Кога е най-подходящото време за посещение на Япония?

David McElhinney

Япония предлага на посетителите си могъщо преживяване със своята завладяваща смесица от традиции и модерност и с оживените си градове и зашеметяващата природа. Без значение кога ще изберете да я посетите, в Япония ви очаква едно незабравимо пътешествие за цял живот. През пролетта цъфтежът на вишневите дървета сакура създава изключителна природна гледка, която превръща страната във видение в розово, привличайки пътешественици от цял свят. През есента започва великолепният сезон на есенните листа койо, а през лятото се отваря двумесечен прозорец за изкачване на връх Фуджи. Зимата е чудесно време за скиорите, тъй като японските писти са покрити една от най-фините „пудри“ на планетата. Независимо дали искате да се потопите в претъпканите улици на центъра на Токио, или да намерите дзен спокойствие сред покритите с дървета планини, в Япония винаги има подходящ сезон за вас.

Ето едно ръководство за избор на идеалното време за посещение на Япония.

Сезонът на вишневите цветове може да е кратък, но Япония се възползва максимално от него. © Hiroshi Higuchi / Getty Images

Март и април е времето на вишневите цветове

Сезонът на вишневите цветове от март до април е пиковият период за пътуване в Япония. Местните жители и туристите се стичат в паркове, градини, и осеяни с дървета потоци, за да участват в ханами – ежегодния ритуал за наблюдение на пролетния цъфтеж. Пикникът под балдахина от вишневи цветове е топ преживяване и за местни и за туристи, а популярните сезонни храни варират от десерти и сладкиши с аромат на вишневи цветове до хлебчета и нудли, наситени с вишневи нотки.

Това е популярно време за посещение на Япония с основателна причина, но трябва да сте с нагласата да видите тази безспорната красота в комплект с недостатъците на огромните тълпи и по-високите цени.

Черешовите дървета са в разцвет само около две седмици, които зависят от метеорологичните условия и местната география, а точното време може да бъде трудно да се предвиди предварително. По така наречения “Златен път” на Япония – популярен туристически маршрут, минаващ покрай източното крайбрежие в центъра на страната – цветовете обикновено се появяват между края на март и началото на април, така че април е доста надежден месец за планиране на „вишнево пътуване“.

Когато увехнат и последните венчелистчета през май месец, за уморените от тълпите туристи остава малко време за отдих. Златната седмица настъпва в началото на май, с топло и слънчево време и поредица от национални празници. Цените на хотелите и самолетните билети се покачват, тъй като в японските градове има тълпи от хора, а общественият транспорт, градските улици, светилищата, храмовете, музеите и другите туристически атракции са претъпкани с местни и туристи.

В планинските райони популярни дейности са пешеходният туризъм, планинското колоездене, каякът, рафтингът и къмпингуването, въпреки че високопланинските пътеки може да не бъдат отворени преди юли.

В градовете сезонът е подходящ за разходки с велосипед, разходки из парковете или питие в roof top градините с барове – отлична локация за релакс с чаша питие е „Омохара Форест“ на 6-ия етаж на търговския център Токю Плаза в Омотесандо, Токио.

През май се провежда и пролетният турнир по сумо в Токио, както и експлозията от култура, която представлява Нощта на изкуствата в Роппонги.

Токио е вълшебен през цялата година, но фестивалът на фойерверките в Сумидагава е горещо препоръчителен. © SHENYANG’s PHOTO / Getty Images
 

Юни и юли са чудесни за алпийски преходи и фойерверки в Токио

Юни и юли са най-добрите месеци за пешеходни преходи в Японските Алпи, а любителите на природата се стичат на открито. Планинските бягства са идеални за приключенски настроени туристи, които искат да избягат от градовете, когато настъпят летните горещини.

В началото на юни климатът е прекрасен, но в края на месеца настъпва дъждовният сезон. Много японски туристи ще се въздържат от качване в планината дори при най-малката заплаха от дъжд, което означава, че горските пътеки ще са спокойни в средата на лятото. По същата причина юни е подходящ момент да се възползвате от по-ниските цени на хотелите и полетите.

Дъждовният сезон отминава през юли, въпреки че влажното и жежко време може да се задържи през първите няколко седмици, носейки сиво и мрачно небе. Фестивалите на фойерверките са голямо събитие в Япония през юли и август, когато се изстрелват десетки хиляди ракети в нощното небе. През юли е и Танабата – фестивалът на влюбените, чиито пътища са се разминали. В този ден местните жители обличат традиционните кимоно и юката и се отправят в търсене на романтика. 

Добра идея е обиколката с речна лодка по време на 300-годишния фестивал на фойерверките Сумида-гава в Токио – струва си да се плати високата цена, за да се избегнат огромните тълпи (които могат да достигнат до един милион души).

С наближаването на края на юли става много горещо и влажно; опитните пътешественици се насочват към по-прохладните райони като Хокайдо или Японските Алпи или към склоновете на планината Фуджи, която се отваря за туристи в средата на месеца.

Есента носи ярки цветове в широколистните гори на Япония. © magicflute002 / Getty Images

Октомври-ноември е най-подходящ за разходки сред есенните листа

През септември дните са все още топли – дори горещи, но по-малко влажни. Макар че по това време на годината през страната често преминават тайфуни, големите градове са добре подготвени за справяне с тях, което прави септември добро време за пътуване в Япония. Крайбрежните градове като Камакура и Шимода на полуостров Идзу предлагат перфектната комбинация от слънчеви следобеди и умерено топла вода – перфектната коминация за посещение на плажовете в тези градове.

През октомври есенните цветове започват да обагрят в ярки тонове планините и до края на ноември вълната от цветове се придвижва бавно от север на юг през страната. Сияйните листа на широколистните дървета – от златните гинко до кленовете момиджи – привличат тълпи от хора към старинни градини и добре утъпканите планински пътеки. Джаз музиката изпълва улиците на град Сендай и привлича предани почитатели по време на Джаз фестивала на улица Джодзен-джи.

Приятно топлите дни и прохладните вечери правят октомври отлично време за посещение на Япония. Есенният листопад внася пламък от цветове в Японските Алпи, осигурявайки зашеметяващ фон на безбройните им планински пътеки. Безгрижна разходка по привлекателното пристанище на Йокохама, преди няколко питиета на ежегодния Октоберфест в града, звучат като доста добра идея.

Ноември е най-живописният момент за походи из горите на планините Такао и Митаке в покрайнините на Токио, макар че се препоръчва да се ходи рано сутрин и в делнични дни, за да се избегне пренасищането на хора през уикенда. Есенните листа се задържат много по-дълго от вишневите цветове, така че преживяването е по-спокойно от пролетните стълпотворения за разглеждане на сакура.

В старите градини на даймио (феодални владетели), като Рикуги-ен в Токио и Кенроку-ен в Каназава, огнените листа се осветяват след падането на нощта.

Ски сезонът е много популярен както сред местните жители, така и сред туристите. © Arief Juwono / Getty Images

От декември до март е най-доброто време за сняг и зимни празници

През зимата повечето забележителности са в безопасност от тълпите, а настаняването е най-евтино – с изключение на ски курортите в Япония. Снежните ентусиасти твърдят, че в Япония има една от най-хубавите пудри на планетата, особено по склоновете на Хокайдо в далечния север.

Декември носи синьо небе и ниски температури в по-голямата част от Япония. Коледните партита боненкай изпълват градските барове и ресторанти, търговските улици са украсени със сезонни илюминации, а на малките коледни пазари се продава греяно вино и празнични дреболии.

За Нова година в Япония е добре да се придържаме към големите градове, защото много японски бизнеси са затворени от 29/30 декември до 3/6 януари, но пък храмовете се оживяват. Местните празненства включват яденето на тошикоши соба, които местните жители хапват, за да посрещнат Новата година, на фона на новогодишните звънци джоя-но-кане.

Япония се оживява отново през втората седмица на януари, след затишието по време на новогодишните празници. Сняг покрива планините на Хокайдо и северните части на страната. Големите курорти, като Нисеко в Хокайдо и Хакуба в Нагано, разполагат с писти с олимпийско качество и са добре подготвени за туристи, които не говорят японски. Не забравяйте да завършите деня с подмладяващо потапяне в някой от многобройните японски бани с горещи извори онсен.

Февруари е най-студеният месец в годината и това е времето да сгреете вътрешностите си с горещо саке и пареща купа с рамен. Все още е разгарът на сезона на зимните спортове, но ако предпочитате да се любувате на снега, а не да се спускате по него, отидете в Хокайдо за ежегодния Фестивал на снега в Саппоро Yuki Matsuri – където огромни, сложно изработени скулптури от сняг и лед се представят в целия град.

Зимата приключва през март. В централната и южната част на Япония започват да цъфтят сливовите дървета уме, които може да потърсите в градини като легендарната Кайраку-ен в Мито. Месецът обикновено отговаря на старата японска поговорка sankan-shion – три дни студено, четири дни топло. Когато пристигне първият пролетен вятър хару-ичибан, във въздуха се усеща, че по-топлите дни са съвсем близо. Междувременно сезонът на фестивалите се разгаря с пълна сила – от фестивала на огъня Омизутори в храма Тодай-джи в Нара до любопитния фестивал “Обичам Ирландия” и парада за Деня на Свети Патрик в Токио в средата на март.

КЪМ ПРОГРАМИТЕ НИ ЗА ЯПОНИЯ

*Статията е написана по материали от Lonely planet, публикувани за първи път през февруари 2012 и редактирани през март 2024.

Сподели с приятел в

Абонирай се за нас

Получавай най-добрите предложения на своя имейл

Абонирайки се, се съгласявате с Общите Условия на сайта!

Други статии

Бюлетин Новини

Абонирайте се, ако искате първи да научавате за нашите нови пътешествия!

Абонирайки се, се съгласявате с
Общите Условия на сайта!