5 причини да посетите Танзания

Категории:

Със сигурност Танзания не е от познатите и често посещавани дестинации, да не кажем, че за източноафриканската страна се знае малко, а главната асоциация е безбрежна савана и диви животни. Да, не сте далече от истината, но Танзания не е само това.

Името на държавата е образувано от първите срички от названията на съставилите я бивши държави Танганайка (от едноименното езеро на територията й) и Занзибар (близо разположен в Индийския океан). Двете са британски колонии до 1964 г., когато се обединяват под името Обединена република Танзания.

1. Дивата природа

Танзания е невероятен микс от най-различни природни дадености – високи планини, дълбоки езера, необятна савана, безкрайни бели плажове. Страната е почти 10 пъти колкото България (на 31-во място в света), с уникално географско разположение, съчетаващо най-високата точка на Африка – планината Килиманджаро с връх Кибо (Ухуру) – 5895 м, най-голямото езеро на континента – Виктория, а също и най-дълбокото африканско езеро – Танганийка.

За радост на природолюбителите, правителството полага невероятни грижи за опазване на природното богатство на страната. Почти една трета от територията на Танзания езащитена в 19 национални парка и резервати. Тук е и най-голямата концентрация на животински видове и птици в цяла Африка.

2. Сафари приключение

На суахили „сафари” означава пътуване, но белите хора са вложили малко по-различен смисъл. Първоначално за обозначаване на лова на диви животни, а днес така описваме само наблюдението им и „преследване” с цел най-добра снимка. Всъщност, ако трябва да сме точни, правилният термин е game drive – т.е. шофиране в търсене на дивеч.

Най-популярните сафари маршрути са в северната част на Танзания – там са и най-известните национални паркове – ТарангиреЕзерото Маняра, защитената територия на кратера Нгоронгоро и легендарния Серенгети. На езика на първоначалните обитатели – масаите, Серенгети означава безкрайна равнина. И стигнали веднъж там, няма да имате никакво съмнение защо са избрали това име. Дори и да не сте търсачи на диви приключения, няма как да не се влюбите в невероятните африкански залези над безкрайната шир, осеяна с характерните чадъровидни акации.

Тук е и най-голямата миграция на диви животни в света – всяка година около 1,5 млн. антилопи гну и 200 000 зебри преминават от Серенгети в съседния Масай Мара в Кения и обратно в търсене на свежа трева. Движението е по посока на часовниковата стрелка и следва определен цикъл, но е трудно да се предвиди точното време. Обикновено през юли – август стадата се отправят към Кения, пресичайки реката Мара, където гладните крокодили дебнат своята плячка, а през октомври – ноември се завръщат обратно в Серенгети, за да родят малките си през февруари – март.

Ако искате приключението ви да е истинско, изберете да нощувате на палатков лагер в сърцето на саваната – без топла вода и електричество. Преживяването е невероятно и ще ви остави спомени за цял живот!

Това, което изумява всички посетители е, че националните паркове нямат огради, а движението на животните е напълно свободно и необезпокоявано, следвайки природния ритъм.

3. Безкрайните плажове на Занзибар

Представете си най-белия пясък и най-синята вода – Занзибар ще надмине и най-романтичните ви очаквания за екзотичен остров!

Независимо дали мечтаете мързеливо да се излежавате под някоя палма или търсите активни занимания, Занзибар може да предложи на всекиго по нещо.

Топлите и спокойни води на Индийския океан крият забележителен подводен свят – интересен както за любителите на шнорхелинга, така и за опитните дайвъри.

Ако искате да видите как се отглежда черен пипер, как изглежда индийското орехче и канелата, не бива да пропуснете посещение на ферма за подправки. Внесени от арабските търговци, и намерили благоприятни условия на острова, екзотичните подправки бързо са станали главен поминък на голяма част от населението.

4. Автентични племена

В Танзания живеят над 120 племена или етнически групи. Няколко от тях са запазили автентичния си бит и традиции и са истинска атракция за белия турист.

Бушмените Хадзабе продължават да живеят така, както са го правили преди стотици години, незасегнати от съвременна цивилизация. Основно се изхранват с лов, като пособията им са доста примитивни – дървени лъкове и стрели, изработени умело спрямо размера на животните, които преследват. Удобствата на съвременната цивилизация са им напълно чужди, но това сякаш прави битието им още по-безгрижно.

Маасаите (както е правилно да се произнася, а не масаи, както е добило популярност) със сигурност са най-колоритните обитатели на Танзания, въпреки, че наброяват едва около 400 000 (общо около милион с тези, живеещи в съседна Кения). Те са номади скотовъдци, с много характерни традиции и обичаи. Смелостта и войнствеността на масаите е пословична.

Знаете ли, че масаите:

  • Са многоженци. Плащат „откуп” за съпругите, обикновено крави или овце. Така че колкото по-богат е един мъж, толкова повече жени ще има. Всяка жена си има своя колиба, която обаче, трябва да построи сама.
  • Пият кръв! Това е вековна традиция, която мъжете спазват и до днес. За щастие, не се налага да убиват животните за тази цел, а само пробиват дупка във врата на кравата и източват дневната си „дажба”.
  • В миналото, убийството на лъв се е приемало като символ на мъжественост и всеки масайски войн е трябвало да докаже уменията си, убивайки поне един само с копие!

Въпреки че повечето от тях са безразлични към съвременните удобствата, като електричество и течаща вода, масаите умело са превърнали своята култура в доходоносен бизнес. Всяко село (всъщност става въпрос за няколко колиби, оградени с трънлив плет) по пътя между Нгоронгоро и Серенгети предлага програма на туристите. Срещу „скромната” сума от 10 щ. долара може да видите традиционното надскачене на мъжете, да чуете монотонните напеви на жените и да разгледате колибите.

5. Потопете се в миналото

Танзания не е само зашеметяващи пейзажи и диви животни!

Забележително място е сърцето на Занзибар – Стоун таун. Смело можем да го наречем един от най-колоритните градове в цяла източна Африка, съчетаващ арабска архитектура, африкански колорит и щипка индийско влияние.

Добил печална слава като център на търговията с роби по източното крайбрежие, Каменният град дълго време е бил важно пристанище и отправна точка за много авантюристи. От тук тръгва експедицията на известния естествоизпитател и откривател Дейвид Ливингстън.

В Стоунтаун е роден и израснал Фреди Меркюри – рок легендата.

Автор: Атанаска Илиева

Сподели с приятел в

Абонирай се за нас

Получавай най-добрите предложения на своя имейл

Абонирайки се, се съгласявате с Общите Условия на сайта!

Други статии

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!