Обща информация

Панама Сити – архипелаг Сан Блас (Панама) – Бокас дел Торо (Панама)  – НП Кауита (Коста Рика) – Пуерто Виехо (Коста Рика) – НП Тортугеро (Коста Рика) – Аренал (Коста Рика) – Монтеверде (Коста Рика) – Ометепе (Никарагуа) –  Гранада (Никарагуа)  – Лагуна Апойо (Никарагуа) –  Вулкан Масая (Никарагуа) –  Вулкан Серо Негро (Никарагуа)

* Има възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена за пакета без стойността на включените самолетни билети!

Централна Америка се гордее с прекрасна природа, дружелюбни хора и автентична култура, слабо повлияни от съвременния начин на живот. Коста Рика ще ви предостави географски ширини, за които думата „еко“ олицетворява начин на живот и отношение към света около нас. Преди пет века Христофор Колумб достига до източните брегове на дива и тясна ивица земя и й дава името Costa Rica – т.е. Богат бряг (от испански). Името й е събирателен образ на изобилие от уникални природни дадености. Елате с нас да се запознаем отблизо с най-богатата екосистема с внушително биоразнообразие. Ще ви направим съпричастни на изключителни природни пейзажи на територия, два пъти по-малка от площта на България – вулканични образувания, седем от които активни, прохладни гори, планини и долини, километрични пясъчни ивици, горещи извори, ледени езера в кратерите на вулканите, пещери, и реки.

Бокас дел Торо (Панама), също е истинска екзотична съкровищница: архипелаг, съставен от десетки острови, повечето от които необитаеми. Поради дивата и недокосната от човешка намеса природа 18 държави са избрали това място за декор на предаването Сървайвър. Времето ни тук е предназначено за релакс на уединени плажове, водни приключения и богат нощен живот.

Пътешествието е подходящо единствено за хора, които обичат дивата природа, животните и приключенията!

18

дни

16

нощувки

Очаквайте през 2025

стартова цена

Дати и цени

Какво получавате от нас

 • Приключенски маршрут на екипа ни (на база самостоятелното ни пътуване из Коста Рика, Панама и Никарагуа), който ще остави у вас усещането, че наистина сте изследвали както големи забележителности така и скрити съкровищаа
 • Гарантирани групи
 • Приключения на достъпни цени
 • Богат опит с 5 организирани групи годишно в Централна Америка
 • Български водач със страст към пътешествията
 • Автентично пътешествие с досег до местните хора и тяхната култура
 • Малки групи, около 16 човека
 • Уникална комбинация от природни, културни и исторически забележителности
 • 11 нощувки в семейни хотели 3*, 3 нощувки в хотели 4*, 1 нощувка в лодж в джунглата и 1 нощувка в базови бунгала с общ санитарен възел на островите Сан Блас
 • 16 закуски, 2 обяда и 1 вечеря
 • Самолетен билет по редовни авиолинии София – Панама Сити, Манагуа – София през Европа, с включени летищни такси
 • Вътрешен полет Панама Сити – Бокас дел Торо  с включени летищни такси
 • Транспорт с частен микробус/джип/лодка по време на пътуването и туровете по програмата
 • Разглеждане на най-интересните забележителности по маршрута
 • Входни такси на местата, които ще посетим по програмата
 • Български водач-преводач с опит из Латинска Америка и местни екскурзоводи
 • Всички трансфери по програмата
 • Лични разходи за храна, вода и напитки, неупоменати в програмата, шопинг (предвидете минимум 1 000 лева)
 • Допълнително се заплащат 950 лева за единична стая, без възможност за такава на островите Сан Блас
 • Бакшиши за местните екскурзоводи и шофьора на микробуса (50 щ. долара)
 • Местни такси при напускане и влизане в Коста Рика и Панама – около 35 щ. долара
 • Трансфери летище – хотел – летище, в случай че се пътува с полет, различен от този на основната група
 • Транспорт, който не покрива основната програма, като например всички опционални мероприятия

Програма по дни

Полет до Панама Сити през Европа.

Нощувка.

Панама е столицата и най-големият град на едноименната държава. Оживен, динамичен и модерен, често сравняван с Маями, този огромен мегаполис е дом на разнообразна смесица от култури и изключително историческо наследство и забележителности, особено в Стария град. С винаги топлото си време, с островите и планините си, както и с приятните си хора, Панама Сити е наистина вълнуващо място! Разбира се, първо ще посетим Панамския канал, с музея и административната му сграда. Ще се разходим и в онази част на града, която е запазила очарованието на колониалната архитектура – историческия квартал Каско Виехо.

Нощувкa.

Панама сити – Сан Блас (около 2,5 часа с джипове 4×4 и половин час с лодка)

Ще посетим архипелага Сан Блас – скритото бижу на Панама. Разпръснати сред кристално тюркоазените води на Карибско море, островите сияят с едни от най-изкусителните плажове в света – фин бял пясък, кокосови палми, коралови рифове, колиби със сламени покрив. От 378-те острова 49 са населени от индианската общност куна яла, запазила своите традиции, пъстри бродирани носии и устно предавано знание под формата на песни, танци и легенди за Земята и Космоса. Автентичният начин на живот на индианците куна е тясно свързан с циклите на природата и зорко наблюдаван от бог Паба Тумат и богинята майка Нан Тумат. Шаманските практики все още са част от техния бит, управлението им е автономно, а по важните въпроси се произнася съветът на старейшините. Местните куна грижливо пазят своя рай от масовия туризъм, а поради отдалечеността си от сушата и липсата на стандартните удобства, само ценителите на девствената карибска красота се докосват до това усамотено кътче от Централна Америка.

1 нощувка в базови бунгала с общи бани и тоалетни на остров и 1 нощувка обратно в Панама Сити .

Панама сити – Бокас дел Торо (вътрешен полет, около 1 час)

Отправяме се в нова посока – само на 32 км разстояние от Карибския бряг на Коста Рика се намира панамският архипелаг Бокас дел Торо. Една от най-известните туристически дестинации на Панама се състои от шест главни и няколко по-малки острова, повечето от които са необитаеми.  Ако мечтата ви е да се наслаждавате на прекрасни плажове с искрящо бели пясъци, заобиколени от прозрачни води, гъсти джунгли, мангрови гори, дива екзотика – това е точното място. Може да се правят и дневни турове до съседни острови, където има възможност за сърфинг, шнорхелинг, дайвинг, трекинги из горите или просто за лежерна почивка на някой плаж.

Горещо ви препоръчваме екскурзия до дивите, уединени и красиви плажове на един от двата острова Сапатияас кийс (срещу допълнително заплащане). Пейзажите им са визитната картичка на архипелага поради изключителната им тропическа прелест. Другото място, което заслужава внимание, е Ред фрог бийч (срещу допълнително заплащане), който се намира на остров Бастиментос – с драматично разбиващи се вълни, прекрасна плажна ивица, яркозелена растителност и отровната червена жаба, която можете да видите само тук и никъде другаде по света. Имате шанс да зърнете делфини в Dolphin Bay или да изследвате подводния морски свят в Корал кий (срещу допълнително заплащане).

Вечерите ни ще завършват с наситения нощен живот на Бокас таун, където има заведения, барове и ресторанти за всеки вкус.

Нощувки.

Бокас – Пуерто Виехо (30 минути с лодка и около 4 часа сухоземно с преминаване на границата между Панама и Коста Рика)

Днес ще достигнем до южните брегове на Карибско море, за да опознаем още един от националните паркове на Коста Рика – Кауита. Паркът е по-слабо известна дестинация и е встрани от основния туристически поток, което прави посещението му истинска наслада. Километри самотни плажове и низини с буйна тропическа растителност ще ни приласкаят с тишината и спокойствието си. Многообразието на животински видове не отстъпва на всичко, което сме видели досега – ленивци, маймуни, морфо пеперуди, както и над 300 вида екзотични тропически птици. Ще направим следобеден тур по безлюдния тропически плаж, гъмжащ от тукани, ленивци и маймуни. Денят ни ще завърши с отмора на брега на Карибско море и прекрасна вечеря с морски дарове.

Когато се наситим на спокойния парк Кауита, тръгваме към Пуерто Виехо – малък крайбрежен град на 18 км разстояние. Тук ще срещнем различното лице на Карибското крайбрежие на Коста Рика. Мястото предлага ексцентричен микс от хора и култури – афро-карибски потомци, индианци, европейци, тикос и хипита. Ще се потопим в растафари културата и реге музиката, идваща от всеки бар и ресторант. Градчето е известно с кокосовите палми, прекрасните условия за сърф и редица други водни занимания, като шнорхелинг.

Нощувки.

Пуерто Виехо – Тортугеро (около 3 часа с лодка и 2 часа с бус)

Национален парк Тортугеро се простира по Карибския бряг и обхваща мрежа от лагуни и канали, които криволичат из гъстата дъждовна гора и служат за транспорт и близък досег до невероятното биоразнообразие в парка. До този изолиран рай се стига с лодка, тъй като до него няма път и е далеч от големи населени места. Както подсказва името му, тук костенурките са защитени и необезпокоявани – от април до юни всяка година хиляди кожести морски костенурки снасят яйцата си на черния плаж, който е част от парка. С лодка по каналите ще се отправим по дирите на многобройните обитатели на Тортугеро – крокодили, каймани, маймуни ревачи, капуцини, прилепи рибари, ленивци, игуани, отровни жаби, тукани и папагали.

Нощувка в лодж.

Тортугеро – Ла Фортуна (около час с лодка и 4 часа с бус)

Нашата разходка из прелестната Коста Рика продължава с Национален парк Аренал. Природната гледка тук предизвиква страхопочитание – извисяващият се на 1 657 м надморска височина вулкан Аренал е един от най-активните в света. При последното му избухване през 1968 г. зейват три нови кратера на западния му фланг и е унищожено малко селище в непосредствена близост. Оттогава при добър късмет може да се наблюдават изригващи на талази кълба дим, стелещи се над върха му.

След като се настаним в най-близкия град Ла Фортуна, намиращ се в източната част на вулкана, ще направим разходка около 2 часа в района на Национален парк Аренал. Вечерта е отредена за отдих и спа удоволствия на открито – в сърцето на тропическия рай ще се потопим в уникалните термални извори, топлени от нажежения вулкан (срещу допълнително заплащане).

Нощувка.

Ла Фортуна – Монтеверде (около 2.5 часа с бус)

Потънала в постоянни пелени от влага, стелещи се драматично над изобилието от растителен и животински свят, облачната гора на резервата Монтеверде е пулсиращ организъм с огромно биоразнообразие. Постоянната висока влажност на въздуха дава живот на зашеметяващи с богатството си екосистеми. Имаме възможност да наблюдаваме късче земя, недокоснато от човешка дейност, в цялото му многообразие и уникалност. Пригответе се да посрещнете редица редки и защитени видове птици, пеперуди, бозайници, влечуги и земноводни. Не се стряскайте от рева на маймуните ревачи и зорко се оглеждайте за една от най-красивите птици – блестящия кетцал, който се среща изключително рядко и само по тези географски ширини, но може и да бъдем късметлии. Нашите опитни водачи ще ни направят съпричастни с богатствата на гората и ще ни увлекат с интересни разкази и факти.

Разходката в облаците се осъщестява чрез плетеница от мостове и платформи, разположени сред короните на дърветата и въвеждащи ни навъре в гората, с чудесни опции за наблюдение и снимки на дивата природа. По-авантюристично настроените ще имат възможността да се включат в тарзанско спускане Canopy tour над тропическата гора, осъществено посредством система от стоманени въжета (срещу допълнително заплащане).

Нощувка.

Монтеверде – Ометепе (около 6-7 часа с бус и половин час с лодка)

Ометепе – „Мястото на двата върха“ е биосферен резерват и един автентичен вулканичен остров, населяван още от Предколумбовата епоха, който ще предложи близък поглед към местните жители и природни богатства.

Ландшафтът на острова е повече от неповторим: образуван от два вулкана, накъдето и да отпратите взор, погледът ви ще се спре върху величествените им върхове. Активният Консепсион има перфектна конусообразна форма, докато южният Мадерасе вече утихнал вулкан, обвит в облачна гора и прегърнал красива лагуна в своя кратер.

Ще разгледаме еко резервата Чарко Верде, където можем да се срещнем с различни видове пеперуди, папагали, белоглави маймуни и други обитатели на тропическата флора. Накрая на разходката ни можем да отдъхнем на красиво плажче на брега на изумруденозеленото езеро в парка или в множеството естествени изворни басейни, идеални за плуване и релакс.

Нощувки.

Ометепе – Гранада (около 30 минути с лодка и 2 часа с бус)

Нашият път към Гранада ще премине по бреговете на езерото Никарагуа – най-големият вътрешен воден басейн в Централна Америка. 

Запознанството ни с Никарагуа ще започне от най-стария и красив град в Централна Америка, основан от европейци. Гранада е великолепен в своето колониално достолепие: богат на история, традиции и култура и обграден от природни чудеса. Ще направим опит да се върнем назад във времето като се разходим по централните площади и улици на града, измежду великолепните старинни сгради и сред  дружелюбните местни жители. Ще ви покажем фантастичната старинна крепост Ла Полвора, построена през 1748 г. за да защити града от честите набези на пиратите. От крепостта ще имаме възможност да се насладим на прекрасна панорамна гледка към Гранада, към красивото езеро Манагуа и прочутия вулкан Момбачо. Ще останете впечатлени от колониалната архитектура на старата болница, построена в началото на 20. век.

Няколко красиви църкви с преплетени архитектурни стилове придават уникалност на този красив град. Пътят ни ще тръгне през централния площад по една от най-известните туристически и търговски улици в града – La Calzada – за да достигнем до Iglesia Xalteva, кръстена на местните, населявали района, когато първите испански заселници са пристигнали. Няколко пресечки по-надолу ще ни отведат до една от най-старите църкви в Централна Америка – Iglesia Merced, датираща от 16. век. Част от нея е разрушена по време на гражданската война, но днес се издига величествено в своя микс от колониална и барокова архитектура. Яркооранжевата фасада на Катедралата на Гранада ще предизвика нашето възхищение, изпълнена в блестящ неокласически стил. Няма да пропуснем и местния пазар с неговото изобилие от екзотика, приятната разходка по крайбрежната алея на брега на езерото Кочиболка,  и разбира се, ще се отдадем на приятна отмора в някой от десетките барове и ресторанти на La Calzada.

Нощувка.

Денят ни ще започне с посещение на един от забележителните природни резервати на Никарагуа, в центъра на който се намира най-очарователната лагуна в страната – Лагуна де Апойо. Разположена е в близост до бреговете на Тихия океан, в центъра на дългата верига от вулкани, простираща се от север на юг през Никарагуа, в кратер с форма на широк обърнат конус. Този прелестен природен феномен е лесно достъпен, но въпреки това е запазил непокътната и девствена естествената си красота, богатство и многообразие от флора и фауна, които ще имаме възможност лично да оценим. Преди 23 000 години вследствие на мощна експлозия на вулкана Апойо се образува дупка с диаметър около 6 км. С течение на времето подпочвените води и дъждовете образуват красиво езеро с кристално чиста планинска вода сред зелените обрасли с дива тропическа гора хълмове. Достъпът до брега е ограничен от стръмни непристъпни склонове. На няколко места се слиза до водите на езерото по стръмен път. Тук ще имаме възможност за кратко изкачване на гъсто обраслите планински склонове или за къпане в чистата планинска (но приятно топла) вода.

На половин час от столицата Манагуа, разположен в сърцето на Национален Парк Масая, се намира Сантяго де Масая – един от 6-те активни вулкана в Никарагуа. Той е изригвал най-малко 18 пъти от 1520 г. насам, като най-разрушителната му активност е отчетена през 1772 и 1820 г., вследствие на което пейзажът наоколо изглежда лунен – вулканични камъни, пепел и едва прокрадваща се растителност. От всички 18 вулкана в Никарагуа, Масая е най-лесно достъпен, като с нашия минибус ще достигнем до самия му връх, в близост до основната наблюдателна площадка. Ще имаме възможност да надникнем през ръба на гърлото му и да видим от непосредствена близост впечатляващия кратер с диаметър няколко километра и дълбочина около 200 м. Мъглата, която закрива всичко е от серен диоксид и вулканични газове, заради което през 16. век испанските завоеватели са му дали прозвището Устата на Ада и са поставили кръст на ръба на кратера за да прогони дявола. Ще направим вечерно посещение на вулкана, за да станем свидетели на искрящите потоци лава в огненото гърло на Масая.

Нощувка.

Нашата цел днес е Серо Негро, един от най-младите и активни вулкани в Никарагуа. Пътят ни до него е изпълнен с очарователния пейзаж на обширни полета и малки, колоритни селца, създаващи уникална атмосфера.

Пристигайки в подножието на Серо Негро ще бъдем посрещнати от величествената гледка на черните пясъци и стръмния наклон на вулкана. По-авантюристичните от вас ще имат възможността да се въоражат с дъски за сандбординг и да вдигнат адреналина си, спускайки се със забележителна скорост по черните пясъци (срещу допълнително заплащане). Изкачването до върха ще ви възнагради с великолепна панорамна гледка към околните вулкани, а вълнението и смеха, които ще ви обземат от спускането, ще са незабравим разказ и спомен.

Изтупвайки се от черните пясъци, весело и лекосърдечно ще се отправим към близкото градче Леон, изпълнено с богато историческо наследство и архитектурни съкровища. Тук ще видим една от най-големите и стари катедрали в Централна Америка. А вкусните аромати и гостоприемните жители ще направят обиколката ни още по-специална.

Накрая на деня ще се върнем в Гранада. Нощувка.

Полет от Манагуа през Панама Сити до София с прекачване в Европа.

PDF файл на програмата

Забележки и записване

 1. Цената е валидна при група от 10 и повече души.
 2. Цените са калкулирани на база най-ниската тарифа на редовни авиолинии и подлежат на препотвърждаване при конкретна заявка.
 3. Ако желаете повече гъвкавост, Ви предоставяме възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена на пакета без стойността на включените самолетни билети. Моля да ни уведомите при записването, ако искате да се възползвате от тази възможност, за да Ви изпратим договор без стойността на самолетния билет. Ако желаете, можем да предоставим контакти на фирмата, която закупува самолетните билети за всички наши пътувания.
 4. Туроператор СЕД Адвенчърс има сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗК „Лев Инс“ АД с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ 67А, 1700 Студентски Комплекс, София. Застрахователната полица е с № 13052410000162 / 15.03.2024 г.  с валидност до 19.04.2025 г.
 5. ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ С ДО 2 – 3 ДНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНИТЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ. МОЛЯ ДА НИ УВЕДОМИТЕ ПИСМЕНО, АКО ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ, ПРЕДИ ДА ЗАКУПИМ САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ!
 6. Възможна е промяна в подредбата на дните, без никакво нарушаване на цялостната програма, ако е нужна оптимизация на времето.
 7. Цената е за човек при настаняване с друг в стая!
 8. Не можем да гарантираме комбинация с друг пътуващ при желание от ваша страна.
 9. Водачът на групата е възможно да не пътува от и до София с групата, но задължително я посреща и изпраща на летището в Панама.
 10. Не се изискват визи за български граждани.
 11. Допълнителните/опционалните мероприятия са по Ваше желание, за Ваша сметка и на Ваша отговорност! Туроператорът единствено може да съдейства за тяхната организация с местните доставчици на услугата, без да носи финансова отговорност поради неосъществяването на конкретното мероприятие вследствие на лоши климатични условия или други причини!
 12. Климатът на планетата е извън нашия контрол, макар че имаме огромното желание да осигуряваме идеалното време за нашите групи.
 13. СЕД АДВЕНЧЪРС Ви предлага срещу доплащане застраховка „Отмяна на пътуване”. При записване Ви молим изрично да отбележите, ако желаете да сключите тази застраховка, за да Ви запознаем подробно с всички условия.
 14. СЕД АДВЕНЧЪРС е регистриран онлайн туроператор към Министерство на Туризма на Република България. Плащането на услугите се осъществява единствено и само по банков път. Всички договорни отношения се извършват единствено посредством електронен път. Хартиени носители на договори и анекси не се приемат.
 15. Всички пътуващи, които нямат български задгранични паспорти, носят отговорност да си проверят изискванията за визи на съответната дестинация и уредят такива.

Срокът за плащане на депозита от 3400 лв. е 20 януари 2024 г.

Срокът за плащането на втората вноска от 1500 лв. е 15 януари 2023 г.

Крайният срок за пълно плащане е 30 дни преди датата на заминаване.

Необходимо е да изпратите копие на международния си паспорт с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщане!

Моля, да отбелязвате на платежните нареждания:

 1. Основание: Името и датите на дестинацията, до която ще пътувате, както и имената на пътуващите.
 2. Получател: СЕД Адвенчърс ЕООД.
 3. Наредител: Вашето име.

За контакти: СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД,
лиценз No. РК-01-7248
Телефон – офис: 0876 099 631
Имейл: office@cedadventures.com

БАНКОВИ ДАННИ:
СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД

Сметка в лева: Пощенска банка
IBAN: BG56 BPBI 7942 1026 0999 01
BIC: BPBIBGSF

Сметка в Revolut/Револют:
CED ADVENTURES EOOD

Сметка в евро, долари и лева:
IBAN: LT283250043512206021
BIC: REVOLT21XXX

Сметка в британски лири:
Local
Account number: 07072295 (UK)
Sort code: 040075

Въпроси и отговори

Физически рейтинг

Специална подготовка или особена физическа издръжливост не се изискват. Дестинацията е подходяща за всякакъв тип хора и за всички възрасти.

Има ли дълги пешеходни преходи?

В програмата са предвидени турове из различни национални паркове, градска среда и природни забележителности, подходящи за всеки. Няма дълги преходи.

Колко време се лети до дестинацията?

От София до Сан Хосе с прекачване през Европа е общо около 13 часа.

Подходящо ли е пътуването за деца?

Програмата е наситена с природни забележителности, но и с много разнообразен транспорт: наземен, по въздух и по вода. Със сигурност не бихме препоръчали пътуването за дете под 10 годишна възраст, но ви насърчаваме да се свържете с нас, за да го обсъдим.

Необходима ли е виза?

При престой до 90 дни не се изисква туристическа виза за български граждани за Коста Рика.

Каква е часовата разлика?

Часовата зона на Коста Рика е GMT-6. Часовата разлика между Коста Рика и България е 9 часа.

Интернет и сим карта

Интернет има във всички хотели по програмата, въпреки че на някои места той е наличен само в лобито. Има възможност за закупуване на сим карта с мобилен интернет за тези, които искат да са свързани през цялото време.

Какво можем и не можем да внасяме?

Позволено е внасяне на 200 цигари и 1 литър алкохолна напитка. Забранен е вносът на всякаква форма наркотични вещества и токсични субстанции, оръжие, играчки, които са реплики или приличат на огнестрелно оръжие, записи и публикации с порнографско или неморално съдържание. В Коста Рика са забранени вносът и износът на плодове, зеленчуци, цветя, растения и семена.

Какъв е климатът?

Субекваториален климат с високи температури и влага през цялата година. Възможно е на места да има валежи, въпреки че, пътуваме извън дъждовния сезон, който е от май до ноември. Максималните прогнозирани температури са до 32 градуса, а минималните в по-високите планински райони или през нощта падат до 16 градуса.

Какви дрехи и обувки са ми необходими?

– непромокаемо яке
– дъждобран – пътуваме в сухия сезон, но има места по програмата, където може да се очаква дъжд
– връхни дрехи (полар, жилетка, леко яке)
– удобни сандали
– летни или леки трисезонни трекинг обувки (за предпочитане непромокаеми), за кратките разходки в джунглата
– джапанки
– гумени водни обувки / аква обувки – някои предпочитат да са с такива на рафтинга, но спокойно можете да влизате в лодките и боси
– дълги панталони – за кратките разходки в джунглата (може да бъдат памучни или непромокаеми)
– силен репелент против комари (с високо съдържание на DEET) – ако не можете да намерите в България, може да се закупи и на място
– шапка за слънце

Има ли условия за пране на дрехи?

Може да се изперете дрехите си навсякъде, където имаме повече от една нощувка.

Какво е електричеството, трябва ли ни адаптер?

Ще ви трябва адаптер за контакти американски тип, с двата плоски накрайника.

Какви аксесоари са ми необходими?

Ще са ви необходими добри репеленти с висок процент DEET, подходящ за тропици. Също така може да вземете слънцезащитни продукти, външна батерия и хавлия.

И още:
– челник
– слънцезащитен крем
– шнорхел и маска (ако имате собствени), тъй като има добри възможности за шнорхелинг при хубаво време в Пуерто Виехо.

Колко пари са ми нужни?

Минимум 1 200 лева за вода и храна, без да включваме пазаруване, напитки и опционални мероприятия. Допълнително пригответе около 550 лева, ако искате да се възползвате от всички опционални мероприятия.

Каква е валутата в страната?

Коста Рика си има собствена валута – костарикански колон, която се обменя на място.

Нужно ли е да сменям пари от България?

Нужно е да закупите щатски долари.

Мога ли да се разплащам с карта?

Във всички по-големи ресторанти и магазини ще може да се разплащате с карти.

Бакшиши

В повечето ресторанти и барове, общоприетият бакшиш е 10% и е добавен към сметката. Там, където не е добавен, е препоръчителен. Във всеки ресторант има такса ДДС върху храната и алкохола от цените по меню.

Водата става ли за пиене?

Коста Рика има слава на държавата с най-чиста питейна вода, но поради постоянната вулканична дейност, все пак препоръчваме консумацията на бутилирана вода.

Каква е храната?

Ще се радваме на много прясна морска храна и изобилие от плодове. В Коста Рика има разнообразие от ресторанти, които са създали перфектното съчетание на европейски рецепти и местни продукти. Ако сте любители на наистина хубавите ресторанти, ще има места в Коста Рика, които ще ви очароват.

Опасна ли е храната от улицата?

Не, може да консумирате без притеснения.

Включена ли е храна в туристическия пакет?

Включени са закуски.

Canopy tour или zip line (система завършваща с тарзански скок от 45 м): Най-дългият зиплайн в Коса Рика и топ 5 в света. Състои се от 11 пункта с обща дължина от 1590 метра. Заедно с транспорта, инструкциите, обезопасяването и осъществяването му, турът отнема около 2 часа.

Термалните извори край вулкан Аренал: Включват достъп до частен комплекс от извори на открито, където можете да прекарате една цяла вечер в релакс с коктейл в ръка. Вечеря тип блок маса е включена в цената.

Посещение при общността БриБри: Полудневен тур. Ще имате пряк контакт с начина на живот на тези хора, а накрая на тура ще се радвате на вкусен типичен обяд с местно семейство.

Рафтинг по река Пакуаре: Възможност се пуснете по една от най-добрите реки за рафтинг за непрофесионалисти в света. Тръгването за рафтинга в 6:30 сутринта.

С какъв тип транспорт се пътува в държавата?

Ще се придвижваме с малки климатизирани автобуси, с воден транспорт и с един вътрешен полет.

Колко дълги са преходите с автобус?

Има преходи от по 5 – 6 часа, но се правят спирки за обяд, за тоалетна и за снимки на природни забележителности.

Какво е състоянието на пътищата?

Повечето пътища в Коста Рика са в много добро състояние.

В какъв клас хотели се настаняваме?

Нощуваме в семейни хотели 3* и в лодж в джунглата.

Опасно ли е по улиците, има ли престъпност?

Коста Рика е с нормални условия на обществената сигурност, с доста по-спокойна обстановка от тази на съседните й страни.

Безопасно ли е да нося ценности и бижута?

Няма да имате притеснения при носенето на ценности и бижута.

Има ли някакви сериозни религиозни обичаи, с които трябва да се съобразим?

Костариканците са преобладаващо католически християни и няма особени порядки, с които трябва да се съобразявате.

Има ли включена застраховка в туристическия пакет?

Да, в цената на пакета е включена медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.

Как да сключа застраховка Отмяна на пътуване?

В срок от 5 дни от внасянето на депозита за пътуването може да сключите застраховка отмяна на пътуване. За повече информация можете да се свържете с нашия офис или обслужващия ви застрахователен брокер.

Нужна ли е ваксина (различна от тази срещу Covid)?

За местата, които посещаваме, не се изисква никакъв тип ваксина. Съществува опасност от заразяване с малария и денге. За повече подробности можете да се консултирате с личния си лекар. За дестинациите ни, в които се среща малария, можем да осигурим Маларон по предварителна заявка. Не се колебайте да се свържете с нашия офис за повече подробности.

Допълнително ще бъдете информирани за полетното разписание и изискванията на съответната авиолиния. При желание от ваша страна, можете да си закупите сами билетите си, а цената им ще бъде приспадната от общата стойност на туристическия пакет.

Дати на програмата

Очаквайте през 2025

Запишете се, за да получите първи информация за нова група.

Очаквайте през 2025

Стартова цена

5 990 лв.

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!

Имайте предвид, че записването сега ви дава възможност да получите информация за това пътешествие първи. Не ви гарантира място!

Получихме запитването Ви!

Екипът ни ще се свърже с вас при първа възможност.