя картичка не може да улови величието на Мачу Пикчу. Погледнати отгоре улиците на града, храмовете и стълбищата се разпростират по обраслото някога с гъста джунгла било на планината, чиито склонове се спускат на повече от 300 метра в реката Урубамба. Върховете на Андите, включително Уайна Пикчу (изкачването е срещу допълнително заплащане), с формата на рог, се издигат и обгръщат този облян в мъгла остров в небето.

Мястото притежава енергия и духовност и вероятно е най-добрият пример в света за архитектура, интегрирана в пейзажа. Това в известна степен е и урок на инките за Западния свят – как да се гради в хармония с природата, а не срещу нея. Няма дори и един камък, който да не си е на мястото в Мачу Пикчу. Тераси, градини, храмове, стълбища и акведукти – всички имат своя цел и собствена красота. Фигури имитират силуетите на околните планини. Прозорци и инструменти проследяват слънцето през лятното и зимното слънцестоене. Когато слънцето изгрява, редове от руини се осветяват един след друг, докато слънцето бавно се издига над планинските върхове.

Следобед се отправяме по обратния път към Куско.

Нощувка.

Вариант Куско:

Свободно време за разходки из Куско. Нощувка.

 

Вариант Амазонска джунгла:

Куско – Амазонската джунгла (полет около 45 минути)

Сутрешен полет до Пуерто Малдоналдо и трансфер с лодка по реката до нашия хотел лоджа. След настаняване ще имаме свободно време за почивка.

Следобед ще се отправим на кратка експедиция с лодка по реката до Острова на маймуните, където някои видове от тези интересни и забавни животни живеят на свобода. Докато ги търсим, ще се насладим на първия си преход из джунглата, по време на който ще видим голямо разнообразие от тропически дървета, лечебни растения, насекоми, пеперуди и други животни. Обратно в лоджата можем да се насладим на гледката към реката, на шумовете на джунглата и на нестихващия живот. Ще наблюдаваме преливащите цветове на залеза в релаксиращата атмосфера на палмови и мангови дървета.

Преди вечеря ще отидем на нощна разходка с лодка, малко сафари, като ще се опитаме да съзрем бял кайман, капибари и други местни животни, които живеят край бреговете на реката. След вечеря ще имаме възможност за питие под искрящото амазонско небе, наблюдавайки съзвездието Южен кръст, видимо само от Южното полукълбо.

Нощувка сред звуците на джунглата.

Вариант Куско:

Свободно време за разходки из Куско. Нощувка.

 

Вариант Амазонска джунгла:

След още едно кратко пътешестване с лодка ще навлезем на територията на Националния резерват ТамбопатаКандамо, където ще се разходим през гъстата растителност на тропическите гори. Тук може да се видят гигантски дървета, змии, маймуни, птици, а понякога (ако извадим голям късмет) дори и елегантния ягуар.

Следващата ни дестинация е божественото езеро Сандовал, което се споделя от множество видове животни: птици (по-специално Hoatzins, земеродно рибарче и корморани), различни видове маймуни (саймири, бисер маймуни и капучини маймуни). В самото езеро можем да се насладим на спектакъла на гигантски речни видри, черни каймани и пирани (понякога могат да се видят и анаконди). Пътуването с кану в езерото е незабравимо усещане.

Връщане в лоджата, обяд и почивка. Привечер излизаме на кратка пешеходна разходка в джунглата, където ще можем да видим някои нощни животни и насекоми.

Нощувка сред звуците на джунглата.

Вариант Куско:

Свободно време в Куско. Нощувка.

 

Вариант Амазонска джунгла:

Амазонската джунгла – Куско

Закуска, почивка и свободно време, през което могат да се разгледат прекрасните градини на лоджата, където се съхраняват десетки разновидности екзотични растения и цъфтящи дървета.

Трансфер до летището и полет до Куско. Трансфер до хотела и свободно време за вечерни разходки из града.

Нощувка.

Куско – Ла Пас (около 2 часа)

Полет Куско – Ла Пас. Ще разгледаме Свещеният град Тиуанаку, някога столица на могъща прединкска цивилизация, включен в списъка на ЮНЕСКО и съхраняващ една от най-величествените руини в двете Америки – Вратата на Слънцето. Ще посетим и внушителната пирамида Акапана, ритуалния храм Каласасая, комплекса Пума Пунку и известния монолит на Бенет, тежащ 17 тона. Няма да пропуснем и впечатляващата Лунна долина, която се намира край града.

Нощувка.

Най-големите солни полета в света – Салар де Уюни, се намират в Боливия на височина повече от 3 600 м и представляват сюрреалистичен свят на миражи, в който пресъхналият пейзаж отразява небето като огледало. Алтиплано или Високите равнини обхващат площ от над 12 000 кв. км., а 70% от световните запаси на литий се извличат оттук. Образувала се в резултат на пресушаването на праисторическо езеро, обезводнено преди около 40 000 години, солната пустиня е едно от най-уникалните и удивително красиви места на планетата, което предлага на пътешествениците едно почти извънземно преживяване.

За да бъде посещението на това забележително място незабравимо, ще посетим различни острови в морето от сол. Лагуна Колорада и Лагуна Верде, хълмистата Исла дел Пескадо, покрита с 10-метрови кактуси и предлагаща забележителна 360-градусова гледка. По пътя си можем да станем свидетели на още нереални изгледи: зловещи полета с гейзери, интересни скални образувания, горещи извори, странни върхове и изглеждащи загубени лагуни, както и такива, населени с фламинго. Някои места изглеждат толкова пусти, че определено ще си помислите, че сте се приземили на Марс.

Ще направим 3-дневен тур с джипове с 2 нощувки в хотели, единият от които изцяло направен от сол.

Ла Пас е град, главозамайващ във всяко едно отношение, не само поради надморската си височина от 3 660 м, но и заради чуднатa си красота. Първият поглед към Ла Пас буквално спира дъха. Сградите в града сякаш се придържат към стените на каньона и се спускат зрелищно надолу. В ясен ден заснежените върхове на планината Илимани гордо позират на височина 6 402 м.

Ще разгледаме впечатляващите стари квартали на града, забележителния пазар на вещиците и едни от най-интересните сгради в града – градската катедрала Catedral Metropolitana, базиликата „Сан Франциско”, както и легендарния площад „Мурийо” (Plaza Murillo).

Нощувка.

Полет до София с прекачване в Европа.

PDF файл на програмата

Забележки и записване

 1. Цената е валидна при група от 10 и повече души.
 2. Цените са калкулирани на база най-ниската тарифа на редовни авиолинии и подлежат на препотвърждаване при конкретна заявка.
 3. Ако желаете повече гъвкавост, Ви предоставяме възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена на пакета без стойността на включените самолетни билети. Моля да ни уведомите при записването, ако искате да се възползвате от тази възможност, за да Ви изпратим договор без стойността на самолетния билет. Ако желаете, можем да предоставим контакти на фирмата, която закупува самолетните билети за всички наши пътувания
 4. Туроператор СЕД Адвенчърс има сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗК „Лев Инс“ АД с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ 67А, 1700 Студентски Комплекс, София. Застрахователната полица е с № 13052410000162 / 15.03.2024 г.  с валидност до 19.04.2025 г.
 5. ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ С ДО 2 – 3 ДНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНИТЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ. МОЛЯ ДА НИ УВЕДОМИТЕ ПИСМЕНО, АКО ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ, ПРЕДИ ДА ЗАКУПИМ САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ!
 6. Възможна е промяна в подредбата на дните без никакво нарушаване на цялостната програма, ако е нужна оптимизация на времето.
 7. Цената е за човек при настаняване с друг в стая!
 8. Не можем да гарантираме комбинация с друг пътуващ при желание от ваша страна.
 9. Водачът на групата е възможно да не пътува от и до София с групата, но задължително я посреща и изпраща на летището в Лима.
 10. Не се изисква виза за Перу. Изисква се виза за Боливия, за чието издаване ще ви съдействаме.
 11. Допълнителните/опционалните мероприятия са по ваше желание, за ваша сметка и на ваша отговорност. Туроператорът единствено може да съдейства за тяхната организация с местните доставчици на услугата без да носи финансова отговорност поради неосъществяването на конкретното мероприятие в следствие на лоши климатични условия или други причини!
 12. Климатът на планетата е извън нашия контрол, макар че имаме огромното желание да осигуряваме идеалното време за нашите групи.
 13. СЕД АДВЕНЧЪРС Ви предлага срещу доплащане застраховка „Отмяна на пътуване”. При записване Ви молим изрично да отбележите, ако желаете да сключите тази застраховка, за да Ви запознаем подробно с всички условия.
 14. СЕД АДВЕНЧЪРС е регистриран онлайн туроператор към Министерство на Туризма на Република България. Плащането на услугите се осъществява единствено и само по банков път. Всички договорни отношения се извършват единствено посредством електронен път. Хартиени носители на договори и анекси не се приемат.

Необходимо е да изпратите копие на международния си паспорт с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщане!

Моля, да отбелязвате на платежните нареждания:

 1. Основание: Името и датите на дестинацията, до която ще пътувате, както и имената на пътуващите.
 2. Получател: СЕД Адвенчърс ЕООД.
 3. Наредител: Вашето име.

За контакти: СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД,
лиценз No. РК-01-7248
Телефон – офис: 0876 099 631
Имейл: office@cedadventures.com

БАНКОВИ ДАННИ:
СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД

Сметка в лева: Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG75FINV91501016337422
BIC: FINVBGSF

Сметка в евро: Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG91FINV91501016337425
BIC: FINVBGSF

Сметка в Revolut/Револют:
CED ADVENTURES EOOD

Сметка в евро, долари и лева:
IBAN: LT283250043512206021
BIC: REVOLT21XXX

Сметка в британски лири:
Local
Account number: 07072295 (UK)
Sort code: 040075

Въпроси и отговори

Има ли дълги пешеходни преходи?

Дълги пешеходни преходи няма. Има продължително ходене в градски условия при разглеждането по програма. Изкачването до Мачу Пикчу е около 30 минути, със средна денивелация. Тези от вас, които избират да се качат до Уайна Пикчу трябва да имат предвид, че изкачването не е повече от час, но има стръмни и необезопасени участъци, както и движение по камъни и промъкване през тесни пространства. Ходенето до Rainbow Mountain също не е много, но е хубаво да имате добра физическа подготовка заради височината. В Боливия няма дълги пешеходни преходи.

Колко време се лети до дестинацията?

Директен полет от София до Лима няма. Винаги се прави трансфер в Западна Европа. От Европа до Лима продължителността на полета е между 11 и 12 часа. От Боливия до Европа продължителността на полета е между 11 и 12 часа.

Подходящо ли е пътуването за деца?

Перу и Боливия не са подходяща дестинация за деца под 15 години. При решението дали да вземете детето си, имайте предвид честата смяна на климат, релеф, височина и храна, а също и дългия път, на който детето ще е подложено.

Необходима ли е виза?

Български граждани могат да пребивават в Перу до 90 дни без виза. При вход в страната паспортът трябва да е с валидност поне 6 месеца от датата на влизане. На туристите е разрешен между 30 и 90-дневен престой, който е подпечатан в паспортите им и върху туристическата карта, която трябва да се върне при напускане на страната. Продължителността на престоя се определя от имиграционния служител при влизането.

При влизане в Боливия международният ви паспорт също трябва да е с валидност минимум 6 месеца от датата на пристигане в страната. За българските граждани се изисква виза. Туристическата виза е валидна за 30 дни. Ако желаете може сами да я издадете в някое от посолствата на Боливия в Европа, тъй като в България няма такова.

Другият начин да се сдобиете с виза е при влизане в страната. Визата се заплаща и се поставя на място. Цената й е 100 щ. долара, като заедно със сумата, трябва да носите и предварително попълнен формуляр за кандидатстване за виза. Формулярът можете да откриете на страницата на Министерството на външните работи на Боливия. Винаги може да разчитате на съдействие от наша страна.

Важно! В паспорта Ви трябва да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Каква е часовата разлика?

Часовата зона на Перу е GMT-5. Разликата с България при лятно часово време е 8 часа назад, а при зимно – 7 часа.

Часовата зона в Боливия е GMT-4, което означава, че при лятно часово време Боливия е със 7 часа назад от България, а през зимата – разликата е 6 часа.

Интернет и сим карта

Можете да си закупите предплатенa интернет и сим карта от Лима, Наска или други големи градове. Навсякъде по хотелите, без тези в джунглата, има добър интернет. В Боливия също можете да си купите предплатена интернет сим карта от Ла Паз, въпреки че в хотела има интернет. В салара мобилните оператори нямат покритие.

Какво можем и не можем да внасяме?

Специални ограничения няма.

Какъв е климатът?

Перу е държава с изключително климатично разнообразие. За две седмици ще преминете през:

Пустинен, крайбрежен релеф – климатът тук е умерен, но с висока влажност и гъсти мъгли през зимата, която е между месеците юни и септември. Средните температури – минимални около 12 – 14 градуса, и максимални 18 – 20 градуса. През останалото време влажността и мъглите са по-малко, а температурите по-високи.

Сиера или планински и високопланински релеф – тук има два сезона: сух сезон (от март до началото на ноември), със слънчеви дни, студени нощи и малко дъжд, и дъждовен (от ноември до началото на март), с обилни дъждове. През деня температурата достига 24 градуса, а през нощта пада до – 3.

Джунгла – там винаги е топло. Както в планината, джунглата има два добре обозначени сезона: дъждовен сезон (от ноември до март), с обилни валежи, и период с малко дъждове (от март до октомври). Влажността е много висока през цялата година. Рядко, но е възможно да се случи между май и август, се появяват така наречените friajes, или застудяване, което трае около три дни и температурата обикновено пада до 8 – 12 градуса. При поява на климатичния феномен El Niño е възможна тотална промяна в климата.

Във високите части на Боливийските Анди ни очаква климата и променлив климат. Температурите са 16 – 20 градуса през деня и студено до минусови температури през нощта. Възможен е и силен вятър на над 4 000 м.н.в.

Какви дрехи и обувки са ми необходими?

Поради близостта до Екватора носенето на шапка, слънчеви очила с UV защита и слънцезащитен крем с висок фактор са силно препоръчителни. Шал или buff в пустинята ще са ви от полза. Дъждобран, ветроустойчиво яке, водоустойчиви маратонки с добър грайфер, полар и репелент са задължителни. Панталони с ластик или анцуг, за да не ви пристягат около корема при големите височини, също са препоръчителни.

Има ли условия за пране на дрехи?

Може да се пере навсякъде, където имаме повече от една нощувка (в Перу). Можете да оставите дрехите си за пране и в хотелът в Ла Паз (Боливия).

Какво е електричеството, трябва ли ни адаптер?

Електрическата мрежа в Перу е 220 волта, а за контактите ще са ви необходими плоски накрайници (тип А), въпреки че на някои места са като българските. Електричеството в Боливия е 230 волта и 50 Hz, отново с контакти с плоски накрайници, или като българските.

Какви аксесоари са ми необходими?

Не във всички хотели предлагат сешоар. Носете един в багажа си, ако ви е необходим. Ако споделяте стаята си и носите много техника, вземете и малък разклонител. Не винаги има достатъчен брой контакти в стаята.

Колко пари са ми нужни?

На ден за храна, вода и безалкохолни напитки ще са ви необходими минимум 25 щатски долара. Пазаренето е нормално за двете страни, особено при таксиметровите шофьори и на пазарите за сувенири. Ще сменим пари в casas de cambio (чуждестранни обменни бюра). Най-лесни за обмен са щатските долари и еврото. Използването на щ. долари за разплащане е възможно в хотели и ресторанти в Лима и други големи градове.

Каква е валутата в страната?

Официалната валута на Перу е Нуево Сол (SOL), а на Боливия – Боливийски боливиано (BOB).

Нужно ли е да сменям пари от България?

Нужно е да тръгнете със щатски долари. В България също може да се купи Нуево Сол или Боливиано, но на по-неизгоден курс, отколкото на място.

Мога ли да се разплащам с карта?

Разплащането с кредитни карти не е популярен метод и се прави само в по-големи магазини, ресторанти и хотели. Възможно е да ви поискат и документ за самоличност при плащането с карта.

Бакшиши

В Перу оставянето на допълнително възнаграждение на работещите в туризма е по ваша преценка. В Боливия е прието, ако сте доволни от обслужването, да оставите 10% от сметката.

Водата става ли за пиене?

Водата от чешмата навсякъде в Перу и Боливия не е годна за пиене. Купува се бутилирана.

Каква е храната?

Освен с красива природа и богата култура, Перу ще ви изненада и като кулинарна дестинация. По крайбрежието се яде морска храна, в планината и джунглата месо и риба, но приготвени по различен начин, а разнообразието от плодове и зеленчуци ще ви очарова. В Боливия менюто е съставено основно от месо и киноа.

Може ли да се яде храна от улицата?

Да, и то много вкусна. Вашият водач ще има грижата да вкусите от цялото разнообразие на храна в Перу и Боливия.

Полет над линиите на Наска – лети се с малки четири- или шестместни самолети, като полетът продължава около 40 минути.

Бъги в пустинята в Уакачина – забавно и екстремно изживяване, едно от любимите на всички наши пътешественици. Продължава около 2 часа, посреща се залеза, докато се спускате по дъска от стръмни дюни в пустинята.

Морай и солниците – Морай е археологически комплекс от времето на инките, състоящ се от кръгли тераси. Смята се, че е място, където инките са разработвали и подобрявали земеделските си култури. Турът е половин ден и винаги се прави сутрин.

Sacsayhuaman и още три руини на инките, по-известни като city tour – турът е половин ден и ще допълни представите ви за инките и тяхната архитектура.

Rainbow mountain – Шарените планини: вълшебно място! При изкачване на планината се стига до 4 900 м. Ходенето не е много, но е хубаво да си прецените силите. Турът е цял ден, с включен обяд след като приключим изкачването. Мислим, че на място ще прецените най-добре дали да направите изкачването до Rainbow mountain, защото вече ще сте усетили как се чувствате с височината.

С какъв тип транспорт се пътува в държавата?

В Перу се движим с частен автобус, само за групата, през по-голямата част от пътуването. Ще преминем с частен минибус през Свещената долина, с луксозен местен автобус по отсечките Наска – Арекипа и Пуно – Куско, с туристически влак за отсечката Долината на Инките – Агуас Калиентес – Долината на Инките и с лодки по езерото Титикака и в Тихия океан до Байестовите острови, както и по река в Амазонската джунгла.

В Боливия се пътува с частен автобус в Ла Пас. От Уюни до Ла Пас имаме 10-часов нощен преход с обществен автобус, със седалки тип „полулегло“. Из Салар де Уюни и пустинята ще се движим с джипове, защото се пътува по черни пътища – просто липсват асфалтирани такива.

Колко дълги са преходите с автобус?

В Перу преходите с автобус варират, но като цяло има и дълги преходи с автобус от около 8 – 10 часа. В Боливия, за да се премине през Салар де Уюни и пустинята, се пътува от сутрин до вечер, като се спира многократно при природните забележителности по програма, както и за обяд.

Какво е състоянието на пътищата?

Състоянието на пътната инфраструктура в Перу е много добро. В Боливия, в Салар де Уюни и пустинята, липсват асфалтирани пътища. Затова се движим с джипове 4×4.

 

В какъв клас хотели се настаняваме?

В Перу се нощува в среден клас семейни хотели 3*. Имаме една нощувка в луксозен нощен автобус и две нощувки в лоджа в джунглата.

В Боливия са предвидени 4 нощувки в среден клас семейни хотели 2/3*, от които 1 е в хотел, направен изцяло от сол, и 1 нощувка е в нощен автобус със седалки тип „полулегло“. Категоризацията на хотелите в Южна Америка не винаги съответства с тази в Европа.

Опасно ли е по улиците, има ли престъпност?

Местата, които ще посетим в Перу са сигурни. Въпреки това, винаги се придържайте към съветите на водача си. В Боливия маршрутът е свързан основно с природни забележителности и археологически разкопки, където е сигурно и спокойно за туристите.

Безопасно ли е да нося ценности и бижута?

Носенето на скъпи бижута и ценности не е препоръчително.

Има ли някакви сериозни религиозни обичаи, с които трябва да се съобразим?

Перу е католическа държава и в някои църкви и катедрали влизането с къси поли и панталони, както и дрехи без ръкави, не е разрешено. Съветваме ви да не снимате местните хора, особено в Боливия, без предварително да им поискате разрешение.

Има ли включена застраховка в туристическия пакет?

Да, в цената на пакета е включена медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.

Как да сключа застраховка Отмяна на пътуване?

В срок от 5 дни от внасянето на депозита за пътуването може да сключите застраховка отмяна на пътуване. За повече информация можете да се свържете с нашия офис или обслужващия ви застрахователен брокер.

Поради възможния вятър в пустинята е препоръчително да имате в себе си капки за очи или спортни слънчеви очила, плътно прилепващи до лицето. Така ще се предпазите от  праха и летящия пясък.

Ще се движим с лодка в океана около два часа. При проблем с вестибуларния апарат или гадене е добре да се посъветвате с лекар какви лекарства да си носите. Същото препоръчваме и за полета над Наска.

Планинските части на Перу и Боливия са разположени на голяма надморска височина. Ще нощуваме на почти на 4 000 м.н.в. Местните хора имат своите начини за справяне с височината, но ако имате някакви съмнения, не пропускайте да се посъветвате с личния си лекар. Досега всички наши пътуващи са се справяли успешно с надморската височина в Перу и Боливия!

Нужна ли е ваксина (различна от тази срещу Covid)?

Ваксината против жълта треска не е задължителна, но е препоръчителна, особено при посещенията на тропическите гори в североизточната част на Перу.

Допълнително ще бъдете информирани за полетното разписание и изискванията на съответната авиолиния. При желание от ваша страна, можете да си закупите сами билетите си, а цената им ще бъде приспадната от общата стойност на туристическия пакет.

Дати на програмата

Очаквайте през 2025

Запишете се, за да получите първи информация за нова група.

7 450 лв.

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!

Имайте предвид, че записването сега ви дава възможност да получите информация за това пътешествие първи. Не ви гарантира място!

Имайте предвид, че записването сега ви дава възможност да получите информация за това пътешествие първи. Не ви гарантира място!

Получихме запитването Ви!

Екипът ни ще се свърже с вас при първа възможност.