Исландия със Западните Фиорди: Островът на стихиите

Очаквайте през 2025

Обща информация

Рейкявик – Полуостров Снайфедлйокудъл – Храунсфярдарат – Западните Фиорди – Брейдувик – Болунгарвик – Судавик – Дранкснес – каньонът Колуглюфур – Акурейри – Миватн – Джупивагур – Вик – Селфос

*Има възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена за пакета без стойността на включените самолетни билети!

Пътешествието ни в Исландия е една истинска одисея сред несравнимата исландска природна красота. Тази пленителна островна държава, кацнала на ръба на Атлантическия кръг е симфония от величествени фиорди, димящи гейзери и каскадни водопади. Нашето пътуване е за смели пътешественици, които с наети автомобили ще преминат през непокътнати рибарски селища и криволичещи живописни пътища, разкриващи сюрреалистични пейзажи след всеки нов завой. Приключението ни ще се простре отвъд очакваните пътеки и ще се гмурне надълбоко в суровото недокоснато великолепие на Западните Фиорди, оазис на спокойствие и красота, често наричан сърцето на исландската природа.

Обърнете внимание, че пътуването ще бъде осъществено с джипове/леки коли под наем и при записване с приоритет ще са хората с желание и възможност да шофират, които ще ползват отстъпка от цената на пакета. Молим да заявите дали бихте искали да шофирате по време на пътешествието в момента на записване.

14

дни

13

нощувки

Очаквайте през 2025

стартова цена

Дати и цени

Какво получавате от нас

  • Приключенски маршрут на екипа ни (на база самостоятелното ни пътуване из Исландия), който ще остави у вас усещането, че наистина сте изследвали както големи забележителности така и скрити съкровища.
  • Гарантирани групи
  • Приключения на достъпни цени
  • Отстъпки за лоялни клиенти
  • Български водач със страст към пътешествията
  • Перфектната комбинация от природни и културни забележителности, с уникалната възможност да посетите 6 от най-впечатляващите острови на архипелага
  • Автентично пътешествие
  • Малки групи, около 16 човека
 • 13 нощувки в хотели/апартаменти/къщи за гости
 • Самолетен билет София – Рейкявик – София
 • Джипове/леки коли под наем за 13 дни по време на пътуването с пълно застрахователно покритие (1 джип/кола за 4 човека)
 • Разглеждане на най-големите природни забележителности на Исландия
 • Български водач-преводач
 • Медицинска застраховка на стойност 10 000 евро
 • Всички трансфери по програмата
 • Входни такси на местата, които ще посетим по програмата
 • Настаняване в самостоятелна стая – 1 800 лв.
 • Паркинг и пътни такси
 • Гориво за колите под наем (около 300 лв на човек за периода)
 • Лични разходи за храна, вода и напитки, неупоменати в програмата, шопинг
 • Трансфери летище – хотел – летище, в случай че се пътува с полет, различен от този на основната група
 • Транспорт, който не покрива основната програма, като например всички опционални мероприятия

Програма по дни

Нощувка.

Рейкявик – Храунфосар – Синята Лагуна

Кацане в Рейкявик.  Денят ни ще започне с посещението на два водопада, които имат изключителен контраст един с друг. Районът на Храунфосар (Hraunfossar) е бил място на постоянни изригвания, поради което полето от лава образува множество скрити пещери. Там се намира и най-дългата пещера в страната (1595 м) Вийдгелмир. В миналото скривалище на пирати и бандити, а според фолклора обител на тролове. Водопадите се стичат от всички страни, създавайки една красива природна дантелена бродерия пред очите ви.

Барнафос (Barnafoss) от своя страна е едно вълшебно място, което се суче, завърта и бясно се пени по протежението на тясно ждрело с възможност да бъде наблюдавано отгоре. Разказват, че под шумящите води лежат руни, хвърлени от недоброжелатели, които правели зли магии за гибел на своите врагове, преминаващи каньона.

Това, което искрено ви препоръчваме, обаче, е да се упътим към известната Синя Лагуна (опция срещу допълнително заплащане) – там сред млечносиня вода и полета от черна лава може да се пренесете в Рая и да се поглезите с масаж, спа или просто разходка из уникалната околност на лагуната.

Нощувка.

Снайфедлснес – плажа Ютри Тунга – Арнарстапи – Киркджуфолсфосар

Днес ще се отправим към Снайфедлснес (Snaefellsness), често наричан Исландия в зрънце, тъй като събира на едно място планини, вулкани, плажове, водопади и много други природни чудеса. Ще издебнем припичащите се тюлени на скалите само на метри от блестящите златисти дюни на плажа Ютри Тунга, откъдето след това ще посетим селцето Арнарстапи (Arnarstapi). Малкото рибарско селище ще ви очарова с множеството си съкровища наоколо: от базалтови скали, малки островчета и пещери до ледника Снайфедлсйокудъл (Snaefellsjokul), в чието подножие се е сгушило. Ледникът е активен вулкан, изграден чрез многобройни изригвания през последните 800.000 години. Мнозина смятат, че тук е един от седемте основни енергийни центъра на земята, и дали ще се съгласите, ще разберете след като сами се докоснете до мистичната му красота. Ледникът става един от най-популярните в света, след като се появява в книгата на Жул Верн „Пътешествие до Центъра на Земята“ като площадка за всички фантастични приключения на героите в романа. Snaefellsjok е част от едноименния национален парк, който е създаден да опазва уникалния ландшафт, местния растителен и животински свят, както и да позволи възможности за опознаване на района от посетители.

Киркджуфолсфосар (Kirkjufellsfossar) е живописна поредица от каскадни водопади, спускащи се сред драматичните скали и тучна зеленина на фона на величествената планина Киркюфел. Едно запомнящо се динамично взаимодействие на земя, вода и небе, което ще открием заедно.

Нощувка.

Западните Фиорди – Хелулауг – Раудисандур

Днес ще потеглим към една от най-безлюдните и диви точки в цяла Исландия: Западните Фиорди. Тук изчезва отпечатъка на туризма и ви оставя насаме със царствената непокътната природа, мечта на всеки изследовател-пътешественик, осеяна с извисяващи се фиорди, множество туристически пътеки и чудновати рибарски селища.

Ще направим спирка на един скрит скъпоценен камък, който все още е извън туристическия радар: естествения минерален извор Хелулауг (Hellulaug) с перфектната температура от 38 градуса през цялата година и с прелестна гледка към океана.

Следващата част от деня ни ще посветим на най-красивите златни плажове в страната. Раудисандур е неповторим с това, че за разлика от повечето вулканично-черни плажове в страната, този блести в меки златисти оттенъци, като в слънчев ден може да промени цвета си от тъмни нюанси на червеното в ярко жълто. В ясен ден можем да уловим в далечината ледника Снайфедлсйокудъл.

Нощувка.

Скалата Латрабхарг – заливът Брейдувик

Посвещаваме този ден на наблюдението на птици, живеещи на скалата Латрабхарг (Látrabjarg), най-западната точка в Европа. Половината от популацията в света на птицата гагарка живее именно тук. Но неоспоримият гвоздей за нас е да наблюдаваме кайрите, наречени още морските клоуни или пъфини, които с яркооцветената си човка и пингвинска окраска, са досущ като герои, изскочили от анимационен филм. Тази птица се среща само на определени места в Исландия, Норвегия и Британските острови и живее винаги край океани или морета. По време на лов, може да остане до 5 минути под водата и да се потопи до 60 метра дълбочина.

В близост ще посетим заливът Брейдувик (Breiðuvík), слабо населен район, но с множество хижи, които приютяват почитателите на птиците. Там се намира и най-западната църква в Европа, която в продължение на векове е била молитвен дом, и която гледа като на картичка към бреговете на океана.

Нощувка.

Водопад Динджанди – Болунгарвик – Исафьордур 

Още един вълшебен ден ще бъде отреден на очарованието на Западните Фиорди като ще се придвижим на север по ръкавите, за да видим най-големия водопад тук, смятан и за най-красивия в цяла Исландия – Динджанди (Dynjandi).

Динджанди е по-тесен отгоре, отколкото отдолу, което води до уникална пирамидална форма, които други оприличават на булчински воал. Туристическа пътека ще ни изведе по живописния маршрут нагоре по централното дефиле на водопада, което ще ни позволи да се докоснем до водата, докато тя се излива върху скалите. Исландският термин (dynjandi) означава гръмотевичен или звучен и ще разберете защо водопадът носи това име, когато чуете сами екота на спускащите се води.

Продължаваме към град Болунгарвик, един от най-старите риболовни градове в Западните фиорди и предлага забележителности, които си заслужава да посетим. В центъра на града ще открием уютен къмпинг, плувен басейн и Национален исторически музей. Районът около града е популярен за туристически разходки и наблюдение на птици. Най-популярният маршрут наблизо е планината Болафжал. Чакълест път води до върха на 634 м висока планина, където при добър ден могат да се видят бреговете на Гренландия.

Ще продължим към долината Науставилфт (Naustahvilft), купообразна депресия, известна с прякора си „тролската седалка“. Легендата разказва, че гигантски трол живеел близо до планината и една нощ бързал да се прибере преди първите слънчеви лъчи да го вкаменят. След като стигнал навреме седнал да си почине след цялото препускане и потопил уморените си крака във фиорда. Така се образувал полуострова на Исафьордур между краката му, а мястото на което бил седнал хлътнал в долина. Разбира се, геолозите ще ви кажат, че долината е „останка“ от последната Ледена епоха, но никога не се знае къде се крие истината.

Ще посетим и самия град Исафьордур (Ísafjörður), очарователен и  цветен, заобиколен от извисяващи се планини и искрящи фиорди.

Нощувка.

Термалните басейни Кроснеслауг – Холмавик – водопада Джупавикърфос – Дранкснес

Смята се, че термалните басейни Кроснеслауг (опция срещу допълнително заплащане) имат лечебна, ако не и чудотворна сила! Те може да се похвалят с отлична гледка към моретата към северна Исландия, а може и да имаме късмета да забележим китове, делфини и тюлени.

Следваща спирка е малкото рибарско селце Джупавик, някога посветено на улова на херинга. Сега в него са останали едва седем къщи, като фабриката за херинга тъне в забрава, затворила още през 50-те години на миналия век поради спад в търсенето на херинга. По време на визитата ни обаче, ще се насладим на водопада Джупавикърфос (Djúpavikurfoss) сякаш покровител и другар на самотната съдба на селото.

Денят ни ще завърши в малкото селце Дранкснес (Drangsnes), което има едва 67 житела, но пък богато на очарование и дива природа. Тук ще се потопим в джакузитата на открито, които гледат директно към морето. Китове и птици често посещават това място.

Нощувка.

Хвитсеркур – Сиглуфьордър –  Акурейри

Пътят ни ще слезе отново надолу към океана, за да видим известната стълбовидна скала в морето Хвитсеркур (Hvitserkur), която е само на няколко метра от брега. Легендата гласи, че Хвитсеркур е вкаменен трол, който е искал да събори камбаните на манастира в близост, но първите лъчи на слънцето го улавят и  предрешават съдбата му. По-малко забавната версия е, че Хвитсеркур е вулканичен монолит, който е ерозирал от морето, като в днешни времена е нужно да бъде укрепяван с бетон, за да се съхрани причудливия му облик.

Следващата ни отправна точка е Сиглуфьордър (Siglufjörður), живописно рибарско селище, заобиколено от стръмни планини с великолепен изглед към арктическия пейзаж. 

Нашата крайна цел е рибарското селце Акурейри, което носи славата на най-красивия град в Исландия. Разположен в подножието на фиорда Ейжафджордър (Eyjafjordur), градът е вторият по големина в страната, основен център на търговия и услуги, и е наречен още столицата на Севера (въпреки популацията си от едва 19.000 жители). Сагите разказват, че градът е основоположен от викинга мореплавател Хелги Магри Ейвиндарсън, роден от ирландска майка и норвежки баща. Днес Акурейри е развит и модернизиран град, с богата култура и завладяваща история. Зашеметяващите заобикалящи пейзажи се свързват еклектично с градската среда, а сред най-популярните опции за обиколки тук са наблюдението на китове и посещение на езерото Миватн, което ще разгледаме на следващия ден.

Нощувка.

Водопада Годафос – езерото Миватн 

Този ден ще започне с космически гледки.

На път за езерото Миватн ще посетим водопада на Боговете: Годафос. Името му е свързано с Торгейр Торкелсон, исландски свещеник и по-късно законодател, който в зората на исландската християнизация и в знак на отказ от езическата религия хвърля всички статуетки на старите богове във водопада пред голямо градско събрание. Годафос е истински бисер и един от най-големите водопади в Исландия, който се храни от река Скяуфлъвандафльоут (Skjálfandafljót), която тече в 7000-годишно поле от лава от вулкана Trölladyngja.

Езерото Миватн е разположено в силно активен вулканичен район и се е образувало преди около 2300 години от изригване на базалтова лава. Идиличните сини езера и горещи басейни, пясъчни планини, вулканични кратери и цветни басейни от кал представляват невероятна гледка и мнозина описват района като отвъден свят. Това не е място на много дървета, нито е място на ледници. Тази част на Исландия е пленена от геотермалната сила и земята свидетелства за цялата вулканична дейност, която се е случвала тук през последните векове.

Посещението на природните бани Миватн (опция срещу допълнително заплащане) е много специално преживяване! Къпането сред природата е изключително релаксиращо и вълшебно, а лагуната е пълна с богата на минерали алкална вода.

Разположена от източната страна на езерото, по тясна пътечка се намира пещерата Гротаджа (Grjótagjá), през 18 век дом на разбойници, които са ползвали горещия извор вътре в скалата за къпане. След поредица вулканични изригвания, изворът към ден днешен е твърде топъл за ползване.

Нощувка.

Миватн – Детифос – Студлагил каньон – Егилстадир

Първата ни спирка за деня ще бъде водопадът Детифос, вторият по големина в цяла Европа, наричан от някои Звяра, привличащ внимание със своите величествени мащаби и сила. Детифос се захранва от могъщата ледникова река Jökulsá á Fjöllum, която идва от най-големия ледник в Европа, Вахтнайокутъл.

Каньонът Студлагил е следващата спирка, която ще ни примами с необикновената си красота. Достъпен чрез живописни чакълести пътища и наскоро построен мост, ще станем свидетели на уникален сюрреалистичен пейзаж, където всяка стъпка разкрива неповторимите геоложки шедьоври на Исландия. Хипнотизиращото ждрело е отличително със своите тъмни шестоъгълни базалтови колони, създавайки внушителен контраст с ярко синята ледена река, която го пресича.

Нощувка

Днес преминаваме от източните брегове на Исландия и ще окъпем за сетен път очи в живописния водопад Гулфос. Докато потокът пада надолу по скалата от 20 метра височина, каньонът прави остър завой вляво и образува уникална гледка към водопада, който приема формата на подкова. Цялата река Фярдара (Fjardara) храни около 25 водопада, към някои от които се разкрива гледка на път за църквата Сейдисфьордюр (Seydisfjardarkirkja). Последната е инстаграм сензация: боядисана в бледосиньо на фона на величествените планини и цветната пътека, водеща към нея ще подкани и вас да запаметите образа й в майсторска снимка.

Следващото ни природно чудо за деня се нарича Хенгифос. Водопадът се спуска по драматична скала от 128 метра в девствен басейн, рамкиран от поразителни слоеве червени скални образувания.

Ще минем и през Хофн (Höfn): очарователен крайбрежен град, пленяващ посетителите със спиращите дъха гледки към Ватнажьокул (Vatnajökull), най-големият ледник в Европа.

Нощувка.

Хофн – Ейстрахорн – Йокулсарлон – Скафтавел – Вик

Ще продължим към планината Ейстрахорн, може би единствената планина в Исландия, която не може да изкачите. Тя е само 756 метра, но е изключително стръмна и е съставена от вид магмени скали, които създават свлачища и правят изкачването невъзможно. Но това не ще ни спре да се възхитим отдалеч на впечатляващото й величие и недокосната грация. Красива лагуна свързва Ейстрахорн със сестра й Вестрахорн, която е спирка за милиони прелетни птици, а плажа с черен пясък и разбиващите се вълни на фона, ще развълнуват сърцето на всеки естет-фотограф. За разлика от обичайния си черен и кафяв оттенък на земята, планината Ейстрахорн се отличава с красиви нюанси на сребристо, бежово, почти бяло и много други уникални цветове. Причината за ексцентричната цветова комбинация на планината се крие в скъпоценните минерали в състава й. В древността под повърхността на планината са открити скъпоценни метали като злато, сребро и живак. Казват, че дори една лъжица пръст от този връх е достатъчна, за да забогатеете, но приберете лъжичките си, и забогатейте със спомените от разкошните гледки.

Като лагуна на ледник, Йокулсарлон (Jökulsárlón) е езеро, което се пълни от топящата се вода на ледника Брейдамеркюрджюл (Breiðamerkurjökull). Това, с което се откроява обаче е, че се пълни с айсберги, които се отчупват от ледника и се носят в езерото, ослепителни като диаманти. Те са любопитни и с уникалните си цветове, които съчетават искрящо бяло и електрическо синьо, някъде с черни ивици пепел от изригванията във вековете назад. Пътят на отчупените айсберги е или към морето, или към бреговете на черните пясъци, където те действително приличат на пръснати скъпоценни камъни, откъдето идва и името на Диамантения плаж. Въпреки, че е сравнително скорошно образувание Йокулсарлон е най-дълбокото езеро в страната, което поради топящите се води сериозно се доближава до първенството по големина. Макар и глобалното затопляне да вещае тъмна поличба на ледника, лагуната е прелестна картина, за която един ден само ще разказваме.

Следващата ни спирка се намира в националния резерват Скафтафел, където ще видим тъй наречения черен водопад Свартифос. Какви ли не водопади видяхме до сега, но този няма равен. Отдалеч приличащ на сърце, 20 метровият водопад не е толкова мощен, но черните колоновидни образувания по скалата, надиплени като огромна връзка с чинари, създават още една неповторима картина.

Ще минем покрай величествения каньон Фядрарглюфур (Fjaðrárgljúfur), издълбан от река Фядра (Fjaðrá) в продължение на милиони години. Неговите извисяващи се скали и криволичещото речно корито предлагат невероятен поглед към геоложката история на Земята.

Ще посетим и живописното село Вик, разположено по южното крайбрежие на Исландия, известно със своите черни плажове и възхитителни гледки към Атлантическия океан. Ще бъдем заобиколени от панорамни пейзажи, включително към близкия нос  Дирхоулаей (Dyrhólaey) и ледника Мирдалсийокутъл (Mýrdalsjökull).

Нощувка.

Днес ни очаква абаносовият плаж Рейнисфяра (Reynisfjara), образуван от вулканичен базалт, който създава удивителен контраст с бушуващите вълни на Северния Атлантически океан.

Следва да посетим един от любимите ни водопади – Скогафос. Ще се изкачим по стълбите нагоре, за да усетим с всичките си сетива тази тежка водна завеса, която ще ви обгърне в облак от пръски, звук и пречупена светлина. Поради огромното количество капчици, в слънчев ден, четката на водопада постоянно рисува дъги. Древна легенда гласи, че викингът на име Тарси скрил своето съкровище под водопада и мнозина се опитвали да открият златното сандъче. Само един бил победителят, който зърнал съкровището и се спуснал с въже, но успял да вземе само един пръстен, с който се върнал на сушата. Пръстенът по-късно е инкрустиран във вратата на църквата Скогар, но истина или легенда за съкровище, е сигурно, че богатствата на Исландия нямат край. Квернофос е следващата скрита скъпоценност, по-малко известия и посещавания водопад от източната част на Скогафос. Походът по дефилето отнема само 20 минути край реката и позволява да отидете зад водопада, където можете да направите прекрасни снимки.

Следващият водопад, който ще посетим е Глюфрабуй (Gljúfrabúi). Името му буквално означава „онзи, който живее в каньона“. Пейзажът ще ви напомни на нещо величествено от Властелина на пръстена, ще ви се стори, че всеки момент гневно джудже ще изскочи да ви предизвика на дуел или свиреп дракон ще прелети над вас, за да опази съкровищата си.

Само на десет минути пеша е водопадът Селяландсфос (Seljalandsfoss). Подгответе се да се намокрите малко, защото пътеката се вие зад енергично спускащите се води и завършва в пещера зад водопада. Той е може би най-емблематичният водопад на Исландия, участвал е в клипове на поп изпълнители и в риалита шоута. Гледката на мощните води, които сякаш се вливат в широка поляна, осеяна с красиви диви цветя, е зашеметяваща.

Нощувка.

Там, откъдето други ще започнат своя Златен кръг, ние ще завършим нашия.

Ще посетим парка Пингвелир (Þingvellir), намиращ се на върха на Средноатлантическия хребет, където се срещат Евразийската и Северноамериканската тектонични плочи, предоставяйки завладяващ пейзаж към рифтовата долина и обкръжаващите ги скални образувания.

Днес ще посетим образувалия се в края на последния ледников период Златен водопад (Gullfoss). В близост до Златния водопад ще се запознаем и с историческия Geysir, най-ранно известния, описан в европейската литература и с това кръстник на всички гейзери по света. Ще имаме удоволствието да станем свидетели на геотермална му мощ и да се насладим на спектакъла от изригващите във въздуха горещи извори.

Следва да посетим кратера Керид, създаден преди около 6500 години по време на вулканично изригване. Това, което отличава Керид, е неговото забележително езеро, което запълва значителна част от долината на кратера. Кристално чистите води контрастират с грапавите вулканични скални стени, създавайки сюрреалистично живописна сцена.

Рейкявик, оживената столица на Исландия е прекрасна комбинация от чар и богато културно наследство. Сгушен сред заобикалящата го исландска природа, този град може да се похвали с авангардна архитектура, многолюдни улици, украсени с цветни стенописи, и оживена сцена на изкуството.

Нощен полет към София.

PDF файл на програмата

Забележки и записване

 1. Цената е валидна при група от 12 и повече души.
 2. Цените са калкулирани на база най-ниската тарифа на редовни авиолинии и подлежат на препотвърждаване при конкретна заявка.
 3. Туроператор СЕД Адвенчърс има сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗК „Лев Инс“ АД с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ 67А, 1700 Студентски Комплекс, София. Застрахователната полица е с № 13052410000162 / 15.03.2024 г.  с валидност до 19.04.2025 г
 4. ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ С ДО 2 – 3 ДНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНИТЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ. МОЛЯ ДА НИ УВЕДОМИТЕ ПИСМЕНО, АКО ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ, ПРЕДИ ДА ЗАКУПИМ САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ!
 5. Възможна е промяна в подредбата на дните без никакво нарушаване на цялостната програма, ако е нужна оптимизация на времето.
 6. Цената е за човек при настаняване с друг в стая!
 7. Не можем да гарантираме комбинация с друг пътуващ при желание от ваша страна.
 8. Не можем да гарантираме комбинация с друг пътуващ при желание от ваша страна.
 9. Допълнителните/опционалните мероприятия са по ваше желание, за ваша сметка и на ваша отговорност. Туроператорът единствено може да съдейства за тяхната организация с местните доставчици на услугата без да носи финансова отговорност поради неосъществяването на конкретното мероприятие в следствие на лоши климатични условия или други причини!
 10. Водачът на групата е възможно да не пътува от и до София с групата, но задължително я посреща и изпраща на летището в Рейкявик.
 11. Климатът на планетата е извън нашия контрол, макар че имаме огромното желание да осигуряваме идеалното време за нашите групи.
 12. СЕД АДВЕНЧЪРС Ви предлага срещу доплащане застраховка „Отмяна на пътуване”. При записване Ви молим изрично да отбележите, ако желаете да сключите тази застраховка, за да Ви запознаем подробно с всички условия.
 13. СЕД АДВЕНЧЪРС е регистриран онлайн туроператор към Министерство на Туризма на Република България. Плащането на услугите се осъществява единствено и само по банков път. Всички договорни отношения се извършват единствено посредством електронен път. Хартиени носители на договори и анекси не се приемат.
 14. Всички пътуващи, които нямат български задгранични паспорти, носят отговорност да си проверят изискванията за визи на съответната дестинация и уредят такива.

Срокът за плащане на депозита от 2 700 лв. на човек е до 23 февруари 2024 г.

Срокът за втората вноска от 1400 лв. е 25 март 2024 г.

Срокът за крайното плащане е 30 дни преди заминаване.

Необходимо е да изпратите копие на международния си паспорт с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщане!

Моля, да отбелязвате на платежните нареждания:

 1. Основание: Името и датите на дестинацията, до която ще пътувате, както и имената на пътуващите.
 2. Получател: СЕД Адвенчърс ЕООД.
 3. Наредител: Вашето име.

За контакти: СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД,
лиценз No. РК-01-7248
Телефон – офис: 0876 099 631
Имейл: office@cedadventures.com

БАНКОВИ ДАННИ:
СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД

Сметка в лева: Пощенска банка
IBAN: BG56 BPBI 7942 1026 0999 01
BIC: BPBIBGSF

Сметка в Revolut/Револют:
CED ADVENTURES EOOD

Сметка в евро, долари и лева:
IBAN: LT283250043512206021
BIC: REVOLT21XXX

Сметка в британски лири:
Local
Account number: 07072295 (UK)
Sort code: 040075

Въпроси и отговори

Има ли дълги пешеходни преходи?

В тази програма дълги пешеходни преходи няма.

Колко време се лети до дестинацията?

Общото летателно време между София и Кефлавик е около 7 – 9 часа, с прекачване в някоя от европейските столици, тъй като директен полет между България  Кефлавик няма.

Необходима ли е виза?

Не, не е необходима.

Интернет и Сим Карта.

Въпреки, че Исландия не е част от Евросъюза има споразумения с мобилните оператори в ЕС. Съответно можете да се обаждате и да ползвате мобилните си данни свободно – според регулациите и ограниченията на ЕС. Достатъчно е само да активирате предварително своя роуминг план.

Какво можем и не можем да внасяме?

Пътуващите могат да внасят безмитно алкохолни напитки и тютюневи изделия, както

следва:

Алкохолни напитки:

 • 1 литър спиртни напитки, 1 литър вино и 200 къса цигари или 250 грама други

тютюневи изделия;

Под спиртни напитки се разбира алкохолни напитки с 22% алкохолно съдържание или

повече.

Какъв е климатът?

Май месец все още е извън сезона за Исландия, което означава, че ще пропуснем най-големите тълпи от туристи. Очаквайте средната температура да е между 5 и 10 градуса по Целзий.

Какви дрехи и обувки са ми необходими?

 • Термо бельо
 • Тениски
 • Суитчър с качулка
 • Дънки, спортни панталони
 • Туристически обувки
 • Ветроустойчиво и непромокаемо
 • Бански, джапанки

Има ли условия за пране на дрехи?

Предвид краткото пътуване и ежедневната смяна на хотели, предвидете дрехи за всеки ден.

Интернет и телефон.

Въпреки, че Исландия не е част от Евросъюза има споразумения с мобилните оператори в ЕС. Съответно можете да се обаждате и да ползвате мобилните си данни свободно – според регулациите и ограниченията на ЕС. Достатъчно е само да активирате предварително своя роуминг план.

Какви аксесоари са ми необходими?

Подгответе си външни батерия за вашия телефон или камера.

Контактите и напрежението на електричеството в Исландия е същото като и в България – стандартното европейско. Затова можете спокойно да вземете всякаква техника, която смятате, че ще ви е нужна и полезна по време на пътуването.

Колко пари са ми нужни?

Предвидете около 2 500 лв. джобни за целия престой.

Каква е валутата в страната?

Исландски крони 1 лв. е около 77 Исландски крони

Нужно ли е да сменям пари от България?

Препоръчително е да смените норвежки крони от България. Съветваме ви да вземете със себе си някаква малка сума в кеш за всеки случай, но препоръчваме да плащате основно с карта за по-голямо удобство. Плащането с кредитна или дебитна карта е широко разпространено в страната.

Мога ли да се разплащам с карта?

Да, навсякъде.

Бакшиши

Оставянето на допълнително възнаграждение на работещите в туризма е по ваша преценка.

Чешмяната вода може да се консумира без проблем.

От древността населението на страната се изхранва основно с риба. Агнешкото също може да се намери навсякъде. Към днешни дни всички зеленчуци и плодове, които може да намерите са вносни.

С какъв тип транспорт се пътува в държавата?

Пътува се с коли под наем. Във всяка кола ще има 4 човека

Колко дълги са преходите?

Какво е състоянието на пътищата?

Пътищата са в отлично състояние.

В какъв клас хотели се настаняваме?

В Хотели/апартаменти/къщи за гости.

Опасно ли е по улиците, има ли престъпност?

Смятаме Исландия за безопасна и спокойна държава.

Безопасно ли е да нося ценности и бижута?

Не по-опасно от това да ги носите в България.

Има ли някакви сериозни религиозни обичаи, с които трябва да се съобразим?

Няма такива.

Има ли включена застраховка в туристическия пакет?

Да, в цената на пакета е включена медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.

Как да сключа застраховка Отмяна на пътуване?

В срок от 5 дни от внасянето на депозита за пътуването може да сключите застраховка отмяна на пътуване. За повече информация можете да се свържете с нашия офис или обслужващия ви застрахователен брокер.

Препоръчваме да си носите всякакви основни лекарства, които смятате, че могат да ви потрябват. Също така, ако имате предписани лекарства, непременно ги вземете с вас. Препоръчително е да носите и рецепта за тях, ако са в големи количества. Ако знаете, че имате някакви алергии, също би било добре да си вземете някакво лекарство и за тях.

Допълнително ще бъдете информирани за полетното разписание и изискванията на съответната авиолиния. При желание от ваша страна, можете да си закупите сами билетите си, а цената им ще бъде приспадната от общата стойност на туристическия пакет.

Дати на програмата

Очаквайте през 2025

Запишете се, за да получите първи информация за нова група.

5 380 лв.

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!

Имайте предвид, че записването сега ви дава възможност да получите информация за това пътешествие първи. Не ви гарантира място!

На коя дата искате да пътувате?

Получихме запитването Ви!

Екипът ни ще се свърже с вас при първа възможност.