Обща информация

Наричан още Инка Трейла на Близкия Изток, Дана – Петра е един от 15-те най-добри трекинг маршрути в цял свят според National Geographic, който ще ви преведе през зашеметяващо красиви пейзажи, древна история и биологично разнообразие. Това е единственият резерват в Йордания, обхващащ всичките четири био-географски зони на страната (средиземноморска, ирано-туринска, пустинна и суданска). Тази смесица от области е уникална за Йордания и това прави разнообразието на растенията и животни изключително и пъстро. За момента в резервата са записани 800 растителни и 449 животински вида, някои от които застрашени от изчезване или срещащи се само из завоите на лакътушещите пътеки.

Ще преминем през дълбоки клисури, високи била, водно зелени пейзажи, пустинни пътеки и приказно формирани каньони от пясъчна скала. Катеренето започва от около 300 м надморска височина и завършва на около 1 100 м на Манастира в Петра, преминавайки през задния вход” на бижуто на цяла Йордания, считан за един от най-вълнуващите начини за пристигане в древната набатейска столица.

Трекингът е подходящ за хора от всякаква възраст, но в добро физическо състояние и с издръжливост на продължително ходене по неравен терен. Има стръмни участъци, но няма да се налага катерене и спускане с въжета. По десетобална система на трудност, даваме рейтинг от 5. Бъдете готови за ежедневен преход от около 7 – 8 часа, с час обедна почивка. Нощем ще усетим безвремието и красотата на природата в палаткови лагери с пригодени условия за къпане, а денем ще бъдем изследователи на неповторима природа.

Очаква ви вълшебна седмица от открития, красиви преходи и природа, завършваща с короната на Йордания – Петра!

Има възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да ви предложим цена за пакета без стойността на включените самолетни билети!

8

дни

7

нощувки

Очаквайте през 2024

стартова цена

Дати и цени

Какво получавате от нас

 • Гарантирани групи
 • Единствените в България, които предлагат световно известния трекинг от Дана до Петра
 • Богат опит с 5 организирани групи годишно в Йордания
 • Български водач със страст към пътешествията и местен планински водач
 • Приключения на достъпни цени
 • Малки групи, около 16 човека
 • Уникална комбинация от трекинг маршрут, културни забележителности (Петра) и сафари (в Уади Рам)
 • 4 нощувки в специално изградени къмпинги по пътя на трекинга и пригодени условия за къпане в тях
 • Пълен пансион през първите 4 дни от прехода, закуска и обяд през последния ден на прехода
 • 2 нощувки с включена закуска в Акаба и Уади Муса в хотели 3*
 • 1 нощувка в бедуински лагер в Уади Рам
 • Пълнодневен джип тур в пустинята Уади Рам
 • Самолетен билет София – Акаба отиване и връщане с включени летищни такси
 • Транспорт с частен микробус Акаба – Дана, Петра – Уади Рам – Акаба
 • Организиран транспорт за багажа по време на трекинга
 • Входна такса за Петра и Уади Рам
 • Медицинска застраховка на стойност 10 000 евро
 • Български водач-преводач с опит по маршрута и местен планински водач
 • Всички трансфери по програмата
 • Лични разходи за храна, извън петдневния трекинг в резервата
 • Шопинг
 • Бакшиши за местния екскурзовод, трекинг екип и шофьор на микробуса – 40 динара
 • Допълнително се заплащат 300 лева за самостоятелна стая/палатка
 • Трансфери летище – хотел – летище, в случай че се пътува с полет, различен от този на основната група
 • Транспорт, който не покрива основната програма, като например всички опционални мероприятия

Програма по дни

Полет София – Акаба. Трансфер до хотел.

Нощувка в Акаба.

Дана Фейнан (17 км) с трансфер до Уади Абу Сакакейн

Трансфер до биосферен резерват Дана. Среща с трекинг екипажа. Поход от Дана до Фейнан с почивка за обяд от 1 час. Ще изминем около 17 км с умерена трудност на похода, предимно слизане от висока към ниска надморска височина. От селището Дана ще се спуснем в долината, която e заобиколена от прекрасните форми на пясъчниците. Пътеката преминава сгушена между цветни 300-метрови скали.

Походът през долината е приятен и нашата крайна точка за деня е Фейнан, районът на древноримски медни мини отпреди 3 000 години. Ще направим трансфер в каросерията на джипове до местността Уади Абу Сакакеин (Wadi Abu Sakakein), откъдето ще тръгнем по изгрев слънце на следващата сутрин.

Ще се насладим на първия си залез на открито.

Първа нощувка в палатков лагер.

Уади Абу Сакакейн Рас ал Файед (14 км)

Сравнително труден преход, доста каменист и еднообразен пейзаж в първата половина от деня. Ще вземем дистанция от 14 км за около 6 – 7 часа. Има преминаване през стръмни пътеки и ждрела, планини, сухи блата, откриващи скалисти пейзажи отвисоко на простора на Уади Араба. Пригответе се за предизвикателен преход с множество изкачвания и спускания, но винаги награждаващи ни с гледки на пустинни планини, воден басейн, където ще се разтушим от жега и умора и невероятно красиво ждрело, през чиито гънки ще преминем. Веднъж намерили се победоносно от другата страна на планините, ще починем заслужено, наслаждавайки се на меките карамелени цветове на залеза.

Втора нощувка в палатков лагер.

Рас Ал Файед Гбур ал-Уахидат (15.4 км)

Поход от Рас Ал Фиед до Гбур ал-Уахидат (Gbour Al-Wahidat). Ще започнем маршрута си по билото на планината. Денят, който ще ни даде незабравими просторни гледки. Започваме да се изкачваме по бледорозовите скали, приближавайки малката Петра.

Трета нощувка в палатков лагер.

Гбур ал-Уахидат Малката Петра (16.7 км)

 

Поход от Гбур ал-Уахидат до Малката Петра. При напускането на седловината, природата се променя драстично. Ще се озовем сред просторни хълмове от пясъчник, които ще придават усещането за лунен пейзаж. Скални каньони, високи плата, планините на Петра започват да се подават обещаващо, известяващи доближаващата се награда на края на трекинга. Скалите са гладки и меки, теренът е сравнително лесен с широки пътеки. Пътят ни минава през бедуински лагери и открива великолепието на гранитните скали на Малката Петра.

Четвърта нощувка в палатков лагер.

Малката Петра Петра (26 км)

Ще изминем около 12 км (3 часа) преход от Малката Петра до Манастира по стар набатейски маршрут, преминаващ спиращи дъха скални тераси, обезопасени за преминаване. През тесен проход стигаме до скрито плато над впечатляващата пропаст Уади Сиях. Отвъд, издълбан в скалната стена, Манастирът на Петра открива цялото си великолепие.

Следва преход надолу към Съкровищницата и сакралния вход на едно от седемте нови чудеса на света – набатейската древна столица Петра. Пригответе се за един истински празник на сетивата, до сега поемали големи дози природна архитектура от Божествената ръка, тук ще се запознаем с грандиозния отпечатък оставен от набатейците, ще проникнем из красотите на техния град, ще изпълним с история и живот тяхната обител, оповестявайки края на трекинга.

Нощувка в хотел в Уади Муса с включена закуска.

Пригответе се да се потопите в приказка на Шехерезада. Керемиденорозови пясъци, величествени дюни, внушителни каньони – пустинята на Уади Рам е възхитителна картина, пред която дори опитни пътешественици ще затаят дъха си.

Уади Рам е необозрима, просторна долина на пясъци, на непрекъснато сменящи се пейзажи, тя е живият дом на бедуините и в тяхната очарователна компания ще посетим пустинни извори, каньони, пясъчни дюни, издигащи се на метри височина като величествени планини, ще наднинкем сред процепи на пещери, за да видим скалните надписи, оставени от древни цивилизаци и ще се покатерим по естествени каменни мостове. Ще съчетаем сафари с джипове и лек пешеходен преход из причудливите форми на пясъчните скали, ще видим вододайни извори, ще се удивим на каменните арки, изваяни от Божествената ръка, ще поседим около огъня, където ще се насладим на нощната тишина и ярките звезди.

Нощувка в бедуински лагер.

На път за Акаба, където в късния следобед ще хванем самолет обратно към вкъщи, ще успеем да се насладим и на цветните крайбрежни пазари и да поемем дъха на подправки, ядки, ароматни гозби и сладък чай. Прекрасен завършек на дългите ни походни дни из малките улички в крайбрежното градче на Червено море.

Трансфер до летището на Акаба. Полет за София.

PDF файл на програмата

Забележки и записване

 1. Цената е валидна при група от 10 и повече души.
 2. Цените са калкулирани на база най-ниската тарифа на редовни авиолинии и подлежат на препотвърждаване при конкретна заявка.
 3. Ако желаете повече гъвкавост, Ви предоставяме възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена на пакета без стойността на включените самолетни билети. Моля да ни уведомите при записването, ако искате да се възползвате от тази възможност, за да Ви изпратим договор без стойността на самолетния билет. Ако желаете, можем да предоставим контакти на фирмата, която закупува самолетните билети за всички наши пътувания.
 4. Туроператор СЕД Адвенчърс има сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗК „Лев Инс“ АД с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ 67А, 1700 Студентски Комплекс, София. Застрахователната полица е с № 13052410000162 / 15.03.2024 г.  с валидност до 19.04.2025 г.
 5. ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ С ДО 2 – 3 ДНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНИТЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ. МОЛЯ ДА НИ УВЕДОМИТЕ ПИСМЕНО, АКО ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ, ПРЕДИ ДА ЗАКУПИМ САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ!
 6. Възможна е промяна в подредбата на дните без никакво нарушаване на цялостната програма, ако е нужна оптимизация на времето.
 7. Цената е за човек при настаняване с друг в стая!
 8. Не можем да гарантираме комбинация с друг пътуващ при желание от ваша страна.
 9. Водачът на групата е възможно да не пътува от и до София с групата, но задължително я посреща и изпраща на летището в Акаба.
 10. Допълнителните/опционалните мероприятия са по ваше желание, за ваша сметка и на ваша отговорност. Туроператорът единствено може да съдейства за тяхната организация с местните доставчици на услугата без да носи финансова отговорност поради неосъществяването на конкретното мероприятие в следствие на лоши климатични условия или други причини!
 11. Климатът на планетата е извън нашия контрол, макар че имаме огромното желание да осигуряваме идеалното време за нашите групи.
 12. СЕД АДВЕНЧЪРС Ви предлага срещу доплащане застраховка „Отмяна на пътуване”. При записване Ви молим изрично да отбележите, ако желаете да сключите тази застраховка, за да Ви запознаем подробно с всички условия.
 13. СЕД АДВЕНЧЪРС е регистриран онлайн туроператор към Министерство на Туризма на Република България. Плащането на услугите се осъществява единствено и само по банков път. Всички договорни отношения се извършват единствено посредством електронен път. Хартиени носители на договори и анекси не се приемат.
 14. Всички пътуващи, които нямат български задгранични паспорти, носят отговорност да си проверят изискванията за визи на съответната дестинация и уредят такива.

Срокът за плащане на депозита от 1500 лв е 5 юни 2023 г. Срокът за крайното плащане е 30 дни преди заминаване.

Необходимо е да изпратите копие на международния си паспорт с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщане!

Моля, да отбелязвате на платежните нареждания:

 1. Основание: Името и датите на дестинацията, до която ще пътувате, както и имената на пътуващите.
 2. Получател: СЕД Адвенчърс ЕООД.
 3. Наредител: Вашето име.

За контакти: СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД,
лиценз No. РК-01-7248
Телефон – офис: 0876 099 631
Имейл: office@cedadventures.com

БАНКОВИ ДАННИ:
СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД

Сметка в лева: Пощенска банка
IBAN: BG56 BPBI 7942 1026 0999 01
BIC: BPBIBGSF

Сметка в Revolut/Револют:
CED ADVENTURES EOOD

Сметка в евро, долари и лева:
IBAN: LT283250043512206021
BIC: REVOLT21XXX

Сметка в британски лири:
Local
Account number: 07072295 (UK)
Sort code: 040075

Въпроси и отговори

Има ли дълги пешеходни преходи?

Преходите са около 7 – 8 часа на ден. Средно изминаваме по 15 км на ден с различна денивелация, с изключение на деня, в който достигаме Петра, когато извървяните километри сумарно са около 26. Правят се почивки за обяд (около час) и кратки паузи за отдих.

Колко време се лети до дестинацията?

С директните полети на Раян Еър от София до Акаба, полетът е с продължителност 3 часа.

Подходящо ли е пътуването за деца?

Степента на трудност е умерена и ако вашето дете е спортна натура и обича природата, не се колебайте да се свържете с нас да обсъдим възможността да се включи. Все пак, бихме препоръчали възраст над 12 години.

Необходима ли е виза?

Да, визата се издава на пристигане на летището. За издаването на групова виза се грижим ние, от СЕД Адвенчърс, вие не доплащате нищо, няма нужда да носите снимки или да попълвате формуляри.

Каква е часовата разлика?

Часовата зона в Йордания е GMT+3. Нямаме часова разлика с Йордания.

Интернет и сим карта

Възможно е закупуването на сим карта само за мобилен интернет. Ако желаете такава, обърнете се към водача си за съдействие, въпреки че рядко по време на походите ще имате мобилен обхват. Безжичен интернет има и в двата хотела, в които отсядаме.

Какво можем и не можем да внасяме?

Позволено внасянето на 200 цигари и 1 литър алкохолна напитка. Забранен е вносът на всякаква форма наркотични вещества и токсични субстанции, оръжие, записи и публикации с порнографско или неморално съдържание. В Йордания снимането с дрон е строго забранено и нарушителите подлежат на арест, глоба и конфискуване на дрона.

Какъв е климатът?

Прогнозната температура е до максимум 28 градуса през деня и минимум 10 градуса през нощта.

Какви дрехи и обувки са ми необходими?

– памучен шал (предпазва от слънце и от пясък)
– шапка за слънце, шапка за студ
– туристически обувки (или удобни маратонки), туристически сандали по желание
– леки и свободни памучни или ленени дрехи, спортни дрехи
– панталон с цип, който се превръща от дълъг в къс, е препоръчителен
– топли дрехи за нощите в къмпингите (предимно полари, или леко яке срещу вятър)
– бански

Има ли условия за пране на дрехи?

Няма да има такива условия.

Какво е електричеството, трябва ли ни адаптер?

Електричеството е 220 W, нямате нужда от адаптер за контактите. Вечерно време в палатковите лагери ще имаме няколко контакта на разположение.

Какви аксесоари са ми необходими?

– спален чувал (с комфорт 10 градуса)
– малка раница за през деня (НЕ носим целия си багаж на гръб, предвидете малка раница максимум 30 литра, в която да има шапка, слънчеви очила, две бутилки минерална вода, зарядни и ежедневния ви пакет с храна, който ни раздават всяка сутрин).
– слънцезащитен крем
– слънчеви очила
– външна батерия за телефон и резервни батерии за фотоапарати
– челник или фенер
– щеки за тези, които са свикнали да ги използват по време на походи
– лек дъждобран

Колко пари са ми нужни?

За един ден хранене извън включеното в трекинга ще са ви нужни не повече от 25-30 динара. За сувенири може да отделите от 20 до 200 🙂

Каква е валутата в страната?

Валутата в Йордания е йордански динар.

Нужно ли е да сменям пари от България?

Да, нужно е да заминете с йордански динари или щатски долари. Еднакво изгодно е да смените динари в България и Йордания. Курсът динар към щ. долар е фиксиран 0.7 динара за долар. Предвид късния ни час на кацане и ранен на тръгване, ще е добре да смените йордански динари още от България.

Мога ли да се разплащам с карта?

Картата ви няма да е надеждно платежно средство в Йордания.

Бакшиши

Освен бакшиша, събран от водача ви в началото на пътуването, който е предназначен за местните ни екскурзоводи и трекинг екип, в Йордания всеки ще очаква бакшиш за всичко допълнително. Приема се за обидно да не оставите бакшиш в ресторант или ако сте ползвал някаква услуга (яздене на камила, снимка с камила и прочее). В повечето ресторанти има 16% ДДС и такса обслужване, но дори и тогава от вас ще се очаква да оставите допълнителен бакшиш.

Водата става ли за пиене?

Не, чешмяната вода не е питейна. Купува се само бутилирана вода.

Каква е храната?

Храната е вкусната, добре позната арабска кухня – пилешко месо, телешко, божествено агнешко, кисело мляко, цедено кисело мляко, хуммус, муттабел (пастет от патладжан), арабски питки, салата от домати и краставици и още много други вкусотии, които ще опитаме в Акаба.

По време на трека ще имаме всяка вечер готвена топла храна и салати, сутринта си правим сандвичи за пакета за обяд от блок масата на закуска, на разположение има винаги и сварени яйца, сокчета, някакви малки пакетирани сладкиши. Вегетарианците и веганите също ще бъдат доволни от разнообразието на постни ястия. Моля да отбележите при записването си, ако имате специален хранителен режим.

Опасна ли е храната от улицата?

Не, може да консумирате без притеснения.

Включена ли е храна в туристическия пакет?

Включени са всички хранения от началото до края на трекинга, както и трите хранения по време на денонощието в Уади Рам. В зависимост от полетите имате две вечери и един обяд на свободна консумация.

С какъв тип транспорт се пътува в държавата?

Трансферите ще бъдат извършени с 19-местен Toyota Coaster. Ще имаме кратък преход и в каросерията на джипове през първия ден.

Колко дълги са преходите с автобус?

Преходите с автобус са с продължителност около 2 часа.

Какво е състоянието на пътищата?

Състоянието на пътищата е много добро.

Условия в пустинята

Нощувките са в туристическа палатка с осигурен дюшек. Вечерно време ще има обособено закрито място с бидон с вода къпане. Топла вода няма да има. Тоалетни в пустинята няма, условията са природни.

Палатковият лагер в Уади Рам е от широки палатки от перманентна метална конструкция и ток в тях, както и баня с топла вода и тоалетни с канализация.

В какъв клас хотели се настаняваме?

Двата хотела, в които се настаняваме са категория 3* и 4* с климатик.

Преобладаващата религия в Йордания е сунитски ислям. Йордания е мирен отрязък от Арабия.

Опасно ли е по улиците, има ли престъпност?

Изключително безопасно e. По-безопасно сравнено където и да е в Европа. Въпреки това, молим да не оставяте без надзор личните си вещи или ценности.

Безопасно ли е да нося ценности и бижута?

Да, безопасно е.

Има ли някакви сериозни религиозни обичаи, с които трябва да се съобразим?

Единствено по време на поста в свещения месец Рамадан не е прието да се храните и да пиете напитки на публично място до залез слънце. Избягваме планирането на пътувания през този месец, но тъй като той се мести всяка година, не е изключено пътуването да обхване и този период.

Има ли включена застраховка в туристическия пакет?

Да, в цената на пакета е включена медицинска застраховка Помощ при пътуване с покритие 10 000 евро.

Как да сключа застраховка Отмяна на пътуване?

В срок от 5 дни от внасянето на депозита за пътуването може да сключите застраховка отмяна на пътуване. За повече информация можете да се свържете с нашия офис или обслужващия ви застрахователен брокер.

Нужна ли е ваксина (различна от тази срещу Covid)?

Няма задължителни ваксинации при влизане и пребиваване в Йордания.

Допълнително ще бъдете информирани за полетното разписание и изискванията на съответната авиолиния. При желание от ваша страна, можете да си закупите сами билетите си, а цената им ще бъде приспадната от общата стойност на туристическия пакет.

Дати на програмата

Очаквайте през 2024

Запишете се, за да получите първи информация за нова група.

2 890 лв.

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!
Имайте предвид, че записването сега ви дава възможност да получите информация за това пътешествие първи. Не ви гарантира място!

Получихме запитването Ви!

Екипът ни ще се свърже с вас при първа възможност.