Обща информация

Аман – Небо – Бетани – Джераш – Мадаба – Мъртво море – Малката Петра – Петра – Уади Рам – Червено море – Акаба

Има възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да ви предложим цена за пакета без стойността на включените самолетни билети!

Пустинята не може да бъде поискана, не може да бъде притежавана, не може да бъде култивирана. Веднъж стъпил там, веднага става ясно, че не можеш да наложиш своите човешки закони, а напротив, ставаш част от закона на пясъка, вятъра и огъня. В тази земя властват Бог и природа, съгласно които бедуините са наредили живота, порядките и светогледа си. Включете се в единственото по рода си приключение и усетете природата в керемиденочервени цветове, вижте древни селища и известната Съкровищница на Йордания.

Посетете свети места, потопете се в пустинния живот на бедуините!

7

дни

6

нощувки

Очаквайте през 2025

стартова цена

Дати и цени

Какво получавате от нас

 • Приключенски маршрут на екипа ни (на база самостоятелното ни пътуване из Йордания), който ще остави у вас усещането, че наистина сте изследвали както големи забележителности така и скрити съкровища.
 • Най-богатият опит в Йордания с 30 организирани групи
 • Гарантирани групи
 • Български водач със страст към пътешествията
 • Автентично пътешествие с досег до местните хора и тяхната култура
 • Приключения на достъпни цени
 • Малки групи, около 16 човека
 • Идеална комбинация от природни, културни и исторически забележителности
 • Нощувка в бедуински камп в Уади Рам, на 15 км навътре в пустинята, далеч от населени места, пътна мрежа и светлинен шум
 • 5 нощувки в хотели 3/4* и 1 нощувка в бедуински пустинен лагер в Уади Рам
 • 6 закуски, 1 обяд, 1 вечеря
 • Виза за Йордания
 • Самолетен билет София – Аман,отиване и връщане, с включени летищни такси
 • Транспорт с частен микробус по време на пътуването
 • Разглеждане на едни от най-големите природни и културно-исторически забележителности на Хашемитското кралство
 • Входни такси на местата, които ще посетим по програмата
 • Медицинска застраховка на стойност 10 000 евро (с включено покритие при Covid-19)
 • Български водач-преводач с опит в дестинацията и лицензиран местен екскурзовод
 • Всички трансфери по програмата
 • Лични разходи за храна, вода и напитки, неупоменати в програмата, шопинг (предвидете минимум 550 лева)
 • Допълнително се заплащат 350 лева за единична стая
 • Бакшиши за местните екскурзоводи и шофьора на микробуса – 30 динара
 • Трансферите летище – хотел – летище, в случай че се пътува с полет, различен от този на основната група
 • Опционалните мероприятия
 • Транспорт, който не покрива основната програма, като например всички опционални мероприятия

Програма по дни

Полет от София до Аман.

Столицата на Хашемитското кралство, интересна смесица от модернизъм и древност, високо разположена на хълмовете между пустинята и тучната йорданска долина. Аман разкрива типична арабска архитектура, облечена в пустинен варовиков цвят, и прелестта на арабските пазари с изобилие от многообразни стоки – красиво изработени съдове, пищни платове и ориенталски облекла, приказни близкоизточни бижута, богатство от подправки, чай, кафе, лакомства и ароматни местни гозби.

Нощувка в Аман.

Ще започнем деня си с посещение на Цитаделата, най-високият хълм в Аман, предлагащ панорамна гледка над целия град. Зад крепостните й стени, ще видим останки датиращи още от бронзовата епоха, през желязната епоха, древни римски и византийски времена чак до първата династия арабски халифи – Омаядите.

Ще отпътуваме на 40 км северно от Аман към Джераш – най-запазеният римски провинциален град от Декаполиса – съюз на десет римски града, част от Арабската провинция, датиращи от 1. век пр.Хр. Само допреди 70 години заровен в пясъците, Джераш открива пред нас един малък Рим в сърцето на Йордания. Ще останете изумени от застиналата красота на древния град, съхранил в себе си отпечатъка на езическата и християнската Римска империя – древни храмове, базилични църкви, амфитеатри, колонади и арки.

Следващата ни спирка за деня ще се докосне до библейските реликви към заветния хълм Небо, едно от най-почитаните свети места в Йордания, еднакво специално и за юдеи, и за християни. Библията разказва, че оттам Господ разкрива на Мойсей гледката към Обетованата земя. През 2000 г. папа Йоан Павел II провъзгласява хълма Небо за едно от петте поклоннически места на християнския свят в Йордания и изнася проповед пред повече от двадесет хиляди вярващи. Освен гледката към заветната долина, на върха на планината, ще имаме удоволствието на разгледаме напълно реновираната базиликата Памет за Мойсей (построена около основите на църква от 4в., където се помещават едни от най-запазените и достъпно изложени мозайки в Йордания, датиращи от около 530 година

Нощувка в Мадаба.

Водени отново от библейската нишка, ще посетим едно изключително място: Бетания – мястото, където Йоан Кръстител извършва тайнството на кръщението върху Исус във водите на река Йордан. За онези от вас, които искат да се потопят ритуално в светите води, ще имате тази възможност срещу закупуване на поклонническа роба в църквата на входа на обекта.

Пречистени и облагородени, ще сме готови за екстремни приключения в един от най-красивите водни каньони или за лежерна почивка на плажовете на Мъртво Море.

За любителите на по-силните усещания ще предложим посещение на Уади Муджиб – един от най-зрелищните каньони на Йордания, който ще тества силите ви (съчетава се с посещението на плажа на Мъртво море, не се взаимоизключват). Скалното ждрело ще ви поведе през преход из дълбоки топли води, катерене по въже и спиращи дъха гледки. Преходът приключва победоносно под могъщата струя на водопад (активност срещу допълнително заплащане).

Соленото море, Асфалтовото море, Източното море са само част от имената на това рядко срещано явление – води, чието високо солно съдържание не позволява да се заражда никакъв живот. Количеството на полезни минерали обаче, както и калта, която е на първо място в света по терапевтични свойства, от хилядолетия привличат посетители на бреговете на Мъртво море. Самата Клеопатра – владетелката на Египет, е идвала, за да почерпи красота и здраве от чудодейните му води. Ще се насладим на питателните води и целебната кал на една от най-големите загадки за еколозите и ще излезем с прероденa гладка кожа, наслаждавайки се на красивия залез.

Нощувка в Мадаба.

В началото на деня, ще посетим гръцката православна църква „Свети Георги”. Там се съхранява най-старата оцеляла карта-мозайка на Светите земи в света, датираща от 6. век. Ще повдигнем булото на загадката относно произхода на картата и ще разберем за откриването на кои библейски свети места е дала указания на съвременните археолози.

Оттам с вълнение ще потеглим към Уади Муса, селцето, което е приютило перлата на цяла Йордания – Петра. При пристигане ще направим въведение в набатейската история като посетим Малката Петра, известна още като Студеният Каньон. Вероятно почивна станция на керваните идващи към Петра в миналото, каньонът ни предлага първите издълбани в камъка сгради и прохладна разходка из красивото ждрело с извисени скални блокове и пещери.

Нощувка в Уади Муса.

Добре дошли в Долината на Мойсей, където се намира величествената Петра – розовият град на набатейците, обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство през 1985 г., а през 2007 г. – за едно от Новите седем чудеса на света. Градът, който разкрива пред нас грандиозната Съкровищница на Йордания. Нито един разказ, нито една снимка не ще ви подготвят за внушителния мащаб на неповторимия древен град, издълбан в самите пясъчни скали на долината.

Входът към града се осъществява през пролом, наречен Сик, свещен за древните набатейци, който предлага първото съзиране, сякаш през процеп, на прочутата Съкровищница – най-сложният и майсторски изваян монумент в цялото досега изкопано набатейско кралство. Високата фасада на Съкровищницата вероятно първоначално е построена през 1. век сл. Хр. в ролята на гробница на именит набатейски крал. Направата й е толкова детайлна и изкусна, че неслучайно e една от най-прочутите локации на филма „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход”.

Но Съкровищницата е едва началото на пътешествието „а ла Индиана Джоунс” из древния град – ще срещнем още изобилие от умело изработени гробници, амфитеатър, храмове, олтари и обелиски.

Късния следобед ще потеглим към Уади Рам. Ще се приютим в бедуински лагер сред пясъците и ще разберем истинското значение на думата гостоприемство. Нашите домакини, бедуини от селището – потомци на племето ал зелабия, ще ни покажат какво е да си гост според тяхната култура – от посрещането с чаша чай през вълнуващите разкази за множеството забележителности, които долината предлага, до приготвянето на типични бедуински ястия.

Ще поседим около огъня, където ще се насладим на нощната тишина и ярките звезди.

Нощувка в бедуински лагер на палатка.

Пригответе се да се потопите в приказка на Шехерезада. Керемиденорозови пясъци, величествени дюни, внушителни каньони – пустинята на Уади Рам е възхитителна картина, пред която дори опитни пътешественици ще затаят дъх.

Уади Рам е една от първите заселени земи в цяла Йордания, дом на множество древни цивилизации, от които набатейците оставят най-ярък отпечатък под формата на скални рисунки. Освен това е била крайпътна база за търговците от миналото и една от главните военни станции на хашемитите по време на Великата арабска революция. Лорънс Арабски й дава името Долината на Луната, както е известна и до днес, поради странния феномен да виждаме винаги заедно Слънце и Луна в светлата част на денонощието.

Уади Рам е необозрима, просторна долина на пясъци и непрекъснато сменящи се пейзажи. Тя е живият дом на бедуините и в тяхната очарователна компания ще посетим пустинни извори, пясъчни дюни, издигащи се като величествени планини на няколко метра височина, ще надникнем сред процепи на каньони, за да видим скалните надписи, оставени от древни цивилизации, ще се покатерим по естествени каменни мостове и ще запечатаме незабравими снимки и спомени. Ще съчетаем сафари с джипове и кратък преход из причудливите форми на пясъчните скали, ще видим вододайните извори, ще се удивим на каменните арки, изваяни от Божията ръка.

Следобеден трансфер към Акаба. Нощувка.

Вече сме на Червено море, само на час път от пустинята, в крайбрежния град Акаба – живописно съчетание от палмови дървета, пясъци и кристални води. Акаба, винаги слънчев, топъл и приканващ, е бил главно пристанище на Червено море към Азия, Европа и Африка още от най-древни времена.

Най-атрактивната част на пристанищния град, обаче, си остава самото Червено море, известно с изключителните си коралови рифове, придаващи уникалните му оттенъци, и с разнообразните си морски видове. Почитателите на шнорхелинга ще имат възможност да се насладят отблизо на богатствата на залива (срещу допълнително заплащане). Акаба предлага също приятна отмора по плажовете си, а вечерта ще се разходим из пъстрите улици, пълни с жизнерадостна глъч и щандове с разноцветни арабски подправки, чайове и ядки. Идеално време за покупки на сувенири. 

Вечерен трансфер до Аман/Акаба. Полет до София.

PDF файл на програмата

Забележки и записване

 1. Цената е валидна при група от 12 и повече души.
 2. Цените са калкулирани на база най-ниската тарифа на редовни авиолинии и подлежат на препотвърждаване при конкретна заявка.
 3. Ако желаете повече гъвкавост, Ви предоставяме възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена на пакета без стойността на включените самолетни билети. Моля да ни уведомите при записването, ако искате да се възползвате от тази възможност, за да Ви изпратим договор без стойността на самолетния билет. Ако желаете, можем да предоставим контакти на фирмата, която закупува самолетните билети за всички наши пътувания.
 4. Туроператор СЕД Адвенчърс има сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗК „Лев Инс“ АД с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ 67А, 1700 Студентски Комплекс, София. Застрахователната полица е с №13052410000162 / 15.03.2024 г.  с валидност до 19.04.2025 г.
 5. ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ С ДО 2 – 3 ДНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНИТЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ. МОЛЯ ДА НИ УВЕДОМИТЕ ПИСМЕНО, АКО ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ, ПРЕДИ ДА ЗАКУПИМ САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ!
 6. Възможна е промяна в подредбата на дните без никакво нарушаване на цялостната програма, ако е нужна оптимизация на времето.
 7. Цената е за човек при настаняване с друг в стая!
 8. Не можем да гарантираме комбинация с друг пътуващ при желание от ваша страна.
 9. Водачът е възможно да не пътува от и до София с групата, но задължително я посреща и изпраща на летището в Аман.
 10. Допълнителните/опционалните мероприятия са по ваше желание, за ваша сметка и на ваша отговорност. Туроператорът единствено може да съдейства за тяхната организация с местните доставчици на услугата без да носи финансова отговорност поради неосъществяването на конкретното мероприятие в следствие на лоши климатични условия или други причини!
 11. Климатът на планетата е извън нашия контрол, макар че имаме огромното желание да осигуряваме идеалното време за нашите групи.
 12. СЕД АДВЕНЧЪРС Ви предлага срещу доплащане застраховка „Отмяна на пътуване”. При записване Ви молим изрично да отбележите, ако желаете да сключите тази застраховка, за да Ви запознаем подробно с всички условия.
 13. СЕД АДВЕНЧЪРС е регистриран онлайн туроператор към Министерство на Туризма на Република България. Плащането на услугите се осъществява единствено и само по банков път. Всички договорни отношения се извършват единствено посредством електронен път. Хартиени носители на договори и анекси не се приемат.

Срокът за плащане на депозита от 1300 лева е до 20 януари 2024 г. 

Срокът за крайното плащане е 30 дни преди заминаване.

Необходимо е да изпратите копие на международния си паспорт с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщане!

Моля, да отбелязвате на платежните нареждания:

 1. Основание: Името и датите на дестинацията, до която ще пътувате, както и имената на пътуващите.
 2. Получател: СЕД Адвенчърс ЕООД.
 3. Наредител: Вашето име.

За контакти: СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД,
лиценз No. РК-01-7248
Телефон – офис: 0876 099 631
Имейл: office@cedadventures.com

БАНКОВИ ДАННИ:
СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД

Сметка в лева: Пощенска банка
IBAN: BG56 BPBI 7942 1026 0999 01
BIC: BPBIBGSF

Сметка в Revolut/Револют:
CED ADVENTURES EOOD

Сметка в евро, долари и лева:
IBAN: LT283250043512206021
BIC: REVOLT21XXX

Сметка в британски лири:
Local
Account number: 07072295 (UK)
Sort code: 040075

Въпроси и отговори

Има ли дълги пешеходни преходи?

С изключение на Петра, спирките ни по забележителности са за около 2 часа и ходенето се прекъсва многократно от паузи на различни обекти, където водачите разказват. Посещението на Петра изисква ходене (около 18 км за целия ден), но също е пресечено от спирки и почивки. Има възможност за наемане на муле или карета на връщане.

Колко време се лети до дестинацията?

Полетите са винаги с прекачване в Атина, Истанбул, Рим или Букурещ (в зависимост с коя авиокомпания летим). Няма полет по-дълъг от 2 ч. и 40 мин.

Подходящо ли е пътуването за деца?

Опитът ни е показал, че дестинацията е подходяща за деца над 14 години. По-малките трудно фокусират вниманието си върху културните забележителности и има риск да се отегчат от пътуването.

Необходима ли е виза?

Да, визата се издава на летището при пристигането. За издаването на групова виза се грижим ние, от СЕД Адвенчърс. Вие не доплащате нищо. Не е нужно да носите снимки или да попълвате формуляри.

Каква е часовата разлика?

Часовата зона в Йордания е GMT+3. Нямаме часова разлика с Йордания.

Интернет и сим карта.

Възможно е закупуването на сим карта само за мобилен интернет. Ако желаете такава, обърнете се към водача си за съдействие. Интернет има във всички хотели, с изключение на бедуинския лагер, където няма дори и мобилен обхват.

Какво можем и не можем да внасяме?

Позволено е внасянето на 200 цигари и 1 литър алкохолна напитка. Забранен е вносът на всякакви наркотични вещества и токсични субстанции, оръжие, записи и публикации с порнографско или неморално съдържание. В Йордания снимането с дрон е строго забранено и нарушителите подлежат на арест, глоба и конфискуване на дрона.

Какъв е климатът?

Максималната дневна температура е около 30 градуса, а минималната 14 градуса. По-хладните нощи ще са в Уади Муса и в Уади Рам.

Какви дрехи и обувки са ми необходими?

Не се изисква от чуждоземни жени да бъдат с покрити коси. Въпреки това, шалът ще ви бъде най-добрия приятел в пустинята, защото ще ви предпази от слънце, вятър и пясъци. Най-добре е да бъде от бял, тип тензухен памучен плат. Препоръчваме леки и свободни памучни и ленени дрехи. Те пазят далеч по-добре от слънце и са по-прохладни от къси панталони и потници, а и са по-уважителният избор спрямо народа, който посещаваме, и неговата религия. Йордания е много толерантна арабска държава, и ако все пак държите на европейския си стил на обличане, няма да срещнете проблем. Въпреки това, дълбоките деколтета в пустинята на Уади Рам ще бъдат неудачни.

Имате нужда от два до три чифта обувки: сандали, затворени обувки (тип маратонки) и водни обувки за посещаващите каньона Муджиб (което е опционално мероприятие).

Още:

Полар, суитчър или леко яке за по-студените нощи, шапка за слънце. В Акаба ще се порадваме на светско време, там може да сложите и по-елегантен тоалет. Вземете и бански. За желаещите да правят шнорхелинг на яхта в Акаба, в цената ще бъде включена екипировката, но ако си имате собствена маска, на която държите, вземете я с вас. Кърпа за баня, ще ви трябва за плаж на Мъртво море и за нощувката в пустинята.

Има ли условия за пране на дрехи?

Да, има такава услуга в хотелите. Но предвид едва 7-дневната продължителност на пътуването, препоръчваме да предвидите дрехи за всеки ден.

Какво е електричеството, трябва ли ни адаптер?

Електричеството е 220 W и нямате нужда от адаптер за контактите.

Какви аксесоари са ми необходими?

Ще ви трябват слънцезащитен крем, фенер или челник за пустинята, външна батерия за телефон.

Колко пари са ми нужни?

Ще са ви нужни около 800 – 1 000 лева на човек за храна, пазаруване и допълнителни мероприятия.

Каква е валутата в страната?

Валутата в Йордания е йордански динар.

Нужно ли е да сменям пари от България?

Да, нужно е да заминете с йордански динари или щатски долари. Еднакво изгодно е да смените динари в България и в Йордания. Курсът динар към долар е фиксиран 0.7 динара за 1 щ. долар. Ако не успеете да смените динари, носете щ. долари. В първия ден е предвидено време за смяна, още преди началото на тура.

Мога ли да се разплащам с карта?

Освен на едно-две места за цялото пътуване, картата ви няма да е надеждно платежно средство.

Бакшиши

Освен бакшиша от 30 динара, събран от водача ви в началото на пътуването, който е предназначен за местните ни екскурзоводи и шофьори, в Йордания всеки ще очаква бакшиш за всичко допълнително. Приема се за обидно да не оставите бакшиш в ресторант или ако сте ползвал някаква услуга (яздене на камила, снимка с камила и други). В повечето ресторанти има 16% ДДС и такса обслужване, но дори и тогава от вас ще се очаква да оставите допълнителен бакшиш.

Водата става ли за пиене?

Не, чешмяната вода не е питейна. Купува се само бутилирана вода.

Каква е храната?

Храната е вкусната, добре позната арабска кухня – пилешко месо, телешко, божествено агнешко, кисело мляко, цедено кисело мляко, хуммус, муттабел (пастет от патладжан), арабски питки, салата от домати и краставици и още много други вкусотии, които ще опитаме. Вегетарианците и веганите също ще бъдат доволни от разнообразието на постни ястия.

Опасна ли е храната от улицата?

Не, може да консумирате без притеснения.

Включена ли е храна в туристическия пакет?

Включени са единствено закуските. За организирането на обяд и вечеря се грижи вашият водач, но вие ги заплащате отделно.

Посещение на свещената река Йордан, където е покръстен Христос.

Посещение на Мъртво море.

Посещение на каньона Муджиб – В зависимост от бързината и нивото на водите в каньона (които винаги са различни, дори в рамките на една и съща седмица, ако е имало и един ден дъждове), трудността е различна. Има участъци, в които ще трябва да се дърпате с въже срещу течението на реката в каньона и да изкачвате малки скали, с помощта на съоръжения. Не е нужно да можете да плувате, за да направите прехода, през цялото време сме със жилетки и няма големи дълбочини. Цялата група се движим като жива верига и си помагаме в препятствията, нужно е да притежавате средна физическа подготовка и координация. Имайте предвид, че поради метеорологични особености (най-често предхождащи валежи), каньонът може да бъде затворен поради мерки за сигурност и да не е възможно да го осъществим като мероприятие.

Шнорхелинг на яхта в Червено море – Включва прекрасен ден на яхта, на която освен забава, музика и питиета (които си осигуряваме предвидливо ние), е включен обяд и две до три спирки на коралови рифове и потопени танк или кораб. Маска, шнорхел, плавници и спасителна жилетка (по желание) се осигуряват от екипажа на яхтата. Обикновено това мероприятие се превръща в чудесен завършек на топите дни и пустинни пейзажи и е препоръчителен релакс дори за хора, които не искат да се гмуркат със шнорхел. Продължителността му е между 5 и 6 часа.

С какъв тип транспорт се пътува в държавата?

Пътуваме с 19-местен Toyota Coaster.

Колко дълги са преходите с автобус?

Преходите от обект до обект и от град до град са между час и час и половина в по-голямата част от пътуването. Най-дългите преходи са 3 часа и половина от Аман до Уади Муса и около 5 часа от Акаба до Аман.

Какво е състоянието на пътищата?

Състоянието на пътищата е много добро.

В какъв клас хотели се настаняваме?

Настаняването е в хотели 3* с климатик и 1 нощувка в бедуински лагер на палатка.

Преобладаващата религия в Йордания е сунитски ислям. Йордания е мирен отрязък от Арабия.

Опасно ли е по улиците, има ли престъпност?

Изключително безопасно е. По-безопасно, сравнено с където и да е в Европа. Въпреки това, молим да не оставяте без надзор личните си вещи или ценности.

Безопасно ли е да нося ценности и бижута?

Да, безопасно е.

Има ли някакви сериозни религиозни обичаи, с които трябва да се съобразим?

Единствено по време на поста в свещения месец Рамадан не е прието да се храните и да пиете напитки на публично място до залез слънце. Избягваме планирането на пътувания през този месец, но тъй като той се мести всяка година, не е изключено пътуването да обхване и този период.

Има ли включена застраховка в туристическия пакет?

Да, в цената на пакета е включена медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.

Как да сключа застраховка Отмяна на пътуване?

В срок от 5 дни от внасянето на депозита за пътуването може да сключите застраховка отмяна на пътуване. За повече информация можете да се свържете с нашия офис или обслужващия ви застрахователен брокер.

Нужна ли е ваксина (различна от тази срещу Covid)?

Няма задължителни ваксинации при влизане и пребиваване в Йордания.

 

Допълнително ще бъдете информирани за полетното разписание и изискванията на съответната авиолиния. При желание от ваша страна, можете да си закупите сами билетите си, а цената им ще бъде приспадната от общата стойност на туристическия пакет.

Дати на програмата

Очаквайте през 2025

Запишете се, за да получите първи информация за нова група.

2 580 лв.

Стартова цена

2 580 лв.

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!

Имайте предвид, че записването сега ви дава възможност да получите информация за това пътешествие първи. Не ви гарантира място!

Получихме запитването Ви!

Екипът ни ще се свърже с вас при първа възможност.