Обща информация

Терсейра – Сао Жоржи – Файал – Пику – Флореш – Сао Мигел

Има възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена за пакета без стойността на включените самолетни билети!

В средата на Атлантика, на границата между Стария и Новия свят е „скрито” едно от съкровищата на Европа – Азорските острови. Късчета земя, чийто единствен господар е природата! Там, където по вулканични калдери се изливат водопади, преливащи се в езера, спускат се потоци към безкрайния океан през тучни зелени ливади и черни като нощ плажове! Там, където в един ден можете да се разходите в остатъците от лава и да ви опръска опашката на кит! Защото именно Азорите са едно от топ местата в света за наблюдение и контакт с различни видове китове!

Звучи невероятно, нали? Елате с нас до едно от последните недокоснати от туристи места в Европа, до шест от деветте Ястребови острова, и открийте тайната на Португалия!

11

дни

10

нощувки

4 290 лв.

стартова цена

Дати и цени

Какво получавате от нас

 • Приключенски маршрут на екипа ни (на база самостоятелното ни пътуване из Азорските острови), който ще остави у вас усещането, че наистина сте изследвали както големи забележителности така и скрити съкровища.
 • Гарантирани групи
 • Приключения на достъпни цени
 • Отстъпки за лоялни клиенти
 • Български водач със страст към пътешествията
 • Перфектната комбинация от природни и културни забележителности, с уникалната възможност да посетите 6 от най-впечатляващите острови на архипелага
 • Автентично пътешествие
 • Малки групи, около 15 човека
 • нощувки в семейни хотели тип Bed and Breakfast и хотели 3* и 5 нощувки в хотели 4*
 • 10 закуски
 • Самолетен билет София – Сао Мигел/Терсейра през Европа, отиване и връщане, с включени летищни такси
 • 3 вътрешни полета с включени летищни такси
 • 3 фериботни трансфера
 • Транспорт с ван/микробус из островите по време на всички турове
 • Разглеждане на всички интересни места на 6 острова от архипелага
 • Медицинска застраховка на стойност 10 000 евро
 • Водач-преводач с няколкогодишен опит в Португалия и местни лицензирани екскурзоводи
 • Всички трансфери по програмата
 • Лични разходи за храна, вода и напитки, неупоменати в програмата, шопинг
 • Входните такси за забележителностите
 • Допълнително се заплащат 880 лева за единична стая
 • Транспорт, който не покрива основната програма, като например всички опционални мероприятия
 • Трансфери летище – хотел – летище, в случай че се пътува с полет, различен от този на основната група
 • Бакшиши за местните екскурзоводи и шофьори (предвидете 15 евро)

Програма по дни

Полет София – о-в Терсейра през Европа (минимум 1 прекачване).

Терсейра е третият по големина остров от архипелага и третият населен остров през далечната 1450 г. под името Острова на Исус Христос. Изиграл ключова роля по време на Великите географски открития, днес островът е сгушил в прегръдките си градчето Ангра до Ируижму – една от трите административни столици на Азорите и част от списъка на ЮНЕСКО за културно наследство.

Трансфер до хотела и нощувка.

Ангра до Ируижму носи духа на отминали колониални времена, напомнящи за мощта на Португалската империя. По времето, когато корабите са прекосявали океана със скъпоценни камъни, злато и подправки в трюмовете си, градът е бил междинна спирка за авантюристи, откриватели, пирати и кралски особи. Романтиката на тези времена все още витае на стария градски площад, около Двореца на капитаните и генералите. Ще надникнем в градската катедрала Се, ще се насладим на градините на херцога на Терсейра и ще отправим последен поглед към залива и хълма Бразил от Алто да Мемориа.

Продължаваме нашата разходка из Терсейра. Във вътрешността на острова се издига Serra do Cume и гледката, която се разкрива от височината на 545 м, със сигурност няма да ви остави безразлични! Ширналата се равнина на дъното на кратера, набраздена от базалтови огради, с белеещи се щастливо пасящи крави, и за капак… в далечината се синее океана!

В източната част на острова е малкото, „модерно” градче Прая да Витория, от което ще си кажем довиждане с първия остров от програмата.

Следобеден полет до Сао Жоржи (около 30 минути). Настаняване и нощувка.

Дългият и тесен (широк е само около 7 км) остров Сао Жоржи е наричан Островът на фажеш (от „фажа”– късчета земя, образувани вследствие на срутвания или стичаща се лава, които се намират в подножието на високите крайбрежни скали и образуват границата между земята и водата). Островът предлага поредица от прекрасни гледки по време на пешеходната ни разходка (около 3 часа), преминавайки през калдерата Санто Кристо и достигайки най-известната Фажа дос Кубреш.

След разходката ще се насладим на естествените океански басейни Симао Диаш на Фажа Овидор с време за къпане сред морската пяна. Автентичните вятърни мелници ще са пейзажът, на който ще изпратим този ден.

Нощувка.

Погледнат отдалеч, островът напомня на легнал змей, съвсем в унисон с името си. А в своите гънки „змеят” е приютил близо 40 фажеш с малки градчета или плодородни градини. Сутринта ще започнем с посещение на единствената кафеена плантация в Европа – във Фажа дос Вимеш. Семплата и непретенциозна фасада на църквата Санта Барбара крие неподозирано пищен интериор. А ако не опитаме сирене от местния кооператив, все едно не сме били на Сао Жоржи.

В главния град на острова – Велаш – в късния следобед ще се разходим по черно-белите картини, изрисувани в паважа (за тях в Португалия казват, че са едни от най-красивите в страната) и ще поседнем в някой от пристанищните ресторанти, за да се насладим на последните лъчи на деня.

Късен ферибот до Файал (около 2 часа и половина). Настаняване и нощувка.

С ранен ферибот ще прекосим водите на Атлантика и ще достигнем до втория по големина остров в целия архипелаг. С пейзаж, доминиран от най-високия връх на Португалия – Пику (2 351 м), едноименният остров предлага незабравими гледки!

Традиционните селца, разпръснати из зеленината, допълват идиличната картина със своите черни и бели къщи! Никое посещение на острова няма да е пълно, ако не сме видели уникалните лозови масиви, включени в списъка на ЮНЕСКО. Сгушени в базалтова прегръдка, тези насаждения са източникът на прочутото азорско вино, което няма как да пропуснем да опитаме.

Следобед ще се върнем на Файал. Свободно време за разходка из Хорта и нощувка.

За желаещите можем да организираме изкачване на Пику (около 7 часа – изкачване и спускане, срещу допълнително заплащане).

В средата на зеления рай се намира Синият остров. Днес ще се потопим в неговата синева. Сутринта ще се отправим на океанско приключение в преследване на китове и делфини, но не с харпун, а с камера, с надеждата да видим големите морски създания (срещу допълнително заплащане). След завръщането ни на твърда земя е време да надникнем назад в миналото и да разберем как е създаден раят – на границата между Американската, Европейската и Африканската тектонски плочи – в музея Капелинюш, който е избран за най-добър европейски музей за 2012 г.

Водите около Пику и Файал са дом на над 20 вида китове и делфини. Затова и основният поминък на местното население дълго време е бил китоловът. Днес ловът с харпун е останал само в спомените на местния музей, а кашалотите плуват свободно в района.

Главният град на острова – Хорта – е известен с прекрасната си променада покрай водите на океана и една от най-натоварените яхтени марини в света. Векове наред островът е бил пристан за корабите и яхтите, прекосяващи океана, а традицията повелява всеки моряк, акостирал в Хорта, да остави рисунка на прибоя – само след като извърши ритуала, може да е сигурен, че ще достигне крайната цел на пътуването си. Може и да не рисуваме картини, но ще спазим друга изконна моряшка традиция – да пием по едно, две, три в местния крайбрежен бар!

Нощувка.

Полет Файал – Флореш (около 1 час).

Добре дошли в най-западната точка на Европа, а ако трябва да сме напълно коректни: „Добре дошли на Американската тектонска плоча”!

Представете си място, почти недокоснато от времето, където сякаш стрелките на часовниците са спрели и няма кой да ги навие отново… Земя на безброй водопади, сгушила в пазвите си вулканичен кратер, в чиято чаша са „налети” 7 разноцветни езера, на причудливи базалтови колонади, на малки пътища из тучни ливади!

Нощувка.

Полет от Флореш – Сао Мигел (около 1 час)

Столицата на автономната област Азори е Понта Делгада – град, съхранил автентичната си архитектура: бели къщи с контрастни базалтови елементи и железни балкончета, сякаш излезли изпод ръцете на някоя плетачка на азорска дантела. В най-космополитния град на района ще се разходим по павираните улици, водещи към Градската порта с емблематичните три арки и дългата променада.

Нощувка.

Наричан Зеленият остров заради изключително плодородната си почва, остров Сао Мигел е и дом на три спящи вулкана. През този ден ще разгледаме западната и централната му част. Заредете добре камерите! Стартираме с гледката, която е на всяка картичка или брошура от острова – Miradouro da vista do rei или Царската гледка! Тук Синьото и Зеленото езеро ще се открият едновременно пред нас и легендата ще нашепва за забранената любов на овчаря и принцесата.

Продължаваме към следващата спираща дъха гледка – Miradouro da boca inferno, откъдето с кратка разходка ще стигнем до езерото Канарио. И ако си мислите, че сме приключили за деня – лъжете се! От спокойствието на езерата ще се прехвърлим до брега на Ферариа, където горещите термални води се изливат директно в океана в естествен вулканичен басейн. Ако времето позволява, от Пику да Бароса ще можем да видим северния и южния бряг на острова. Опознаването на острова ни отвежда до Огненото езеро – със сигурност не отстъпва по красота на предишните, напротив, ще допълни нашата колекция от зашеметяващи гледки!

Ако времето ни позволи ще се почувстваме така, сякаш сме попаднали на снимачната площадка на „Джурасик парк”! Caldeira Velha – термални басейни, заобиколени от гора и птичи песни. След като изпратим деня в топлите води, ще се върнем в Понта Делгада.

Свободно време за разходки. Нощувка.

Ще обиколим източната част на острова – пригответе се да видите, да почувствате и да „подушите” заспалия вулкан под краката си!

Долината Фурнаш е разположена изцяло в кратера на вулкан, който за последно изригва през 1630 г. На дъното й се намира едноименното езеро. На западния му бряг е прекрасната неоготическа църква Nossa Senhora das Vitorias.

Но това, за което сме дошли, е на източния бряг! Гледката е оприличавана на лунен пейзаж и именно тук ще усетим и разберем колко жива е земята – малки гейзери, извиращи потоци термални води, вряща кал, а точно до тях е най-известната „кухня” на острова! Традиционното за острова козидо се приготвя в дълбоки дупки в земята – там, където заспалият вулкан ги готви с горещия си дъх в продължение на часове. Готовото месо се отнася в близкото селце и се изяжда в някой от местните ресторанти за обяд!

Ще се насладим за последно на долината отвисоко и се отправяме към Тера Ностра, където ще прекараме един спокоен следобед в красивата ботаническа градина. И за финал на деня – на Сао Мигел се намират двете единствени чаени плантации в Европа – да изпием чаша азорски зелен чай! Връщане в Понта Делгада.

Свободно време за разходки. Нощувка.

Отпътуване за България с прекачване в Континентална Европа.

PDF файл на програмата

Забележки и записване

 1. Цената е валидна при група от 12 и повече души.
 2. Цените са калкулирани на база най-ниската тарифа на редовни авиолинии и подлежат на препотвърждаване при конкретна заявка.
 3. Ако желаете повече гъвкавост, Ви предоставяме възможност сами да закупите самолетните билети за пътуването и да Ви предложим цена на пакета без стойността на включените самолетни билети. Моля да ни уведомите при записването, ако искате да се възползвате от тази възможност, за да Ви изпратим договор без стойността на самолетния билет. Ако желаете, можем да предоставим контакти на фирмата, която закупува самолетните билети за всички наши пътувания.
 4. Туроператор СЕД Адвенчърс има сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” в ЗК „Лев Инс“ АД с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ 67А, 1700 Студентски Комплекс, София. Застрахователната полица е с № 13052410000162 / 15.03.2024 г.  с валидност до 19.04.2025 г
 5. ВЪЗМОЖНА Е ПРОМЯНА НА ДАТИТЕ С ДО 2 – 3 ДНИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНИТЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ. МОЛЯ ДА НИ УВЕДОМИТЕ ПИСМЕНО, АКО ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ, ПРЕДИ ДА ЗАКУПИМ САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ!
 6. Възможна е промяна в подредбата на дните без никакво нарушаване на цялостната програма, ако е нужна оптимизация на времето.
 7. Цената е за човек при настаняване с друг в стая!
 8. Не можем да гарантираме комбинация с друг пътуващ при желание от ваша страна
 9. Водачът на групата е възможно да не пътува от и до София с групата, но задължително я посреща и изпраща на летището в Азорите.
 10. Допълнителните/опционалните мероприятия са по ваше желание, за ваша сметка и на ваша отговорност! Туроператорът единствено може да съдейства за тяхната организация с местните доставчици на услугата без да носи финансова отговорност поради неосъществяването на конкретното мероприятие в следствие на лоши климатични условия или други причини!
 11. Климатът на планетата е извън нашия контрол, макар че имаме огромното желание да осигуряваме идеалното време за нашите групи.
 12. СЕД АДВЕНЧЪРС предлага срещу доплащане застраховка „Отмяна на пътуване”. При записване Ви молим изрично да отбележите, ако желаете да сключите тази застраховка, за да Ви запознаем подробно с всички условия.
 13. СЕД АДВЕНЧЪРС е регистриран онлайн туроператор към Министерство на Туризма на Република България. Плащането на услугите се осъществява единствено и само по банков път. Всички договорни отношения се извършват единствено посредством електронен път. Хартиени носители на договори и анекси не се приемат.

Срокът за плащане на депозита от 2 600 лв. е 8 март 2024 г.

Срокът за крайното плащане за всички групи е 30 дни преди заминаване.

Необходимо е да изпратите копие на международния си паспорт или лична карта с валидност най-малко 6 месеца след датата на завръщане!

Моля, да отбелязвате на платежните нареждания:

 1. Основание: Името и датите на дестинацията, до която ще пътувате, както и имената на пътуващите.
 2. Получател: СЕД Адвенчърс ЕООД.
 3. Наредител: Вашето име.

За контакти: СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД,
лиценз No. РК-01-7248
Телефон – офис: 0876 099 631
Имейл: office@cedadventures.com

БАНКОВИ ДАННИ:
СЕД АДВЕНЧЪРС ЕООД

Сметка в лева: Пощенска банка
IBAN: BG56 BPBI 7942 1026 0999 01
BIC: BPBIBGSF

Сметка в Revolut/Револют:
CED ADVENTURES EOOD

Сметка в евро, долари и лева:
IBAN: LT283250043512206021
BIC: REVOLT21XXX

Сметка в британски лири:
Local
Account number: 07072295 (UK)
Sort code: 040075

Въпроси и отговори

Има ли дълги пешеходни преходи?

В програмата има заложено време за един по-дълъг пешеходен преход, в рамките на 4 часа, при по-голяма денивелация. Преходът може да бъде труден за част от пътуващите. Има алтернативен маршрут – по-кратък и с по-малка денивелация, който покрива част от дългия маршрут и приключва в изходната му точка.

Колко време се лети до дестинацията?

Полетите са с прекачване през Европа. Няма полети с продължителност по-голяма от 4 часа.

Подходящо ли е пътуването за деца?

Подходящо е.

Необходима ли е виза?

Виза не е необходима. Азорските острови са част от Европейския съюз.

Каква е часовата разлика?

Часовата зона на Азорските острови е GMT, т.е. равно на това във Великобритания или 3 часа назад от България.

Интернет и сим карта

В рамките на Европейския съюз ползването на телефонни и интернет услуги е на цената на националните разговори, като тя зависи от вашия личен план при мобилния ви оператор.

Какъв е климатът?

Климатът на Азорите е океански субтропичен. Характеризира се с меко лято, като температурите рядко превишават 27 градуса през деня. Зимата е мека, с дневни температури, трудно падащи под 16 градуса. Времето на островите е подвластно на високото атмосферно налягане в района и често е променливо. Не са рядкост облачните дни, дори през летните месеци.

Какви дрехи и обувки са ми необходими?

Необходими са ви ветроустойчиво тънко яке, плътна блуза и тениска. Добре е дрехите да са облечени на пластове, за да можете да сваляте, когато ви е топло, и да прибавяте, когато ви е хладно. Обувките е препоръчително да са водонепромокаеми или да предвидите втори чифт маратонки, в случай, че се намокрите. Ако имате удобни планински сандали или обувки, може да ги ползвате по време на прехода. Задължително е ползването на шапка против слънце, защото заради вятъра може да не усетите, че получавате слънчево изгаряне.

Има ли условия за пране на дрехи?

По-скоро предвидете дрехи за целия си престой.

В случай, че се чувствате по-стабилно и удобно, може да вземете щеки за ходене и малка раница за дневните разходки. Предвидете и един по-стар бански в случай, че желаете да се потопите във водите на Terra Nostra.

Какво е електричеството, трябва ли ни адаптер?

Електрическите контакти са стандартният европейски тип и не се налага да ползвате адаптер.

Какви аксесоари са ми необходими?

Необходимо е да носите плажна кърпа – препоръчваме ви да се снабдите с микрофибърна, защото е по-лека и съхне по-бързо. Може да вземете личния си сешоар, не във всички хотели се предлага.

Колко пари са ми нужни?

Около 900 евро са напълно достатъчни за целия престой.

Каква е валутата в страната?

В страната се използва само и единствено евро.

Нужно ли е да сменям пари от България?

Да, необходимо е да обмените евро.

Мога ли да се разплащам с карта?

На големите острови като Терсейра и Сао Мигел може да платите дори и за сувенири с карта, но на повечето места на малките острови приемат плащане само в брой.

Бакшиши

В страната няма задължителен бакшиш. Ако обслужването ви е харесало, можете да оставите допълнителна сума по ваша преценка.

Водата става ли за пиене?

Водата от централното водоснабдяване е годна за пиене.

Каква е храната?

Храната е разнообразна и базирана на основния източник на островите – океана, предлагащ богато меню от риба и морски дарове. За любителите на животинските храни има избор от телешко месо и от прочутите азорски сирена. Храната винаги е придружена от азорско или португалско вино.

Опасна ли е храната от улицата?

Не, но като цяло не е много популярна опция. В Португалия, респективно на Азорските острови, са изключително разпространени малки кафенета и сладкарници, както и малки семейни ресторанти.

Включена ли е храна в туристическия пакет?

В пакетната цена са включени 10 закуски.

 • Изкачване на най-високия връх на Португалия – връх Пико, на едноименния остров. Качването и слизането от върха е около 7 часа. Моля да обърнете внимание, че ако изберете тази опция, реално ще изпуснете обиколката на самия остров, защото за съжаление няма как да комбинираме двете мероприятия. В цената е включен гид по време на изкачването, както и транспорт от/до пристанището на града.
 • Наблюдение на китове и делфини от остров Файал – твърди се, че това е едно от местата в света където шансът да се срещнат големите бозайници е най-голям. Обикновено изживяването е с продължителност около 3 часа.
 • Посещение на местния колектив за производство на сирене на остров Сао Жоржи.
 • Посещение на музея Капелинюш – мястото, на което последното изригване на остров Файал е добавило нова земя към него. Продължителността е около час и половина.
 • Посещение на музея на китолова – запознайте се с кашалотите от близо и това с какво те са се превърнали в пряка мишена на китоловните кораби в района.
 • Посещение на парка и термалните извори Terra Nostra.

С какъв тип транспорт се пътува в държавата?

По време на опознаването на островите ще се движим с частен бус или 2 малки частни микробуса. Придвижването между отделните острови е чрез кратки полети, а два пъти ще използваме и фериботните връзки между 3 от островите.

Колко дълги са преходите с автобус?

Няма дълги автобусни преходи, най-дългият е около 40 минути без спирка, но имайте предвид, че островите се опознават само и единствено с автобус. Това означава, че започвайки сутринта, ще се прибираме вечер, като денят ще е разпределен между кратки разходки и преходи с автобус.

Какво е състоянието на пътищата?

Пътищата са изключително поддържани и няма много завои.

В какъв клас хотели се настаняваме?

Настаняването е в хотели тип Bed and Breakfast или 3*.

Опасно ли е по улиците, има ли престъпност?

Престъпност на Азорските острови почти не съществува. Така че е напълно безопасно да се разхождате сами по улиците.

Безопасно ли е да нося ценности и бижута?

Абсолютно безопасно е.

Има ли някакви сериозни религиозни обичаи, с които трябва да се съобразим?

Не, няма. Населението е изцяло християнско.

Има ли включена застраховка в туристическия пакет?

Да, в цената на пакета е включена медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.

Как да сключа застраховка Отмяна на пътуване?

В срок от 5 дни от внасянето на депозита за пътуването може да сключите застраховка отмяна на пътуване. За повече информация можете да се свържете с нашия офис или обслужващия ви застрахователен брокер.

Нужна ли е ваксина (различна от тази срещу Covid)?

Не, ваксина не е необходима.

Тъй като пътуването е на територията на Европейския съюз, можете да си извадите Европейска здравноосигурителна карта, която ви дава право на безплатно ползване на спешна медицинска помощ, в допълнение на вашата застраховка.

Повече информация за картата можете да откриете тук: https://www.ezok.bg/index.html

Допълнително ще бъдете информирани за полетното разписание и изискванията на съответната авиолиния. При желание от ваша страна, можете да си закупите сами билетите си, а цената им ще бъде приспадната от общата стойност на туристическия пакет.

Дати на програмата

Очаквайте през 2024

Запишете се, за да получите първи информация за нова група.

4 290 лв.

Стартова цена

4 290 лв.

Стартова цена

3 690 лв.

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Стартова цена

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!
На коя дата искате да пътувате?

Получихме запитването Ви!

Екипът ни ще се свърже с вас при първа възможност.