Най-доброто време през годината за посещение на Виетнам

 

Joe Bindloss

Виетнам предлага щедра доза магия от Югоизточна Азия по всяко време на годината, но някои сезони са по-подходящи за пътешествениците от други. Много зависи от това какво търсите от пътуването си – ако желаете да прекарате време на плажа на централното крайбрежие, вероятно ще е добре да се придържате към по-сухите месеци от февруари до юни, преди да настъпи пикът на летните тълпи; ако сте тук, за да се отдадете на трекинг в планините, оптималният сезон е от октомври до март.

Настоящата статия е ръководство, което ще ви помогне да планирате и изберете най-подходящото за вас време за посещение на Виетнам.

Месеците юли и август, които са в разгара на сезона, са най-доброто време за плаж във Виетнам © Andrea Pistolesi/Getty Images

Юли и август са най-подходящите месеци за любителите на плажовете

 

Горещият и лепкав висок сезон от юли до август е най-натовареното време от годината за посещение на Виетнам, което съвпада с благоприятното време за плажуване по централното крайбрежие. Търсенето на полети рязко нараства, а цените на нощувките могат да се повишат с до 50 % в курортни райони като Дананг и На Транг. Резервирайте полети и хотели много по-рано и очаквайте тълпи от хора по плажовете на всички популярни курорти.

Останалата част от страната е топла и влажна, а слънчевите дни са прекъсвани от впечатляващи летни мусонни дъждове и дори от странни тайфуни по крайбрежието. Това не е най-доброто време за посещение на северните райони, тъй като пътеките за трекинг се превръщат в блато, а Ханой и заливът Халонг са залети от проливни дъждове. В календара на фестивалите, през август е Trung Nguyen (Денят на странстващите души, известен също като Vu Lan) по време на който се оставя огромно количество храна за духовете.

Тет Нгуен Дан предизвиква тълпи и по-високи цени © Jethuynh / Getty Images

От декември до март е сезонът за посещение на Ханой и Хо Ши Мин (HCMC)

 

Зимата във Виетнам обикновено е по-суха и по-хладна от лепкавото лято, а на север времето може да бъде направо студено, особено на по-високите места. Въпреки това е идеалното време за пешеходно опознаване на Ханой и Хошимин (HCMC), заради умерените температури и ниската влажност на въздуха.

Ако искате да видите по-голяма част от страната, това е също така чудесно време да се отправите към делтата на Меконг и остров Фу Куок, където температурите са топли (не изгарящи), а небето е ясно. С наближаването на април обаче живакът започва да се покачва до неприятни стойности на юг.

Друго предизвикателство при пътуване до Виетнам е фестивалът Тет – официално Тет Нгуен Дан – отбелязващ виетнамската лунна Нова година в края на януари или началото на февруари. Цялата страна е в движение, а цените на транспорта и хотелите се покачват до небето. 

През декември фестивалът на цветята, който се провежда веднъж на две години, носи аромат на цветя, представления, вино и музика в Далат, а годишният фестивал на кафето в Буон Ма Туот през март привлича любителите на добрата напитка. Денят на Коледа – известен във Виетнам като Le Giang Sinh – е голямо събитие за католическата общност в Хошимин.

Посетете го от април до юни и от септември до ноември, за да избегнете тълпите

 

Слабият сезон във Виетнам съвпада с прехода от хладната и суха зима към горещото и влажно лято и обратно. От април до юни и от септември до ноември времето често е неустойчиво, но рядко екстремно. Възможно е да има дни с великолепно слънце, но ще има и дни с дъжд, така че се запасете както за сухо, така и за влажно време.

Тези преходни периоди са подходящи за избягване на тълпите в забележителностите, за спестяване на пари и за опознаване на цялата страна, тъй като времето никъде не е неприятно. Периодът от октомври до ноември е особено благоприятен за разглеждане на островите и скалите около залива Халонг (и неговия по-спокоен и по-малко комерсиален съсед, залива Бай Ту Лонг), с повече сухи дни, отколкото влажни, както и с меки температури.

Провежданият на всеки две години фестивал в Хюе през април, май или юни изпълва историческата цитадела на града с цветове, музика и светлини, а морският фестивал в Нха Транг носи подобно парти настроение в Нха Транг на всеки втори юни. Виетнамските будисти празнуват живота на Буда с екстравагантни улични шествия през май за Phat Dan – най-добре е да ги преживеете в Ninh Binh или Ho Chi Minh City. Любителите на пиротехниката от всякакъв вид се събират в Дананг през юни (или понякога през юли) за експлозивния фестивал на фойерверките в Дананг.

В пред зимния сезон се стремете да бъдете в Ханой на 2 септември, когато Националният празник на Виетнам носи енергични митинги и фойерверки на площад Ба Дин и състезания с лодки на езерото Хоан Кием. Вкусните фестивални ястия се появяват навсякъде по време на Trung Thu, фестивала на средата на есента, през септември или октомври, а драконовите лодки се състезават по водните пътища на делтата на Меконг за кхмерския фестивал Ok Om Bok през октомври или ноември.

Силуетът на Дананг блести в цветове за фестивала на фойерверките в Дананг през юни и юли © thi / Shutterstock

КЪМ ПРОГРАМАТА ЗА ВИЕТНАМ

Тази статия е публикувана за първи път в Lonelyplanet.com през юни 2021 г. и актуализирана през февруари 2024 г.

Сподели с приятел в

Абонирай се за нас

Получавай най-добрите предложения на своя имейл

Абонирайки се, се съгласявате с Общите Условия на сайта!

Други статии

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!