Обща информация

Окланд – Хобитон – Уаитомо – Роторуа – Тонгариро – Уелингтън – Марлборо – Нелсън – Абел Тасман НП – Голдън Бей – Греймут – Хокитика – Фокс/Франц Йозеф ледници – Уанака – Куинстаун – Те Анау – Пролива Милфорд – Планината Кук – езерото Текапо – Крайстчърч – остров Самоа

Допълнителна опция: посещение на остров Самоа за 5 нощувки (при минимум 8 участника)

* Има възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да ви предложим цена за пакета без стойността на включените самолетни билети!

22

дни

18

нощувки

Очаквайте през 2024

стартова цена

Дати и цени

Какво получавате от нас

 • Най-разнообразната предлагана програма за Нова Зеландия
 • Приключенски маршрут на екипа ни (на база самостоятелното ни пътуване из Нова Зеландия), който ще остави у вас усещането, че наистина сте изследвали както големи забележителности така и скрити съкровища.
 • Гарантирани групи 
 • Приключения на достъпни цени
 • Отстъпки за лоялни клиенти
 • Български водач-преводач със страст към пътешествията
 • Автентично пътешествие с досег до местните хора и тяхната култура
 • Малки групи, около 16 човека
 • Идеална комбинация от природни, културни и исторически забележителности
 • 3 нощувки в среден клас семейни хотели 3* в Окланд и Крайстчърч
 • 3 закуски
 • 5 нощувки в традиционни фалета с общи бани и тоалетни на остров Самоа с включени закуски и вечери (за избралите опция Самоа)
 • Самолетен билет София – Окланд, отиване и връщане, с включени летищни такси
 • Самолетен билет Крайстчърч – Окланд с включени летищни такси
 • Самолетен билет Окланд – Апиа, отиване и връщане, с включени летищни такси (за избралите опция Самоа)
 • Кемпери под наем за 16 дни в Нова Зеландия с пълно автокаско (1 кемпер за двама човека)
 • Къмпинг таксите за 15 нощувки
 • Кола под наем за 5 дни на Самоа – 1 кола на четирима човека (за избралите опция Самоа)
 • Ферибот между Северния и Южния остров
 • Виза за Нова Зеландия
 • Разглеждане на едни от най-големите природни и културно-исторически забележителности на Нова Зеландия и Самоа
 • Медицинска застраховка на стойност 10 000 евро
 • Български водач-преводач по време на пътуването в Нова Зеландия и Самоа и местни лицензирани екскурзоводи в Окланд и Уелингтън
 • Всички трансфери по програмата
 • Лични разходи за храна, вода и напитки, неупоменати в програмата, шопинг (предвидете минимум 2 000 лева)
 • Разходите за бензин, паркинг и пътни такси (около 500 лева на човек)
 • Допълнително се заплащат за единична стая 300 лева (без о-в Самоа) / 550 лева (с о-в Самоа) 
 • Трансферите летище – хотел – летище, в случай че се пътува с полет, различен от този на основната група
 • Всички входове за музеи, забележителности, допълнителни екскурзии и опционални мероприятия

Програма по дни

Полет до Нова Зеландия.

На обяд пристигаме в Окланд и трансфер до хотела. Нова Зеландия е една от най-слабо населените страни на Земята. И около 30% от популацията й се е струпала тук – в Окланд, най-големият град в страната, дом на всеки трети новозеландец, прогресиращо растящ, развиващ се и технологичен. „Девицата със стоте обожателя“, както е в превод името му на маорски, е един от най-топлите и слънчеви градове – именно заради това спечелил си екзотичното име, тъй като е бил желана територия на много племена. Понастоящем е нареден сред 10-те най-добри места за живеене в света.

Пристанищният град обаче, дори да е най-голям и космополитен, не е лишен от безвремието на спокойните заливи, китни плажове, любими на сърфистите, очарователни квартали, пълни със услаждащите се класни вина на местните изби. Тук се намира най-високата кула на Южното полукълбо: Sky Tower, символ на града, който освен великолепните си панорамни гледки от височина над 300 м, предлага скокове с бънджи на по-смелите, и изискани ресторанти – на по-безгрижните.

Посещение на музея на Окланд (наречен още Военен мемориален музей), ще ни разкаже за маорската култура и наследство и е задължителна спирка за нашето потапяне в историята на града и страната. Изключителната колекция от предмети и съкровища на маори (местните общности на тихоокеанския остров) ще ни разкрие племенната идентичност и предците на всички основни племена на Нова Зеландия, ще ни покажe техните богатства, бойни канута и резбовани къщи.

Известен още като Градът на лодките, Окланд е благоприятно разположен за разходка из близките острови.

Нощувки в хотел.

Нова Зеландия е идеалната дестинация за почитателите на историите за Средната Земя. Тихоокенската страна бе дом на елфи и джуджета, дракони и магьосници и всички магически същества в трилогията „Властелинът на пръстените“. Смайващите пейзажи на ярки хълмове, езерца и мостчета са вече част от културната идентичност на Нова Зеландия и предизвикват истинско автентично гмуркане в приказния свят на Толкин. В Хобитън ще видим над 40 хобитски къщички, уютно сгушени в гънките на зелените, просторни полета, и пред нас ще оживее фантастичната вселена на Билбо Бегинс и Гандалф.

Няма да пропуснем и да заситим жадни гърла в легендарната кръчма „Зеленият Дракон“, лоното на тайни проекти и начало на всички смели приключения на Фродо, Мери, Сам и Пипин. Местните жители, вдъхновени от трилогията, продължават да строят подземни къщи в този стил, но за… овцете си, които се приютяват на хлад в летните жеги и се топлят под плътните покривки на хълмовете зиме.

Пещерите Уаитомо, това световноизвестно природно чудо, представляват лабиринт от величествени пещери, скрити под тучните хълмове на Уаитомо. Ще поемем магично пътешествие с лодка из плетеница от подземни канали, където сиянието на хиляди светулки осветява стените на пещерите. Ще бъдем помолени тихо да затаим дъх в приказно плаване из вековни варовикови образувания, един от най-завладяващите природни феномени на Нова Зеландия. Няма да е трудно да си представим изумлението на местните маори, когато откриват мястото за първи път през 1887 г.

На малко места по земята усещате огромната сила на Майката Земя, както в Роторуа. Уловете полъха на богатия на сяра въздух на Роторуа и вече ще сте се запознали с най-динамичната гео-термална зона на Нова Зеландия. Геотермалният парк се отличава с палитрата си от цветни извори, включително светещите цветове на Champagne Pools и флуоресцентно-зелената Devil’s Bath; както и гейзерът Лейди Нокс и бълбукащите кални басейни, които умело показват забележителната вулканична активност на района.

Hell’s Gate е най-активната геотермална зона на Нова Зеландия с най-големия горещ водопад в Южното полукълбо, както и единствената геотермална кална баня в Нова Зеландия. Мястото е свещено за маорите. Днес те са около 1/3 от населението на района. Техните традиционни ритуали са почти толкова атрактивни, колкото и самият пейзаж. Музеят на Роторуа най-накрая е завършен през 2011 г. и ярко разказва историята на хората от Терава, първоначалните жители на Роторуа.

Добре дошли в Мордор! Навярно най-добрият дневен поход на Нова Зеландия (сред топ еднодневните трекове на света), преходът Tongariro, се намира в центъра на Северния остров в страната. Пътеката минава през активен вулканичен регион сред красотата на Национален парк Тонгариро, който е дом на емблематичните планини Руапеху, Тонгариро и прочутия връх Ородруин от Властелинът на пръстените.

Преходът отнема около 8 – 9 часа (19.4 км) неповторимо запечатвайки картини на драматична вулканична природа, предлагаща епични гледки чак до връх Таранаки в ясен ден. Преодолявайки възвишения и склонове, смело опитомявайки алпийската пустиня, ще бъдем възнаградени с гледка към Червения кратер, Изумрудените езера и Синьото езеро чак до езерото Таупо. Ще зърнем смарагдовозелени кратери, други – заснежени, и трети – от които струят газове и вулканични пари. Грандиозен преход, за който ще си спомняме дълго.

Напускаме Националния парк Тонгариро и имаме няколко часа път към столицата на Нова Зеландия – Уелингтън. Уелингтън е невероятно красив, с изглед към пристанището и най-вече от Mount Victoria. Оттук се разкрива красива гледка към Уелингтън и заобикалящата го страна. Уелингтън е също така едно страхотно кулинарно изживяване.

Има доста оживена бирена сцена с много наистина добри микропивоварни: Malthouse, Hashigo Zake, The Hop Garden, Little Beer Quarter и Crafters & Co. Ако сте любител на кафето, можете да очаквате, че ще намерите едно от най-добре кафета имнно тук: The Flight Hanger Coffee, Mojo Old Bank или Mojo Poneke, Fidel’s, Prefab и Leeds St Bakery.

Courtenay Place е изключително популярен, улица Куба е по-бохемска и като алтернатива с добра етническа кухня, докато Lambton Quay е значително по-изгоден, с дизайнерски магазини и храна.

Предстои ни смятаното за едно от най-красивите плавания с ферибот в света – прекосяването на пролива Кук между Северния и Южния остров. Пред вас се разкрива лабиринт от закътани тесни протоци с кристални води, върхове и пясъчни заливи, събрани в една древна колекция от отдавна потънали речни долини, покрити от тихоокенските води и гористи хълмове, внезапно издигнали се от морето. Проливите на Марлборо са диво, мистично място, останало почти непроменено от времето, когато капитан Кук намерил убежище тук пред 70-те години на 18. век. Според легенда на племето Маори, проливите са се образували, когато великият войн Купе победил гигантски октопод, чийто погром разделил околните планини, а пипалата му останали на дъното на потъналите долини.

Почти 2/3 от новозелнадските миди грийншел и сьомга се отглеждат в Марлборо, но регионът е по-известен с изисканите си, плътни и богати на вкус вина. Това е най-големият винарски регион на Нова Зеландия и един от най-известните в света, прочут със своето Совиньон блан. Хладният климат, голямото количество слънчева светлина и плодородната почва създават този шедьовър с цветни аромати и плодови нотки, които ще опитаме в една от многото винарни по пътя.

Насладата за сетива продължава със спиращи дъха гледки, следващи пътя от Хавелок към Нелсон. Нелсон е един от най-старите градове в Нова Зеландия и най-слънчевото място в цялата страна, със своите 2 500 часа слънчево време в годината.

Продължаваме към крайбрежния национален парк Абел Тасман, разстлан в северния край на верига мраморни и варовикови хълмове. Пясъчни плажове се разстилат между дърветата и линията на океана, а кристално чисти потоци нетърпеливо препускат по мъхести долини, бързайки да се слеят с океана. Песните на птиците туй и белбърд огласят простора, корморани, джанки и малки сини пингвини се гмуркат за вечерята си, а ушати тюлени лениво се изтягат по скалите. 

Представете си златни плажове, алпийски долини и спокойни реки, пълни с риба – всичко това на една ръка разстояние от морето, в което разпръснати остри скали служат като естествен щит на брега, и ще добиете представа какво представлява Голдън бей. Това е плитък залив в северозападния край на Южния остров, отделен от морето от най-дългата пясъчна коса в Нова Зеландия – Farewell Spit, чиийто непрестанно променящи се пясъчни дюни, колонии от птици и тюлени ще ви накарат да попитате „Това истина ли е?

Продължаваме с нашата палачинкова разходка в Пунакаики. Сложен процес на наслояване и изветряване е издълбал варовика, придавайки му вид на купчини дебели палачинки с процепи помежду им, причинени от смесването на сгъстена вода и въздух, изтичащи през скалните пещери и избутвани отново нагоре, за да създадат една огромна стена от пръски вода.

Търсене на нефрити, добив на злато и драматични речни наводнения – с това се свързва историята на Greymouth – голямата речна уста, както го наричат маорите, или сърцето на западния бряг, както гальовно му казват новозеландците. Градът е крайна точка на трансалпийската железопътна линия, свързваща западния и източния бряг чрез едно от най-живописните трасета в света, и е дом на една от най-известните марки бира в страната – Monteith’s.

Отклоняваме се малко от крайбрежието, за да посетим живописния резерват Hokitika Gorge. Половин милион години ледникова дейност са изваяли порцелановобялата клисура на Хокитика. Tюркоазените води на река Хокитика дължат цвета си на „скалното брашно“ – прах от богат на минерали шистов камък и пясъчник, който е толкова фин, че вместо да се утаи на дъното на реката, той остава във водата и се носи надолу по синьото дефиле на Хокитика, оставяйки без дъх всеки дръзнал да предизвика сетивата си в тази млечносиня феерия.

Има около 3 100 ледника разпръснати из Южните Алпи, повечето от които не са достъпни, поради голямата им височина и суровите природни условия. Franz Josef и Fox Glacier са двата най-популярни и най-достъпни ледника в държавата и единствените в света преминаващи през тропически гори. Едно от нещата, които ги прави изключителни е близостта им до океана. Фокс има по-постепенен наклон, докато Франц Йозеф се спуска по-стръмно от Южните Алпи почти до морското равнище. По-стръмният наклон означава, че ледникът Франц Йозеф непрекъснато се движи и променя, създавайки зашеметяващи ледени образувания като пролуки и ледени пещери.

След това кратко охлаждане, ще се стоплим отново в басейните с гореща вода на Франц Йозеф (Franz Josef Glacier Hot pools), разположени сред тропическа растителност. Възможност за летене с хеликоптер над ледниците и разходка по тях с гид.

Този отдалечен кът на Аотеароа, както местните наричат Нова Зеландия (на маорски Aotearoa „Земята на дългия бял облак“) сякаш е излязъл направо от любимия ви фентъзи филм… Пейзажът около Уанака – царствени хълмове, ефирни дъждовни гори и пусти плажове, приличащи на златни панделки в тъмнозелените гористи коси на планините.

Чревоугодниците също ще бъдат уважени, тъй като градът Уанака е известен не само с красивите гледки към езерото, но и с кулинарията си. Ще опитаме известния специалитет от мериносово месо, поднесено с артишок и лешници и ще се насладим на чаша вино Пино – също гордост на региона.

Куинстаун е колкото съществително име, толкова и глагол – място на действието, чиито жители ласкаво наричат „приключенската столица на света“. Освен родно място на скачането с бънджи, градът е и арена на най-различни други повишаващи адреналина дейности като зиплайнинг, спускане със ски/сноуборд по девствени планински склонове (достигани посредством хеликоптер), рафтинг, парапланеризъм, каньонинг, спускане с въжета по стръмни скали и много други спиращи дъха преживявания. За по-спокойните натури, Куинстаун може да предложи разнообразни кулинарни специалитети, галерии, дегустация на вино и бира.

Свободен ден за разходка из приятното градче или за различни активности (опционални мероприятия срещу допълнително заплащане). Възможност да посетим Гленорки – невероятно живописно малко селце сгушено на брега на езерото Уакатипу.

Възможност за целодневен тур до пролива Милфорд (опционално мероприятие срещу допълнително заплащане).

Пътят ни отвежда до малкото градче Те Анау – порта към националния парк Fiordland и пролива Milford. Огледално гладките води на езерата в парка, оградени от величествени планини с гъсти гори и бели снежни шапки, оставят без дъх всеки посетител. Ще направим круиз по обградения от километри високи скали пролив, който векове наред е бил издълбаван от ледниците и не случайно има славата на най-голямата природна забележителност в Нова Зеландия.

Върховете на планините сякаш пробиват облаците, а по оголените скали ясно се виждат следите от лавини от дървета, чиито заплетени корени са ги повлекли надолу към тъмните блестящи води. Колонии от ушати тюлени, пингвини и делфини населяват това райско място. 

Великолепната гледка към връх Кук, най-високия връх на Нова Зеландия, и млечносините води на езерото Текапо са достатъчно основание да посетим едноименната планина, но нейната тайна се разкрива след здрач, когато звездната симфония от светлина оживява пред очите на пътешественика. През 2012 г. районът е обявен за един от 12-те резервата на тъмното небе, поради липсата на светлинно замърсяване. Именно поради тази причина, мястото е едно от най-подходящите на цялата планета за наблюдение на звездите.

Ще посетим и обсерваторията на Маунт Джон високо в планината, за да се насладим на пищното светлинно шоу от естествена светлина през някой от 6-те телескопа, чрез които могат да се наблюдават около 50 млн. звезди!

Добре дошли в най-стария град в Нова Зеландия, пазител на английското културно наследство. Крайстчърч е град е прекрасна смесица от историческа, неподвластна на времето елегантност и съвременна култура. 

Нощувка в хотел.

Полет до София.

Крайстчърч – остров Самоа (полет през Окланд, около 6 часа)

Зашеметяващата Самоа е райски парадокс. Въпреки интензивната си природна красота – всички преливащи се цветове на морето, нефритовозелени джунгли и кристални водопади – това е скромно място, лишено от мега курорти и натрапчиви атракции. Но с посрещане, топло като островното слънце!

Географски и културно, този малък народ се смята за сърцето на Полинезия. Въпреки че мисионерите от 1800 г. са били изключително влиятелни, страната все пак си следва Фаа Самоа (Самоанският път), което прави жителите й едно от най-автентичните и традиционни от всички тихоокеански общества. По протежение на брега на остров Уполу стоят стотици открити самоански фалета (къщи) – телевизори, светещи под калаени (а не сламени) покриви, са единственото напомняне, че е минал век, откакто Робърт Луис Стивънсън живее и умира там. По-голямата част от всичките 180 000 жители на Самоа живеят на остров Уполу, където се намира и столицата Апия, едно заспало градче на бреговете на Южните морета.

Свободни дни за шнорхелинг на кораловите рифове и изследване на острова с неговите красиви плажове, джунгли, водопади, скални басейни и образувания.

Полет до София през Окланд.

PDF файл на програмата

Забележки и записване

 1. Цената е валидна при група от 10 и повече души.
 2. Цените са калкулирани на база най-ниската тарифа на редовни авиолинии и подлежат на препотвърждаване при конкретна заявка.
 3. Ако желаете повече гъвкавост, Ви предоставяме възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена на пакета без стойността на включените самолетни билети. Моля да ни уведомите при записването, ако искате да се възползвате от тази възможност, за да Ви изпратим договор без стойността на самолетния билет. Ако желаете, можем да предоставим контакти на фирмата, която закупува самолетните билети за всички наши пътувания.
 4. Туроператор СЕД Адвенчърс има сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗК „Лев Инс“ АД с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ 67А, 1700 Студентски Комплекс, София. Застрахователната полица е с № 13052410000162 / 15.03.2024 г.  с валидност до 19.04.2025 г.
 5. ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ С ДО 2 – 3 ДНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНИТЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ. МОЛЯ ДА НИ УВЕДОМИТЕ ПИСМЕНО, АКО ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ, ПРЕДИ ДА ЗАКУПИМ САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ!
 6. Възможна е промяна в подредбата на дните без никакво нарушаване на цялостната програма, ако е нужна оптимизация на времето.
 7. Цената е за човек при настаняване с друг в стая/кемпер!
 8. Не можем да гарантираме комбинация с друг пътуващ при желание от ваша страна.
 9. Водачът на групата е възможно да не пътува от и до София с групата, но задължително я посреща и изпраща на летището в Нова Зеландия.
 10. За български граждани няма визи за Нова Зеландия и Самоа.
 11. Допълнителните/опционалните мероприятия са по ваше желание, за ваша сметка и на ваша отговорност. Туроператорът единствено може да съдейства за тяхната организация с местните доставчици на услугата без да носи финансова отговорност поради неосъществяването на конкретното мероприятие в следствие на лоши климатични условия или други причини!
 12. Климатът на планетата е извън нашия контрол, макар че имаме огромното желание да осигуряваме идеалното време за нашите групи.
 13. СЕД АДВЕНЧЪРС Ви предлага срещу доплащане застраховка „Отмяна на пътуване”. При записване Ви молим изрично да отбележите, ако желаете да сключите тази застраховка, за да Ви запознаем подробно с всички условия.
 14. СЕД АДВЕНЧЪРС е регистриран онлайн туроператор към Министерство на Туризма на Република България. Плащането на услугите се осъществява единствено и само по банков път. Всички договорни отношения се извършват единствено посредством електронен път. Хартиени носители на договори и анекси не се приемат.

 

Срокът за плащане на депозита от 5000 лв на човек е 23 май 2023 г. Срокът за второто плащане от 2500 лв е 10 юли 2023 г. Срокът за крайното плащане е 30 дни преди заминаване.

Необходимо е да изпратите копие на международния си паспорт с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщане!

Моля, да отбелязвате на платежните нареждания:

 1. Основание: Името и датите на дестинацията, до която ще пътувате, както и имената на пътуващите.
 2. Получател: СЕД Адвенчърс ЕООД.
 3. Наредител: Вашето име.

За контакти: СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД,
лиценз No. РК-01-7248
Телефон – офис: 0876 099 631
Имейл: office@cedadventures.com

БАНКОВИ ДАННИ:
СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД

Сметка в лева: Пощенска банка
IBAN: BG56 BPBI 7942 1026 0999 01
BIC: BPBIBGSF

Сметка в Revolut/Револют:
CED ADVENTURES EOOD

Сметка в евро, долари и лева:
IBAN: LT283250043512206021
BIC: REVOLT21XXX

Сметка в британски лири:
Local
Account number: 07072295 (UK)
Sort code: 040075

Въпроси и отговори

Има ли дълги пешеходни преходи?

Програмата е наситена с възможности за кратки трекинги и разходки с продължителност 2 – 4 часа. Най-дългият преход е Tongariro Alpine Cross – пешеходен преход от 19.4 км, с продължителност 8 – 9 ч. Най-висока точка на прехода е Red Crater, 1886 м.

Колко време се лети до дестинацията?

Общата продължителност на полетите, без включване на транзитното време, е около 22 часа.

Подходящо ли е пътуването за деца?

Ако сте тествали вашето дете на дълго пътуване с кола от около 4 000 км и то се чувства добре, тогава няма причина да не го вземете със себе си.

Необходима ли е виза?

Българските граждани пътуващи за Нова Зеландия за краткосрочно пребиваване до 90 дни са освободени от визи, но считано от 1 октомври 2019 г. Всички граждани от държави освободени от изискването да притежават виза за краткосрочен престой (сред които и България), следва да притежават предварително електронно разрешение за пътуване (New Zealand Electronic Travel Authority – NZeTA). От същата дата се въвежда и необходимостта от заплащане на туристическа такса (International Visitor Conservation and Tourism Levy – IVL). За всички от групата СЕД Адвенчърс заявява електронно разрешение за пътуване (включено в цената на вашето пътуване), като автоматично с това, по електронен път заплащаме и туристическата такса на стойност 35 NZD на човек, която не е включена в пакета, и която заплащате допълнително.

Каква е часовата разлика?

Часовата зона на Нова Зеландия е GMT+12. Часовата разлика между България и Нова Зеландия е 11 часа .

Интернет и сим карта

Сим карта може да закупите на място на летището или от магазините, които предлагат мобилни услуги. Предплатена карта за 30 дни с 10 GB интернет и неограничени минути за разговор между новозеландски номера струва около 50 NZD. Интернетът в Нова Зеландия е доста добър в градовете. Извън населените места има участъци, в които се губи обхват.

Какво можем и не можем да внасяме?

Можете да внесете до 50 къса цигари, т.е. 5 кутии. Относно алкохола – може да се внесе до 4.5 литра вино или бира, 3 бутилки спиртни напитки или ликьор, като всяка бутилка не трябва да бъде повече от 1.125 литра. Забранени са за внасяне всякакви пресни храни, плодове, зеленчуци, месо и други. Може да се внасят търговско пакетирани и неотворени с дълготрайно съдържание храни.

Необходими документи

Валидна шофьорска книжка за тези, които ще управляват кемперите. На лицето и на гърба на шофьорската книжка е задължително всяко поле да има превод на английски. На някои от книжките на гърба всяка една категория е описана само на български. В случай, че на гърба на вашата шофьорска книжка текстът е само на български – можете да заявите международна шофьорска книжка в клоновете на СБА. Легализираният превод на място в Нова Зеландия е доста по-скъп.

Какъв е климатът?

Климатът на Нова Зеландия е разнообразен. Той е субтропичен на Северния остров и прохладен и умерен на юг и в централните региони на Южния остров. В планинските райони преобладава алпийски климат. Планинската верига на Южните Алпи разделя страната наполовина като прегражда пътя на предимно западните ветрове и дели острова на две климатични зони. Западното крайбрежие на Южния остров е най-влажната част на страната, докато източната, която се намира едва на около 100 км от нея, е най-сухата. Максималните температури през март са между 22 – 23 градуса, а минималните са около 15 – 16. През ноември максималните температури са между 18 – 19 градуса, а минималните са 12 – 13.

Какви дрехи и обувки са ми необходими?

– бански и кърпа за термалните извори и за плаж
– дъждобран
– топло яке за вятър и дъжд
– термо бельо и блуза
– леки дрехи

Шапка, ръкавици, шал – за тези от вас, които изберат разходка по глетчерите, където температурата може да варира от 0 до 25 градуса. Препоръчваме да вземете също водонепромокаеми маратонки с добра подметка, а за хората избрали да правят Тонгариро прехода –  добри туристически обувки. Сандали и джапанки също са препоръчителни.

Бъдете готови за слънце, студ, вятър и дъжд. Най-добре е да се обличате на слоеве: къс ръкав, полар, ветровка, топло яке, за да може да обличате и събличате, според града и според денонощието.

Има ли условия за пране на дрехи?

Почти във всички къмпинги има перални и сушилни, както и перилни препарати. Препоръчваме да оптимизирате багажа си, не носете излишни неща.

Какво е електричеството, трябва ли ни адаптер?

Електрическите контакти са от Type I, (адаптери за тях се продават в Техно-магазините и по летищата). Препоръчваме ви да си вземете универсален адаптер с USB слотове (те са за всички възможни стандарти) и да сте подготвени, където и да пътувате.

Какви аксесоари са ми необходими?

Кемперите са снабдени с хавлиени кърпи, спално бельо и завивки, както и кухненско оборудване, включващо прибори, газов котлон и други. Препоръчваме ви да носите зарядно тип „запалка” за автомобил.

Още:
– крем с висок слънцезащитен фактор е задължителен (препоръчваме да го закупите на място), шапка също е препоръчителна
– балсам за устни и овлажняващи кремове
– фенерче или челник
– раница: 25 – 30 литра, в която можете да си съберете всички нужни неща за един ден турове (препоръчително е да бъде промазана за да не пропуска вода)

Колко пари са ми нужни?

Отделете минимум около 60 щ. долара на ден за храна и вода. 

Каква е валутата в страната?

Местната валута е Новозеландски долар (NZD).

Нужно ли е да сменям пари от България?

Носете си щатски долари и дебитните си карти. Вашият водач ще ви съдейства при обмяната на парите.

Мога ли да се разплащам с карта?

Почти навсякъде ще е възможно да се разплащате с карта.

Бакшиши

В Нова Зеландия няма нужда да оставяте бакшиши, тъй като служителите са добре платени, подобно на Австралия. Ако ви обслужва студент, който работи почасово, той ще разчита на бакшиш, тъй като заплатата му не е като на по-старшите.

Водата става ли за пиене?

Да. Питейната вода в Нова Зеландия се слави като една от най-чистите в света.

Каква е храната?

Нова Зеландия има една от най-вкусните кухни на света. Богата е на прясна риба и изобилие от морски дарове, както и невероятни вкусотии със свинско, агнешко и еленско месо. В кухнята на Нова Зеландия можем да намерим специалитети заимствани от европейската, полинезийската и азиатската кухня. Закуската е типично английска – бекон, шунка и яйца. Любимото на всеки жител на островната държава е тестеното – пайове и всякакви тестени изкушения се сервират по всяко време на деня. Националното ястие е подобно на гювеч. В него се слагат месо, картофи и зелен фасул. Има и два местни деликатеса, които може да опитаме само там – месото от кенгуру и ему. Основната напитка е виното – новозеландското вино е световно известно с качеството си.

Опасна ли е храната от улицата?

Храната от улицата не е опасна и може да се консумира спокойно.

Включена ли е храна в туристическия пакет?

Пакетът включва закуски в хотелите в Окланд и Крайстчърч, закуска и вечеря във фалетата на остров Самоа. Нощувките на къмпинг не включват храна.

ОПЦИОНАЛНИ МЕРОПРИЯТИЯ НОВА ЗЕЛАНДИЯ

Hobbiton – турът е с продължителност 2.5-3 часа. Ще се потопим в атмосферата на Графството от “Властелинът на пръстените”.

Waitomo caves – турът е с продължителност 45 мин. Ще преминем през 250 метра зашеметяваща подземна природа. Ще се насладим на световно известната разходка с лодка под хиляди вълшебни светещи червеи.

Whakarewarewa tour – турът е с продължителност 1 ч и 30 мин. Ще разгледаме бита и културата в местно маорско село, включващо и маорско шоу с танци и песни.

Hells Gate Geothermal Park and Mud Bath Spa – различни варианти да се насладите на калните бани и горещите минерални извори. Има няколко различни варианта за турове.

Tamaki Maori Village Night Show – вечерно маорско шоу с включена вечеря.

Wai–o–Tapu Thermal Wonderlandза да разгледате геотермалния прак може да изберете между 3 маршрута с продължителност 45, 60 и 90 мин.

Jet Boat – Приключение със скоростна лодка.

Te Papa Museum – безплатен музей в Welligton, известен като най-добрият музей в Нова Зеландия.

Tongariro Alpine Cross – пешеходен преход от 19.4 км, с продължителност 8-9 ч. Най-висока точка на прехода Red Crater, 1886 м.

Water Taxi & Trips (Abel Tasman National Park) – възможност за разходка с лодка и пешеходни преходи в парка Абел Тасман. Продължителността варира между 5-6 часа.

Franz Josef Glacier Hot Poolsтермални басейни в района на гледчера Франц Йозеф.

Helicopter & Trek – за 2 часа на глетчера общо около 4 часа, само полет с хеликоптер над глетчера/ите или безплатна самостоятелна разходка до лицето/viewpoint на глетчера (Franz or Fox).

AJ Hackett Bungy Kawarau Bungy Centre – скок от най-известния мост за бънджи в света, откъдето е направен първия бънджи скок.

Nevis Swing – е най-известният swing в света. Мероприятието отнема около 4 ч.

Queenstown Gondola – Изкачване с лифт до Skyline Viewing Gallery, откъдето се разкрива неверотно красива панорама към Queenstown и околностите. Продължителност 30 мин – 1 час.

Milford Sound Nature Cruise – целодневен тур, цената включва транспорт с организиран автобус и круизно корабче.

Mt John Observatory –Продължителност 2 часа. Наблюдение на нощното небе с телескоп.

С какъв тип транспорт се пътува в държавата?

Основната част от програмата се изпълнява с кемпери. Движението в Нова Зеландия е в лявото платно.

Колко дълги са преходите с автобус?

Преходите с кемперите са средно около 200 км на ден.

Какво е състоянието на пътищата?

Пътищата в по-голямата част на територията на страната са тесни, но отлично обозначени с табели и дори на завоите е указано с каква скорост се препоръчва да се взимат. Местата за почивка и отдих също са обозначени, което помага да станем свидетели на прекрасните гледки там.

В какъв клас хотели се настаняваме?

В Окланд и Крайстчърч нощувките са в среден клас семейни хотели 3*. На остров Самоа: нощувки в традиционни фалета. Останалите нощувки са в кемпери на къмпинг.

Опасно ли е по улиците, има ли престъпност?

Нова Зеландия е една от най-спокойните и сигурни държави в света.

Безопасно ли е да нося ценности и бижута?

Процентът на престъпността е един от най-ниските. Това обаче съвсем не означава да сме безгрижни и да оставаме ценните си вещи без надзор.

Има ли някакви сериозни религиозни обичаи, с които трябва да се съобразим?

Нова Зеландия има богата и разнообразна култура. В нея са отразени елементи на европейски, полинезийски и азиатски културни традиции, внесени от заселилите се тук жители от цял свят. Културата в Нова Зеландия, както и навсякъде по света, има и една друга, неформална страна. Става въпрос за приятелското, искрено и непринудено отношение на хората, които живеят там. А това е може би една от основните характеристики, определящи образа на страната.

Има ли включена застраховка в туристическия пакет?

Да, в цената на пакета е включена медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.

Как да сключа застраховка Отмяна на пътуване?

В срок от 5 дни от внасянето на депозита за пътуването може да сключите застраховка отмяна на пътуване. За повече информация можете да се свържете с нашия офис или обслужващия ви застрахователен брокер.

Нужна ли е ваксина (различна от тази срещу Covid)?

Няма изисквания за ваксини. Препоръчваме ви да носите репеленти против комари и насекоми.

Допълнително ще бъдете информирани за полетното разписание и изискванията на съответната авиолиния. При желание от ваша страна, можете да си закупите сами билетите си, а цената им ще бъде приспадната от общата стойност на туристическия пакет.

Дати на програмата

Очаквайте през 2024

Запишете се, за да получите първи информация за нова група.

8 700 лв.

Стартова цена

11 000 лв.

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!

Имайте предвид, че записването сега ви дава възможност да получите информация за това пътешествие първи. Не ви гарантира място!

Получихме запитването Ви!

Екипът ни ще се свърже с вас при първа възможност.