25 ноември – 12 декември 2023 / 25 ноември – 16 декември 2023

Обща информация

Ла Пас – Тиуанако – Салар де Уюни – Пустинята Атакама – Сантяго де Чили – Валпараисо и Виня дел Мар – Пуерто Монт – Чайтен – Койайке – Баиа Мурта – Мраморните пещери – Великденски остров

Допълнителна опция: Великденски остров – 4 дни и нощувки (при минимум 8 записали се души)

Има възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да ви предложим цена за пакета без стойността на включените самолетни билети!

В Боливия и Чили се намират едни от най-девствените кътчета на нашата планета. Боливия няма излаз на океан, но затова пък се гордее с най-големите солни полета в света и със суровото си, но пленително красиво, Високо плато. На места сякаш липсва живот, но точно там се усеща богатството на пустошта и чарът на изолираността – когато вечер на небето изгреят толкова звезди, колкото човек не си е представял, че може да види с един поглед към небето. А през деня дъхът спира пред величествените вулкани, цветните лагуни и необятните белоснежни солни полета.

Чили пък е страна на крайностите: простира се от най-сухата пустиня на Земята до южните ледникови полета, от горещи плажове на север до ледени късове на юг. Разнообразните й пейзажи преливат от високи планини, гейзери, плажове, дюни, плодородни долини, вулкани, вековни гори, внушителни ледници и фиорди. Всичко това я прави притегателно място за любителите на приключения. Ценителите на виното също няма да останат разочаровани – в световен мащаб Чили е един от най-големите производители на вино, което задоволява и най-изтънчените вкусове.

18

дни

16

нощувки

7 980 лв.

стартова цена

Дати и цени

Какво получавате от нас

 • Най-добрата цена в България
 • Най-разнообразната програма за Чили и Боливия, предлагана в България, и единствената, която включва Южно Чили (т.нар. Северна Патагония) с уникално живописно пътуване по известната Каретера Аустрал и забележителните фиорди, висящия глетчер и Мраморните пещери
 • Авторски маршрут на екипа ни на база самостоятелното ни пътуване в региона
 • Гарантирани групи 
 • Български водач-преводач със страст към пътешествията и богат опит в Латинска Америка
 • Автентично пътешествие с досег до местните хора и тяхната култура
 • Малки групи, около 15 човека
 • Идеална комбинация от природни, културни и исторически забележителности
 • 14/18 нощувки в среден клас хотели 3*, една от които в хотел, направен изцяло от сол в Салар де Уюни (Боливия), 1 нощувка в хотел с по-базови условия, 1 нощувка в комфортен нощен автобус в Боливия
 • 16/20 закуски
 • 2 обяда и 2 вечери (в Салар де Уюни)
 • Самолетен билет София – Ла Пас / Сантяго де Чили – София с включени летищни такси
 • Самолетен билет Сан Педро де Атакама – Сантяго с включени летищни такси
 • Самолетен билет Сантяго де Чили – Пуерто Монт с включени летищни такси
 • Самолетен билет Балмаседа – Сантяго де Чили с включени летищни такси
 • Двупосочен самолетен билет Сантяго де Чили – Великденски остров с включени летищни такси и ръчен багаж (за избралите опцията Великденски остров)
 • Разглеждане на едни от най-големите природни и културно-исторически забележителности
 • Входни такси на местата, които ще посетим по програмата
 • Медицинска застраховка на стойност 10 000 евро
 • Български водач-преводач с опит по маршрута и местни лицензирани екскурзоводи
 • Всички трансфери и транспорт с частен микробус/джип/местни автобуси/ферибот/лодка по време на пътуването и туровете в Боливия и Чили
 • Лични разходи за храна, вода и напитки, неупоменати в програмата, шопинг (предвидете минимум 1 500 лева)
 • Допълнително се заплащат 1090/1390 лева за единична стая
 • Чекиран багаж за полетите Сантяго де Чили – Великденски остров – 690 лева (за избралите опция Великденски остров, по желание)
 • Такса за Национален парк Рапа Нуи – около 80 щ. долара (за избралите опция Великденски остров)
 • Входна такса за национален парк Сан Педро де Атакама – 90 щ. долара
 • Виза за Боливия – 100 щ. долара
 • Входна такса за Салар де Уюни – 25 щ. долара
 • Всички опционални мероприятия
 • Бакшиши за местните екскурзоводи и шофьорите – 60 щ. долара
 • Трансферите летище – хотел – летище, в случай, че се пътува с полет, различен от този на основната група

Програма по дни

Полет София – Ла Пас. Пристигане в Ла Пас и трансфер до хотела.

Нощувка.

Днес ще разгледаме Свещеният град Тиуанаку, някога столица на могъща прединкска цивилизация, включен в списъка на ЮНЕСКО и съхраняващ една от най-величествените руини в двете Америки – Вратата на Слънцето. Ще посетим и внушителната пирамида Акапана, ритуалния храм Каласасая, комплекса Пума Пунку и известния монолит на Бенет, тежащ 17 тона. 

Нощувка в Ла Пас.

Ла Пас е град, главозамайващ във всяко едно отношение, не само поради надморската си височина от 3 660 м, но и заради чуднатa си красота. Първият поглед към Ла Пас буквално спира дъха. Сградите в града сякаш се придържат към стените на каньона и се спускат зрелищно надолу. В ясен ден заснежените върхове на планината Илимани гордо позират на височина 6 402 м.

Ще разгледаме впечатляващите стари квартали на града, забележителния пазар на вещиците и едни от най-интересните сгради в града – градската катедрала Catedral Metropolitana, базиликата „Сан Франциско”, както и легендарния площад „Мурийо” (Plaza Murillo). Няма да пропуснем и впечатляващата Лунна долина, която се намира край града.

Вечерта се отправяме към Уюни с нощен обществен автобус (около 10 часа).

Най-големите солни полета в света – Салар де Уюни, се намират в Боливия на височина повече от 3 600 м и представляват сюрреалистичен свят на миражи, в който пресъхналият пейзаж отразява небето като огледало. Алтиплано или Високите равнини обхващат площ от над 12 000 кв. км., а 70% от световните запаси на литий се извличат оттук. Образувала се в резултат на пресушаването на праисторическо езеро, обезводнено преди около 40 000 години, солната пустиня е едно от най-уникалните и удивително красиви места на планетата, което предлага на пътешествениците едно почти извънземно преживяване.

За да бъде посещението на това забележително място незабравимо, ще посетим острова Исла дел Пескадо, разположен в морето от сол,  покрит с 10-метрови кактуси и предлагащ забележителна 360-градусова гледка. Продължаваме към Високото плато, където сред пустинния пейзаж греят цветовете на Лагуна Колорада и Лагуна Верде. По пътя си можем да станем свидетели на още нереални изгледи: зловещи полета с гейзери, интересни скални образувания, горещи извори, странни върхове и изглеждащи загубени лагуни, както и такива, населени с фламинго. Някои места изглеждат толкова пусти, че определено ще си помислите, че сте се приземили на Марс. Разнообразните нюанси, характерни за всяка лагуна, се дължат на водораслите, химическия състав на водата, движението на вятъра и зависят дори от това, по кое време на деня се наблюдават.

Нощувки.

Уюни – Сан Педро де Атакама (около 2 часа)

Поемаме към границана с Чили! По пътя ще се насладим на разнообразни и впечатляващи с размерите и формите си скални образувания, в преливащи оранжево-червени нюанси, „изникнали“ от пясъчната пустош и оформени от ветровете. Ще минем край красиви и незабравими пейзажи, където белите заснежени върхове на вулканите контрастират с пустинята в цвят охра и небесната синевата.

Сухоземно преминаваме границата от Уюни, Боливия до Сан Педро де Атакама, Чили.

Добре дошли в Норте Гранде – Големия Север на Чили! Заобиколен от най-сухата пустиня на Земята, градът Сан Педро де Атакама е една от най-интересните южноамерикански дестинации. С необикновената си дива природа, лунни пейзажи и невероятно нощно небе Сан Педро де Атакама е като оазис в средата пустинята, за която има геоложки доказателства, че в някои места никога не е падал дъжд. 

Посещаваме едни от най-забележителните места на планетата – Високопланинските лагуни и Салар де Атакама, както и долините Вале де ла Луна и Вале де ла Муерте, които често са оприличавани на лунната повърхност. Тук учени от НАСА са правили тестове на машини, които да изпратят на Марс. А величественото присъствие на вулкана Ликанкабур, просторните солни долини, осеяни с розови фламинги, невероятните лилави и оранжеви залези над назъбения хоризонт и живописният небосклон придават нов смисъл на фразата „природно чудо”.

Нощувки в Сан Педро де Атакама.

Днес отново ще се потопим в магията на пустинята Атакама, като дъхът ни ще спре пред гледката на третото по големина в света поле с гейзери Ел Татио, а впечатляващите Пиедрас Рохас (Червени скали) ще допълнят сюрреалистичното ни преживяване. 

Вечерен полет от Сан Педро де Атакама до Сантяго.

Нощувка.

Свободен ден в Сантяго.

По желание ще можем да посетим близките градчета Валпараисо и Виня дел Мар (опция срещу допълнително заплащане).

Валпараисо е един от най-специалните градове в Чили поради своята богата история и уникалното си местоположение с многобройните заобикалящи го хълмове и крайбрежието. И както името му загатва, Валпараисо наистина е малко късче от рая. Там е най-старото пристанище на Чили и едно от двете най-важни морски пристанища на Тихия океан в страната. Дълги години градът играе важна роля за корабите, преминаващи между Атлантическия и Тихия океан през Магелановия проток. Обявен е от ЮНЕСКО за град на световното културно наследство. Десетките хълмове, сред които е построен градът, дават възможност отвисоко да се полюбувате на страхотни гледки към светлините, покривите и цветните къщи в долината, както и на залеза над Тихия океан.

Започваме обиколката на Валпараисо от центъра на града Ел Плано, минаваме през изключителните сгради от 19. век и стигаме до кварталите на цветните хълмове, където ще се насладим на магията на Бижуто на Тихия океан (псевдонима, с който е известен Валпараисо).

След това ще отидем до Виня дел Мар, най-новия и популярен летен курорт на Чили. Модерната му архитектура, красивите градини и страхотните плажове го правят изключително привлекателен за посещение и почивка. Ще минем по пътя през Кордилера де ла Коста (Крайбрежната планинска верига), за да се насладим на прекрасната долина Касабланка, известна с белите си сортове вина. Тук ще посетим една от многото винарни в района за обиколка и дегустация на вино (опция срещу допълнително заплащане).

Вечерта се връщаме в Сантяго.

Нощувка.

Преди обяд ще разгледаме столицата на Чили – Сантяго, космополитен град със силно европейско и северноамериканско влияние, в който се смесват стари класически квартали и предградия с модерни райони. Огромните красиви паркове, оживените площади и цветните градини са само част от чара на града. Ще посетим старите квартали Бразилия и Конча И Торо, минавайки през Ла Монеда (правителствения дворец), Пласа де Армас (главния градски площад) с впечатляващата катедрала и правителствени сгради от 19. век. Задължителни спирки са Ел Меркадо Сентрал (Рибния пазар), с огромното си разнообразие от риба и морски деликатеси, и Ла Вега – главният пазар за плодове и зеленчуци.

Следобеден полет Сантяго – Пуерто Монт.

Нощувка.

Като столица на Езерния район (Los Lagos) и голям търговски и транспортен център в Южно Чили, Пуерто Монт е нашата изходна точка за опознаване на страховитите вулкани, божествените ледникови езера и планинските природни паркове. 

Продължаваме към Национален парк Висенте Перес Росалес, където се извисява величественият вулкан Осорно (на височина 2 661 м) – пощенската картичка на Езерния район, известен със своя целогодишно заснежен връх и гъсти вечнозелени гори. Ще направим преход по склоновете на вулкана до панорамно място, откъдето ще се полюбуваме на спиращи дъха гледки към цялата долина, околните върхове и река Петроуе. В подножието на вулкана се намира езерото Вси Светии (Todos los Santos), където ще се насладим на разходка с катамаран из разкошните му тюркоазенозелени води, докато в захлас наблюдаваме внушителните пейзажи на близките вулкани и върховете на Андите, сияещи в бяло. Ще завършим деня с разходка край поредицата от водопади и бързеи на река Петроуе, която извира от езерото.

Връщаме се в Пуерто Монт вечерта.

Нощувка.

Пуерто Монт – Чайтен (около 10 часа)

Днес отпътуваме на юг и през следващите три дни ще навлизаме дълбоко в дебрите на дивата Северна Патагония, изобилстваща от природни красоти, но все още рядко населена и недокосната от масовия туризъм. Заселването тук започва едва преди стотина години, а голяма част от градчетата в района са на не повече от 50 години. Суровите условия за живот са богато компенсирани от девствената красота, пред която онемява и най-закоравелият пътешественик – гъсти вечнозелени гори, обширни голи степи и неизкачвани величествени върхове, свързани в едно от живителната и могъща сила на водата – от бързи пенливи реки до спокойни тюркоазени езера, огромни ледници и лабиринти от фиорди.

Рано сутринта тръгваме с местен автобус по известния път Каретера Аустрал, дълъг 1 240 км и неасфалтиран в по-голямата си част. Завършен по времето на военния режим на Пиночет през 1996 г., след 20 години работа и с цената на 11 човешки живота, пътят свързва най-трудно достъпните и отдалечени райони на страната. Ще изминем 860 км от Каретера Аустрал по време на приключението ни в Южно Чили, като на места ще минаваме през огромни коловози и дълги участъци с дупки, но и ще се наслаждаваме на красотата на един от най-живописните пътища в света – вековни гори, високи планини, ледници, дълбоки фиорди, реки и самотни ферми. Първата отсечка от пътя, която ще изминем, е около 240 км от Пуерто Монт до Чайтен, като част от нея (около 70 км / 3 – 4 часа) ще бъде по вода с ферибот през красиви фиорди.

Пристигаме вечерта в градчето Чайтен, разположено в подножието на едноименния вулкан.

Нощувка.

Чайтен – Койайке (около 8 часа)

Много рано сутринта се отправяме по следващата отсечка от Каретера Аустрал от 420 км. Към средата на пътя ще навлезем в планинския Национален парк Кеулат, където ще посетим уникалния Висящ ледник (Ventisquero Colgante). Ще направим преход по пътека, която ще ни отведе максимално близо до ледника, за да се насладим на това чудо на природата. Огромната маса вечен лед, кацнал” на ръба на стръмния планински склон сред вечнозелена растителност, е гледка, която не може да се забрави. Тук се разкрива и невероятна панорама към езерото, разположено в подножието на ледника. След прехода ще направим разходка с лодка в езерото, откъдето ще се открие още един поглед към Висящия ледник, но от друга перспектива – ще бъдем в ледените му нозе, притихнали пред величието на природата.

По-активните ще могат да си наемат каяк и самостоятелно да се полюбуват на пейзажа, докато се раздвижват с греблата (срещу допълнително заплащане). Продължаваме по неасфалтирания път през живописни местности до Койайке – най-големия град по протежението на Каретера Аустрал и крайната ни точка за деня.

Нощувка.

Койайке – Баиа Мурта (около 5 – 6 часа)

Рано сутринта тръгваме по последната отсечка от Каретера Аустрал от 200 км към крайбрежното градче Баиа Мурта. Пътят се вие в равнината, докато пред нас не изниква внушителният планински масив Серо Кастийо, покрит целогодишно със снежна шапка. Влизаме в Национален парк Серо Кастийо, където при добър късмет може да видим един от защитените четириноги обитатели на резервата – андински елен.

Продължаваме с пешеходен преход по маршрут, обявен за един от най-живописните планински маршрути в Чили. Поради отдалечеността си и сравнително трудната си транспортна достъпност, този парк е по-малко познат и е встрани от обичайните туристически маршрути, което го прави още по-привлекателен за любителите на девствената природа. Голямата награда за деня ще бъде гледката към Лагуна Серо Кастийо с уникалните й тюркоазени води.

Следобед се придвижваме до Баиа Мурта, където се настаняваме.

Нощувка.

Днес ни очаква още един ден с неповторими гледки. Отправяме се към Мраморните пещери, разположени на полуостров от чист мрамор в езерото Генерал Карера. Тук майката природа е надминала себе си, като е изваяла в мрамора невероятно красиви пещери. Повече от 6 000 години вълните и вятърът са оформяли меките овали, отразяващи лазурните води на езерото, които променят нюансите си и интензитета на синьото в зависимост от нивото на водата и сезона. С лодка по езерото ще разгледаме пещерите и тунелите, удивени от богатството на форми и неизброимите нюанси от бяло до наситено синьо.

Кулминация на мраморната феерия са величествените образувания, наречени от местните Катедралата и Параклиса, които ни карат да притаим дъх в съзерцание на изящното творение на природата.

Връщаме се в Баиа Мурта.

Нощувка.

Трансфер до летище Балмаседа, сбогуваме с красотите на Южно Чили и летим отново до столицата Сантяго.

Нощувка.

Трансфер до летището и полет обратно за България. 

За избралите опцията Великденски остров, полет до Рапа Нуи.

Трансфер до хотела и настаняване.

Добре дошли на загадъчния Великденски остров, наричан още Рапа Нуи, както е и наименованието на местните племена. Тук се намират внушителните каменни статуи моаи, направили този мистичен остров толкова известен, както и древни церемониални обекти и скални рисунки с изображения на непознати божества. Но също толкова пленителни са и природните красоти на острова – огнените залези над океана и впечатляващия с мащабите си вулканичен кратер.

Допълнително се заплаща и таксата за Национален парк Рапа Нуи, която е валидна за всичките дни.

Нощувка.

Еднодневна екскурзия до Анакена, която включва посещение на няколко религиозни обекта, запазени в оригиналния си вид, и на Рано Рараку. Тук се намират близо 900 каменни статуи, като голяма част от тях са все още легнали или изправени върху склоновете на угаснал вулкан. Екскурзията завършва на плажа Анакена.

Нощувка.

Преди обяд ще се качим пеша до церемониалното селище Оронго и угасналия вулкан Рано Кау. Следобед ще посетим седемте моаи при Акив. Според легендата тези статуи изобразяват седемте изследователи, изпратени до Рапа Нуи от крал Хоту Матуа. Екскурзията завършва с посещение на пещерата Ана Те Паху и церемониалния център Аху Тахай.

Нощувка.

Трансфер до летището и полет до Сантяго. 

Нощувка.

Трансфер до летището и полет обратно за България.

Забележки и записване

 1. Цената е валидна при група от 10 и повече души.
 2. Цените са калкулирани на база най-ниската тарифа на редовни авиолинии и подлежат на препотвърждаване при конкретна заявка.
 3. Ако желаете повече гъвкавост, Ви предоставяме възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена на пакета без стойността на включените самолетни билети. Моля да ни уведомите при записването, ако искате да се възползвате от тази възможност, за да Ви изпратим договор без стойността на самолетния билет. Ако желаете, можем да предоставим контакти на фирмата, която закупува самолетните билети за всички наши пътувания.
 4. Туроператор СЕД Адвенчърс има сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗК „Лев Инс“ АД с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ 67А, 1700 Студентски Комплекс, София. Застрахователната полица е с № 13052310000264 / 12.04.2023 г.  с валидност до 19.04.2024 г.
 5. ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ С ДО 2 – 3 ДНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНИТЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ. МОЛЯ ДА НИ УВЕДОМИТЕ ПИСМЕНО, АКО ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ, ПРЕДИ ДА ЗАКУПИМ САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ!
 6. Възможна е промяна в подредбата на дните без никакво нарушаване на цялостната програма, ако е нужна оптимизация на времето.
 7. Цената е за човек при настаняване с друг в стая!
 8. Допълнителните/опционалните мероприятия са по ваше желание, за ваша сметка и на ваша отговорност. Туроператорът единствено може да съдейства за тяхната организация с местните доставчици на услугата без да носи финансова отговорност поради неосъществяването на конкретното мероприятие в следствие на лоши климатични условия или други причини!
 9. Климатът на планетата е извън нашия контрол, макар че имаме огромното желание да осигуряваме идеалното време за нашите групи.
 10. СЕД АДВЕНЧЪРС Ви предлага срещу доплащане застраховка „Отмяна на пътуване”. При записване Ви молим изрично да отбележите, ако желаете да сключите тази застраховка, за да Ви запознаем подробно с всички условия.
 11. СЕД АДВЕНЧЪРС е регистриран онлайн туроператор към Министерство на Туризма на Република България. Плащането на услугите се осъществява единствено и само по банков път. Всички договорни отношения се извършват единствено посредством електронен път. Хартиени носители на договори и анекси не се приемат.

Срокът за плащане на депозита от 4000 лв (5500 лв за избралите опция Великденски остров) е 12 май 2023 г. Срокът за второто плащане от 2000 лева е 30 юни 2023 г. Крайният срок за пълно плащане е 30 дни преди заминаване.

Необходимо е да изпратите копие на международния си паспорт с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщане!

Моля, да отбелязвате на платежните нареждания:

 1. Основание: Името и датите на дестинацията, до която ще пътувате, както и имената на пътуващите.
 2. Получател: СЕД Адвенчърс ЕООД.
 3. Наредител: Вашето име.

За контакти: СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД,
лиценз No. РК-01-7248
Телефон – офис: 0876 099 631
Имейл: office@cedadventures.com

БАНКОВИ ДАННИ:
СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД

Сметка в лева: Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG75FINV91501016337422
BIC: FINVBGSF

Сметка в евро: Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG91FINV91501016337425
BIC: FINVBGSF

Сметка в Revolut/Револют:
CED ADVENTURES EOOD

Сметка в евро, долари и лева:
IBAN: LT283250043512206021
BIC: REVOLT21XXX

Сметка в британски лири:
Local
Account number: 07072295 (UK)
Sort code: 040075

Въпроси и отговори

Има ли дълги пешеходни преходи?

Да, има дълги преходи. Преходът до горната част на висящия ледник е със средна трудност и е по стръмен, на някои места хлъзгав и каменист терен, с продължителност около 4 часа. Ако не искате да се ангажирате с това предизвикателство, можете да се разходите в ниската част и да изчакате останалата част от групата на брега на езерото. Ако времето е лошо, обаче, ще се наложи да изчакате в автобуса.

Преходът до Кастийо е около 6 – 7 часа (зависи от темпото). Половината път е лесен – по горска пътека, с изключително китни и красиви гледки. Втората част е по стръмен и каменист терен, като е възможно да духа и силен вятър. При лошо време, поради съображения за сигурност, паркът се затваря. Той е много добре обозначен и сигурен за пътешественици, така че ако се изморите, можете да се върнете сами и да изчакате групата долу.

В Боливия няма преходи. 

Колко време се лети до дестинацията?

Няма директен полет от България до Чили или до Боливия. Винаги се прави трансфер в Западна Европа. Презокеанският полет е с продължителност между 11 и 12 часа.

Подходящо ли е пътуването за деца?

Не препоръчваме дестинацията за деца, поради многото път, трудните терени, честата смяна на климат, релеф, височина и различна храна.

Необходима ли е виза?

В Чили българските граждани могат да пребивават без виза за срок до 90 дни с паспорт, който е валиден минимум 6 месеца след последния ден на планирания престой в страната. В Боливия за българските граждани се изисква виза. Туристическата виза е валидна за период от 30 дни. Ако желаете може сами да заявите издаването й в някое от посолствата на Боливия в Европа, тъй като в България няма такова. За виза в Боливийско посолство се кандидатства лично. Възможно е издаване на виза на границата срещу заплащане, като преди това е нужно да попълните електронен формуляр, с което ние можем да съдействаме.

Каква е часовата разлика?

Часовата зона в Чили и Боливия е GMT-4. Това означава, че при лятно часово време Чили е със 7 часа назад от България, а при зимно – 6 часа. Великденският остров е в часова зона GMT-6. Тоест, разликата с България се увеличава с още два часа.

Интернет и сим карта

Можете да вземете предплатена карта за мобилен интернет, въпреки че навсякъде в хотелите в Чили има интернет (с изключение на един хотел в Южно Чили, но там дори нито един мобилен оператор няма покритие).

Какво можем и не можем да внасяме?

В Чили е забранено внасянето на всякакъв вид храни (позволени са само пакетирани храни като солети, вафли, шоколади, бисквити), мед и всички производни. Проверките са много стриктни, а глобите са високи. В Боливия е забранено да се внасят пресни плодове и зеленчуци, семена, сурови ядки и млечни продукти без сертификат за произход.

Какъв е климатът?

Тъй като Чили се разпростира на около 4600 км от север на юг, климатът е изключително разнообразен. На север, в Атакама, е сухо и топло през деня, със средна температура около 24 градуса, и хладно през нощта – около 17 градуса. В централната част климатът е умерен, като средните температури през лятото (сезона, в който ще пътуваме) са 19 градуса минимална и 28 градуса максимална. Южно Чили се характеризира с океански, влажен и ветровит климат. През лятото температурите са около 20 градуса, но времето е много променливо. За един ден могат да се сменят три сезона.

В Боливия през цялото време ще сме на надморска височина около 4000 м, където почти винаги духа вятър. Ако има слънце, може да е по-топло. Температурите достигат до около 20 градуса, но през нощта могат да паднат и под нулата.

Какви дрехи и обувки са ми необходими?

Добрата екипировка е задължителна за тази дестинация, особено за Южно Чили. Ще са ви необходими обувки или маратонки с добър грайфер, дъждобран, яке против вятър и дъжд, както и термо бельо, полар и топли дрехи за Боливия и Южно Чили. Слънцезащитен  крем с висок фактор е задължителен. Слънцето грее много силно на 4000 м.н.в. Шапка също е препоръчителна, балсам за устни със слънцезащитен фактор и овлажняващи кремове. Слънчеви очила с висока защита и добре прилепващи до лицето ще са ви от полза в пустините, заради праха и пясъка.

Ще ви трябват бански и кърпа за термалните извори в Боливия и за плаж на Великденския остров. Вземете леки, летни дрехи за Сантяго, Атакама и за Великденския остров, а също и спортни сандали с добър грайфер за туровете там. Не забравяйте и репелент срещу комари. 

Има ли условия за пране на дрехи?

Да. На Великденския остров, в Атакама и Ла Пас.

Какво е електричеството, трябва ли ни адаптер?

Електричеството в Боливия работи на 230V и 50Hz. За контактите ще са ви необходими плоски накрайници, въпреки че на някои места са като българските. В Чили са като в България.

Какви аксесоари са ми необходими?

Не във всички хотели предлагат сешоар. Носете в багажа си, ако смятате, че ще ви е необходим. Ако споделяте стаята си и носите много техника, вземете и малък разклонител. Не винаги има достатъчен брой контакти в стаята.

Колко пари са ми нужни?

Стандартът на живот в Чили е по-висок в сравнение с другите държави в региона. Пригответе си минимум 50 щ. долара на ден за храна и чаша вино, а за Великденския остров по 60 – 70 долара. В Боливия е значително по-евтино, 20 – 25 щ. долара на ден ще са достатъчни. 

Каква е валутата в страната?

Националната валута на Чили е Чилийско песо. Валутата в Боливия е Боливийски боливиано.

Нужно ли е да сменям пари от България?

Нужно е да тръгнете с щатски долари от България. Цялата група ще обмени в месна валута в съответните държави. В България курсът е неизгоден. 

Мога ли да се разплащам с карта?

Да, на повечето места в Чили може да се плати с карта. В Боливия само в големите градове, туристическите магазини и някои ресторанти. 

Бакшиши

Освен посочените в програмата бакшиши за шофьори и местни екскурзоводи, почти навсякъде в заведенията в Чили се оставя бакшиш на стойност 10 или 15% от общата сметка. Може да се каже, че е „задължителен”, защото е включен в касовия бон и предварително обявен в менюто.

В Боливия бакшишът е по желание. Прието е, ако сте доволни от обслужването, да оставите 10% от сметката.

Водата става ли за пиене?

Не, купува се бутилирана и в двете държави. Изключение правят местата в Южно Чили – там може да се консумира вода от чешмата.

Каква е храната?

Храната е основно риба, морска храна и превъзходно месо. В Южно Чили се консумира много сьомга, а на Великденския остров – риба тон. В Боливия менюто е съставено основно от месо и киноа.

Опасна ли е храната от улицата?

Уличната храна не е опасна на нито едно от местата по програмата ни.

Подходяща ли е храната за вегетарианци?

Да, въпреки че Чили не е най-богатата на плодове и зеленчуци страна в Южна Америка. Не пропускайте да ни предупредите за хранителните си предпочитания, за да ги имаме предвид за Салара.

Включена ли е храна в туристическия пакет?

Освен закуските, има включени 3 обяда и 2 вечери в Боливия.

Тур до Валпараисо и Виня дел Мар: Турът продължава цял ден, като включва и посещение на винарна и дегустация на вино. Във Валпараисо се посещават основните забележителности и квартали на града, а във Виня освен за разходка, има възможност и за плаж.

Великденски Остров: Ще имате възможност да се насладите на времето си по най-различни начини – от обиколка на най-важните церемониални центрове и селища, останали от културата Рапа Нуи, до трекинг до вулкани, шнорхелинг, плаж, невероятно красиви изгреви и залези и фолклорно шоу. Туровете са с различна продължителност в зависимост от местата, които искате да посетите.

Около два месеца преди заминаването ще получите от нас имейл с последните предложения и техните цени.

С какъв тип транспорт се пътува в държавата?

В Чили: със самолет от Сан Педро де Атакама до Сантяго де Чили, от Сантяго де Чили до Великденски остров и обратно. И с частен микробус, само за групата.

За избралите да посетят и Южно Чили: със самолет от Сантяго де Чили до Пуерто Монт и от Балмаседа от Сантяго де Чили. С ферибот и местен автобус по отсечката Пуерто Монт – Чайтен и микробус (само за групата) по останалата част от маршрута.

В Боливия се пътува с частен автобус в Ла Пас. От Уюни до Ла Пас имаме 10-часов нощен преход с обществен автобус, със седалки тип „полулегло“. Из Салар де Уюни и пустинята ще се движим с джипове, защото се пътува по черни пътища – просто липсват асфалтирани такива.

Колко дълги са преходите с автобус?

В Боливия, за да се премине през Салар де Уюни и пустинята, се пътува от сутрин до вечер, като се спира многократно при природните забележителности по програма, както и за обяд. В Южно Чили също има дълги преходи с продължителност от 10 – 11 часа по маршрута Пуерто Монт – Чайтен и Чайтен – Кояйке. 

Какво е състоянието на пътищата?

Като изключим Carretera Austral, за избралите опцията Южно Чили, която в по-голямата си част не е асфалтирана, останалите пътища в Чили са в много добро състояние. Възможно е, обаче, да има натоварен трафик. В някои от националните паркове в Атакама се кара по планински, неасфалтирани пътища, но тези участъци са кратки.

В Боливия, в Салар де Уюни и пустинята, липсват асфалтирани пътища. Затова се движим с джипове 4×4.

В какъв клас хотели се настаняваме?

Нощуваме в среден клас хотели 3*, 1 нощувка в нощен автобус със седалки тип „полулегло“ и 2 нощувки в хотели с базови условия в Салар де Уюни (1 от които е в хотел, направен изцяло от сол). Категоризацията на хотелите в Южна Америка не винаги съответства с тази в Европа.

Опасно ли е по улиците, има ли престъпност?

Нивото на престъпност в Чили е ниско в сравнение със съседните страни от Латинска Америка. В Боливия маршрутът е свързан основно с природни забележителности и археологически разкопки, където е сигурно и спокойно за туристите.

Безопасно ли е да нося ценности и бижута?

Да, но не е препоръчително.

Има ли някакви сериозни религиозни обичаи, с които трябва да се съобразим?

Не, няма. Има някои правила, свързани с опазването на околната среда и животните в националните паркове, за които ще бъдете уведомени на място. Съветваме ви да не снимате местните хора в Боливия без да поискате предварително разрешение от тях.

Има ли включена застраховка в туристическия пакет?

Да, в цената на пакета е включена медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.

Как да сключа застраховка Отмяна на пътуване?

В срок от 5 дни от внасянето на депозита за пътуването може да сключите застраховка отмяна на пътуване. За повече информация можете да се свържете с нашия офис или обслужващия ви застрахователен брокер.

Нужна ли е ваксина (различна от тази срещу Covid)?

Не, няма изискване за задължителни ваксинации по маршрута в Боливия и Чили. Нивото на здравеопазване в Чили е добро.

Съветваме да си вземете подходящи капки за очи, заради пясъка в пустинята. Лекарства за неразположението от надморската височина ще купим в Атакама или в Боливия. Съветваме ви да се свържете с личния си лекар относно кръвното ви налягане и цялостното ви здравословно състояние, свързано с височината. За Великденския остров ще ви е необходим добър репелент, защото има много комари и други насекоми.

Допълнително ще бъдете информирани за полетното разписание и изискванията на съответната авиолиния. При желание от ваша страна, можете да си закупите сами билетите си, а цената им ще бъде приспадната от общата стойност на туристическия пакет.

Дати на програмата

Запишете се, за да получите първи информация за нова група.

7 980 лв.

Стартова цена

10 980 лв.

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!

Съдържанието на сайта е обект на авторско право и не може да бъде копирано.

На коя дата искате да пътувате?

На коя дата искате да пътувате?

Получихме запитването Ви!

Екипът ни ще се свърже с вас при първа възможност.