Обща информация

Гватемала Сити – Копан – Рио Дулсе – Пунта Горда – Пласенсия – Дангрига – остров Тобако/Белизийски бариерен риф – Сан Игнасио – Тикал – Флорес – езерото Атитлан/Панахачел – Антигуа

Има възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да ви предложим цена за пакета без стойността на включените самолетни билети!

Проправяйки си път през многоцветни култури и мистериозната история на древната цивилизация на Маите в Централна Америка, Пътят на Маите ни отвежда до руините на пленителни градове, където върховете на древни пирамиди се издигат над гъста джунгла. До едно от най-красивите езера в света и до селища, все още домове на Маянски общности. Заедно ще се насладим на интересни градове с красива колониална архитектура, живописна култура и невероятни хора. Ще се потопим в карибския начин на живот, където сетивата оживяват в едно от последните автентични места на Земята.

С мистични храмове, екзотични плажове, тюркоазена вода, девствени тропически гори и впечатляващ бариерен риф, възнаградете се със затрогващия чар на Белиз, Гватемала и Хондурас!

17

дни

15

нощувки

Очаквайте през 2025

стартова цена

Дати и цени

Какво получавате от нас

 • Приключенски маршрут на екипа ни (на база самостоятелното ни пътуване из Гватемала и Белиз), който ще остави у вас усещането, че наистина сте изследвали както големи забележителности така и скрити съкровища.
 • Гарантирани групи
 • Приключения на достъпни цени
 • Български водач-преводач с опит по маршрута
 • Автентично пътешествие с досег до местните хора и тяхната култура
 • Малки групи, около 16 човека
 • Неповторима комбинация от природни, културни и исторически забележителности, приключенски мероприятия, карибски плажове и фантастичен дайвинг/шнорхелинг
 • 15 нощувки в семейни хотели 3*
 • 13 закуски, 3 обяда и 2 вечери
 • Самолетен билет София – Гватемала Сити, отиване и връщане, с включени летищни такси
 • Самолетен билет за вътрешен полет Флорес – Гватемала Сити с включени летищни такси
 • Транспорт с частен микробус с климатик по време на пътуването
 • Разглеждане на едни от най-големите културно-исторически забележителности на Маите, екзотичната флора и фауна на джунглите в региона, Белизийския бариерен риф и вълнуващи приключения
 • Входни такси на обектите, които ще посетим по програмата
 • Медицинска застраховка на стойност 10 000 евро
 • Български водач-преводач с опит по маршрута (владеещ испански език) по време на цялото пътуване в региона и лицензирани местни екскурзоводи
 • Всички трансфери от и до летище
 • Лични разходи за храна, вода и напитки, неупоменати в програмата, шопинг (предвидете минимум 950 лева)
 • Допълнително се заплащат 850 лева за единична стая (няма възможност за единично настаняване по време на двете нощувки на Тобако Кий)
 • Изходни такси в Белиз – около 20 щ. долара
 • Изходни и входни такси в Гватемала и Хондурас – около 30 щ. долара
 • Бакшиши за местните екскурзоводи и шофьора на микробуса – около 30 щ. долара
 • Трансфери летище – хотел – летище, в случай че се пътува с полет, различен от този на основната група
 • Транспорт, който не покрива основната програма, като например всички опционални мероприятия

Програма по дни

Полет до Гватемала Сити. Трансфер до хотела в Гватемала Сити.

Нощувка.

Гватемала Сити – Копан, Хондурас (около 6 часа)

Рано сутринта отпътуваме за границата с Хондурас и градчето Копан, което се намира на около 10 км навътре в страната. Разположен сред зелените хълмове на долината Рио Копан, този приятен град с калдъръмени улички е чудесно място, от където ще изследваме археологическия обект на Маянската цивилизация  руините Копан, смятани за аналога на днешен Париж в древния свят на Маите.

Многобройните, красиво декорирани сгради и скулптури, сякаш изпълзели от тропическата гора и съседните планини, се считат за най-забележителните произведения на изкуството останали от Маите. Изключително интересна е каменната стълба Petroglyph Staircase, построена от едната страна на 30-метрова пирамида, декорирана с каменни резби, разказващи историята на 16-те крале на Копан. Това е най-дългият гравиран върху камък текст от Маите, намиран някога.

Свободно време за разходка и шопинг из приятните улички и площада на градчето Копан.

Нощувка.

Копан – Рио Дулсе (около 6 часа)

Отпътуваме обратно за Гватемала, като днес ще минем покрай обширни площи от бананови плантации, ще посетим руините на Маите в Киригия и ще пристигнем в Рио Дулсе, малък град на езерото Изабал, задължителна спирка за всички тръгнали за Ливингстън и Карибския бряг.

Ще пренощуваме в бунгала сред джунглата, разположени на брега на реката, наслаждавайки се на тишината и великолепието на природата.

След закуска  посещение на близкия водопад. Ще се отправим на чудесно пътуване с лодка през един от най-старите паркове на Гватемала – Национален парк Рио Дулсе – воден път свързващ Карибско море с езерото Изабал (около 30 км по протежението на реката). Голяма част от брега на реката е обвита в гъста тропическа гора, сред която се издига огромен каньон от стометрова скала, известна като La Cueva de la Vaca. Ще имаме възможност и да уловим мигове от пъстрия живот на местните представители на Маите по бреговете на реката.

Продължаваме с лодка към мястото ни за настаняване. По желание, разходка из Ливингстън  интересно градче на Карибския бряг на Гватемала. Разположен на устието на река Рио Дулсе и по бреговете на Байа де Аматик, Ливингстън е коренно различен от останалата част на Гватемала и представлява екзотично градче, каквато е и местната култура – Гарифуна (наследници на Карибци, Арауак индианци и Африканци). През 2008 г. езика, танците и музиката на Гарифуна са вписани в ЮНЕСКО.

Нощувка.

Пунта Горда, Белиз – Пласенсия, Белиз (около 3 часа)

Рано сутринта отпътуваме с лодка през Карибско море пресичайки морската граница и акостирайки в Пунта Горда, вече на белизска земя. Макар намираща се в Централна Америка, Белиз е по-скоро карибска нация, отколкото латиноамериканска, и е микс от култури: потомци на Маите, екзотични Гарифуна, азиатци, европейци и араби. Освен богатия и лиричен креолски език, тук се говорят още английски и испански.

Първият ни досег с Белиз ще бъде едно чудесно шоколадово приключение, като не само ще станем свидетели, но и ще участваме в направата на шоколад по стар маянски обичай. При посещението ни на какаова плантация ще научим повече за отглеждането на какао, производството на шоколад и какаово вино, и ще създадем собствена рецепта за шоколад, като накрая ще опитаме резултата от кулинарните си умения. Преди да напуснем този шоколадов рай ще имаме възможността да опитаме Калдо – традиционен маянски обяд.

В ранния следобед отпътуваме за Пласенсия – рибарско селище още от времето на Mаите. Пласенсия е изключително чаровна с пъстрите си ниски постройки, накацали сред изобилие от екзотични цветя и палми, белите пясъчни плажове и релаксиращата атмосфера, царяща над това приказно местенце. Свободно време за плаж и коктейли под сянката на палмите.

Нощувка.

Свободен ден за приятни разходки и шопинг по най-тясната уличка в света (записана в Рекордите на Гинес), плаж и други релаксиращи дейности придружени с много коктейли.

За желаещите, има чудесна възможност за шнорхелинг и дайвинг на втория по дължина бариерен риф в света след този в Австралия, включително и едно от най-популярните места на целия риф  емблематичната Голяма синя дупка (срещу допълнително заплащане): този допълнителен тур е препоръчителен единствено за сериозни дайвъри,тъй като е много скъп и отнема около 6 часа с лодка в двете посоки.

Възможност и за тур с лодка по реката Monkey River, където могат да се видят крокодили, игуани и маймуни (срещу допълнително заплащане).

Нощувка.

Пласенсия – Дангрига – Тобако Кий (около 2.5 часа)

Днес ни очаква едно автентично пътуване с местния автобус за гарифунския град Дангрига, откъдето ще продължим с лодка, за да се озовем на малкия, красив остров Тобако Кий, разположен буквално върху самия бариерен риф на Белиз. Представете си райско кътче с големина 100 х 200 м, без електричество, интернет и телевизия… само пясък, полъха на вятъра, шепота на палмите, един хамак и вие, готови да се гмурнете в кристалните води на Карибско море.

Тази вечер ще заспим с шума на вълните.

Цял свободен ден за плаж, каякинг или шнорхелинг в Белизийскя риф, буквално пред бунгалото ви, и много коктейли под палмите.

Нощувка.

Дангрига – Сан Игнасио (около 2 часа)

Преди обяд – трансфер с лодка до Дангрига, откъдето отпътуваме за Сан Игнасио по един от най-живописните пътища на Централна Америка, напомнящ колко зелена и дива е страната Белиз. Пътят лъкатуши през Маянските планини, с гледки към извисяващите се карстови хълмове и гъста джунгла.

По пътя ще спрем за да се освежим в синьо-зеления басейн на парка Синята дупка, разположен сред гъста джунгла. Привечер пристигаме в Сан Игнасио – малък град в региона Кайо, разположен край река Макал.

Нощувка.

Ще имаме 1 допълнителна нощувка в Сан Игнасио (Белиз), като в свободния ден ще можем да отидем до най-голямата древна руина от времето на маите Каракол или до пещерата АТМ (и двете са опционални мероприятия срещу допълнително заплащане).

Нощувка.

Ще продължим с разглеждането на едни от най-големите археологически забележителности на Белиз – древните руини на Маите Шунантунич (Каменната дама), построени около 400 г. пр.Хр. Ще прекосим реката Мопан, за да стигнем до този впечатляващ маянски церемониален център. А ако имаме късмет, ще можем да зърнем пъстри игуани около реката. От най-високата пирамида в комплекса и втората най-висока в Белиз – Ел Кастийо – се открива красива гледка към целия регион Кайо и към Гватемала.

Продължаваме към границата с Гватемала, където ще сменим микробусите и ще отпътуваме за перлата в короната на манските руини – Тикал (обект на ЮНЕСКО), преминавайки през джунглата на североизточния регион на Гватемала Петен. Настаняваме се в бунгала сред джунглата и до самия вход на комплекса (само на три jungle lodges е разрешено да са в границите на Националния парк, и колкото по-рано се сформира групата, толкова по-вероятно е да запазим места именно в тях).

Вечерта ще заспим под звуците на джунглата.

Днес ще посетим едно от най-големите археологически открития от предколумбовата цивилизация на Маите – Тикал, впечатляващ с грандиозната си осанка и е успял да придобие митичен статус (и с право) сред пътешествениците в Централна Америка. Духовния център на Тикал издига най-високите пирамиди на Маите сред изобилието от флора и фауна на заобикалящата джунгла. От върховете им се откриват невероятни гледки, които спират дъха, а с повече късмет може да зърнем тукани, папагали Ара и други яркоцветни птици, или пък просто да се възхитим на невероятните умения и гений, приложени при построяването на този град считан за Ню Йорк в света на Маите.

Продължаваме за Флорес – живописен град, заобиколен от езерото Петен Ица, където ще имаме малко свободно време за приятна разходка из тесните, каменни улички с ярко боядисани къщи. Преди няколко века, именно тук, край езерото Петен Ица, потомците на Маите имигрират от Мексико след упадъка на великите градове на Маите от Юкатан. Тук, на остров в езерото, те основават град Таясал, където живеят в продължение на 400 години, изолирани и забравени от останалата част на страната, включително и от испанските конкистадори.

Вътрешен полет от Флорес до Гватемала сити. Привечер пристигаме в Антигуа. Свободно време за вечерни разходки.

Нощувка.

Със страхотното си разположение, сгушена между три вулкана, старата столица на Гватемала – Антигуа – в миналото е била най-важния град в Централна Америка. По време на нашия престой ще имаме възможността да се насладим на красивата архитектура на този древен, защитен от ЮНЕСКО град. Модерна Антигуа е изключително чаровна, с колониални сгради, каменни улици и пастелно боядисани къщи – вдъхновявала художници, писатели и пътешественици от векове. Разходката ни ще започне с църквата La Merced, една от най-красивите в Антигуа, от която се откриват прекрасни гледки към града.

Ще разгледаме и най-внушителния архитектурен комплекс в Антигуа – манастирът Санто Доминго, построен през 1542 г., в миналото най-големият и най-богат манастир в града. Днес сградата е превърната в хотел, с богато подреден в колониален стил двор и градини с красиви архитектурни останки. Ще се разходим до един от най-елегантните манастири на Антигуа – Las Capuchinas Convent, а после ще се отправим към катедралата Сантяго, претърпяла редица разрушения, и в която са погребани много видни личности от Антигуа.

Впечатляващите руини на катедралата включват арки, масивни колони и подземни крипти и са особено внушителни през нощта, когато са осветени. Ще отдъхнем на централния площад, считан за най-приятния в страната, където отново можем да опитаме и прочутото гватемалско кафе. Вечерта ще затаим дъх пред приказната арка Санта-Каталина и през нея ще направим снимки на залеза на фона на вулкана Де Агуа. Ще приключим вечерта подобаващо в някой от автентичните ресторанти, смятани за едни от най-добрите в страната.

Нощувка.

Антигуа – Панахачел (около 3 часа)

Рано сутринта, търсачите на по-силни усещания ще имат възможността да видят от близо действащия вулкан Пакая – едно от малкото места в света, където с повече късмет може да се наблюдава течаща лава буквално под краката ви (срещу допълнително заплащане). След трека до вулкана продължаваме пътуването през зелени хълмове и плодородни полета към бреговете на езерото Атитлан – датиращо от преди 85 000 години.

Образувано в кратера на вулкан, езерото е едно от най-приказните места в Гватемала. Векове наред красотата му е пленявала пътешественици като Алдъс Хъксли, сравнил го с езерото Комо в Италия, но и разкрасено с няколко огромни вулкана”. Думите не са достатъчни да опишат почувстваната магия, когато за първи път зърнем езерото с неговата блестяща на следобедната светлина вода. Синьо-сиви планини, три величествени вулкана и 12 селища описват бреговете на Атитлан, съставяйки чудесна комбинация от необикновена природна красота и традиционна култура.

Нощувка.

Езерото Атитлан – Антигуа (около 2 часа)

Сутринта ще се разходим с лодка по езерото и ще посетим автентичното село Сантяго Атитлан, разположено на брега на тесен залив с невероятни гледки към вулкана Сан Педро и с вулканите Атитлан и Толиман, издигащи се зад него. Ще се разходим до основната църква, минавайки по главната улица с нейните галерии и занаятчийски магазинчета, предлагащи чудесни картини и сувенири.

Ще посетим статуята на планинското езическо божество Максимон, помещавано в къщата на един от членовете на местната cofradia, и ще се докоснем до ежедневието на местните. Следва посещение на малкото градче Сан Педро, дом на 3 000 жители, повечето от които Маи, където ще обядваме на брега на езерото, а след това ще се върнем с лодка в Панахачел.

Завръщане в Антигуа, където ще пренощуваме.

Трансфер до летището и полет до София с прекачване в Европа.

PDF файл на програмата

Забележки и записване

 1. Цената е валидна при група от 10 и повече души.
 2. Цените са калкулирани на база най-ниската тарифа на редовни авиолинии и подлежат на препотвърждаване при конкретна заявка.
 3. Ако желаете повече гъвкавост, Ви предоставяме възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена на пакета без стойността на включените самолетни билети. Моля да ни уведомите при записването, ако искате да се възползвате от тази възможност, за да Ви изпратим договор без стойността на самолетния билет. Ако желаете, можем да предоставим контакти на фирмата, която закупува самолетните билети за всички наши пътувания.
 4. Туроператор СЕД Адвенчърс има сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗК „Лев Инс“ АД с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ 67А, 1700 Студентски Комплекс, София. Застрахователната полица е с № 13052410000162 / 15.03.2024 г.  с валидност до 19.04.2025 г.
 5. ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ С ДО 2 – 3 ДНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНИТЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ. МОЛЯ ДА НИ УВЕДОМИТЕ ПИСМЕНО, АКО ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ, ПРЕДИ ДА ЗАКУПИМ САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ!
 6. Възможна е промяна в подредбата на дните без никакво нарушаване на цялостната програма, ако е нужна оптимизация на времето.
 7. Цената е за човек при настаняване с друг в стая!
 8. Не можем да гарантираме комбинация с друг пътуващ при желание от ваша страна.
 9. Водачът на групата е възможно да не пътува от и до София с групата, но задължително я посреща и изпраща на летището в Гватемала.
 10. За български граждани не се изискват визи за Гватемала, Белиз и Хондурас.
 11. Допълнителните/опционалните мероприятия са по ваше желание, за ваша сметка и на ваша отговорност. Туроператорът единствено може да съдейства за тяхната организация с местните доставчици на услугата без да носи финансова отговорност поради неосъществяването на конкретното мероприятие в следствие на лоши климатични условия или други причини!
 12. Климатът на планетата е извън нашия контрол, макар че имаме огромното желание да осигуряваме идеалното време за нашите групи.
 13. СЕД АДВЕНЧЪРС Ви предлага срещу доплащане застраховка „Отмяна на пътуване”. При записване Ви молим изрично да отбележите, ако желаете да сключите тази застраховка, за да Ви запознаем подробно с всички условия.
 14. СЕД АДВЕНЧЪРС е регистриран онлайн туроператор към Министерство на Туризма на Република България. Плащането на услугите се осъществява единствено и само по банков път. Всички договорни отношения се извършват единствено посредством електронен път. Хартиени носители на договори и анекси не се приемат.
 15. Всички пътуващи, които нямат български задгранични паспорти, носят отговорност да си проверят изискванията за визи на съответната дестинация и уредят такива.

Срокът за плащане на депозита от 3000 лв. е 24 юли 2023 г. Срокът за втората вноска от 1300 лв. е 08 септември 2023 г. Крайният срок за пълно плащане е 30 дни преди заминаване.

Необходимо е да изпратите копие на международния си паспорт с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщане!

Моля, да отбелязвате на платежните нареждания:

 1. Основание: Името и датите на дестинацията, до която ще пътувате, както и имената на пътуващите.
 2. Получател: СЕД Адвенчърс ЕООД.
 3. Наредител: Вашето име.

За контакти: СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД,
лиценз No. РК-01-7248
Телефон – офис: 0876 099 631
Имейл: office@cedadventures.com

БАНКОВИ ДАННИ:
СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД

Сметка в лева: Пощенска банка
IBAN: BG56 BPBI 7942 1026 0999 01
BIC: BPBIBGSF

Сметка в Revolut/Револют:
CED ADVENTURES EOOD

Сметка в евро, долари и лева:
IBAN: LT283250043512206021
BIC: REVOLT21XXX

Сметка в британски лири:
Local
Account number: 07072295 (UK)
Sort code: 040075

Въпроси и отговори

Има ли дълги пешеходни преходи?

Дълги пешеходни преходи няма. Има ходене из джунглата при разглеждане на градовете на маите, но пътеките и алеите са добре обозначени. Изкачването по пирамидите винаги може да бъде избегнато, ако ви е трудно.

Колко време се лети до дестинацията?

Няма директен полет от България до Гватемала. В зависимост от мястото в Европа, където се прави трансфера и прекачването, презокеанският полет е между 11 и 12 часа.

Подходящо ли е пътуването за деца?

Да. Ако детето ви е свикнало на дълъг път, интересува се от исторически забележителности и няма проблем с различната храна, няма причина да не го вземете с вас.

Необходима ли е виза?

Български граждани могат да пребивават и в трите държави до 90 дни без виза.

Каква е часовата разлика?

Часовата зона в Гватемала е GMT-6, което означава, че при лятно часово време Гватемала, Хондурас и Белиз са с 9 часа назад от България, а при зимно – 8 часа.

Интернет и сим карта

Още на летището в Гватемала Сити можете да си закупите предплатена сим карта за интернет.

Какво можем и не можем да внасяме?

Забранен е вносът на млечни, месни продукти, както и на пресни плодове и зеленчуци и семена.

Важно! При влизане в ЕС от държава извън Съюза, можете да внесете до: 1 литър твърд алкохол (ром), до 200 цигари, до 100 пурети или до 50 пури.

Какъв е климатът?

Климатът на страните е тропически в крайбрежните и ниските зони, а средната температура варира между 25 – 27 градуса. Във високите части на Гватемала климатът е умерен и е топло през деня и хладно през нощта. От май до ноември е периодът на дъждовете, който е съпроводен с урагани и дъждовни бури. При поява на климатичния феномен El Niño е възможна тотална промяна в климата.

Какви дрехи и обувки са ми необходими?

Необходими са ви леки, удобни летни дрехи. Избягвайте синтетичните материи заради влагата. За по-високите части в Гватемала носете дълги панталони за вечерите и удобни спортни панталони, ако ще се изкачвате до вулкана. Трябва ви също леко яке. Слънцезащитен крем с висок фактор, репелент, шапка, слънчеви очила, бански, лека кърпа, шнорхел и маска (ако предпочитате да използвате собствени, иначе на място има), удобни маратонки или спортни сандали с добър грайфер, за да не се пързаляте при изкачването на пирамидите и обувки за вода. Дъждобранът също е задължителен в тропическите места.

Има ли условия за пране на дрехи?

Да, в Пласенсиа и в Антигуа.

Какво е електричеството?

Електрическото напрежение в Гватемала и Хондурас е съответно 120 и 110 волта. За зареждане на телефони и техника няма да имате проблем, но например епилатор или сешоар от Европа няма да работят със същата мощност. Ако споделяте стаята си и носите много техника, вземете и малък разклонител – не винаги има достатъчно на брой контакти в стаята.

Трябва ли ни адаптер?

И за трите държави ще ви е необходим плосък адаптер тип A или B.

Колко пари са ми нужни?

Ще са ви необходими около 30 – 40 щ. долара на ден за храна, кафе и сувенири. Алкохолът по заведенията е по-скъп. В Белиз стандартът е по-висок – за храна и напитки ще са ви необходими около 50 – 60 долара на ден.

Каква е валутата в страната?

Местната валута е гватемалски кетцал. Има възможност за плащане на място и с американски долари, но само в големите градове и в туристическите магазини. Не навсякъде (включително и не във всички банки) се обменя евро, препоръчително е да се носят американски долари. В Гватемала банките имат лимит за обмен на долари, движи се между 200 и 500 долара на месец, което може да доведе до забавяне и чакане на опашки, докато всички от групата сменят пари.

Хондураски лемпир е валутата в Хондурас. Тъй като в Хондурас ще бъдем само една нощ, ще обменим пари на границата. Около 20 – 30 долара са напълно достатъчни за храна и сувенири. Ако ви останат лемпири, на излизане от Хондурас може да ги обърнете в гватемалски кетцали.

В Белиз навсякъде може да се ползват щатски долари, въпреки че си имат белизки долар, който е с курс 2 за 1 американски долар.

Нужно ли е да сменям пари от България?

Възможно е, но тези валути се намират трудно и на неизгоден курс. Трябва да смените щатски долари.

Мога ли да се разплащам с карта?

Да, но не навсякъде. Само в големите градове, ресторанти и туристически магазини.

Бакшиши

Освен описаните в програмата бакшиши, ако сте доволни е прието да се оставят по 10% от сметката в ресторантите и заведенията.

Водата става ли за пиене?

Не, пие се бутилирана.

Каква е храната?

Храната е разнообразна и в зависимост от региона, варира от морска, карибска до месна, като винаги има ориз или нещо царевично.

Подходяща ли е за вегетарианци? 

Да, все пак Централна Америка е родината на царевицата, боба, тиквата и много други зеленчуци. Не пропускайте да ни предупредите за хранителните си предпочитания, за да го имаме предвид за острова.

Опасна ли е храната от улицата?

Не, ако се вслушвате в препоръките на водачите си.

Включена ли е храна в туристическия пакет? 

Да. В пакета са включени закуски, 2 обяда и 3 вечери.

Белиз:

Пещерата АТМ. Участниците трябва да са в добра физическа форма. Продължителността на тура е около 8 часа, като в цената са включени транспорт, местен водач, екип, вход и обяд пикник (сандвич или тако, кесадия, вода, безалкохолни напитки, плодове или десерт). Подгответе се за преход в джунглата, плуване, промъкване, изкачване. В началото се започва с 45 мин. преход в тропическа джунгла, като се пресичат три малки реки. През пещерата също минава река и за да се влезе в нея трябва да се плува около 10 метра, докато започне ходенето по скалист терен. Дълбочината е около 5 метра. Дължината на пещерата е 5 км, а ходенето е по скалист терен, като на някои места трябва да се плува или да се ходи във вода (водата не е студена).

Каракол. Продължителността на тура е около 8 – 9 часа. Заради изкачването на пирамидите физическата трудност е средна. В цената се включва транспорт, местен екскурзовод и пикник обяд с безалкохолна напитка.

Silk Cayes. Морски резерват, състоящ се от 3 малки острова, известни преди като Queen Cayes. Морският резерват е домакин на над 25 вида рифови риби, различни корали и много други! Това е чудесна дестинация за гмуркане с шнорхел, свободно гмуркане или просто лежерно прекарване на деня на острова! Почти винаги има шанс да се плува с коралови акули, скатове и костенурки. Турът е с продължителност от 9:00 ч. до около 16:00 ч. До островите се пътува с лодка за около час.

Полет над синята дупка. Полетът е от Белиз Сити и продължава около час, като в цената е включен трансфер от Сан Игнасио до летището и обратно.

Гватемала:

Тур до вулкана Пакая. Един от най-активните действащи вулкани в Гватемала, а и на планетата. Висок е 2 552 м. Освен изключително интересните неща, които ще научите, и красивите гледки, на които ще се насладите, с малко късмет ще може да видите и реки от течаща лава. Турът е с продължителност 6 – 7 часа. Пътува се с автобус около 1 – 1.5 часа (зависи от трафика) до селото в подножието на вулкана, от където започва пешеходното изкачване. Теренът е стръмен (въпреки това не е труден) и има участъци със засъхнала лава. Възможно е да се премине през много запрашени участъци.

С какъв тип транспорт се пътува в държавата?

В Белиз и Гватемала се пътува с частен микробус с климатик, само за групата. Със самолет се придвижваме от Флорес до Гватемала Сити и с лодка по Рио Дулсе и от Гватемала до Белиз.

Колко дълги са преходите с автобус?

Най-дългите преходи са около 6 – 7 часа до Копан и от Копан до Рио Дулсе, но при втория се спира в Киригуа за разглеждане на археологическия град. От Гватемала до Белиз плаването с лодка е около час, зависи от вълнението.

Какво е състоянието на пътищата?

Гватемала е една от най-бедните страни в Централна Америка и пътищата не винаги са в добро състояние, но няма нищо опасно. По-скоро са бавни заради легналите полицаи и трафика. Дупки също не липсват.

В какъв клас хотели се настаняваме?

Нощуваме предимно в семейни хотели 3*, като 3 от нощувките са в хотели 2*. Категоризацията на хотелите в Южна и Централна Америка не винаги съответства с тази в Европа.

Опасно ли е по улиците, има ли престъпност?

Като изключим Гватемала Сити, през който ще минем с автобус, останалите места са сигурни за туристи.

Безопасно ли е да нося ценности и бижута?

Не е препоръчително.

Има ли някакви сериозни религиозни обичаи, с които трябва да се съобразим? 

Хората и в трите държави са изключително любезни и гостоприемни. Съветваме ви да не ги снимате без да сте поискали тяхното разрешение.

Има ли включена застраховка в туристическия пакет?

Да, в цената на пакета е включена медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.

Как да сключа застраховка Отмяна на пътуване?

В срок от 5 дни от внасянето на депозита за пътуването може да сключите застраховка отмяна на пътуване. За повече информация можете да се свържете с нашия офис или обслужващия ви застрахователен брокер.

Нужна ли е ваксина (различна от тази срещу Covid)?
 
За влизане в Гватемала, Хондурас и Белиз няма изискване за задължителни ваксинации, по-скоро са само препоръчителни. Тъй като ще пътувате в тропически държави, препоръчваме да вземете всички мерки против ухапвания от насекоми и комари – репеленти с висока защита и широки дрехи. Ако някой има проблем при пътуване с лодка, препоръчваме да се посъветва с лекар и да си носи подходящо лекарство. На тези, които ще изкачват вулкана Пакая, препоръчваме да предпазят очите си с прилепващи до лицето спортни слънчеви очила или капки за очи заради многото прах, който може да попадне в тях.

Допълнително ще бъдете информирани за полетното разписание и изискванията на съответната авиолиния. При желание от ваша страна, можете да си закупите сами билетите си, а цената им ще бъде приспадната от общата стойност на туристическия пакет.

Дати на програмата

Очаквайте през 2025

Запишете се, за да получите първи информация за нова група.

6 190 лв.

Стартова цена

6 190 лв.

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!
Имайте предвид, че записването сега ви дава възможност да получите информация за това пътешествие първи. Не ви гарантира място!

Получихме запитването Ви!

Екипът ни ще се свърже с вас при първа възможност.