Обща информация

Панама – Сан Хосе – Аренал – Монтеверде – Тортугеро – Кито – Галапагос – Богота – Сипакира – Нейва – Тиерадентро – Сан Августин – Меделин  – Гуатапе – Ел Пеньон – Саленто – Кокора – Картахена

Епично пътешествие, което ще започне от едно от Седемте чудеса на модерния свят – Панамския канал и ще ни поведе през джунглите и вулканите на Коста Рика. В столицата на Еквадор Кито ще стъпим едновременно от двете страни на Екватора, а на островите Галапагос ще бъдем истински изследователи на редки и ендемитни растения и морски обитатели. Ще се потопим в цветната магия на Колумбия и ще минем през „Вратата на златото“ за цяла Южна Америка от епохата на конкистадорите – очарователния карибски град Картахена. Ще разкрием истината за най-опасните „оръжия”, с които родината на Шакира пленява – нестихваща салса, добри ресторанти, живописни пейзажи, свежозелени планини и благоуханно първокачествено кафе.

25

дни

23

нощувки

11 700 лв.

стартова цена

Дати и цени

Какво получавате от нас

  • Приключенски маршрут на екипа ни на база самостоятелното ни пътуване из Южна Америка, което ще остави у вас усещането, че наистина сте изследвали както големи забележителности така и скрити съкровища.
  • Най-богатия опит в Южна Америка с 12 организирани групи годишно
  • 3 дни на островите Галапагос за опознаване на местната флора и фауна
  • Български водач със страст към пътешествията
  • Автентично пътешествие с досег до местните хора и тяхната култура
  • Приключения на достъпни цени
  • Малки групи, около 16 човека
  • Идеална комбинация от природни, културни и исторически забележителности
  • 20 нощувки в среден клас семейни хотели 3* в Коста Рика, Панама, Колумбия и Еквадор
  • 3 нощувки на Галапагос в 3* хотел
  • 23 закуски
  • Всички турове по време на престоя на Галапагос, включително шнорхелинг и оборудването за него
  • Сертифициран двуезичен гид от националния парк Галапагос
  • Самолетен билет София – Панама и Богота – София с включени летищни такси
  • Самолетни билети Панама сити – Сан  Хосе – Кито – Богота с включени летищни такси
  • 6 вътрешни полета в Колумбия – Картахена – Меделин – Перейра/Армения – Богота – Нейва, Питалито – Богота с включени летищни такси
  • самолетни билети Кито/Гуаякил – Галапагос – Кито/Гуаякил, с включени летищни такси
  • Транспорт с частен автобус/лодка по време на пътуването и туровете
  • Разглеждане на едни от най-големите природни и културно-исторически забележителности
  • Входни такси на местата, които ще посетим по програмата
  • Медицинска застраховка на стойност 10 000 евро
  • Български водач с опит в Латинска Америка по време на пътуването и лицензирани местни екскурзоводи
  • Всички трансфери по програмата
 • Лични разходи за храна, вода и напитки, неупоменати в програмата, шопинг (предвидете минимум 1 500 лева)
 • Допълнително се заплащат 1050 лева за единична стая
 • Бакшиши за местните екскурзоводи и шофьори на микробуси – около 70 щ. долара
 • Входни такси за националния парк Галапагос – около 120 щ. долара
 • Трансферите летище – хотел – летище, в случай че се пътува с полет, различен от този на основната група
 • Транспорта, който не покрива основната програма, като например всички опционални мероприятия

Програма по дни

Полет до Панама сити. Нощувка.

Не можем да посетим Панама без да отделим време да видим и прословутия Панамски канал, обявен за едно от Седемте чудеса на модерния свят.
Изкуствено прокопаният канал, пресича Панамския провлак в най-ниската му част на територията на Панама и свързва Тихия океан с Атлантическия океан като също разделя Северна от Южна Америка. Това е един от най-големите и трудни строителни проекти, чието прокопаване оказва значително влияние върху корабоплаването между двата океана, като елиминира необходимостта от изминаване на дългия и опасен път през Магелановия проток или нос Хорн. Панамският канал е завършен през 1914 г. и е неразделна и незаменима част от световната икономическа инфраструктура.
На път за Панамския канал ще преминем през джунглата където животните са най-активни по пътя Pipeline road. Поради разположението на Панама между два континента и два океана, страната има невероятно разнообразие от птици. Ще минем покрай Островът на Маймуните, където те са станали толкова опитомени, че сами се доближат до лодките приближаващи острова.
Вечеря в заведение с тяхна национална програма (срещу допълнително заплащане).
Нощувка.

Обиколка на Панама Сити – столицата и най-големият град на едноименната държава. Оживен, динамичен и модерен, често сравняван с Маями, този огромен мегаполис е дом на разнообразна смесица от култури и изключително историческо наследство и забележителности, особено в Стария град. С винаги топлото си време, с островите и планините си, както и с приятните си хора, Панама е наистина вълнуващо място! Ще се разходим и в онази част на града, която е запазила очарованието на колониалната архитектура – историческия квартал Каско Виехо.

Полет Панама – Сан Хосе. Нощувка.

Панорамна обиколка на Сан Хосе, която предоставя възможност за запознаване с града и неговите основни забележителности.

Обиколката продължава с Площадът на Демокрацията, сградата на Съда, красивите фонтани „Хиспанида”, посещение на Златния музей , сградата на Националния театър, Музеят на изящните изкуства отвън. Възможност за пазаруване и разглеждане на пазара за кафе, плодове, зеленчуци и подправки. Вечерта по желание – фолклорна програма с вечеря (срещу допълнително заплащане). Нощувка.

Нашата разходка из прелестната Коста Рика продължава с Национален парк Аренал. Природната гледка тук предизвиква страхопочитание – извисяващият се на 1 657 м надморска височина вулкан Аренал е един от най-активните в света. При последното му избухване през 1968 г. зейват три нови кратера на западния му фланг и е унищожено малко селище в непосредствена близост. Оттогава при добър късмет може да се наблюдават изригващи на талази кълба дим, стелещи се над върха му, а през нощта – пиршество от огнени пламъци и нажежена яркочервена лава, очертаваща стръмния му силует.

След като се настаним в най-близкия град Ла Фортуна, намиращ се в източната част на вулкана, ще имаме разходка около 2 часа в района на Национален парк Аренал. Вечерта е отредена за отдих и спа удоволствия на открито – в сърцето на тропическия рай ще се потопим в уникалните термални извори, топлени от нажежения вулкан (срещу допълнително заплащане). Нощувка.

Потънала в постоянни пелени от влага, стелещи се драматично над изобилието от растителен и животински свят, облачната гора на резервата Монтеверде е пулсиращ организъм с огромно биоразнообразие. Постоянната висока влажност на въздуха дава живот на зашеметяващи с богатството си екосистеми. Имаме възможност да наблюдаваме късче земя, недокоснато от човешка дейност, в цялото му многообразие и уникалност. Не се стряскайте от рева на маймуните ревачи и зорко се оглеждайте за една от най-красивите птици – блестящия кетцал, който се среща изключително рядко и само по тези географски ширини, но може и да бъдем късметлии. Нашите опитни водачи ще ни направят съпричастни с богатствата на гората и ще ни увлекат с интересни разкази и факти.

Разходката в облаците се осъщестява чрез плетеница от мостове и платформи, разположени сред короните на дърветата и въвеждащи ни навътре в гората, с чудесни опции за наблюдение и снимки на дивата природа. Връщане в Сан Хосе и нощувка.

Национален парк Тортугеро се простира по Карибския бряг и обхваща мрежа от лагуни и канали, които криволичат из гъстата дъждовна гора и служат за транспорт и близък досег до невероятното биоразнообразие в парка. До този изолиран рай се стига с лодка, тъй като до него няма път и е далеч от големи населени места. Както подсказва името му, тук костенурките са защитени и необезпокоявани – от април до юни всяка година хиляди кожести морски костенурки снасят яйцата си на черния плаж, който е част от парка. С лодка по каналите ще се отправим по дирите на многобройните обитатели на Тортугеро – крокодили, каймани, маймуни ревачи, капуцини, прилепи рибари, ленивци, игуани, отровни жаби, тукани, папагали.

Нощувка в лодж.

Сухоземно пътуване до Сан Хосе и полет до Кито (Еквадор). Нощувка.

Днес ще направим обиколка на град Кито, обявен от Юнеско през 1970 г. за световно културно наследство с най-добре запазения исторически център на града в цяла Южна Америка.

 Църквата на Compania de Jesus  може би е най-красивия храм в цяла Америка. Църквата е бароков шедьовър със сложна декорация и забележително оформена фасада с интригуващо вливане на детайли и символи от християнската и местните култури.

Задължително трябва да се посети Museo del Blanco посветен на предмети от предколумбийската, колониалната и ерата на независимост. След това ще се изкачим на хълма където се намира статуята на пазителят на града. Обиколката продължава с паметника на екваториалната линия наречен „Средата на света“ където ще може да стъпите едновременно в северното и южното полукълбо. Нощувка.

Полет Кито – Балтра.

Ще посетите центъра за изследване „Чарлс Дарвин“, където ще имате възможност да видите истинските галапагоски костенурки и ще научите за усилията, които се полагат за поддържане на популациите с костенурки на островите Галапагос.

Някои сравняват потапянето в магията на Галапагос с Алиса, когато навлиза в Страната на чудесата. Един едновременно стар и нов свят, някак забравен. Aрхипелаг от около 18 големи и множество по-малки островчета, поръсени на в Тихия океан на 1 000 километра от крайбрежието на Еквадор.

Всеки остров може да се похвали със своя уникален пейзаж, вариращ от черни вулканични скали до заливи от бели пясъчни плажове. Има над 400 документирани вида риби, като около 10% са ендемични: червеникаво-оранжеви раци, известни като раци Sally-Lightfoot, които се срещат само в Галапагос; прекрасни зелени морски таралежи, които плуват, необезпокоени от присъствието ви; може да видите и акули, галапагоски пингвини, морски лъвове, различни видове морски костенурки, морски котки, фрегати, морски игуани, галапагоски чайки, делфини и още много други.

Голяма част от съществата, за които островите са дом, не се срещат никъде другаде по света. Добавете и морските растения и сте на път към еко-експедицията на живота ви. Думите и времето не стигат, за да може да се опише внушителността на Галапагос. Нощувки на остров Санта Крус.

Полет Балтра – Гуаякил/Кито. Вечерен полет до Богота. Нощувка.

Днес ще направим обиколка на град Богота – разглеждане на Плаза де Боливар и правителствени сгради, колониалния център , музея на известния художник и творец Ботеро , стария град Ла Канделария, , църквите Сан Франциско и Света Троица , посещение на известния Златен музей с над 30 хил. златни артикула, които свидетелстват за богатата култура на предколониалния период. Изкачване с кабинков лифт до връх Монсерат и светилището Иисус Христос на Кръста откъдето се открива невероятна гледка към мегаполиса. Вечерта посещение на ресторант Andres Carne de Res (срещу допълнително заплащане). Нощувка.

Посещение на известната Солна Катедрала, в близост до града и селището Eл Абра – което е едно oт най-старите селища в двете Америки. Нощувка в Богота.

Полет Богота  – Нейва.

След пристигането -около 5 – часово пътуване през красивите планини към Сан Андрес де Писимбала. След обяд – посещение на археологическия парк Тиерадентро и неговите пещери , включително гробници и погребални камери с дълбочина около 5 метра. Посещение на археологическия музей Тиерадентро, за да научите повече за културата , създала тези реликви. Нощувка около Тиерадентро.

 Около 6 часово пътуване към Сан Августин. Свободно време за разходки и нощувка.

Следва разглеждане на археологическия парк Сан Августин където са запазени повече от 35 статуи, някои от които са високи повече от 5 метра.

Ще продължим към „Гората на Статуите“, за да стигнем до археологическия музей Сан Августин. Ще разгледаме обектите Ел Таблон (Дъската) и Чакира, за да се насладите на впечатляващите пейзажи с които районът се слави в добавка към археологическите му съкровища. Нощувка.

Посещение на „Протока на Магдалена“ – речен проток широк само 2 метра през който тече Магдалена  – най- дългата река в Колумбия. Екскурзията продължава към националните паркове Alto de los Idolos и Alto de la Piedra – Височината на Идолите и  Височките камъни, освен археологически открития и каменни статуи в района има два водопада – Salto de Bordones и Salto del Mortino. Полет до Богота и нощувка.

Полет Богота – Меделин.

Гуатапе е колоритно село на около два часа път с автобус от града. Разположено е на бреговете на езеро и ще ни предложи прекрасни пейзажи по време на обиколката ни из местността. Ще изкачим и най-известната скала в страната – Ел Пеньол с една от най-внушителните гледки в Колумбия.

Нощувка в Меделин.

Полет до Перейра/Армения

Колумбия е на четвърто място в света по износ на кафе, но се счита, че е първо по качество на зърното. Саленто е малък колониален град в сърцето на най-добрите кафени плантации. Сгушен сред зелени хълмове и бистри рекички, Саленто ще ви посрещне с многоцветните си къщички и калдъръмени улици, ресторанти ще ни приютят предлагайки известната прясна пъстърва в изобилие и разбира се ястието бандеха пайса – кулинарна бомба, така известна за целия регион Пайса.

Ще се насладим на организиран тур из кафена плантация, където ще повдигнем булото на процеса по обработването на кафеното зърно, като разбира се, няма да пропуснем да опитаме ароматната напитка от извора й.

Ще посетим и уникалната долина Кокора – единственото място в целия свят, където можете да видите восъчни палми растящи на 1500 м надморско равнище. Гледката на понякога достигащите 60 м палми, които живеят дългите 120 години е впечатляваща. Името им идва от тънкия восъчен филм, с който е покрит стеблото им, и който някога се е използвал за направа на свещи. Днес восъчната палма не се използва за строителство, изсичането й е забранено и е гордо национално дърво на Колумбия. Нощувки.

Вечерен полет Перейра – Картахена.

В красивия колумбийски град царува очарованието на миналите столетия, като същевременно не отстъпва и на съвременността. По време на колониалния период е бил важно пристанище, често мишена на пиратски атаки.

Ще разгледаме „Заграденият град” – сърцето на Картахена, в него е старата част на града, която концентрира голяма част от забележителностите на региона.

Очарователни алеи, стари църкви, замъци, площади, фини ресторанти и шумни барове ще оцветят дните ни на почивка и веселие. Ден или нощ, градът е пълен с живот, улиците гъмжат от продавачи на плодове, занаятчии и художници, а плажовете са първата глътка карибски въздух. Ще разгледаме катедралата, Двореца на инквизицията, църквата Сан Педро Клавер, Боливарския парк и часовниковата кула, построена като основен вход на стената, в близост до Портата на сладките – невероятно разнообразие от типични колумбийски сладкиши, на които ще е трудно да устоим. Нощувка

Полет до Богота. Вечерен полет до България.

Забележки и записване

 1. Цената е валидна при група от 12 и повече души.
 2. Цените са калкулирани на база най-ниската тарифа на редовни авиолинии и подлежат на препотвърждаване при конкретна заявка.
 3. Туроператор СЕД Адвенчърс има сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗК „Лев Инс“ АД с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ 67А, 1700 Студентски Комплекс, София. Застрахователната полица е с № 13052310000264 / 12.04.2023 г.  с валидност до 19.04.2024 г.
 4. ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ С ДО 2 – 3 ДНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНИТЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ. МОЛЯ ДА НИ УВЕДОМИТЕ ПИСМЕНО, АКО ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ, ПРЕДИ ДА ЗАКУПИМ САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ!
 5. Възможна е промяна в подредбата на дните без никакво нарушаване на цялостната програма, ако е нужна оптимизация на времето.
 6. Цената е за човек при настаняване с друг в стая!
 7. За български граждани не се изискват визи за Коста Рика, Панама, Колумбия и Еквадор.
 8. Не можем да гарантираме комбинация с друг пътуващ при желание от ваша страна.
 9. Допълнителните/опционалните мероприятия са по ваше желание, за ваша сметка и на ваша отговорност. Туроператорът единствено може да съдейства за тяхната организация с местните доставчици на услугата без да носи финансова отговорност поради неосъществяването на конкретното мероприятие в следствие на лоши климатични условия или други причини!
 10. Климатът на планетата е извън нашия контрол, макар че имаме огромното желание да осигуряваме идеалното време за нашите групи.
 11. СЕД АДВЕНЧЪРС Ви предлага срещу доплащане застраховка „Отмяна на пътуване”. При записване Ви молим изрично да отбележите, ако желаете да сключите тази застраховка, за да Ви запознаем подробно с всички условия.
 12. СЕД АДВЕНЧЪРС е регистриран онлайн туроператор към Министерство на Туризма на Република България. Плащането на услугите се осъществява единствено и само по банков път. Всички договорни отношения се извършват единствено посредством електронен път. Хартиени носители на договори и анекси не се приемат.
 13. Всички пътуващи, които нямат български задгранични паспорти, носят отговорност да си проверят изискванията за визи на съответната дестинация и уредят такива.

Срокът за плащане на депозита от 5500 лв е 28 февруари 2023 г. Срокът за второто плащане от 2000 лв е 30 юни 2023 г.  Срокът за крайното плащане е 30 дни преди заминаване.

Необходимо е да изпратите копие на международния си паспорт с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщане!

Моля, да отбелязвате на платежните нареждания:

 1. Основание: Името и датите на дестинацията, до която ще пътувате, както и имената на пътуващите.
 2. Получател: СЕД Адвенчърс ЕООД.
 3. Наредител: Вашето име.

За контакти: СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД,
лиценз No. РК-01-7248
Телефон – офис: 0876 099 631
Имейл: office@cedadventures.com

БАНКОВИ ДАННИ:
СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД

Сметка в лева: Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG75FINV91501016337422
BIC: FINVBGSF

Сметка в евро: Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG91FINV91501016337425
BIC: FINVBGSF

Сметка в Revolut/Револют:
CED ADVENTURES EOOD

Сметка в евро, долари и лева:
IBAN: LT283250043512206021
BIC: REVOLT21XXX

Сметка в британски лири:
Local
Account number: 07072295 (UK)
Sort code: 040075

Въпроси и отговори

Дати на програмата

Обща информация за дестинацията

 Има ли дълги пешеходни преходи?

В програмата са предвидени градски турове и пешеходни преходи, както и посещения на множество археологически зони. Преходите не са дълги и са подходящи за всеки.

 Колко време се лети до дестинацията?

До Панама Сити се лети общо около 13 – 15 часа от София с прекачване в зависимост от избраната авиокомпания.

 Подходящо ли е пътуването за деца?

Пътуването по-скоро не е препоръчително за деца.  

 Необходима ли е виза?

Туристическа виза за българи с престой до 90 дни не се изисква.

 Интернет и сим карта.

Интернет на много добро ниво има във всички хотели по програмата. Закупуването на сим карта с мобилен интернет също е опция за тези, които искат да са свързани през цялото време.

Какъв е климатът?

Климатът е доста разнообразен, предвид огромната площ, която обхващат страните и зоналните разлики във височина, които оказват значително влияние на температурите и валежите.  

 Какви дрехи и обувки са ми необходими?

Ще ви трябват леки и удобни дрехи за всекидневните градски преходи и посещения на археологическите зони. Времето по маршрута варира значително и в Богота и Меделин може да бъде по-хладно. Вземете с вас и връхни дрехи, поне един дълъг панталон и яке. Ще са ви необходими също така леки, спортни или туристически обувки, с които да ви е удобно по време на всекидневните разходки и обиколки.

 Има ли условия за пране на дрехи?

Да, на повечето места, където имаме над една нощувка, ще може да ползвате тази услуга. Обърнете се към водача си за съдействие.

Какво е електричеството, трябва ли ни адаптер?

Ще ви трябва адаптер, тъй като контактите са от типа A/B.

 Какви аксесоари са ми необходими?

Ще са ви необходими шапка, бързосъхнещи дрехи, слънцезащитен крем и репелент срещу комари. Препоръчително е да имате водни обувки и да си носите бански. Може да си вземете също така и шнорхел и водни очила, ако държите на своите, за опционалните турове и свободните дни.

Колко пари са ми нужни?

Като цяло Мексико е средно скъпа дестинация. За обяд и вечеря, заедно с вода за през деня, и още някои напитки (кафе или бира), ще са ви нужни около 25 – 30 американски долара на ден. В тази сума не влизат пари за сувенири и други покупки. Предвидете поне минимум 500 щ. долара за цялото пътуване.

 Каква е валутата в страната?

Валутата е мексиканско песо (MXN).

 Нужно ли е да сменям пари от България?

Можете да обмените мексиканско песо в България. Има много чейндж бюра, които предлагат добър курс и така ще спестите междинното обръщане от долари или евро. Която и валута да вземете за обмен на място в Мексико, евро или долари, ще ви свърши работа.

 Мога ли да се разплащам с карта?

Възможно е да плащате с карта. Почти във всички ресторанти или сувенирни магазини има такава опция.

 Бакшиши

Бакшишите не са задължителни, но оставянето им е препоръчително. Мексиканците са свикнали да получават допълнително заплащане за труда си, особено работещите в туризма и ресторантьорството.

Водата става ли за пиене?

Съветваме да не консумирате вода от чешмата по време на цялото пътуване.

 

 Включена ли е храна в туристическия пакет?

В туристическия пакет са включени брой закуски, упоменати в секция Цената Включва.

Има възможност за няколко опционални мероприятия в програмата, за които водачът ще ви даде повече информация.

С какъв тип транспорт се пътува?

Пътува се с различни транспортни средства – средно големи комфортни автобуси, мини ванове и самолети (вътрени полети по програмата).

Колко дълги са преходите с автобус?

Преходите с автобус са средно дълги, но приятни, с красиви гледки и екзотични пейзажи по пътя. 

Какво е състоянието на пътищата?

Основните пътища са в много добро състояние.

В какъв клас хотели се настаняваме?

Хотели 3*.

Опасно ли е по улиците, има ли престъпност?

В програмата не се посещават опасните части на градовете. Въпреки това е препоръчително да сте внимателни по улиците, особено ако се отделите от групата.

Безопасно ли е да нося ценности и бижута?

Не е препоръчително да се носят бижута и ценности, особено в големите градове, където дребните кражби и джебчийство могат да се случат на всеки. Препоръчва се по време на цялата програма да не се носят бижута или да се носят такива с по-малка стойност.

Има ли включена застраховка в туристическия пакет?

Да, в цената на пакета е включена медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.

Как да сключа застраховка Отмяна на пътуване?

В срок от 5 дни от внасянето на депозита за пътуването може да сключите застраховка отмяна на пътуване. За повече информация можете да се свържете с нашия офис или обслужващия ви застрахователен брокер.

Нужна ли е ваксина (различна от тази срещу Covid)?
За местата, които посещаваме, не се изисква ваксинация.

Допълнително ще бъдете информирани за полетното разписание и изискванията на съответната авиолиния. При желание от ваша страна, можете да си закупите сами билетите си, а цената им ще бъде приспадната от общата стойност на туристическия пакет.

Запишете се, за да получите първи информация за нова група.

11 700 лв.

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!

На коя дата искате да пътувате

Получихме запитването Ви!

Екипът ни ще се свърже с вас при първа възможност.