Обща информация

Табриз – езерото Даланпер – Кюрдистан – Бисотун – каньона Ширез – планината Загрос – номади – Сисакхт – племената кашкай – Шираз – Персеполис – Абарку – Тафт – Язд – Харанак – Дащт е Кавир – Гарме – Анарак кервансарай – Наин – Исфахан

* Има възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да ви предложим цена за пакета без стойността на включените самолетни билети!

Нарамваме раниците и смело се впускаме да изследваме „контрастите“ на Иран: от бистри планински езера до необятни пустини; от сгушени в острите скали селца до блясъка на хилядолетни цивилизации. Едно номадско пътешествие за любители както на необходени природни пътеки, така и на вековни паметници на културата. Ще прекосяваме пустинен пясък, скалисти клисури, дъбови гори и свежи планински ливади. В дълбините на планините и на пустините ще се докоснем и до местни култури като кюрди, бахтиари и кашкай, като последваме ритъма на местните и изживеем дните и нощите си като тях. Всеки ден ще посрещаме слънцето на ново място, като редуваме вечери на палатки, кервани, къмпинги и хижи, с нощи в пищно орнаментирани ориенталски хотели и уютни къщи за гости с местни домакини. Нашата пътешественическа душа ще научи и за традициите на древните перси и зороастрийци и ще се наслади на градските архитектурни чудеса, на спиращите дъха гледки на блестящи водопади и древни руини, диви оазиси и величествени палати, оживени пазари и причудливи скали. Едно приключение, готово да представи многоликия Иран на тези, които имат смелостта да го обходят и обятията да го прегърнат!

19

дни

16

нощувки

Очаквайте през 2025

стартова цена

Дати и цени

Какво получавате от нас

 • Най-приключенската програма за Иран предлагана в България, включваща Кюрдистан, планината Загрос, трекинги, номадски общности, централната пустиня плюс основните туристически места и градове
 • Гарантирани групи
 • Авторски маршрут на екипа ни на база самостоятелното ни пътуване из Иран
 • Приключения на достъпни цени
 • Български водач със страст към пътешествията
 • Автентично пътешествие с досег до местните хора и тяхната култура
 • Малки групи, около 12 човека
 • Идеална комбинация от природни, културни и исторически забележителности
 • 11 нощувки в хотели или къщи за гости, 2 нощувки на палатка, 1 нощувка в номадска палатка, 1 нощувка в еко-лоджа в планината и 1 нощувка в кервансарай
 • 17 закуски, 1 обяд и 3 вечери
 •  самолетен билет София – Иран, отиване и връщане, с включени летищни такси
 • транспорт с частен минибус/джипове по време на пътуването и туровете в Иран
 • разглеждане на едни от най-големите природни и културно-исторически забележителности на страната
 • входни такси на местата, които ще посетим по програмата
 • медицинска застраховка на стойност 10 000 евро (с включено покритие при Covid-19)
 • български водач-преводач с опит в Иран по време на цялото пътуване в страната и лицензиран местен екскурзовод
 • всички трансфери по програмата
 • лични разходи за храна, вода и напитки, неупоменати в програмата, шопинг (предвидете минимум 400 лева)
 • допълнително се заплащат 270 лева за единична стая
 • бакшиши за местните екскурзоводи и шофьора на микробуса (предвидете 40 евро)
 • електронна виза за Иран – 80 евро
 • трансферите летище – хотел – летище, в случай че се пътува с полет, различен от този на основната група
 • транспорта в Иран, който не покрива основната програма, като например всички опционални мероприятия

Програма по дни

Вечерен полет от София до Табриз.

Ранен трансфер от летището до хотела, настаняване и време за почивка.

След късна закуска е време да се гмурнем по улиците на Табриз. Ще посетим най-известните места на града, като започнем с Гранд базар – най-големият в света за тъкани изделия, най-вече килими. Той е част от наследството на ЮНЕСКО от 2010 г., а сградата, в която се помещава е истински архитектурен шедьовър.

Следва посещение на Музея Азербайджан – вторият най-значим след Националния музей в Техеран. Няма да пропуснем и великолепната Синя джамия, със своята над 560-годишна история. Накрая ще отидем и до комплекса „Ел Голи“ – символът на града!

Следва вечеря и нощувка.

Табриз – езерото Даланпер (около 4 часа и половина)

Поход – разстояние 9км, денивелация 800м

Сутринта напускаме Табриз и се отправяме с частен бус към водопада на Суле Дугeл в Западната азербайджанска провинция. По пътя ще пресечем моста на езерото Урмия – най-голямото езеро в Близкия изток. Там ще научим малко за историята на езерото, което през последните няколко години прогресивно пресъхва.

От водопада ще започнем да катерим красивия планински район, на границата с Турция и Ирак, до провинция Курдистан. Походът е около 9 км дълъг, като началната ни надморска височина е около 2000 м, и изкачването ще ни отведе още 800 м нагоре до езерото Даланпер – нашата крайна цел. Нощта ще прекараме на палатка до езерото с осигурено хапване за вечеря.

езерото Даланпер – Сердащ (около 4 часа и половина)

Отпътуваме от района на езерото с джипове 4х4 в посока града Сердащ. Пътят ни ще премине през дъбовите гори в Заргоските планини на района Алан – истинска „люлка“ на една от най-старите цивилизации в западна Азия. Целта ни е посещението на гейзера Кани Граван – кюрдско наименование, което буквално означава „минерален извор с тежка вода“.    

Вечерта ще прекараме в местна къща в едно от селцата до Сердащ.

Сердащ – Ураман Тахт (около 5 часа и половина)

Напускаме селцето и тръгваме към кюрдския град Ураман Тахт.

През първата половина от деня ще се насладим на най-красивото езеро в провинция Кюрдистан – езерото Зарибар. Там ни очаква обяд с местна грилована риба.

Следобедът се настаняваме в хотел в Ураман и излизаме на кратка пешеходна разходка из градчето, по време на която ще научим повече за културата Ураман. Точно това градче, сгушено сред високите планини, е успяло да съхрани пъстрата и богата с история култура. Тук ще можем да чуем специфичния диалект Орами, както и да видим уникалната терасирана архитектура на мястото.

Ураман Тахт – Паланган (около 2 часа и половина)

Поход – разстояние 15км, денивелация 860м

Очаква ни около 3 часа път до селото Дейвазнав, от където ще започнем нашия трек до Паланган. Ще се насладим на красивата природа на планините Шаху и реката Сирван докато покоряваме постепенно 15-километровия маршрут. Ще се изкачим отново около 800м нагоре, за да запечатаме в сърцата си гледките на дъбовите гори в планините Загросе.

Ще пренощуваме в местна къща за гости в Паланган.

Паланган – Кухдещ  (около 4 часа)

След закуска ще се насладим на Паланган, което също е терасирано селище, известно с богато орнаментираните кюрдски носии.

След това отпътуваме за Кухдещ в провинция Лорестан. Там ще пренощуваме в някоя от местните къщи или на палатки, но не и преди да се насладим на град Керманшах.

Кухдещ – Алигудерз (около 3 часа и половина)

Рано сутринта ни чака трансфер до едно от чудесата на района, така наречения „гранд каньон“ на Иран –  Каньона Ширeз. Ще си направим снимки на впечатляващия фон на чудатите форми, които ерозията е създала от скалите. А ако случим и на време, можем да станем свидетели на цъфтежа на прелестните цветове на ендемичното „обърнатото лале“, намиращо се само в Загроските планини.

След като сме се насладили на каньона се връщаме и нощуваме в местна къща за гости в Алигудерз.

Алигудерз – лагера Сабцку (около 4 часа и половина)

Оставяме зад гърба си красивата природа на Алигудерз, за да се настаним в лагера Сабцку на номадските племена бакхтиари, в провинцията Чахармахал и Бакхтиари. Районът в полите на планините Загросе е защитена зона, която те обитават от край време. На път до там ще спрем на брега на езерото Гандоман за чудни гледки към водата и ще се потопим в културата на номадските племена бакхтиари, като станем част от тяхното ежедневие за един ден.

Вечерта ще опънем палатките заедно с номадите и ще ядем и спим редом с тях за едно неповторимо автентично преживяване (включена вечеря).

лагера Сабцку – Сисакхт (около 2 часа и половина)

Поход – разстояние 15км

На сутринта опаковаме номадските си спомени и отпътуваме за града Сисакхт, разположен на над 2000 м надморска височина. Градът се намира в планинската верига Дена – защитена зона и рай за планинарите. Точно тук, в полите на Дена, ни очаква още един 15-километров преход с прелестни гледки към района.

Вечерта нощуваме в еко-ложи.

Сисакхт – Кахкаран (около 2 часа и половина)

Поход – разстояние 12км

Напускаме Сисакхт и се насочваме към един от другите градчета в полите на планината – Кахкаран. От там имаме трансфер до крайната точка на следващия ни трек, откъдето се връщаме към градчето пеша около 12 км. Пътят ни следва реката в подножието на прелестната планинска клисура, по която ще се движим.

Нощувка в местна къща за гости в Кахкаран.

Кахкаран – Шираз (около 2 часа)

Сутринта се упътваме към Ширазсърцето на персийската култура, град на поети, разкошни градини и изящни джамии. В продължение на над 2 000 години Шираз е синоним на образование, славеи, поезия и вино. В Шираз се намират гробниците на поетите Хафез и Саади, като и двете са обект на поклонение за иранците. Градът има умерен климат и благоприятно разположение в плодородна долина, някога заета от безкрайни лозя.

По време на обиколката ще посетим комплекса Вакил – интригуващ архитектурен ансамбъл от джамия, хамам и базар, построени по времето на Карим Хан от династията Занд. Джамията е впечатляваща със своя портал декориран с цветни плочки, с вътрешния си двор, обграден с богато украсени ниши и веранди, и с огромната си молитвена зала, чийто купол се подкрепя от 48 диагонални колони с перфектна симетрия. Базарът Вакил е част от плана на Карим хан да превърне Шираз в главен търговски център, а днес представлява вълнуващ лабиринт от алеи с около 200 магазина, в които се продават килими, занаятчийски изделия, подправки и дрехи. Хамамът Вакил, който е превърнат в музей, се състои от покрита с купол централна част, редици от колони и осмоъгълен басейн. Тук ще се върнем стотици години назад, когато гражданите на Шираз са се къпели в затоплената зала с басейн и след това са си почивали, обсъждайки последните новости от града.

Следващата ни спирка е Централната джамия на Шираз, позната също като „Розовата джамия“ заради преобладаващите розови нюанси във вътрешната украса. Построена в края на 19. век, тя е един от най-елегантните и най-снимани архитектурни обекти в Южен Иран. Джамията приковава погледите със своята изключителна декорация с плочки в невероятно дълбок нюанс на синьото, а сутрин, когато слънчевите лъчи проникват през пъстроцветните витражи и се проектират върху персийските килими, оформят цветен калейдоскоп и дават шанс за уникални кадри.

Разходката ни продължава с Гробницата на Хафез – поетът от 14. век, който заема специално място в съзнанието на иранците. Популярна поговорка гласи, че всяка къща трябва да има Коран и колекция с творби на Хафез, а почти всеки иранец може да изрецитира пасажи от негови произведения, като ги използва като подкрепящи аргументи в спорове от всякакво естество. Гробницата е направена от мрамор с гравиран дълъг пасаж от поема на Хафез и разположена сред разкошна градина. През 1935 г. над гроба е построен осмоъгълен павилион, с купол украсен с цветни плочки и подкрепян от 8 колони. В чайната към градината, на фона на рецитал на стихове на Хавез, може да се насладим на купа с аш (супа с нудли) или фалудех (замразено сорбе с тънки нудли и розова вода).

Ще се разхладим в историческата градина Ерам, известна с високите си кипарисови дървета и проектирана в допълнение към съществуващите изкуствено езеро и дворец от епохата на династията Каджар. Счита се, че градината води началото си от периода на Селджуците (11. – 14. век), а етимологията на името й се проследява до арабската дума за рай, която се среща в Корана. С раздвижения си ландшафт, тучната растителност и красивите постройки, тя се слави като една от най-красивите градини в Иран. Ще вдишаме от свежия въздух с аромат на благоуханни цветя и мирта, и ще си отдъхнем под прохладната сянка на кипарисите.

Нощувка в Шираз.

Шираз – Персеполис – Абарку – Тафт (около 5 часа)

Следва посещение на едно от великите чудеса на древния свят – Персеполис, който е останал в историята с гръцкото си име. През 6. век пр.Хр. крал Дарий Велики прави Парса („Градът на персите“) новата столица на Персийската империя, като заменя старата Пасаргад. Прегръщайки ценностите на своя предшественик като културна толерантност и равнопоставеност на всички поданици, Дарий ги въплъщава в дизайна на величествения дворцов комплекс в Персеполис като кани архитекти от най-отдалечените краища на Персийската империя да се включат в изграждането му. Резултатът е смайваща еклектична смесица от структури включително монументални стълбища, изключителни релефни декорации и величествени входове.

Построен на хълмовете на планината Рахмат, дворцовият комплекс е бил емблемата на империята на Ахеменидите и е изумявал всеки свой посетител с мащаба и красотата си. Сградите, добавени в следващите 150 години, превръщат Персеполис в архитектурен шедьовър с дворци, съкровищници и некрополи, изградени с ненадминато майсторство. Ще разгледаме реставрирания археологически обект, който ще ни даде добра представа за миналото величие на Персеполис.

По пътя ще спрем в град Абарку, за да се запознаем с най-старото дърво в Иран – над 4500-годишен кипарис. От там отпътуваме за Тафт, където ще пренощуваме в дома на местните изповедници на зороастризма.

Днес, отправяйки се към съседния град – Язд, ще направим спирка в едно от зороастрийските селища в околноста – единственото без джамия в цял Иран.

Стигаме до Язд, пустинното бижу на Иран, разположен между две пустини – Деще Кавир на север и Деще Лут на юг. Със своите виещи се алеи, гора от бадгири (вятърни кули) и къщи от кал и тухли, Язд ще ни очарова и пренесе векове назад. Тук животът тече с бавно темпо и ще се изгубим сред лабиринта от улици, пълни с история, ще се отбием в някоя от традицонните чайни и ще се насладим на изящно изработените декорации от керамични плочки.

Основан преди 5 000 години, Язд е дом на пъстра смесица от етноси, като около 10% от жителите са последователи на древното учение Зороастризъм. Безмълвен символ на една отминала погребална традиция на зороастризма са т.нар. Кули на мълчанието, където в миналото са оставяни труповете на умрелите да бъдат изядени от лешояди, а костите им – превърнати в прах под действието на природните сили.

Старият град на Язд, който е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, ще ни плени със своята уникална атмосфера и богата история, които струят от 2 000-годишните къщи от времето на династията Каджар, направени изцяло от изсушени на слънцето кирпичени тухли. Докъдето ни стига погледът се ширят златисто-кафяви покриви с високи бадгири (вятърни кули), кацнали почти на всяка къща и напомнящи за палещия зной на летните месеци. Разходката из Стария град ще ни разкрие също така много елементи от местната архитектура – покрити алеи, уютни вътрешни дворове, красиви дървени врати и елегантни декорации с цветни плочки.

Очаква ни и пешеходка разходка из града – прекрасно място да усетим автентичната атмосфера на Ориента.

Нощувка в Язд.

Язд – Караная – Робат Кан (около 3 часа и половина)

Напускаме Язд в посока древния град Караная. Там ще посетим останките на едни от най-старите градове в страната, както и известната му кула. Ще зърнем и керван с над 400 години история – персийските каравани, за които ще научим повече, са най-новото културно наследство на Иран, което е част от наследството на ЮНЕСКО.

Оттам отпътуваме към селището Робат Кан, което се намира във вътрешността на Централната пустиня на страната. Там ще се насладим на включена вечеря с местна кухня и ще пренощуваме в къмпинг в сърцето на пустошта!

Робат Кан – Гарме – Анарак кервансарай (около 4 часа)

Напускаме пустинния лагер, за да се отправим към селището Гарме – един от най-впечатляващите и красиви оазиси в този район. Ще се разходим из неговите градини изпълнени с палми.

След обяд се насочваме към Анарак, където ще прекараме нощта в кервансарай. Персите са устройвали тези места за отдих на всеки 20 километра по Персийския път на коприната, подкрепяйки пътниците в дългите поклоннически и търговски пътувания. Нощуването на такова място е едно мечтано изживяване, което ще ни пренесе стотици години назад във времето.

Нощувка в кервансарай с общи санитарни възли с хладка вода.

 

Анарак кервансарай – Наеин – Исфахан (около 3 часа)

Оставяме пустинята зад гърба си и потегляме в посока Исфахан. На път ще спрем в малкото градче Наеин, за да се полюбуваме отблизо на старата му част.

Персийска поговорка гласи, че Исфахан е половината свят. Истина е, че Исфахан ни пренася в близкоизточния романтизъм, в Приказките за 1001 нощ, в ислямската архитектура с неговите цветни мозайки и персийски килими от всички страни.

Разположен на кръстовището на Пътя на коприната, Исфахан е един от най-големите и важни региони в Централна Азия и обявен за един от най-красивите градове в света. Най-посещаваният град в Иран може да се похвали със спиращи дъха исторически и културни обекти. Пълен със сгради, обявени от ЮНЕСКО за световно културно наследство, градът предоставя на любопитния ни жаден поглед персийски градини, ислямски постройки, живописни мостове и хилядолетни пазари.

Настаняваме се в хотела и излизаме за вечерна разходка из града, за да се насладим на осветените вечер исторически мостове. Нощувка в Исфахан.

Този последен ден посвещаваме изцяло на прелестния Исфахан. Първата гледка, на която очите ни ще се възхитят, е площада Нагш-е Джахан или Имамския Площад – един от обектите на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Нагш-е Джахан на фарси означава „Моделът на света“ и показва великолепието на петия сафавидски владетел, великият Шах Аббас, който мести столицата на Персийската империя в Исфахан през 16. век. Широкият царски размах е създал един от най-големите и до ден днешен площади в света. Заобиколен е от постройки с различно предназначение, демонстриращи изящната архитектура на сафавидите, заедно с основния базар на Исфахан, ще видите един грандиозен комплекс за изследване.

Посещаваме и двореца Чехел Сутун, величествено разположен сред тучни градини и до прохладен фонтан. Построен през 17. век, дворецът е използван от шах Аббас ІІ за посрещане на важни гости и висши аристократи. Името му означава „40 колони“ и идва от 20-те колони, които поддържат сградата и, отразени във фонтана пред него, изглеждат като 40.

Няма да пропуснем и арменската част на града, където ще видим куполната катедрала Ванк. Разнообразието от стилове, преплетено в архитектурата й, отразява историята на областта и влиянието от преминавалите европейски пътешественици, мисионери и войници. Външността на катедралата е изградена от скромна жълта тухла и подвежда очакването какво се крие във вътрешността зад стените.

Истината е, че интериорът на катедралата Ванк е истински шедьовър на изкуството, представляващ стенописи, резби и плочки. Картините съчетават библейски истории върху купола, персийски флорални орнаменти на таваните и арменски национални мотиви по стените. Посетителите могат да видят и сцени от живота на арменски мъченици, измъчвани от османците. Рамкирани фрески със златисти и сини плочки създават топла и богата атмосфера вътре в църквата и не ще оставят нито един от нас равнодушен.

След вечеря ни чака трансфер до летището.

Късен полет Исфахан – София.

PDF файл на програмата

Забележки и записване

 1. Цената е валидна при група от 10 и повече души.
 2. Цените са калкулирани на база най-ниската тарифа на редовни авиолинии и подлежат на препотвърждаване при конкретна заявка.
 3. Ако желаете повече гъвкавост, Ви предоставяме възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена на пакета без стойността на включените самолетни билети. Моля да ни уведомите при записването, ако искате да се възползвате от тази възможност, за да Ви изпратим договор без стойността на самолетния билет. Ако желаете, можем да предоставим контакти на фирмата, която закупува самолетните билети за всички наши пътувания.
 4. Туроператор СЕД Адвенчърс има сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗК „Лев Инс“ АД с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ 67А, 1700 Студентски Комплекс, София. Застрахователната полица е с № 13052410000162 / 15.03.2024 г.  с валидност до 19.04.2025 г
 5. ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ С ДО 2 – 3 ДНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНИТЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ. МОЛЯ ДА НИ УВЕДОМИТЕ ПИСМЕНО, АКО ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ, ПРЕДИ ДА ЗАКУПИМ САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ!
 6. Възможна е промяна в подредбата на дните без никакво нарушаване на цялостната програма, ако е нужна оптимизация на времето.
 7. Цената е за човек при настаняване с друг в стая!
 8. Не можем да гарантираме комбинация с друг пътуващ при желание от ваша страна.
 9. Водачът на групата е възможно да не пътува от и до София с групата, но задължително я посреща и изпраща на летището в Табриз/Исфахан.
 10. Допълнителните/опционалните мероприятия са по ваше желание, за ваша сметка и на ваша отговорност. Туроператорът единствено може да съдейства за тяхната организация с местните доставчици на услугата без да носи финансова отговорност поради неосъществяването на конкретното мероприятие в следствие на лоши климатични условия или други причини!
 11. Климатът на планетата е извън нашия контрол, макар че имаме огромното желание да осигуряваме идеалното време за нашите групи.
 12. СЕД АДВЕНЧЪРС Ви предлага срещу доплащане застраховка „Отмяна на пътуване”. При записване Ви молим изрично да отбележите, ако желаете да сключите тази застраховка, за да Ви запознаем подробно с всички условия.
 13. СЕД АДВЕНЧЪРС е регистриран онлайн туроператор към Министерство на Туризма на Република България. Плащането на услугите се осъществява единствено и само по банков път. Всички договорни отношения се извършват единствено посредством електронен път. Хартиени носители на договори и анекси не се приемат.
 14. Всички пътуващи, които нямат български задгранични паспорти, носят отговорност да си проверят изискванията за визи на съответната дестинация и уредят такива.

Срокът за плащане на депозита от 2000 лв е 21 януари 2024 г.

Срокът за крайното плащане е 30 дни преди заминаване.

Необходимо е да изпратите копие на международния си паспорт с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщане!

Моля, да отбелязвате на платежните нареждания:

 1. Основание: Името и датите на дестинацията, до която ще пътувате, както и имената на пътуващите.
 2. Получател: СЕД Адвенчърс ЕООД.
 3. Наредител: Вашето име.

За контакти: СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД,
лиценз No. РК-01-7248
Телефон – офис: 0876 099 631
Имейл: office@cedadventures.com

БАНКОВИ ДАННИ:
СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД

Сметка в лева: Пощенска банка
IBAN: BG56 BPBI 7942 1026 0999 01
BIC: BPBIBGSF

Сметка в Revolut/Револют:
CED ADVENTURES EOOD

Сметка в евро, долари и лева:
IBAN: LT283250043512206021
BIC: REVOLT21XXX

Сметка в британски лири:
Local
Account number: 07072295 (UK)
Sort code: 040075

Въпроси и отговори

Физически рейтинг.

Пътуването не изисква специална физическа подготовка или кондиция. Имайте предвид единствено климата: през голяма част от маршрута ни температурите са доста високи.

Има ли дълги пешеходни преходи?

Дълги пешеходни преходи не са предвидени. Разходки ще имаме в градски условия и изминаване на малки пешеходни разстояния в зоните на античните руини и исторически селища по маршрута ни.

Колко време се лети до дестинацията?

Обикновено от София до Иран (Исфахан/Шираз) се лети през Истанбул, като общата продължителност на полета, заедно с времето за транзит, е около 7 часа.

Подходящо ли е пътуването за деца?

Пътуването по-скоро не е препоръчително за деца. Иран е силно историческа и културна дестинация и повечето деца и/или тийнейджъри все още не са развили интерес към този аспект на пътешествията. Но ако детето ви проявява любопитство към подобни пътешествия, свържете се с нас, за да обсъдим подробностите.

Необходима ли е виза?

За влизането на български граждани на територията на Иран е необходима виза. За нашите групи съдействаме с издаване на онлайн виза. Цената на визата е 80 евро. Като алтернатива може сами да си придвижите документите за издаване на виза в посолството на Ислямска Република Иран в София.

Каква е часовата разлика?

Часовата зона в Иран е GMT +3:30. Разликата с България е 1 час и 30 минути.

Интернет и сим карта.

Може да се закупи едномесечна предплатена карта за интернет и телефонни разговори при пристигане в Иран, а също е възможно да се поръча дори още преди това (водачът ще ви съдейства и в двата случая). Цената на услугата е 4 – 8 евро.

Wi-Fi има в част от хотелите по маршрута ни, най-малко в лобито. Не разчитайте на Wi-Fi в пустинята, при нощувките в кервансарая и номадското село. Възможно е там, а и в други части от маршрута ни, да отсъства обхват на мобилните оператори.

Какво можем и не можем да внасяме?

Забранен е вносът на алкохолни напитки, наркотични вещества, оръжия и боеприпаси, всички градински и селскостопански стоки (включително семена и почва). Забранени са още дроновете, предавателните апарати (тип рутери, уоки-токи и т.н.), всички видове порнографско съдържание, както и повечето филми, касети, компактдискове и видеоклипове. Не са позволени също дамски или таблоидни списания.

Какъв е климатът?

Иран обхваща значителна площ, затова и климатът в страната е доста разнообразен. Ще преминем през райони със субтропичен климат, където през зимата температурите са положителни, а през лятото не надвишават 29 градуса. Влажността тук е ниска. В централните части на Иран климатът е пустинен – сух и горещ през цялата година, с температури често надхвърлящи 38 градуса и големи разлики в дневната и нощната температура. В равнините край Персийския залив зимите са меки, а летата много горещи и влажни. Смяната на сезоните в Иран приблизително съвпада с тази в България.

Какви дрехи и обувки са ми необходими?

Като гости в Иран, трябва да се съобразим с консервативни ислямски порядки откъм облеклото. С особено внимание е необходимо да подходят дамите – през целия престой на публични места ще е нужно да покрият косите и шията си с шал (хиджаб). Дрехите мъжете трябва да покриват поне раменете, а панталоните трябва да са дълги, за предпочитане до глезена. Дамите следва да носят дълъг панталон и връхна дреха с дълъг или поне 3/4 ръкав, която покрива седалището и не бива да носят дрехи, прилепнали по тялото или с голямо деколте. 

Препоръчваме да вземете свободни дрехи от естествени материи като лен и памук, защото освен, че отговарят на ислямските възприятия за прилично облекло, те ще са подходящи при високите температури, особено в пустинните райони. Шапка за слънце е силно препоръчителна. Вземете с вас удобни леки обувки (маратонки), тънко яке или жилетка за полетите и ако ви стане хладно при нощувката в пустинята. Препоръчваме да отделите място в багажа си и за сандали и джапанки. Дамите трябва да се съобразят и при носенето на сандали – избягвайте ярките цветове лакове. Джапанките не се възприемат от местните като подходящи за разходки в градовете, тях ще ги използваме на Кешим и Ормуз. На обществените плажове на островите носенето на банските, с които сме свикнали, е забранено, така че бански вероятно няма да ви трябват.

Има ли условия за пране на дрехи?

Възможност да изперем дрехите си ще имаме в Шираз, Исфахан и Техеран.

Какво е електричеството, трябва ли ни адаптер?

Адаптер не е необходим. Електрическите контакти са идентични с българските (тип C и F).

Какви аксесоари са ми необходими?

Ще ви трябват репелент срещу насекоми, слънцезащита с висок SPF, фенер или челник за пустинята, външна батерия за телефон, малък разклонител (в случай че поделяте стаята си и носите много техника).

Колко пари са ми нужни?

Около 400 евро ще са напълно достатъчни.

Каква е валутата в страната?

Валутата на Иран е Ирански риал. Приблизителният курс е 10 000 риала за 0.39 BGN, като курсът е динамичен.

Нужно ли е да сменям пари от България?

Не. В България валутата се предлага на малко места и не винаги при изгоден курс. Ирански риали можем да обменим и на място, при пристигане. Носете с вас щатски долари или евро – и двете валути се обменят спрямо курса на деня.

Мога ли да се разплащам с карта?

Дебитната или кредитна карта няма да е надеждно платежно средство в Иран. Нито една банка (освен иранските) не позволява транзакции с нейни карти на територията на Иран. На изключително ограничен брой места има някакъв шанс да мине плащане с Visa или Mastercard. Задължително използвайте разплащания в брой.

Бакшиши

В Иран оставянето на бакшиши не е разпространена практика. В някои кафенета и ресторанти можете да намерите малки кутии, в които да пуснете бакшиш по ваше желание.

Водата става ли за пиене?

Чешмяната вода в почти цял Иран е питейна. Въпреки това, препоръчваме консумацията на бутилирана вода, която се продава навсякъде.

Каква е храната?

Иран не е гурме дестинация. Храната е вкусна, но еднообразна. Ще имаме възможност да опитаме различни видове ориз, зеленчуци, меса на шиш или в сос, ядки, пресни и сушени плодове (най-вече нар, сливи и стафиди), изобилие от подправки и чайове. Обикновено храната е пикантна, а шафранът присъства почти навсякъде.

Опасна ли е храната от улицата?

Уличната храна е част от културата на Иран и е нещо, на което непременно трябва да се насладите. Последвайте съветите на вашия водач и няма да имате никакви притеснения.

Включена ли е храна в туристическия пакет?

Включени са 16 закуски, 1 обяд и 3 вечери.

С какъв тип транспорт се пътува в държавата?

Придвижването ни в Иран е с частни микробуси/джипове, само за нашата група. В програмата ни е включен и 1 вътрешен полет.

Между островите Кешим и Ормуз и континентален Иран ще използваме воден транспорт. На остров Ормуз не се движат автомобили. Там за превоз служат само скутери и тук-тук.

Колко дълги са преходите с автобус?

Преходите варират с продължителност между 1 и 7 часа и половина, като за най-дългия преход са предвидени достатъчно почивки по пътя.

Какво е състоянието на пътищата?

Пътната мрежа на Иран е в много добро състояние. Поради чести ремонти или заради натоварения трафик са възможни задръствания. За да достигнем до някои от обектите по програмата ни, ще преминем през кратки отсечки от тесни еднолентови пътища.

В какъв клас хотели се настаняваме?

Настаняването ни е в централно разположени хотели 3* и къщи за гости (13 нощувки). Ще имаме също 1 нощувка на палатка в пустинята, 1 нощувка в кервансарай и 1 нощувка в скална пещера.

Опасно ли е по улиците, има ли престъпност?

Не се влияйте от общоприетите стереотипи за Иран. Страната е изключително безопасна, а местните хора са забележително предразположени и услужливи към своите чуждестранни гости. Дребните кражби или джебчийство са рядкост.

Безопасно ли е да нося ценности и бижута?

Безопасно е, но това не трябва да ви прави непредпазливи към ценните ви вещи.

Има ли някакви сериозни религиозни обичаи, с които трябва да се съобразим?

Почти цялото население на Иран проповядва шиитски ислям. В тази връзка, обществото спазва строги порядки откъм облеклото и поведението на публични места, които са приложими както на местните жители, така и за гостите в страната. В Иран не се продава алкохол (някои алкохолни напитки се предлагат само в хотелите и са предназначени единствено за туристи) и не се толерира разкрепостено поведение. Консервативните изисквания в облеклото включват косите, шията и деколтето при жените да са покрити, а при двата пола дрехите да покрият поне раменете и панталоните/роклите да са с дължина до глезена. Повече подробности за облеклото можете да прочетете в секцията Какви дрехи и обувки са ми необходими?.

Има ли включена застраховка в туристическия пакет?

Да, в цената на пакета е включена медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.

Как да сключа застраховка Отмяна на пътуване?

В срок от 5 дни от подписването на договора за пътуването може да сключите застраховка Отмяна на пътуване. За повече информация моля да се свържете с нашия офис или обслужващия ви застрахователен брокер.

Нужна ли е ваксина (различна от тази срещу Covid)?

Няма задължителни ваксинации.

В по-малките населени места и по крайбрежието на Иран се среща коремен тиф. СЗО препоръчва поставянето на ваксина срещу коремен тиф за пътуващите до тези райони. В България ваксината срещу коремен тиф трудно може да бъде открита, затова, в случай че решите да поставите такава, съветваме предварително да се свържете с РЗИ, за да проверите за наличност. Можете да се посъветвате и с лекар или вирусолог, тъй като съществуват и алтернативни методи за превенция срещу коремен тиф чрез медикаменти, които можете да си набавите от България преди отпътуване.

Допълнително ще бъдете информирани за полетното разписание и изискванията на съответната авиолиния. При желание от ваша страна, можете да си закупите сами билетите си, а цената им ще бъде приспадната от общата стойност на туристическия пакет.

Дати на програмата

Очаквайте през 2025

Запишете се, за да получите първи информация за нова група.

4 090 лв.

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!

Имайте предвид, че записването сега ви дава възможност да получите информация за това пътешествие първи. Не ви гарантира място!

На коя дата искате да пътувате?

Получихме запитването Ви!

Екипът ни ще се свърже с вас при първа възможност.