Намибия: Дива и неопитомена!

14 – 27 юли 2024 / 10 – 23 септември 2024

Обща информация

 Сан Бушмени – Национален Парк Етоша – Дамараленд – Брегът на скелетите – Шпицкопе– Суакопмунд – Уолфиш Бей –  Сосусвлей – Уиндхук 

Има възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да ви предложим цена за пакета без стойността на включените самолетни билети!

Пригответе се да се откриете сюрреалистични пустинни дюни, да наблюдавате суровата красота на дивата природа и да се свържете с живите традиции на местните общности. Гмурнете се в пътуване, което се противопоставя на обикновеното и откъдето неопитомената автентичност ви очаква на всяка крачка.

15

дни

13

нощувки

6 800 лв.

стартова цена

Дати и цени

Какво получавате от нас

 • Приключенски маршрут на екипа ни, който ще остави у вас усещането, че наистина сте изследвали както големи забележителности така и скрити съкровища.
 • Български водач-преводач със страст към пътешествията и богат опит в Африка
 • Гарантирани групи
 • Приключения на достъпни цени
 • Идеална комбинация от природни, културни и исторически забележителности
 • Малки групи, около 16 човека 
 • 4 нощувки в палатков къмпинг, 8 нощувки в хотели/лоджове с 12 закуски
 • Самолетен билет София – Уиндхук – София  с включени летищни такси
 • Транспорт с частен автобус /сафари камион/ по време на пътуването и туровете по програмата
 • Разглеждане на най-интересните природни забележителности по маршрута
 • Входни такси на местата, които ще посетим по програмата
 • Всички трансфери по програмата
 • Медицинска застраховка на стойност 10 000 евро
 • Български водач-преводач със страст към пътешествията
 • Всички летищни трансфери
 • Лични разходи за храна, вода и напитки, неупоменати в програмата
 • Допълнително се заплащат 400 лева за единична стая
 • Бакшиши за местните екскурзоводи и шофьори – 25 щатски долара
 • Трансферите летище – хотел – летище, в случай че се пътува с полет, различен от този на основната група
 • Транспорта, който не покрива основната програма, като например всички опционални мероприятия

Програма по дни

Полет от София – Уиндхук

Нощувка.

Полет от София – Уиндхук

Трансфер до Тсумкве (Сан Бушмени)

Посещението на етноса ще ви докосне до уникалната култура на „хората от степта“. Известни с дълбоката си връзка със земята и невероятна физическа издръжливост, Сан живеят в пустинята Калахари от хиляди години, развивайки непогрешим усет за оцеляване в нейната сурова среда. Ще научим повече за традиционния им начин на живот от близкото минало от самите тях. Те са опитни ловци и събирачи със специални ловни техники и умения да намират вода в пустинята. Ще присъстваме на някои техни традиционни танци и ритуали, които са важна част от културното им наследство. Народът Сан има богат духовен живот и техните танци и песни са начин за свързване с духовете на земята. Но това, което ще чуем от тях, навярно най-отличителната им особеност, е техният език. Народът е развил общуване помежду си чрез поредица от уникални звуци, наподобяващи щракане. Ще бъде паметно да чуете този говор пред вас и да разберете какво е накарало местните да създават този свой език…

Нощувки.

Отправяме се към НП Етоша, около 8-9 часа преход. По път, ще направим задължителната космическа спирка на най-големият известен метеорит, паднал на Земята преди повече от 80 000 години: Хоба.

Със своите обширни солници, разнообразни екосистеми и вдъхновяващи срещи с дивата природа, Етоша с право заслужава мястото си на един от водещите национални паркове в Африка. Централната част на парка е Etosha Pan, огромно солено поле, което блести като мираж под африканското слънце. Гледката е толкова хипнотизираща, че понякога не разбираме къде свършва хоризонта и къде започва небето. На юг се простират открити пасища и постоянни водоеми, магнит за впечатляващ брой диви животни. От гигантски слонове, покрити с озарително бял пясък, през леопарди, гепарди, лъвове, планински зебри, орекси и носорози до притичващи рошави мармоти, Етоша привлича една от най-големите популации от дивечови животни в света. Изследването на разнообразните хабитати на парка: от открити тревни площи до мопанови гори и акациеви савани, ни разкриват неподправената красота на африканската пустиня. Любителите на птиците също ще бъдат възхитени от разнообразието им в Етоша и песните на над 350 пернати вида ще бъдат нашия естествен саундтрак по време на сафари приключението ни.

Нощувки.

Днес ще се отправим към концесията Палмваг (около 5 часа) като направим спирка за панорамна гледка към прохода Гротберг, който се вие през скалист терен, заобиколен от невероятна природа. 

Избрахме посещението на Палмваг лодж като уникален начин да изпитате естествената красота на Намибия със зашеметяващата си гледка към околния пустинен пейзаж. Един от главните акценти е възможността да видите застрашените пустинни слонове, които бродят в района. Тези величествени същества са рядка гледка и тяхното опазване като вид е от решаващо значение за оцеляването на бъдещите поколения слонове, които обитават сухи райони, притиснати от лова и изменението на климата.

Нощувка.

Пригответе се да бъдете пленени от суровата необуздана привлекателност на Дамараленд, място, където древните традиции се срещат с неопитомената пустиня. Този завладяващ регион предлага неподражаема плетеница от дива природа, древни скални образувания, дълбоки клисури и срещи с приспособените към пустинята видове: слонове, лъвове, черни носорози и жирафи. Ефимерните речни корита, които пресичат пейзажа, оживяват през дъждовния сезон, привличайки изобилие от живот. Проследяването на тези величествени същества в естествената им среда демонстрира забележителната им способност да оцеляват в безмилостната пустинна среда. Една от най-емблематичните забележителности в местността е планината Брандберг (с найвисокия връх в Намибия), декорирана със забележителни скални рисунки, които нашепват истории от миналото. Ще продължим изследването на геоложките чудеса в Туифелфонтейн, археологически парк, богат на скално изкуство, вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Над 2000 скални гравюри и рисунки ще ни пренесат в пътуване назад във времето, разкривайки мистериите на ранното човешко съществуване. Тук ще имаме възможността да се срещнем с една африканска култура, която е успяла да запази своите традиции, въпреки влиянието на модерния свят. Химба са полуномадска етническа група с отличителен външен вид и специфични културни практики. Ще ни посрещнат хора с червеникава кожа, покрити с паста от охра и масла, осигуряваща защита от безжалостния пустинен климат. Жените прекарват часове в сплитане на сложни прически, украсени с миди и медни бижута. Традиционно, мъжете от Химба се занимават със скотовъдство, докато жените се грижат за домашните задължения и семейството. Химба запазват дълбоки връзки с природата и вярват, че всичко в света е свързано. Те използват магически и духовни практики за лечение, вярват в присъствието на духовете на предците и им отдават почит чрез религиозни церемонии, общуват със света на духовете посредством древни ритуали. Богата устна традиция, включваща песни и приказки, се предават от поколение на поколение, съхранявайки племенната им идентичност.

Нощувка.

Днес ще се потопим в красотата на величествената гранитна площадка на Намибия. Извисяващите се върхове и драматичните скални образувания на Шпицкопе изглеждат като сюрреалистични пейзажи не от този свят. Неговите уникални геоложки образувания, богата културна история и магнетични гледки ще се съчетаят в едно незабравимо наше изживяване. Ще прекосяваме неравни пътеки, ще срещнем завладяващи скални арки, дълбоки пропасти и скрити пещери. Туристическите пътеки водят до потайни природни съкровища като „Bridge Rock“ и вдъхващия страхопочитание „Bushman’s Bridge“, възнаграждавайки безстрашните им изследователи с незабравими гледки. Прочутото място за скални рисунки „Бушменският рай“ е доказателство за богатата културна история на района, предлагаща поглед към древния живот на народа сан, който някога е обитавал този регион.

Топлият блясък на изгряващото или залязващото слънце къпе гранитните скали в нюанси на оранжево и златно, създавайки вълшебна атмосфера, идеална за заснемане на зашеметяващи снимки. Липсата на светлинно замърсяване позволява да мечтаем с поглед към обсипания със звезди небосвод. Да се събудиш сред спокойната тишина на пустинята и да бъдеш погален от първите слънчеви лъчи, огряващи Шпицкопе, е преживяване, което ще остане завинаги в спомените ви.

Нощувка.

Днес продължаваме с разкритието на крайбрежните скъпоценности на Намибия, сгушени между пустинята Намиб и Атлантическия океан: Суакопмунд и Уолфиш Бей. Ще направим спирка за гледка към Крайбрежието на скелетите, спечелило името си от многото останки кораби и кости от китове, които могат да бъдат намерени по бреговете на Атлантика. Районът е известен със своята сурова, груба красота и призрачно пусти пейзажи. 

Свакопмунд е очарователен крайбрежен град, който съчетава немската колониална архитектура с модерните удобства. Градът е разположен в устието на река Свакоп и е заобиколен от обширната пустиня Намиб. Тук можем да се отдадем на дейности, вдигащи адреналина, както на културни мероприятия. Търсещите приключения могат да опитат полет над пустияната Намиб, джип сафари след високите дюни на Намиб, морски круиз за наблюдение на делфини и китове в сезон (опционални мероприятия срещу допълнително заплащане). За тези, които търсят по-спокойно изживяване, има много възможности да изследват богатата история и култура на града. Музеят Swakopmund предоставя добра колекция, представяща колониалното минало на града, докато Kristall Galerie разкрива минералните съкровища на Намибия. Гурме любителите ще бъдат възхитени от заведенията за хранене, които предлагат смесица от немска, намибийска и международна кухня. Пресните морски дарове са задължителни, а стридите са божествения местен специалитет. В града има и оживен пазар, където можем да се запознаем с местните занаяти и сувенири.
Само на 30 километра южно от Суакопмунд се намира Уолфиш Бей, единственото дълбоководно пристанище на Намибия. Градът е известен с естествената си красива лагуна, която привлича разнообразие от птици, включително фламинго и пеликани. Никое посещение в Уолфиш Бей не е пълно, без да опитате и от техните пресни морски дарове. Градът е център на риболовната индустрия и предлага разнообразие от ресторанти, които сервират местен улов.

Нощувки.

Регионът Сосусвлей, разположен в пустинята Намиб, е една от най-посещаваните туристически атракции в цяла Намибия и задължителна дестинация за всеки пътешественик. Абсолютна мечта за обектива на камерата, Сосусвлей е известен със своите грандиозни пясъчни дюни, които са сред най-високите в света. Името Сосусвлей се превежда като “задънено блато” на местния език нама, тъй като река Tsauchab достига до тази точка само през влажния период и след това спира да тече поради високите пясъчни дюни, блокиращи пътя й.
Този живописен район е изрисуван с майсторска четка в червени нюанси, островни планини и различни по форма каньони. Огромната територия е дом на множество диви животни, които са се адаптирали към пустинята. Ще изследваме пясъчните дюни и техните обитатели по време на сафари, а за наистина уникално изживяване може да полетите с балон или хеликоптер надпустинята по изгрев слънце. Цветовете на небето и пясъчните дюни са истински изумителни по това време на деня (опционално мероприятие срещу допълнително заплащане).

Ще включим в нашето откривателско пътешествие и още две емблематични места: Дедвлей и Дюна 45.  Дедвлей с напуканата си глинена земя, заобиколена от извисяващи се червени пясъчни дюни, създава неповторим сюрреалистичен пейзаж за наслада на очите и фотографите. Дюна 45 е една от най-известните дюни в региона, известна с живописната си форма и възможността да се изкачите до върха, предлагайки незабравима гледка.

Нощувки.

Столицата на Намибия, Уиндхук е оживен метрополис, неочаквано чист и подреден, запазил отпечатъка на немската окупация в миналото с колониалната си архитектура на сградите, храната, ресторантите и разбира се, бирата. Намибийската бира се смята за най-добрата в Африка и се произвежда именно тук. Разположен в красива долина, градът предлага низ от интересни места като Парламента с красивите си зелени градини, както и много музеи и галерии.

Нощувка.

PDF файл на програмата

Забележки и записване

 1. Цената е валидна при група от 10 и повече души.
 2. Цените са калкулирани на база най-ниската тарифа на редовни авиолинии и подлежат на препотвърждаване при конкретна заявка.
 3. Ако желаете повече гъвкавост, Ви предоставяме възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена на пакета без стойността на включените самолетни билети. Моля да ни уведомите при записването, ако искате да се възползвате от тази възможност, за да Ви изпратим договор без стойността на самолетния билет. Ако желаете, можем да предоставим контакти на фирмата, която закупува самолетните билети за всички наши пътувания.
 4. Туроператор СЕД Адвенчърс има сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗК „Лев Инс“ АД с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ 67А, 1700 Студентски Комплекс, София. Застрахователната полица е с №13052410000162 / 15.03.2024 г.  с валидност до 19.04.2025 г.
 5. ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ С ДО 2 – 3 ДНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНИТЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ. МОЛЯ ДА НИ УВЕДОМИТЕ ПИСМЕНО, АКО ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ, ПРЕДИ ДА ЗАКУПИМ САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ!
 6. Възможна е промяна в подредбата на дните без никакво нарушаване на цялостната програма, ако е нужна оптимизация на времето.
 7. Цената е за човек при настаняване с друг в стая!
 8. Не можем да гарантираме комбинация с друг пътуващ при желание от ваша страна.
 9. Водачът на групата е възможно да не пътува от и до София с групата, но задължително я посреща на Виктория Фолс и изпраща на летището в Уиндхук.
 10. Допълнителните/опционалните мероприятия са по ваше желание, за ваша сметка и на ваша отговорност! Туроператорът единствено може да съдейства за тяхната организация с местните доставчици на услугата без да носи финансова отговорност поради неосъществяването на конкретното мероприятие в следствие на лоши климатични условия или други причини!
 11. Климатът на планетата е извън нашия контрол, макар че имаме огромното желание да осигуряваме идеалното време за нашите групи.
 12. СЕД АДВЕНЧЪРС Ви предлага срещу доплащане застраховка „Отмяна на пътуване”. При записване Ви молим изрично да отбележите, ако желаете да сключите тази застраховка, за да Ви запознаем подробно с всички условия.

Срокът за плащане на депозита от 3 800 лв. е до 30 април 2024 г.

Срокът за плащане на втората вноска от 1 500 лв. е 1 май 2024 г.

Крайният срок за пълно плащане е 30 дни преди датата на заминаване.

Необходимо е да изпратите копие на международния си паспорт с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщане!

Моля, да отбелязвате на платежните нареждания:

 1. Основание: Името и датите на дестинацията, до която ще пътувате, както и имената на пътуващите.
 2. Получател: СЕД Адвенчърс ЕООД.
 3. Наредител: Вашето име.

За контакти: СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД,
лиценз No. РК-01-7248
Телефон – офис: 0876 099 631
Имейл: office@cedadventures.com

БАНКОВИ ДАННИ:
СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД

Сметка в лева: Пощенска банка
IBAN: BG56 BPBI 7942 1026 0999 01
BIC: BPBIBGSF

Сметка в Revolut/Револют:
CED ADVENTURES EOOD

Сметка в евро, долари и лева:
IBAN: LT283250043512206021
BIC: REVOLT21XXX

Сметка в британски лири:
Local
Account number: 07072295 (UK)
Sort code: 040075

Въпроси и отговори

Има ли дълги пешеходни преходи?

В програмата са предвидени градски и природни турове, подходящи за всеки. Няма дълги пешеходни преходи, през по-голямата част от времето извършваме сафари посредством превозни средства.

Колко време се лети до дестинацията?

Полетите ще бъдат с прекачване през Европа или Истанбул, като дългият полет е около 10 часа.

Подходящо ли е пътуването за деца?

Със сигурност не бихме препоръчали пътуването за дете под 12 годишна възраст, но ви насърчаваме да се свържете с нас, за да го обсъдим.

Необходима ли е виза?

Виза за двукратно влизане в Зимбабве: издава се на място на летището – 45 щ. долара.

Виза за еднократно влизане в Намибия: издава се на място – 1080 NAD (около 70 щ. долара)

За Ботсвана и Замбия не се изисква виза за български граждани.

Каква е часовата разлика?

GMT +2 т.е. един час назад от българското време. Страната обаче не спазва лятно часово време, така че времето остава същото през цялата година.

Интернет и сим карта

Наличието на уайфай в Намибия може да варира. В хотелите на големите градове и туристически центрове като Уиндхук и Свакопмунд ще има надежден и-нет, в по-отдалечените и райони и къмпинги е възможно да е ограничен или да не съществува.

Закупуването на сим карта с мобилен и-нет е сравнително лесно в Намибия, ако се намирате в по-голям град. Имайте, все пак предвид, че мобилното покритие е добро в градските райони и големите туристически дестинации, но може да е ограничено или недостъпно в по-отдалечени или селски райони.

Какво можем и не можем да внасяме?

Позволено е внасянето на 200 цигари, 50 пури, 200 гр тютюн и 1 бутилка с вместимост 1 литър или 2 бутилки от 750 мл вино или алкохол за лица над 18 години.

На излизане от Намибия, износът на артефакти и продукти от слонова кост, рог от носорог, животински кожи и фосили е забранен.

Какъв е климатът?

Пътуваме по време на сухия сезон в страната, когато има минимални валежи, ясно небе и по-ниски нива на влажност. Въпреки това е важно да се отбележи, че Намибия е разнообразна страна с различен климат и пейзаж. Времето все още може да варира в зависимост от конкретния регион. Например, крайбрежните райони като Свакопмунд може да имат по-ниски температури поради бенгалското течение, докато вътрешните райони като пустинята Намиб и Националния парк Етоша могат да бъдат по-горещи през деня. Температурите могат да варират от 15°C до 30°C през деня. Температурите могат да паднат значително вечер и рано сутрин.

Какви дрехи и обувки са ми необходими?

Препоръчително е да носите леки и дишащи дрехи през деня, като тениски, къси панталони и леки памучни и ленени материи, тъй като температурите могат да станат доста високи. Важно е обаче да носите и по-топли дрехи за по-хладните вечери и ранни сутрини. Препоръчителни са ризи с дълги ръкави, леки панталони, леко яке или полар и затворени обувки. Не забравяйте да вземете шапка, слънчеви очила, слънцезащитен крем и бански!

Има ли условия за пране на дрехи?

На повечето места, където отсядаме за повече от една нощувка, като изключим делтата на Окаванго, можете да дадете дрехи за пране.

Какви аксесоари са ми необходими?

Препоръчваме да си носите външна батерия за телефон, репелент за защита от комари и други насекоми, бинокъл за наблюдение на диви животни и птици и челник.

Напрежението е 220-240 волта, така че ако носите преносими електроуреди със себе си, те ще работят добре. Най-често използваните типове щепсели са тип D, на които и нашите щепсели работят без адаптер, но се срещат и тип C, G и М, затова най-добре да заминете с един универсален адаптер.

Колко пари са ми нужни?

Около 30-тина долара в местна валута ще са ви нужни за храна и безалкохолни напитки.

Каква е валутата в страната и мога ли да се разплащам с карта?

Валутата, използвана в Намибия, е намибийски долар (NAD). Южноафриканският ранд (ZAR) също е широко приет. В Зимбабве щатския долар е официална валута.  В Замбия се използва куама, в Ботствана пула. Препоръчително е да имате пари в брой в малки деноминации за малки покупки и отдалечени райони, където може да не се приема плащане с карта. Кредитните карти се приемат в хотели, ресторанти и по-големи заведения, но не навсякъде ще може да разчитате на тях.

Нужно ли е да сменям пари от България?

Предвид разнообразните валути на четири различни държави, препоръчваме ви да тръгнете от България с щатски долари и да сменяте на място.

Бакшиши

Оставянето на допълнително възнаграждение на работещите в туризма е по ваша преценка (ресторанти). То не е задължително, но се оценява. Вашият водач ще събере по 30 щ.долара за шофьорите на превозните средства и местните екскурзоводи.

Водата става ли за пиене?

Препоръчително е да пиете бутилирана вода и да избягвате чешмяната вода.

Каква е храната?

Намибия предлага разнообразно кулинарно изживяване. Ще намерите разнообразие от ястия, повлияни от немската, южноафриканската и местната кухня. Популярни традиционни ястия включват билтонг (сушено месо), капана (месо на скара) и potjiekos (яхния, приготвена в чугунен съд). Вегетариански опции също се предлагат на повечето места. Намибия произвежда отлични вина, а можете да опитате и местни бири и спиртни напитки.

Може ли да се яде храна от улицата?

Намибия предлага разнообразие от вкусни възможности за улична храна, които ви позволяват да изпитате местните вкусове и кулинарна култура.

Включена ли е храна в туристическия пакет?

Включени 17 закуски, 12 обяда, 15 вечери

– Круиз със залязващото слънце 
– „Дяволския басейн“ в Замбия
– Зип Лайн на моста на Водопада Виктория
– Джет лодка в Зимбабве 
– Полет над Водопада Виктория 
– Полет с отворени врати над делтата на Окаванго 

С какъв тип транспорт се пътува в държавата?

Сафари камион и автобуси за трансферите.

Какво е състоянието на пътищата?

Основните магистрали и главните пътища в градските райони обикновено са добре поддържани, позволяващо гладко и удобно шофиране. Често обаче в Намибия ще се движим по живописни офроуд пътища, особено в национални паркове и по-диви зони. Тези пътища могат да бъдат предизвикателни, с груби повърхности, пясък и неравен терен.

Настаняване

12 нощувки на палатков къмпинг, 8 нощувки в хотели/лоджове

В какъв клас хотели се настаняваме?

Настаняването е в хотели 3*

Опасно ли е по улиците, има ли престъпност?

Намибия се смята за безопасна страна за туристите. Има сравнително ниско ниво на престъпност в сравнение с някои други африкански страни. Въпреки това е важно да вземете разумни предпазни мерки и да не оставяте личните си вещи без надзор.

Има ли някакви сериозни религиозни обичаи, с които трябва да се съобразим?

Намибия е разнообразна страна с редица религиозни вярвания и практики. Като посетител е препоръчително да уважавате религиозните вярвания и обичаи на местните общности.

Има ли включена застраховка в туристическия пакет?

Да, в цената на пакета е включена медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.

Как да сключа застраховка Отмяна на пътуване?

В срок от 5 дни от внасянето на депозита за пътуването може да сключите застраховка отмяна на пътуване. За повече информация можете да се свържете с нашия офис или обслужващия ви застрахователен брокер.

Нужна ли е ваксина (различна от тази срещу Covid)?

За граждани на страните-членки на ЕС не се изискват задължителни ваксинации при транзитни пътувания и туристически посещения.

Допълнително ще бъдете информирани за полетното разписание и изискванията на съответната авиолиния. При желание от ваша страна, можете да си закупите сами билетите си, а цената им ще бъде приспадната от общата стойност на туристическия пакет.

Дати на програмата

Запишете се, за да получите първи информация за нова група.

6 800 лв.

Стартова цена

6 800 лв.

Стартова цена

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!

На коя дата искате да пътувате?